Reizen vanaf voorjaar 2021. Wat kan wel en wat kan niet? Corona-blog

Reizen vanaf voorjaar 2021. Wat kan wel en wat kan niet? Corona-blog

Laatste update (17 juni): update Cyprus, update Kroatië, update Marokko, update Thailand

Update (16 juni): update Cyprus, update Griekenland, update Kroatië, update Marokko, update Oostenrijk

Update (15 juni): update Verenigde Staten

Update (10 juni): update Italië, update Oostenrijk, update Marokko

Belangrijke informatie

De afgelopen maanden waren een echte achtbaan als het gaat om informatie met betrekking tot het corona-virus en alle regels in alle landen. 

Informatie verandert dagelijks. We zijn bij Simi Reizen volledig afhankelijk van externe factoren en partijen die de regels bepalen. Deze pagina wordt doordeweeks dagelijks bijgehouden om je op de hoogte te houden van aanpassingen en verduidelijkingen in de verschillende landen. 

Normaliter bepalen we vier weken voor vertrek definitief of een reis doorgang kan hebben. In deze bijzondere tijden kan het echter zijn dat we soms nog iets langer moeten wachten tot alles duidelijk is en we veilig en verantwoord kunnen gaan reizen. 

Tot 15 mei betaal je slechts 15% aan.

Status reizen naar het buitenland

Oranje reisadvies betekent dat alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. 

Geel reisadvies betekent dat het weer mogelijk is om op vakantie te gaan, maar dat je wel de voorzorgsmaatregelen in de verschillende landen moet opvolgen.

We hopen en verwachten dat binnen afzienbare tijd de reisadviezen naar verschillende landen worden aangepast naar geel. Enkel bij geel of groen reisadvies zullen wij vertrekken.

Indien je op vakantie bent met Simi Reizen in een land met geel reisadvies, dat gedurende je verblijf wordt aangepast naar oranje reisadvies, kunnen we in bijna alle gevallen de groepsreis gewoon afronden.

Zorgeloos boeken

Je kunt bij Simi Reizen zorgeloos boeken, doordat we zijn aangesloten bij de SGR. Je bent bijvoorbeeld nooit je geld kwijt en kan sowieso omboeken naar een andere datum of groepsreis indien je groepsreis vanuit ons wordt geannuleerd. Daarnaast heb je de voordelen van het boeken van een pakketreis. Voor verre groepsreizen hebben we deels de vertrekdata geannuleerd, omdat we nog niet de verwachting hebben er tijdig naar toe te kunnen reizen en omdat de kans groter is dat de minimumdeelname wordt behaald bij minder vertrekdata. De vertrekdata die nog boekbaar zijn voeren we uit als er tijdig sprake is van een geel of groen reisadvies.

Informatie over verschillende bestemmingen midden 2021

Onderstaande informatie wordt dagelijks bijgewerkt. Voor een actueel overzicht van de reisadviezen kun je site van Nederland Wereldwijd raadplegen.

Bali

Huidige status: oranje reisadvies

Op dit moment is inreizen naar Bali niet mogelijk. De grenzen van het eiland zijn momenteel nog gesloten voor internationale toeristen. Bali heeft aangekondigd dat ze enkele "Green Zones" willen heropenen voor toerisme vanaf juli. Bali is begonnen met de voorbereidingen om te heropenen voor het toerisme met een zogenaamde "The Green Zone". "The Green Zone" omvat specifieke delen van Bali waar minimale aanwezigheid is van het corona-virus, hier gelden verhoogde gezondheids- en veiligheidsmaatregelen om toegankelijk te zijn voor internationaal toerisme. Nationale en internationale toeristen zullen alleen deze delen van het eiland mogen bezoeken. Het doel is om nog voor juli het hele eiland "groen" te krijgen. Indonesië gaat de komende maanden proeven doen met verschillende landen in Europa en Azië om zo "coronavrije reisbubbels" te creëren. Bali is als een van de eerste bestemmingen in Indonesië aan de beurt voor deze proef en naar verwachting staat Nederland hoog op de agenda.

