Costa Rica - avontuurlijke groepsreizen

Costa Rica - avontuurlijke groepsreizen

Singlereizen

In dit artikel geven we je wat achtergrond bij de groepsreizen Costa Rica die we met Simi al jaren aanbieden. Kiezen voor Costa Rica is een keuze voor een goed ontwikkeld land, met veel aandacht voor duurzaamheid en enorm veel afwisseling. 

Waarom is Costa Rica zo'n geschikt land voor een groepsreis? 

Costa Rica ligt in midden-Amerika en is een tropisch paradijs. Met aan de ene kant de Caribische zee en aan de andere kant de Stille Oceaan en in het midden een bergketen, kent Costa Rica verschillende micro-klimaten. Mede hierdoor is het aantal dieren en planten dat je kunt vinden in Costa Rica enorm.

Costa Rica heeft maar 0.03% van het oppervlak van de aarde, maar je kunt er 5% van de biodiversiteit ter wereld vinden. Een kwart van het land is beschermd gebied. Costa Rica heeft al heel snel begrepen dat het van belang is om natuur goed te beschermen en profiteert daar op toeristisch gebied enorm van. 

Costa Rica is een Midden-Amerikaans land, dus muziek en sfeer zijn gegarandeerd. Niet voor niets gebruiken Costa Ricanen het Pura Vida als levenskreet regelmatig. We snappen heel goed waarom, want er zijn op de meeste plekjes wel barretjes te vinden waar je nog even wat kunt drinken na een intensieve dag. 

Wist je trouwens dat Costa Rica een van de weinige landen is zonder leger? Al in 1949 schafte het land defensie af. 

Costa Rica boek je dus om: 

  • De enorme biodiversiteit
  • De afwisseling: je vindt er zowel tropische stranden, regenwouden, vulkanen en dichte jungle
  • De sfeer en levendigheid
  • Mogelijkheden tot avontuur. Je kunt in Costa Rica ontzettend veel activiteiten ondernemen, van jungle-trekkings tot ziplines, tot wildwatervaren en het beklimmen van vulkanen. 

Het hele jaar door te bezoeken

Ondanks het feit dat ook Costa Rica een regenseizoen kent, is het zeker te overwegen om het land ook buiten het hoogseizoen (december t/m april) te bezoeken. Het is niet voor niets dat het land zo ontzettend groen en divers is namelijk. Zowel bloemen als planten als dieren profiteren van regen. De regen beperkt zich bovendien in vrijwel de meeste gevallen tot korte, pittige buien.

We zijn met Simi al tientallen keren in Costa Rica geweest tijdens het regenseizoen. Hoewel het soms erg nat kan zijn, belemmert het ons nooit in de uitvoer van onze groepsreizen. 

Costa Rica reizen

Dieren die je kunt zien in Costa Rica

Vogels

Heel veel verschillende soorten vogels. Heel heel heel veel soorten vogels. Meer dan 900 verschillende vogelsoorten kun je er vinden. We gaan ze niet allemaal opnoemen, want hoewel de meeste van onze reizigers wel interesse in natuur hebben is het genoeg om de belangrijksten even neer te zetten:

  • De toekan, met de felgekleurde snavel
  • De Quetzal, met groen hoofd, een rode borst en witte onderveren
  • Ara - deze felgekleurde vogel zie je bij ons alleen in de dierentuin, maar is in Costa Rica volop aanwezig. 
  • De motmot - een vogel met vooral een opvallende staart
  • Kolibrie - deze herken je heel snel aan de enorme snelheid waarmee hij zijn vleugels beweegt en daardoor stil in de lucht kan hangen. 

Grote zoogdieren

  • De Tapir
  • Jaguar - de kans dat je deze ziet is helaas nihil
  • Brulapen
  • Witsnuitneusberen
  • Kinkajoe of honingbeer
  • Kapucijnapen

Reptielen en amfibiëen 

  • Groene leguaan - makkelijk herkenbaar. Groot en groen.
  • Krokodillen
  • Slangen, zowel giftige als niet-giftige
  • Hagedissen en gekko's
  • Groene pijlgifkikker - deze vind je op veel plaatjes terug
  • Rodeoogstaartkikker - kleurrijk en komt voor in de regenwouden

Over planten gaan we niet teveel schrijven. Er zijn ontzettend veel kleurrijke bloemen en planten. Elk gebied heeft zijn eigen flora. Tijdens je rondreis door Costa Rica zal je gids met enige regelmaat aandacht besteden aan de vele soorten planten en bloemen die je kunt vinden. 

