Córdoba bezienswaardigheden en tips

Córdoba bezienswaardigheden en tips

Tips en adviezen

In deze blog nemen we je mee naar Córdoba, gelegen in de regio Andalusië, onderdeel van de groepsreis Spanje Andalusië. Door de jaren heen is Cordoba een echte smeltkroes geworden, waar verschillende religies en culturen vreedzaam samenleefden. Deze culturen zijn de joden, moslims en christenen. Dit is terug te zien in zowel het erfgoed als de cultuur, keuken en tradities. Córdoba is de op twee na grootste stad in de regio Andalusië, na Sevilla en Malaga. Kom meer te weten over onder andere de historie van Córdoba en alle Córdoba bezienswaardigheden.

Tijdens de groepsreis Zuid-Spanje bezoek je Córdoba op de derde reisdag. In Córdoba bezoek je de Mezquita Córdoba en andere mooie plekken tijdens een gegidste stadstour. Na de gegidste stadstour heb je vrije tijd en krijg je de kans om nog meer van Córdoba te ontdekken. 

In deze blog vertellen we je meer over de geschiedenis van Córdoba, Córdoba bezienswaardigheden en enkele tips voor je bezoek aan Córdoba.

Geschiedenis Córdoba

Córdoba werd bezet door de Romeinen in 152 v. Chr., zij waren onder de indruk van de vruchtbare vallei en de prachtige landschappen rondom de stad. Veel constructies in de provincie Córdoba wijzen nog op de aanwezigheid van de Romeinen. Córdoba werd in 43 v. Chr. de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Ulterior en vervolgens de hoofdstad van de welvarende provincie Hispania Ulterior Baetica.  

In het jaar 711 kwam Córdoba onder islamitische heerschappij. In het jaar 756 werd Córdoba de hoofdstad van Emiraat van Córdoba en was daarmee de meest machtige stad in het Moorse Al-Andalus rijk. In 929 werd Córdoba uitgeroepen tot kalifaat en werd een van de rijkste en grootste steden in Europa. Córdoba werd gevuld met paleizen en moskeeën. Aan het begin van de 11e eeuw werd het kalifaat door een burgeroorlog gesplitst en kleine islamitische koninkrijken bleven vechten om de macht over Córdoba.  

In het jaar 1236 veroverde koning Fernando III de Castillo Córdoba en daardoor kwam de stad weer onder katholieke heerschappij.

Bezienswaardigheden Córdoba

De bekendste bezienswaardigheid in Córdoba is La Mezquita, maar Córdoba heeft nog veel meer mooie bezienswaardigheden te bieden. Hieronder vind je meer informatie over La Meqzuita en andere bezienswaardigheden in Córdoba die de moeite waard zijn om te bezoeken.

La Mezquita

La Mezquita is de Grote Moskee van Córdoba en werd gemaakt voor het kalifaat van Córdoba, een belangrijk Moors koninkrijk van Andalusië. La Mezquita is UNESCO Werelderfgoed en werd gebouwd in de achtste eeuw. Destijds was La Mezquita de grootste moskee van Europa. De gebedsruimte van de moskee is een indrukwekkende hal met 860 zuilen en bogen. La Mezquita wordt beschouwd als een van de mooiste monumenten van Moors Spanje. Het huidige Mezquita is het resultaat van vijf grote ingrepen, de laatste daarvan is uitgevoerd door de Christenen. In 1523 werd La Mezquita door de katholieke vorsten omgebouwd tot kathedraal. Het heiligdom van de kathedraal werd in het midden van La Mezquita geplaatst, terwijl de rest van de islamitische architectuur behouden bleef. De combinatie van de verschillende bouwstijlen maakt La Mezquita een unieke bezienswaardigheid.  

 • Adres: Calle Cardenal Herrero, 1, 14003 Córdoba

Judería

Judería is de oude Joodse wijk van Córdoba en heeft een gezellige sfeer met witgekalkte huisjes, smalle straatjes, patio’s vol bloemen en rustige pleintjes. De hoogtepunten van deze wijk zijn de Córdoba Synagogue en het Casa de Sefarad museum. De synagoge is uniek in Andalusië en daarnaast een van de drie best bewaarde middeleeuwse synagogen in Spanje. De synagoge is gebouwd in Mudejar stijl, dit is een mix van westerse en Arabische architectuur. Het Casa de Sefarad museum toont de geschiedenis en cultuur van de Spaanse Joden.  

 • Adres: rondom Calle Judíos, 14004 Córdoba

Alcázar de los Reyes Cristianos

Het Alcázar de los Reyes Cristianos is gebouwd in de 13e en 14e eeuw en diende zowel als fort als paleis. Dit gebouw was ooit de residentie van verschillende Moorse heersers, later kwam het de plek in handen van de katholieke vorsten die hier ook nog hebben gewoond. Zij hebben het hedendaagse Alcázar gebouwd op de overblijfselen van de Moorse voorganger. Het paleis heeft later ook nog een functies vervuld als zetel van de Spaanse inquisitie en zelfs nog als gevangenis. Het Alcázar bestaat uit verschillende zalen rond binnenplaatsen. In het paleis zelf zijn opgegraven Romeinse mozaïeken te bewonderen. De prachtige tuinen van het Alcázar staan vol met fonteinen, sinaasappelbomen, bloemen en vijvers.  