België 

Huidige status: oranje reisadvies

Het reisadvies voor België is momenteel oranje. België heeft het verbod op niet-essentiële reizen per 19 april opgeheven, vanaf 19 april is het weer mogelijk om naar België te reizen. Houd bij het reizen naar België rekening met de speciale voorwaarden om België in te reizen. Reizigers die voor langer dan 48 uur een reis maken naar België moeten een Passenger Locator Form in te vullen, dit formulier moet binnen 48 uur voor binnenkomst in België ingevuld zijn. Naast het formulier dien je ook het bewijs te tonen van een negatieve PCR-test als je langer dan 48 uur in België blijft, de test moet binnen 72 uur voor vertrek naar België zijn afgenomen. Het Passenger Locator Form bepaalt of je als hoog-risicocontact wordt beschouwd. In de praktijk geldt dit voor bijna alle personen uit Nederland. Per SMS of telefoon ontvang je aanvullende informatie over test- en quarantaineverplichtingen bij aankomst in België die voor jou gelden. Ondanks een negatieve PCR-test dien je bij aankomst in België als hoog risico-contact ook verplicht 10 dagen in quarantaine te gaan bij een verblijf langer dan 48 uur, na een negatie PCR-test op dag 7 mag de verplichte quarantaine worden beëindigd. Alle provincies in Nederland zijn 'rode zones' en daarmee hoog-risico contact. 

Canada

Huidige status: oranje reisadvies

Op dit moment is het reisadvies voor Canada oranje en zijn de grenzen gesloten. De Canadese grenzen zijn gesloten voor alle internationale reizigers. Uitzonderingen zijn Canadese staatsburgers, permanente inwoners van Canada, diplomaten en directe familieleden van Canadese staatsburgers. Voor internationaal toerisme is nog geen tijdspad genoemd en er is helaas nog geen realistisch te noemen datum waarop dit wordt versoepeld. De verwachting is dat in eerste instantie de grenzen met de Verenigde Staten zullen heropenen, de grenzen met de VS blijven sowieso nog tot 21 juni 2021 gesloten. Er is een grote kans aanwezig dat deze grens langer gesloten blijft.

Alle reizigers dienen bij aankomst in Canada het resultaat te tonen van een negatieve PCR-test, de test moet binnen 72 uur voor de vertrekkende vlucht naar Canada zijn afgenomen. Bij binnenkomst moet je je contact- en quarantainegegevens in Canada doorgeven in de ArriveCAN-app. Bij aankomst in Canada dien je nog een PCR-test op het vliegveld te laten afnemen. Daarnaast dien je verplicht voor een periode van 14 dagen in quarantaine te gaan. Alle reizigers moeten tijdens de quarantaine eerst voor een periode van 3 nachten een reservering maken en verblijven in een door de overheid aangewezen hotel, het hotel moet worden gereserveerd voordat reizigers aankomen in Canada. Na een negatief testresultaat van de test op de luchthaven mogen reizigers op dag 3 de hotelquarantaine verlaten en de 14-daagse quarantaine thuis of in een hotel afmaken. Deze hotelquarantaine geldt tot ten minste 21 mei 2021. Tegen het einde van de verplichte 14-daagse quarantaine, op dag 8, dienen reizigers nog een PCR-test te laten afnemen.

Costa Rica

Huidige status: oranje reisadvies

Op dit moment is reizen naar Costa Rica niet mogelijk vanwege het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid. Costa Rica heeft de grenzen per 1 augustus 2020 heropend voor internationale toeristen. Momenteel zijn er weer toeristen toegestaan uit alle landen. Wel zijn er enkele maatregelen bekend gemaakt waaraan toeristen zich moeten houden bij het bezoeken van Costa Rica. Zo moeten toeristen een vragenlijst invullen voor vertrek naar Costa Rica en een reisverzekering afsluiten die medische zorg vanwege het coronavirus of een onverwacht verlengd hotelverblijf dekt, deze polis dien je te tonen bij aankomst in Costa Rica. Bovendien moeten toeristen alle luchthaven- en lokale gezondheidsprotocollen volgen. Toeristen hoeven per 26 oktober 2020 geen bewijs van een negatieve PCR-test meer te tonen bij het betreden van Costa Rica.

