Veelgestelde vragen over alleen reizen

Veelgestelde vragen over alleen reizen

Singlereizen

Alleen reizen? Een groot deel van de Simi Reizigers boekt zijn of haar reis alleen. Alleen reizen is het natuurlijk niet echt. Je sluit je immers altijd aan bij een gezellige groep mensen. In dit artikel behandelen we de meestgestelde vragen over alleen reizen. 

Is alleen reizen vreemd? 

Nee hoor. Er zijn honderden redenen te bedenken waarom je alleen op reis gaat. De meestvoorkomende redenen:

 • Als je alleen reist ben je onafhankelijk en kun je exact doen wat je zelf wilt
 • Je kunt de reis uitzoeken zonder rekening te houden met budget of wensen van je vrienden
 • Niet iedereen wil in dezelfde periode reizen. Aansluiten bij een groep kan dan superhandig zijn
 • Je wilt nieuwe mensen leren kennen, buiten je normale kring

Alleen reizen is dus niet raar of vreemd. Het kan heerlijk zijn om even "anoniem" in een groep mensen op reis te gaan. 

alleen reizen thailand

Solo reizen of aansluiten bij een groepsreis?

Voor sommige reizigers is niks te gek. Die pakken hun backpack, reizen op een goedkoop vliegticket met 6x overstappen naar Afrika of Azië en reizen daar maandenlang rond en komen onderweg mensen tegen. Het grootste deel van de reizigers zal echter niet op die manier reizen. Vanuit veiligheidsoogpunt, vanwege de behoefte aan sociale contacten of juist het toch wel enorm grote avontuur dat je aan gaat. 

Een single groepsreis kan daar een goede oplossing voor zijn. Je reist nog steeds alleen, zonder dat je iemand vantevoren kent, maar sluit je aan bij een grotere groep alleenreizenden. Zo wordt je reis gezelliger, maar ook veiliger. Je hebt altijd aanspraak, leert toch nieuwe mensen kennen, maar reist ook echt. 

Waar moet je op letten als je alleen reist? 

 • Overdrijf het niet gelijk. Als je voor de eerste keer alleen op pad bent, raden we je aan om een bestemming te kiezen die goed ontwikkeld is en bij je past. Als het bevalt kun je altijd nog een stapje verder gaan. 
 • Zorg dat iemand weet waar je bent. Ook als je een hike gaat maken of een groot stuk met openbaar vervoer reist. 
 • Zorg dat je ergens een reserve bankpas, creditcard of cash hebt. Mocht je de pech hebben dat je iets kwijt raakt, dan kun je met je backup altijd nog wat doen. 
 • Noteer belangrijke telefoonnummers voor vertrek. Schrijf ze ook op. Als je telefoon gestolen wordt of nat wordt, kun je zo wel mensen bereiken en schrikken ze minder. 
 • Zorg voor een goede reisverzekering! De kosten van een medische behandeling in het buitenland kunnen fors oplopen. Dit wordt grotendeels gedekt door je zorgverzekering, maar niet alles en alleen tegen het Nederlandse tarief. 
 • Laat geen drankjes of spullen onbeheerd achter
 • Gebruik je gezond verstand bij het inschatten van situaties

bali single reis

Alleen reizen - eng of spannend? 

Alleen op reis gaan is best een grote stap. Je bent op jezelf aangewezen en moet alles zelf oplossen als er iets is. Natuurlijk kom je onderweg andere mensen tegen. In veel gevallen zien we dat mensen die alleen reizen, toch de bekende plekken weer opzoeken. In dat opzicht kun je net zo goed gewoon met een groepsreis mee. 

Alleen reizen is altijd spannend. Of je nu binnen Europa reist of kiest voor een ander continent, alleen zijn is niet voor iedereen weggelegd. Ben je een beetje stoer aangelegd en vind je het geen probleem om langere tijd met jezelf te zijn? Dan zal de spanning ook wel meevallen. Reis je echter voor het eerst alleen en ben je iemand die graag contact met anderen heeft? Dan kan het alleenreizen nog wel eens tegenvallen. 

Waarheen reizen veel mensen solo? Bestemmingen voor alleenreizenden

Populaire reisbestemmingen voor solo reizigers zijn:

 1. Thailand
 2. Bali
 3. Mexico
 4. Colombia
 5. Costa Rica

Met name Thailand, Bali en Costa Rica zijn goed te bereizen alleen. De toeristische infrastructuur is goed ontwikkeld. Vaak gaan er lange-afstandsbussen tussen verschillende steden. Zo kun je makkelijk van plek naar plek.

Welke landen populair zijn verandert regelmatig. Landen als Vietnam, Cambodja en de Filipijnen zijn lange tijd ook erg populair geweest onder solo reizigers. Elk jaar wijzigt de lijst een klein beetje. 

Waar verblijven tijdens je solo reis?