Actie en avontuurlijk reizen in Costa Rica

Tijdens onze groepsreizen Costa Rica staan verschillende avontuurlijke activiteiten op het programma. Daarnaast kun je in je vrije tijd nog andere dingen ondernemen. Zo brengen we enkele dagen door in La Fortuna, vanwaar je enorm veel activiteiten kunt bijboeken als je wilt. 

Een kleine greep uit de mogelijkheden:

  • Wildwater raften - tijdens je Simi reis staat een tweedaagse raft-tocht door de jungle op het programma, inbegrepen bij je reissom. We eindigen na dag 1 op een hele bijzondere plek in de jungle waar je samen met je Simi-reizigers zult overnachten. 
  • Wandelen - je maakt tijdens deze reis een hike op de flanken van de vulkaan El Arenal. 
  • Ziplining - in de nevelwouden van Monteverde gaan we spectaculair ziplinen. Je legt een traject van verschillende ziplines af door de indrukwekkende jungle van Costa Rica. 

Maar, ook surfen, mountainbiken, allerlei excursies met trektochten in de jungle, bungeejumpen, paardrijden, canyoning en natuurlijk wildlife tours behoren tot de mogelijkheden. 

Maar, ook strand is er volop! 

Tijdens de laatste dagen van onze rondreis Costa Rica verblijven we in het stadje Samara. Het hoofdstrand hier, Playa Samara is een uitgestrekt wit zandstrand waar je prima kunt zwemmen. Ook Playa Carrillo is een bezoekje waard. Als je nog niet eerder gesurfd hebt is dit een goede plek voor een eerste kennismaking. De golven zijn meestal niet te hoog, waardoor je het goed kunt leren hier. 

Er is in Samara mogelijkheid om wat te drinken en te eten. Er zijn barretjes en restaurants, zodat je altijd ergens nog dat ene drankje kunt doen met je reisgenoten. 

Enorm veel afwisseling dus! 

Deze rondreis is 1 van de meest afwisselende reizen in het aanbod van Simi Reizen. Je boekt een vakantie die enerzijds best actief is, maar anderzijds ook vooral genieten is van de indrukwekkende natuur en de heerlijke stranden. Deze reis is goed in balans en scoort dan ook altijd erg goed onder onze reizigers. Niet voor niets vertrekken we elk jaar wel 10 tot 14 keer naar Costa Rica. 

Wanneer kun je het beste gaan?

Als je de keus hebt en niet gebonden bent aan een bepaalde periode? Dan is de periode december - maart het meest geschikt. In die periode is het relatief droog, hoewel je ook hier echt wel af en toe een pittige bui kunt verwachten. Daarbuiten maakt het niet zoveel uit. De temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 25 en 30 graden. In de hoger gelegen gebieden zoals Monteverde kan het 's nachts wel afkoelen, maar niks wat niet opgelost kan worden met een trui of een jas. 

Daarnaast liggen reissommen in het hoogseizoen vaak hoger. Vluchten zijn duurder en net zoals in Nederland is ook in Costa Rica het weer nooit echt helemaal te voorspellen. 

Single reis of groepsreis?

Het grootste deel van de mensen die Costa Rica boeken is tussen de 22 jaar oud en 30 ongeveer. Ruim 80% van de reizigers die deze reis boeken, reist solo. Het is gewoon een groepsreis, dus je kunt ook met twee of drie mensen gewoon inboeken op een bestaande groep. Het woordje single reis betekent niet meer dan dat een groot deel van de groep als individu boekt en nog niemand kent voor ze vertrekken. 

Via je Simi account kun je kennismaken met je reisgenoten. Ongeveer vier weken voor vertrek ontvang je alle details en gegevens. Zo kun je online alvast kennismaken. Veel groepen spreken al een keertje in real life af om kennis te maken ook. Dat moedigen we absoluut aan!