Cyprus

Huidige status: geel reisadvies

Het reisadvies voor Cyprus is vanaf donderdag 17 juni geel. Reizigers uit Nederland worden vanaf 1 maart weer toegelaten op Cyprus, hiervoor dien je te voldoen aan een paar eisen. Wanneer je een reis maakt naar Cyprus ben je verplicht binnen 24 uur voor vertrek een Cyprus Flight Pass te hebben ingevuld. Bij aankomst in Cyprus dien je het bewijs van een negatieve PCR-test te tonen, de test moet maximaal 72 uur voor vertrek naar Cyprus zijn afgenomen. Daarnaast moet je bij aankomst op Cyprus nog een PCR-test laten afnemen, deze test moet je zelf betalen. De uitslag van deze test mag je op je verblijfplaats afwachten.

Frankrijk

Huidige status: oranje reisadvies

Frankrijk heeft vanaf 9 juni de grenzen heropend voor buitenlandse toeristen, mits zij een vaccinatiebewijs, een bewijs van immuniteit of negatief testbewijs kunnen laten zien. Vanaf 30 juni geldt er geen avondklok meer en in de zomer zijn de terrassen en dergelijke weer geopend. Momenteel moet je bij aankomst in Frankrijk van de Franse autoriteiten een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien, de testuitslag mag bij aankomst in Frankrijk niet ouder dan 72 uur zijn. Daarnaast dien je een 'erewoordverklaring' te kunnen laten zien. 

Griekenland 

Huidige status: deels oranjedeels geel reisadvies

Het reisadvies voor Griekenland is vanaf 15 mei gedeeltelijk geel en gedeeltelijk oranje. Het reisadvies voor de Noord-Egeïsche eilanden en de Ionische eilanden is geel. Welke eilanden dit zijn kun je vinden op de website van Nederland Wereldwijd. Het reisadvies voor Kreta en de rest van Griekenland is oranje. Het reisadvies voor de Zuid-Egeïsche eilanden wordt per donderdag 17 juni weer aangepast van een oranje reisadvies naar een geel reisadvies. Griekenland is momenteel geopend voor EU-toeristen. Griekenland wil vanaf deze week al beginnen met het uitgeven van het coronacertificaat, dit moet reizen weer makkelijker maken. Toeristen vanuit EU-landen kunnen weer reizen naar Griekenland, zonder quarantaineverplichting. Bij het inreizen van Griekenland dien je één van de volgende zaken aan te kunnen tonen: een vaccinatiebewijs waarbij de tweede vaccinatie ten minste 14 dagen voor de reis moet zijn gezet, een negatieve PCR-test of een sneltest (LAMP-test of antigeen-sneltest), het resultaat van de test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in Griekenland. of een document dat aantoont dat je COVID-19 hebt gehad, ten minste 2 maanden voor aankomst en niet later dan 9 maanden voor aankomst. Reizigers zullen bij aankomst in Griekenland steeksproefsgewijs worden getest, dit gaat om een sneltest. Het is verplicht om een PLF-formulier in te vullen voor vertrek naar Griekenland. Het wordt aangeraden dit ruim voor je vertrek te doen, maar uiterlijk 24 uur voor aankomst in Griekenland. We informeren je hierover via je vertrekinformatie. De Griekse overheid neemt de kosten voor een eventuele ziekenhuisopname of verblijf in een coronahotel dit reisseizoen weer voor zijn rekening.

Ierland

Huidige status: geel reisadvies

Voor Ierland geldt vanaf 15 mei een geel reisadvies. Ierland opent vanaf 19 juli voor toeristen uit de EU, het VK en de VS. Vanaf dan hoef je niet meer in quarantaine bij aankomst in Ierland. Let op: er gelden momenteel nog strenge inreisbeperkingen voor Ierland. Als reiziger vanuit Nederland moet je bij aankomst in Ierland voor een periode van 14 dagen in (thuis)quarantaine. Je kunt je quarantaineperiode verkorten als je 5 dagen na aankomst in Ierland een schriftelijke bevestiging van een negatief resultaat van een PCR-test ontvangt. Het is verplicht om bij het aan boord gaan van het vliegtuig en bij aankomst in Ierland het resultaat van een negatieve PCR-test te laten zien, dit resultaat mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in Ierland. Reizigers moeten bij binnenkomst in Ierland ook een Public Health Passenger Locator Form (PLF) invullen. De coronamaatregelen in Ierland worden langzamerhand versoepeld.

