Beste reistijd Bali

Beste reistijd Bali

Verre groepsreizen

De beste reistijd voor Bali is niet zo eenvoudig te benoemen als je zou denken. Afhankelijk van je wensen is de beste reisperiode voor iedereen anders. Lees in dit artikel voordelen en nadelen per reisperiode. Het klimaat op Bali is tropisch met zowel een drogere als een nattere periode. 

Simi Reizen organiseert groepsreizen Bali voor jongeren tussen de 18 en 32 jaar oud. 

Bali is het hele jaar door te bereizen. Wel kent elke reisperiode zijn eigen voordelen en nadelen. 

Reizen in de regenperiode of in de droge periode? 

Het regenseizoen op Bali ligt tussen half november en half april. Met name december, januari en februari zijn relatief nat met veel neerslag in milimeter. De meeste mensen kiezen voor reizen in de drogere periode. Een paar dingen om te overwegen:

  • Regenbuien op Bali zijn vaak kortstondig en heftig. De kans dat je 24 uur per dag in de regen zit is daarmee erg klein.
  • Ook in de andere periodes in het jaar is korte, hevige regenval mogelijk. De kans is wel minder groot. 
  • In de regenperiode is Bali extreem groen en veel minder toeristisch. 
  • Prijzen zijn lager in de periode waarin meer neerslag valt. 
  • Vluchten van en naar Bali zijn aanzienlijk goedkoper tussen oktober en mei. 

Waarom afreizen in de regenperiode?

Vooral omdat het in de praktijk vaak wel losloopt. Hoewel de regen intensief kan zijn, is het in de praktijk vaak een stuk minder heftig. Daarnaast struikel je in de laagseizoensperiode niet over de mensen en geniet je van een authentieker Bali. De temperatuur is nog steeds goed met temperaturen tussen de 25 em 30 graden over het algemeen. 

Dus: laat je niet teveel leiden door het woord. In de praktijk is de kans dat je dagenlang in de regen loopt niet zo groot. 

Beste reisperiode voor Bali:

Als je de massa wilt ontvluchten

Als je de grote toeristenstroom een beetje wilt vermijden raden we je aan te reizen in september, oktober of mei. Houd bij het boeken van je rondreis Bali wel altijd rekening met nationale feestdagen waarop alles gesloten is. 

Dit zijn reisperiodes waarin het iets rustiger is dan in het Nederlandse hoogseizoen, maar waarin je nog voldoende leven in de brouwerij hebt. Ideaal voor mensen die het echte hoogseizoen willen vermijden, flexibel zijn met reisdata en bij voorkeur in de drogere maanden reizen. 

Als je gebonden bent aan schoolvakanties

Niet iedereen kan vrij nemen wanneer je wilt. Voor veel mensen is de realiteit dat ze gebonden zijn aan de schoolperiodes. Dit heeft als grootste nadeel dat in deze periode ook de vluchtprijzen enorm hoog zijn, maar ook dat je bij veel hotels en resorts een toeslag betaalt voor het hoogseizoen. Doordat Bali veel kleinschalige accommodaties heeft is het de moeite om goed te kijken naar welke accommodatie je boekt. Hierbij geldt dat populaire plekken op Bali weer duurder zijn dan de minder toeristische plekken die vaak ook verrassend mooi zijn. 

Als je budget ook belangrijk is

Wil je budgetvriendelijk op pad? Dan is het regenseizoen de beste reistijd voor jou. Doordat het laagseizoen is word je met open armen verwelkomt. Vluchten zijn goedkoop, accommodatie is goedkoop, activiteiten zijn goedkoper en onderhandelen is makkelijker. Ook voor een workation is dit een ideale tijd. Mensen die Bali regelmatig bezoeken zullen je ook vertellen dat het met regen erg mee kan vallen. Zelden gaat het om dagenlange buien. In het algemeen geldt: korte, hevige buien met in korte tijd veel neerslag. Voor de temperatuur hoef je het niet te laten: die ligt nog altijd rond de 31 graden gemiddeld.

Als je "the best of both worlds zoekt"

Ben je flexibel met reisdata? Vind je een beetje regen oké? Dan zijn oktober en mei of begin juni perfect. De vluchtprijzen zijn dan alweer gezakt en ook accommodatie is goedkoper dan in juli en augustus. 

Bali reistijd

Zelf boeken of een groepsreis Bali?

Hoewel veel mensen heel avontuurlijk alles zelf willen regelen (wat ook prima mogelijk is), een paar dingen ter overweging:

  • Calamiteitenfonds - een aardbeving of vulkaanuitbarsting is op Bali niet denkbeeldig. Als je een georganiseerde rondreis boekt en er gebeurt iets onvoorspelbaars als het gaat om natuurrampen, dan zorgt het calamiteitenfonds voor repatriëring en vergoeding van onkosten. 
  • SGR/ANVR - als je zelf je ticket boekt en je accommodatie en er gebeurt iets waardoor je niet meer makkelijk kunt inreizen, zoals we met het corona-virus hebben gemerkt, is het nog maar de vraag of je je geld terug ziet als je zelf boekt. Boek je echter een georganiseerde rondreis, dan is er sprake van een pakketreis. Bij een pakketreis is de reisorganisator verantwoordelijk voor het eventuele terughalen en het terugbetalen van je volledige reissom. Veel minder gedoe dus. 
  • SGR - als een luchtvaartmaatschappij failliet gaat ben je je geld kwijt. Zo eenvoudig is het. Boek je bij een reisorganisator zoals Simi Reizen, dan is jouw reissom altijd gedekt door de SGR. Zelfs als Simi Reizen failliet zou gaan, krijg je dus altijd je geld terug. 

reistijden Bali

Conclusie beste reistijd

Een echte "beste reistijd" is dus vooral afhankelijk van je eigen wensen. In het algemeen raden wij de periode tussen april en oktober aan. Houd daarbij rekening met hoge prijzen in juli en augustus in verband met vliegtickets en accommodatie. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.