Als je echt solo op pad gaat raden we je aan om goede hostels op te zoeken. Er zijn veel groepen op internet waar je advies kunt vragen. In de praktijk komen de meeste single reizigers weer bij elkaar op dit soort plekken. Wel zo leuk, want je kunt dan eenvoudig samen excursies plannen. Verblijf je langer in het buitenland? Dan kan af en toe een upgrade naar een eenpersoonskamer ook een aanrader zijn. Zo hoef je niet altijd met anderen te zijn. 

costa rica alleen

Best of both world's: single groepsreizen

Als reisaanbieder zijn we gespecialiseerd in rondreizen en groepsreizen voor jongeren. Hoewel veel reizigers alleen reizen best willen, is het aansluiten bij een groepsreis een goede tussenoplossing. Je bent met nieuwe mensen om je heen, maar hebt altijd aanspraak. Er is altijd wel iemand om een drankje mee te doen of wat te ondernemen.

Doordat je ook gelijk een pakket excursies boekt, beleef je de vakanite ook echt samen met je groepsgenoten. Bij een single groepsreis is zeker 70% van de reizigers solo reizend. Je kunt vooraf online contact leggen met je medereizigers, dus al voor je vertrekt kun je bespreken wat je allemaal wilt gaan doen. 

Voordelen van een reis alleen in een groep:

 • Altijd aanspraak
 • Veiliger dan helemaal alleen met openbaar vervoer
 • Altijd een gids of reisleider aanwezig 
 • Wij hebben de mooiste plekjes al gevonden en delen die graag met je!
 • Je weet wat je uitgeeft
 • Je leert nieuwe mensen kennen
 • Je reist van en naar de bestemming samen met je reisgenoten

Maar? Is het dan nog wel alleen reizen? 

Een beetje. Natuurlijk niet zo avontuurlijk als helemaal in je uppie op pad. Toch is het aansluiten bij een groep mensen die je niet kent, bijna net zo avontuurlijk. Het enige dat je weet is dat je aanspraak gaat hebben en dat de leeftijden van je reisgenoten niet enorm uiteen liggen. 

Het is een beetje de vraag die je jezelf ook moet stellen. Wil je het volledige avontuur of is het eigenlijk ook wel prima om gewoon aan te sluiten bij een gezellige groep mensen? 

Waarom zou je alleen reizen? 

Echt alleen op reis gaan is voor veel mensen net een brug te ver. In je eentje aansluiten bij een bestaande groep daarentegen is heel erg leuk. Je leert nieuwe mensen kennen, beleeft samen een vakantie en hoeft zelf niet zoveel te regelen voor vertrek. 

Als je een echte backpacker bent zijn er veel manieren om goedkoop alleen te reizen. Je kunt dan zoeken naar de goedkoopste vlucht en je startpunt zelf bepalen. Boek je een groepsreis, dan ben je wel afhankelijk van een vooraf gepland reisschema. Wat het beste bij jou past is een afweging die je zelf zult moeten maken. 

Simi organiseert jaarlijks duizenden vakanties, uitsluitend voor mensen tussen de 18 en 32 jaar oud. Dat zorgt ervoor dat de groepen qua interesses en levendigheid goed met elkaar overeenkomen. Er is altijd wel iemand om wat mee te ondernemen en ook het programma is afgestemd op jonge mensen. 

Wat zijn populaire single reis bestemmingen?

Verreweg het grootste deel van onze groepsreizen gaat gewoon door, maar er zijn een aantal reizen die extra populair zijn. 

Tanzania en Zanzibar - deze rondreis is een van de duurste reizen in ons aanbod, want Tanzania is voor toeristen helaas niet super goedkoop. Toch is deze reis een enorm populaire groepsreis met een afwisselend programma, waar natuurlijk het spotten van wilde dieren een belangrijk onderdeel is! 

Groepsreis Bali - we vertrekken tussen de 15 en 25 keer per jaar naar Bali voor een afwisselende reis. Verreweg het grootste deel van de reizigers boekt deze solo. Je krijgt op Bali een ideale combi van drankjes doen, relaxen, maar vooral ook actief bezig zijn. De verschillende inbegrepen excursies zorgen dat je een echt goed beeld van Bali krijgt tijdens deze singlereis. De reizigers die meegaan zijn overwegend tussen de 18 en 26 jaar oud. 

Kroatië Actief - dit is een echte jongerenreis. Deze reis wordt voor 70% door single reizigers geboekt. Je komt terecht in een grote, levendige groep en geniet van het heerlijke zuiden van Kroatië. Ook hier zijn een aantal excursies standaard inbegrepen, maar er is ook genoeg tijd om uit te gaan, te genieten van het strand en met elkaar de vakantie te beleven! 

Ierland - geen reisbestemming voor mensen die alleen maar zon en zee willen, maar met vaak verrassend goed weer (9 van de 10 keer beter dan mensen verwachten). Je maakt hier mooie wandelingen, bezoekt de mooiste plekjes van Ierland en bezoekt gezellige levendige stadjes. Live muziek in de pub maakt je singlereis Ierland compleet. 

Marokko - de singlereizen Marokko hebben als groot voordeel dat je niet eens zo ver hoeft te vliegen, maar toch in een heel ander land bent. Hoogtepunt is natuurlijk een bezoek met overnachting in de Sahara woestijn, maar ook de vele stadjes en de bijzondere sfeer maken Marokko tot een heerlijke reisbestemming. Doordat je in een groep reist boek je ook echt een supergezellige rondreis met altijd aanspraak.