Italië

Huidige status: geel reisadvies

Het reisadvies van Italië is vanaf 10 juni geel. Alle reizigers dienen het bewijs te tonen van een negatieve test (een moleculaire of antigeentest), de test moet binnen 48 uur voor aankomst in Italië zijn afgenomen. In sommige gebieden is momenteel nog een avondklok van kracht, vanaf 21 juni zal er in Italië geen avondklok meer van kracht zijn. De winkels, restaurants, terassen, stranden en musea zijn geopend.

Jordanië

Huidige status: oranje reisadvies

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor Jordanië een oranje reisadvies. Jordanië heeft de grenzen voor internationaal toerisme op 8 september 2020 heropend. Zelfquarantaine is niet langer verplicht voor passagiers die Jordanië binnen reizen. Bij aankomst in Jordanië moet je het resultaat kunnen aantonen van een negatieve PCR-test, deze mag niet ouder zijn dan 120 uur voor aankomst. Daarnaast dien je bij aankomst in Jordanië een tweede verplichte PCR-test te laten afnemen, de kosten van deze test zijn voor eigen rekening (28 Jordaanse Dinar). Voor de PCR-test op de luchthaven in Jordanië dien je je vooraf aan te melden, dit kan via de website van de Jordaanse Overheid. Reizigers dienen voor vertrek ook de "Aman" app te downloaden, dit is een app van de Jordaanse regering voor het traceren van contacten. Deze app moet vanaf het vertrekpunt geactiveerd worden en geactiveerd blijven tijdens het verblijf. 

Kroatië

Huidige status: geel reisadvies

Het reisadvies voor Kroatië is vanaf donderdag 17 juni geel. Vanaf 1 april mogen toeristen weer Kroatië binnen reizen. Toeristen kunnen naar Kroatië reizen als ze zijn gevaccineerd óf wanneer ze het resultaat van een negatieve PCR-test of antigeentest kunnen aantonen. Het resultaat van een negatieve test mag bij aankomst in Kroatië niet ouder zijn dan 48 uur. Indien je volledig gevaccineerd bent tegen corona hoef je geen PCR-test te doen voor vertrek. De laatste vaccinatie dient wel minimaal 14 dagen voor je aankomst in Kroatië te zijn gedaan. Ook indien je kunt aantonen dat je de eerste dosis van Pfizer of Moderna hebt gekregen in de periode van 22 tot 42 dagen voor binnenkomst in Kroatië of het AstraZeneca in de periode van 22 tot 84 dagen voor binnenkomst in Kroatië, hoef je geen PCR-test of sneltest te doen. In het geval dat je in de afgelopen 180 dagen besmet bent geweest met corona en hersteld bent is 1 vaccinatie voldoende, dit is geldig tot 6 maanden na de inenting.

Malediven

Huidige status: oranje reisadvies

Vanaf 15 juli 2020 heeft de Malediven de grenzen heropend voor internationaal toerisme. De grenzen zijn weer open voor alle nationaliteiten. De Malediven hebben na een aantal corona-uitbraken in resorts de toelatingseisen weer aangescherpt. Vanaf 10 september zijn reizigers verplicht het resultaat van een negatieve coronatest te tonen, deze test mag niet meer dan 96 uur voor vertrek op het eerste vertrekpunt zijn afgenomen. Reizigers die al ten minste 14 dagen voor aankomst op de Malediven volledig gevaccineerd zijn hoeven bij aankomst geen negatief testresultaat te laten zien, zij kunnen hun vaccinatiebewijs tonen. Alle reizigers dienen ook binnen 24 uur voor aankomst op de Malediven een Traveler Health Declaration in te vullen voor het reizen naar de Malediven. De uitslag van de negatieve PCR-test moet samen met het ingevulde Traveler Health Declaration formulier online ingediend worden binnen 24 uur voor aankomst op de Malediven, dit kan via het portal IMUGA. Op de Malediven geldt geen quarantaineverplichting. Het reisadvies voor de Malediven vanuit de Nederlandse Overheid is oranje.

