Alles over de trektochten in Ecuador

Alles over de trektochten in Ecuador

Verre groepsreizen

Een groepsreis Ecuador met Simi reizen is een avontuurlijke reis. We ontdekken alles wat Ecuador te bieden heeft. Van hoge bergtoppen in de Andes tot de jungles van de Amazone. Tijdens deze reis gaan we vele trektochten maken op grote hoogtes waarbij je adembenemende landschappen tegen komt. Dit betekent dus veel wandelen door soms ruige terreinen waarvoor je een goede conditie en goede wandelschoenen nodig hebt. Ondanks dat de reis veelal in het teken staat van trektochten zijn er ook nog andere activiteiten die je gaat doen. In dit blog nemen we je mee naar een aantal van de trektochten die je gaat maken, zodat jij weet waar je aan toe bent!

De diverse trektochten van de singlereis Ecuador

Cotopaxi national Park

De Cotopaxi is de hoogste actieve vulkaan ter wereld en een van de mooiste plekken van Ecuador. In het nationale park eromheen vind je ongerepte natuur en woeste landschappen. Het is een bestemming die je dus echt gezien moet hebben tijdens de groepsreis Ecuador.

We beginnen met een wandeling in de heuvels van de Rumiñahui vulkaan op 3800 meter. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Cotopaxi vulkaan (als het niet bewolkt is natuurlijk). Vervolgens kunnen we naar het basiskamp van de Cotopaxi op 4876 meter lopen. Dit hangt echter af van de conditie van de groep en het weer. In het park vind je vele dieren zoals condors, vossen, vele vogelsoorten, andespoema’s, guanaco’s, herten en als je heel veel geluk hebt zelfs brilberen. Veel van deze dieren laten zich echter niet graag zien.

Toachi Kloof

De trektocht door de Toachi-kloof is een uitdagende hike met enkele honderden meters hoogteverschil. In totaal zal je tijdens deze trektocht met de singlereis Ecuador zo’n 13,5 km afleggen. Tijdens de tocht kun je genieten van adembenemende uitzichten op kleine dorpjes en lokale gemeenschappen die op de velden werken.

We volgen de kronkelende Toachi-rivier en wandelen omhoog naar het pittoreske dorpje Chugchilan, waar we de nacht zullen doorbrengen. Onderweg passeer je schilderachtige dorpjes en ontmoet je inheemse mensen die in harmonie met de natuur leven. Deze wandeling begint op bijna 3300 meter hoogte en leidt naar de rivier op 2900 meter hoogte, voordat je bergopwaarts gaat naar de overnachtingsplek op ongeveer 3200 meter hoogte. Deze tocht is uniek omdat je de combinatie van natuur en een fysieke activiteit combineert met een kijkje in het leven van de locals.

Quilotoa

De Quilotoa loop is een avontuurlijke trekking van ongeveer 11 kilometer langs smalle paadjes die door lokale bewoners worden gebruikt om producten naar nabijgelegen gemeenschappen te brengen. Tijdens deze fascinerende wandeling is de kans groot dat we mensen ontmoeten die betrokken zijn bij ruilhandel, een eeuwenoude traditie waarbij goederen worden uitgewisseld zonder gebruik van geld.

Met de groepsreis Ecuador ga je eerst afdalen in de indrukwekkende ravijnen en later klim je weer naar de top van de kraterrand, waar je zal worden beloond met een adembenemend uitzicht op het Quilotoa-meer, een spectaculaire krater gevuld met turquoise water. Het hoogteverschil van ongeveer 1000 meter zorgt voor een uitdagende maar lonende ervaring, waarbij je onderweg geniet van de prachtige natuurlijke landschappen van Ecuador.

Chimborazo vulkaan

De Chimborazo-vulkaan is de hoogste berg van Ecuador op 6310 meter hoogte. Al van veraf kun je op een heldere dag de berg zien. Met de groepsreis Ecuador loop je tot aan het begin van de gletsjer, waarbij je hoogtes tot wel 5000 meter boven zeeniveau bereikt. Hier heb je de kans om enkele van de meest indrukwekkende inheemse dieren van Ecuador te spotten, waaronder de Andes Condor, samen met kolibries, de cara-cara vogel en vicuña's, nauwe verwanten van de alpaca's en lama's.

Als je met de singlereis Ecuador mee gaat dan loop je tot aan het basiskamp van de Chimborazo, waar je kunt genieten van het indrukwekkende uitzicht op de vulkaan en waar de bergbeklimmers zich klaarmaken voor de tocht naar de top. Door de 'tulband' vorm van vijf toppen en indrukwekkende silhouet wordt de Chimborazo ook wel de Sultan van de Andes genoemd, en terecht!

Jungle trektocht

Tijdens onze jungle trektocht door de Amazone tijdens de groepsreis Ecuador zullen we ongeveer vijf uur lang door dichte regenwouden navigeren, waar je vele planten- en diersoorten tegenkomt. De Amazone is rijk aan biodiversiteit, waaronder talloze vogelsoorten, kleurrijke vlinders, apen, reptielen, luiaards en nog veel meer diersoorten.