 • Adres: Plaza de Orive, 2, 14071 Córdoba

Puente Romano & Calahorra Tower

De Puente Romano (Romeinse brug) werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus, sindsdien is de brug wel meerdere keren verbouwd. De brug die je tegenwoordig zit dateert voornamelijk uit de middeleeuwen. De brug biedt een prachtig uitzicht op La Mezquita en de Guadalquivir rivier, vooral bij zonsondergang een aanrader. Aan de noordkant van de brug is de Puerta del Puente te zien, een van de belangrijkste toegangswegen tot de stad. De Calahorra Tower staat aan de zuidkant van de Puente Romano. Deze toren is een oude verdedigingstoren daterend uit de tijd van het Moorse koninkrijk. Tegenwoordig is het Museo Vivo de Al-Andalus gevestigd in de toren. Dit museum vertelt meer of de periode waarin de joodse, christelijke en moslimcultuur in vrede samenleefden in Córdoba.  

 • Adres: Puente Romano, s/n, 14009 Córdoba

Palacio de Viana

Palacio de Viana is een paleis uit de Renaissance en wordt omgeven door twaalf prachtige patio’s en een tuin. Het paleis werd tot 1980 bewoond door de Markies van Viana. Binnen in het paleis zijn onder andere schilderijen, wandtapijten, mozaïeken en serviezen te bewonderen.  

 • Adres: Plaza de Don Gome, 2, 14001 Córdoba

Patio's Córdoba

Jaarlijks vindt tijdens de eerste twee weken van mei het Festival of the Courtyards of Córdoba plaats. Eigenaren openen hun binnenplaatsen met prachtige bloemen (patio’s) dan voor het publiek. Het is echter mogelijk om het gehele jaar door de patio’s te bezoeken. De patio’s zijn niet altijd gemakkelijk te vinden of openbaar toegankelijk. Het is mogelijk om een gegidste tour te boeken voor een bezoek aan enkele patio’s. Bij de toeristeninfo kun je navragen welke patio’s gratis zijn te bezoeken. 

Medina Azahara

Medina Azahara is een archeologisch museum en ligt achter kilometer ten westen van Córdoba. Medina Azahara was ooit een weelderige paleisstad dat is gebouwd in de 10e eeuw, gelegen aan de voet van het Sierra Morena gebergte. De bouw van de paleisstad duurde zo’n 40 jaar. Volgens verhalen bouwde hoofd van het kalifaat Abd ar-Rahman III de Medina Azahara voor zijn favoriete vrouw Azahara. Recent onderzoek toont dat de echte reden voor de bouw anders was, namelijk het imago van het machtige koninkrijk dat hij regeerde. De paleisstad werd gebouwd op drie terrassen en werd omgeven door een stadsmuur. Medina Azahara werd in het begin van 11e eeuw als gevolg van burgeroorlogen bijna volledig vernield. Sinds 1910 worden ruïnes van de paleisstad opgegraven en gerestaureerd.  

 • Adres: Carretera Palma del Río, km 5.5, 14005 Córdoba

Tips en weetjes Córdoba

 • Proef Salmorejo, een typisch gerecht van Córdoba. Salmorejo is een dikke, koude tomatensoep die wordt afgetopt met serranoham en ei. Een perfect gerecht wanneer het warm is. 
 • Bezoek Plaza de la Corredera voor gezellige cafés en bars  
 • In het Old Town gedeelte vind je veel tapas bars en restaurants, soms wel wat toeristisch  
 • Córdoba was ooit de grootste stad ter wereld met ongeveer 1 miljoen inwoners 
 • De Mezquita in Cordóba is ‘s werelds grootste moskee en ‘s werelds grootste tempel

Over de groepsreis Zuid-Spanje

Naast Córdoba bezoek je tijdens de tijdens de groepsreis Zuid-Spanje nog veel meer mooie steden, waaronder Granda, Sevilla, Ronda, Cadiz en een van de steden aan de Costa del Sol. In deze 8-daagse rondreis nemen we je mee langs alle hoogtepunten en mooie plekken van de regio Andalusië. Tijdens de groepsreis Spanje Andalusië staat ook nog een culturele activiteit op het programma, namelijk sherry- en wijnproeverij in het stadje Jerez dat bekend staat om de sherry.

Wil je graag mee met de Zuid-Spanje groepsreis? Plaats dan een optie of boek tijdig, we verwachten namelijk dat dit aankomende zomer een zeer populaire groepsreis gaat zijn.

Singlereizen met Simi

Als je onze singlereizen bekijkt zul je merken dat onze reizen zich niet uitsluitend richten op mensen die alleen reizen. Onze reizen worden ook geboekt door mensen die samen boeken. Juist die mix zorgt ervoor dat onze reizen altijd afwisselend zijn en dat je reist met een afwisselende groep mensen. Zeker 65% reist solo, maar er sluiten ook vaak genoeg stelletjes of groepjes aan bij onze reizen.

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.