Marokko

Huidige status: oranje reisadvies

Voor Marokko geldt een oranje reisadvies. Marroko staat vanaf 15 juni weer Nederlandse reizigers toe. Marokko heeft besloten om open te gaan voor gevaccineerde reizigers zonder testvereisten. Als reizigers uit landen komen die op de "A-lijst" staan, waaronder Nederland, hoeven ze alleen een bewijs van vaccinatie te tonen bij aankomst in Marokko. Reizigers die naar Marokko reizen en nog niet gevaccineerd zijn dienen bij aankomst in het land het bewijs van een negatieve PCR-test te tonen. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur bij aankomst in Marokko. Het gele vaccinatieboekje van de GGD is niet voldoende. Reizigers moeten daarnaast ook een Public Health Passenger Form aantonen bij aankomst in het land. 

Noorwegen 

Huidige status: oranje reisadvies

Voor Noorwegen geldt een oranje reisadvies. Noorwegen sloot vanaf vrijdag 29 januari zijn grenzen, door de uitbraak van de gemuteerde variant van het coronavirus. Enkel burgers van Noorwegen en buitenlanders die in het land verblijven mogen Noorwegen nog binnen reizen. Iedereen die naar Noorwegen terugkeert na een niet-noodzakelijke reis moet bij terugkeer in een quarantainehotel verblijven. Nederland staat in Noorwegen op de lijst van rode landen. Reizigers uit Nederland moeten bij aankomst in Noorwegen 10 dagen in quarantaine in een hotel, een verblijf in een quarantainehotel kost NOK 500 per nacht. Daarnaast moet je bij aankomst in Noorwegen het resultaat aantonen van een negatieve PCR-test, de test moet binnen 24 uur voor aankomst zijn afgenomen. Aan de Noorse grens moet je opnieuw een corona-test laten afnemen. Reizigers uit Nederland dienen zich maximaal 3 dagen van tevoren te registreren, dit kan digitaal of via een papier formulier bij de politie aan de grenspost. Na binnenkomst in Noorwegen moet iedereen 10 dagen in quarantaine in een quarantainehotel. Noorwegen is van plan om deel te nemen aan het plan om gevaccineerde reizigers, reizigers met antilichamen of een negatieve testuitslag deze zomer toe te laten.

Oostenrijk

Huidige status: geel reisadvies

Het reisadvies voor Oostenrijk is vanaf 10 juni geel. Bij aankomst in Oostenrijk moet je een een negatief testresultaat van een PCR-test, die niet ouder is dan 72 uur, of een negatieve antigeentestrestultaat, die niet ouder is dan 48 uur, aan kunnen tonen. Het testresultaat of medische verklaring moet in het Duits of Engels zijn opsteld. Zelftests zijn niet geldig om Oostenrijk in te reizen. De testplicht geldt niet voor reizigers die al gevaccineerd zijn, dit geldt vanaf 22 dagen na de 1e vaccinatie, in dit geval mag de 1e vaccinatie niet meer dan 3 maanden geleden geprikt zijn, en in het geval van de 2e vaccinatie mag deze niet meer dan 9 maanden geleden geprikt zijn. Je kunt dit aantonen door middel van een vaccinatiebewijs (Engels- of Duitstalig). De testplicht geldt ook niet als je in de afgelopen 6 maanden hersteld bent van corona, dit moet je wel kunnen aantonen als je hierom gevraagd wordt. Je kunt dit aantonen door middel van een bewijs dat je over antilichamen beschikt, een bewijs voor antilichamen is 6 maanden geldig (Engels- of Duitstalig). Een bewijs van neutraliserende antilichamen is drie maanden geld vanaf de datum van de test.