Onderweg zal je langs de Rio Rodríguez komen, een zijrivier van de Amazone, waar je de mogelijkheid hebt om te zwemmen en te ontspannen. Deze rivier biedt een verfrissende onderbreking van de tocht. 

Algemene tips voor de trektochten tijdens de groepsreis Ecuador

Een groepsreis Ecuador is niet voor de faint-hearted. We gaan veel hiken en daarvoor moet je goed voorbereid zijn. We hebben daarom nog wat algemene tips voor je:

  • Blijf hydrateren: Zorg dat je genoeg water drinkt. Je bent veel fysiek bezig en loopt daarnaast op grote hoogtes. Het is daarom erg belangrijk dat je goed blijft drinken.
  • Denk goed na over je kledingkeuzes: Het weer verandert vaak en snel in het Andes-gebergte. Het kan van heel warm naar koud met veel wind gaan. Bereid je daar dus op voor. Wij raden aan om laagjes aan te trekken. Neem ook zeker een winddichte jas mee en uiteraard zijn goede wandelschoenen echt een must. Zorg er ook zeker voor dat deze zijn ingelopen. Het laatste waar je op zit te wachten zijn blaren. Bekijk ook zeker eens onze paklijst, zodat je goed voorbereid op reis gaat. Ook de pagina over wandelschoenen is aan te raden om door te nemen.
  • Loop je wandelschoenen in: Als je eenmaal goede wandelschoenen hebt uitgezocht, raden wij het aan om ze ook alvast in Nederland goed in te lopen. Dit is echt enorm belangrijk.
  • Voorkom hoogteziekte: We reizen op het hoogtepunt af naar zo’n 5000 meter. Je kunt dus te maken krijgen met hoogteziekte. Om dit te voorkomen zorgen we dat we goed acclimatiseren voordat we aan de trektochten beginnen, drink je genoeg water en doe je het rustig aan. Probeer bijvoorbeeld niet te snel te lopen. Lees hier nog meer wandeltips.

Wat gaan we naast trektochten nog meer doen?

Zoals je hebt kunnen lezen, bevat de singlereis Ecuador veel trektochten. Maar, dat is niet het enige wat we gaan doen. Naast veel mooie hikes, staan er ook nog andere activiteiten op de planning. Over een aantal vertellen we je kort wat meer. 

Quito stadstour en kabelbaan

Op de eerste volledige dag van de singlereis Ecuador, verkennen we Quito, de hoofdstad van Ecuador, gelegen op 2850 meter hoogte. We doen hier een stadstour die je langs mooie architectuur, geschiedenis en bezienswaardigheden brengt. En wist je dat Quito de hoogste hoofdstad ter wereld is? Ook staat het historische centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zeker een must dus om Quito bezoeken tijdens de groepsreis Ecuador. Ook zullen we de kabelbaan nemen naar een hoogte van 4000 meter. Daar heb je een panoramisch uitzicht op de stad en bergtoppen. Eenmaal bovenaan heb je de optie om een van de vele wandelpaden te lopen, maar gewoon van het uitzicht genieten kan natuurlijk ook.

Isla Anaconda

Gelegen in de Amazone jungle vind je Isla Anaconda, waar we komen met een kano. Je vindt hier vele plantages van bijvoorbeeld koffie, papaya, bananen en cacao. We brengen tijdens de groepsreis Ecuador een bezoek aan een gastvrije Kichwa familie, die je meer gaat vertellen over hun traditionele levenswijze. We leren hoe ze een typisch lokaal drankje bereiden en je krijgt zelfs de kans om te schieten met een blaaspijp. We brengen een bezoek aan een laguna met kaaimannen en een lokaal centrum dat zich toelegt op het redden en verzorgen van jungledieren. Een hele leuke dag vol met activiteiten dus.

Raften

Een leuke avontuurlijke activiteit die we tijdens de singlereis Ecuador in de Amazone ondernemen is raften. Na een grondige veiligheidsinstructie gaan we van start met de rafttocht op de Jatunyacu rivier, die je meeneemt door het hart van de jungle. Met stroomversnellingen variërend van klasse 2 tot 3, afhankelijk van de waterstand, zullen we zeker worden uitgedaagd, maar natuurlijk ook genieten van het uitzicht.

Markt van Otavalo

Een leuke activiteit die we ondernemen is een bezoek aan de beroemde Otavalo-markt, een levendige en kleurrijke markt. Je vindt er een schat aan traditionele ambachten, keramieken, sieraden, textiel en nog veel meer. Je gaat hier deelnemen aan een lokaal project in het nabijgelegen dorpje Pijl. Daar ga je samen met lokale vrouwen een “Aji” maken, een pittige lokale saus die een belangrijk onderdeel vormt van de lokale keuken. Hier zal je ook lunchen. Ook zullen ze je meenemen in de kunst van het weven. Daarna heb je de kans om door de sfeervolle straatjes van Otavalo te dwalen, waar de lokale bevolking traditionele kleding draagt, zoals de kenmerkende witte broeken en blauwe poncho's.

Kortom, ben jij op zoek naar een actieve rondreis met prachtige natuur en veel bijzondere trektochten? Dan is de groepsreis Ecuador echt wat voor jou.