Schotland - Verenigd Koninkrijk

Huidige status: oranje reisadvies

Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk is oranje. 

Per 17 mei zal het Verenigd Koninkrijk een "verkeerslichtsysteem" hanteren, dit systeem sorteert landen in drie verschillende categorieën (groen, oranje en rood). Landen worden ingedeeld op basis van hun risiconiveau, 'groene' landen hebben hierbij het laagste risiconiveau. Afhankelijk van het kleurniveau van het land waarvandaan de toerist vliegt, moet de toerist zich houden aan verschillende toegangsbeperkingen en vereisten. De Britse regering heeft bekend gemaakt welke landen op de groene lijst staan, Nederland staat hier momenteel niet op. Deze lijst wordt elke 3 weken herzien.

Nederland staat op de oranje (amber) lijst. Dit betekent dat reizigers uit Nederland 10 dagen in verplichte quarantaine moeten wanneer ze het Verenigd Koninkrijk binnen reizen. Voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk moet je een Passenger Locator Form invullen, binnen de 48 uur voordat je in het Verenigd Koninkrijk aankomt. Daarnaast ben je verplicht om bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk het resultaat van een negatieve PCR-(snel)test te tonen, afgenomen binnen 72 uur voor vertrek. Voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk moet je een afspraak maken voor een PCR-test op dag 2 en dag 8 van de quarantaine. Het bewijs van de twee reserveringen van de testen moet je laten zien bij aankomt in het Verenigd Koninkrijk.

Voor Schotland staat Nederland ook op de oranje (amber) lijst. Dit betekent dat Nederlanders voor vertrek naar Schotland een passenger locator form moeten invullen, een coronatest moeten laten afnemen voor vertrek en voor dag 2 en 8 een coronatest moeten boeken, de testen kosten samen £170. Daarnaast moeten Nederlanders bij aankomst in Schotland 10 dagen in quarantaine.

Servië

Huidige status: oranje reisadvies

Reizigers naar Servië moeten bij aankomst een negatieve uitslag van een corona-test tonen, de uitslag mag niet ouder zijn dan 48 uur bij aankomst in Servië. Op dit moment heeft Servië nog een oranje reisadvies.  

Slovenië 

Huidige status: oranje reisadvies

Het reisadvies voor Slovenie is oranje. Je mag momenteel alleen naar Slovenië reizen voor noodzakelijke reizen. Nederland staat in Slovenië op de lijst van rode landen. Dit betekent dat wanneer je Slovenië binnenkomt, je tien dagen in quarantaine moet. Wanneer je bij het oversteken van de grens een verklaring kan laten zien van een negatieve PCR-test, die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst in Slovenië, hoef je niet in quarantaine. Indien je het resultaat van een positieve PCR-test kun aantonen bij binnenkomst hoef je ook niet in quarantaine, de uitslag moet ouder zijn dan 21 dagen maar mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Daarnaast hoef je ook niet in quarantaine wanneer je kunt aantonen dat je 2 doses van het vaccin Biontech/Pfizer of Moderna hebt ontvangen of 1 dosis van Janssen of AstraZeneca hebt ontvangen. Hiervan moet je een certificaat laten zien. De 2e inenting met Biontech/Pfizer moet minstens 7 dagen geleden zijn, met Moderna minstens 14 dagen, met Janssen ook minstens 14 dagen en met AstraZeneca minstens 21 dagen. Als je pas 1 vaccinatie hebt ontvangen en kan aantonen dat je niet langer dan 8 maanden geleden corona hebt gehad, dan mag je ook Slovenië inreizen. Als je niet één van bovenstaande bewijzen kunt aantonen dan dien je verplicht 10 dagen in quarantaine te gaan bij binnenkomst in Slovenië, de quarantaineduur kan worden verkort door je te laten testen op dag 5 na aankomst in Slovenië.

Sri Lanka (en Qatar)

Huidige status: oranje reisadvies

Sri Lanka heeft de grenzen heropend voor internationaal toerisme. Tot minimaal 14 juni geldt een de facto totale lockdown in heel Sri Lanka. Toeristen moeten zich bij een bezoek aan Sri Lanka aan enkele inreisvereisten houden. Voorafgaand je reis dien je een visum aan te vragen voor Sri Lanka. Voor het verkrijgen van het visum is het noodzakelijk om in bezit te zijn van een vooraf bevestigde boeking bij een door de overheid van Sri Lanka goedgekeurd hotel voor maximaal 14 dagen, een hotel in categorie Level 1. Daarnaast moet je een lokale reisverzekering afsluiten voor een periode van een maand (USD 12), dit kan via een speciale website van de overheid van Sri Lanka. Je moet ook voorafgaand betalen voor je PCR-tests ter plaatse (USD 40 per test). Als je verblijf 5 of meer dagen duurt betaal je voor 2 tests, 1 test bij aankomst en 1 test bij het verlaten van Sri Lanka.

Bij aankomst in Sri Lanka moet je ook een bewijs tonen van een negatieve PCR-test die binnen 72 uur voor aankomst in Sri Lanka is afgenomen. Daarnaast moet je bij aankomst een ingevuld Health Declaration Form laten zien.

Tijdens je verblijf in één van de overheid aangewezen hotels mag je 17 goedgekeurde toeristische bezienswaardigheden bezoeken. Na de eerste 14 dagen in Sri Lanka mag je vrij door het land reizen.

Momenteel mogen alleen Qatarese burgers en mensen met een geldige verblijfsvergunning naar Qatar reizen. Voor Nederlanders geldt bij het inreizen van Qatar een verplichte hotelquarantaine voor een periode van 7 dagen, behalve als zij gevaccinneerd zijn met een door de overheid van Qatar erkend vaccin. Alle reizigers moeten een PCR-test van 72 uur voor aankomst in Qatar kunnen laten zien. Iedereen die naar Qatar reist moet verplicht een corona (Ehteraz) app downloaden. 

Het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid is voor zowel Sri Lanka als Qatar nog oranje.

Spanje

Huidige status: deels oranjedeels geel reisadvies

De grenzen van Spanje zijn geopend voor inwoners uit EU-landen. Vanaf 7 juni zijn de grenzen heropend voor alle internationale reizigers die gevaccineerd zijn. Het reisadvies voor Spanje is gedeeltelijk oranje en gedeeltelijk geel. Het reisadvies voor de Canarische eilanden en de Balearen is geel, het reisadvies voor het vasteland van Spanje is oranje. Internationale reizigers dienen bij aankomst op het vliegveld of de haven in Spanje het resultaat van een negatieve PCR-test aan te tonen die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst in Spanje. Deze maatregel geldt ook voor mensen die per auto naar Spanje reizen. Naast de PCR-test dient iedereen een gezondheidsverklaring, Formulario de Control Sanitario, in te vullen en hiervan de QR-code te laten zien bij aankomst. Spanje heeft aangekondigd dat ze vanaf juni weer toeristen willen verwelkomen. Bij aankomst dien je óf gevaccineerd te zijn óf de uitkomst te tonen van een negatieve PCR-test óf aan te tonen dat je over antilichamen beschikt door een recente besmetting. 

Thailand

Huidige status: geel reisadvies

Voor Thailand geldt momenteel een geel reisadvies. Een Thaise premier heeft aangekondigd het land voor eind november volledig te willen heropenen voor toeristen. Thailand heeft besloten om Phuket per 1 juli te heropenen voor volledig gevaccineerde internationale reizigers, zonder verplichte quarantaine. Dit geldt alleen voor reizigers uit landen met een laag tot gemiddeld risico op COVID. Thailand heeft nog niet besloten welke landen tot de laag-risico landen behoren. De reizigers dienen uiterlijk 14 dagen voor de reisdatum volledig te zijn ingeënt. Alle reizigers moeten in een accommodatie verblijven die is gecertificeerd met de Amazing Thailand Safety and Health Administration (SHA) Plus certificering. Voor reizigers die ervoor kiezen om alleen Phuket te bezoeken geldt geen minimum aantal verblijfdagen. Voor reizigers die naast Phuket ook naar een andere bestemming in Thailand willen reizen geldt dat ze eerst minimaal 14 nachten in Phuket moeten verblijven. Reizigers moeten voor aankomst ervoor zorgen dat ze in bezit zijn van een vaccinatiebewijs dat bewijst dat ze volledig zijn gevaccineerd, een geldig visum, een Certificate of Entry (COE) afgegeven door de Royal Thai Embassy of Consulaat, een COVID-19 ziektekostenverzekering met een minimale dekking van US $100,000, een bevestiging van verblijf in een SHA Plus gecertificeerde accommodatie en een bewijs van een negatieve PCR test die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor vertrek. Bij aankomst krijgen reizigers op het vliegveld een screening en nogmaals een PCR-test. Elke reiziger dient ook de app ThailandPlus te downloaden. Op dag 5 van het verblijf dienen reizigers nogmaals een PCR-test te laten afnemen.  

Verenigde Staten

Huidige status: oranje reisadvies

Op dit moment is inreizen niet mogelijk, het reisadvies is oranje. De grenzen van de VS met Canada blijven sowieso tot 21 juni 2021 gesloten. Vanaf 26 januari moet iedereen bij het reizen naar de Verenigde Staten het resultaat van een negatieve PCR-test of een negatieve antigeentest laten zien aan de luchtvaartmaatschappij. Het testresultaat mag niet ouder zijn dan 3 dagen, gerekend vanaf de vertrektijd van je vlucht. Na aankomst in de VS is het advies om na 3 tot 5 dagen na de vlucht je nogmaals te laten testen en om 7 dagen na de vlucht thuis te blijven. Als je je niet laat testen blijf je 10 dagen thuis. In de VS wordt in alle staten tussen 1 juni en 1 juli weer teruggegaan naar de normale situatie. Dus zonder mondkapjes, zonder social distancing. De hoop is dat per 1 juli ook toeristen weer toegelaten worden in de VS. Er wordt "in de wandelgangen" serieus rekening mee gehouden dat Biden op 4 juli zal aankondigen dat de grenzen voor Europeanen weer opengaan. 

Californië reis: De staat Californië zal op 15 juni voor het eerst na meer dan een jaar heropenen. Om te heropenen moeten tegen die tijd wel aan twee voorwaarden worden voldaan: voldoende voorraad aan vaccinaties om iedereen die in aanmerking komt en wil in te enten en een stabiel, laag aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen als gevolg van Covid-19. De heropeningsdatum is dus geen garantie, het lijkt er wel op dat Californië dit doel gaat halen gezien de recente ontwikkelingen.

Nationale parken reis: Zie Californië reis voor informatie over de staat Californië. Binnen de staat Arizona gelden momenteel geen reisbeperkingen en quarantainevereisten wanneer je naar Arizona reist vanuit een andere staat in de VS. De gouverneur van Nevada kondigde in een persconferentie aan dat hij van plan is om Nevada op 1 juni weer 100% open te stellen, dit geldt ook voor Las Vegas. In Utah gelden momenteel ook geen reisbeperkingen of quarantainevereisten als je gezond bent en vanuit een andere staat in de VS reist. 

Vietnam

Huidige status: oranje reisadvies

Op dit moment is inreizen niet mogelijk. Voor bijna alle buitenlandse reizigers geldt een algemeen inreisverbod, toeristische reizen zijn verboden. Vietnam biedt momenteel alleen toegang aan o.a. diplomaten, investeerders, experts, managers, hooggekwalificeerde werknemers en hun familieleden en aan Vietnamezen die naar huis terugkeren. Iedereen die wordt toegelaten krijgt bij binnenkomst in Vietnam een medische test en moet daarnaast verplicht 21 dagen in quarantaine in een door de lokale overheid toegekende locatie. De kosten van deze quarantaine zijn voor eigen rekening. Na de quarantaineverplichting in het hotel wordt de quarantaine verlengd met 1 week van thuisquarantaine en zelfmonitoring. Tijdens de quarantaineperiode word je regelmatig getest op corona.

Zweden

Huidige status: oranje reisadvies

Het reisadvies voor Zweden is momenteel oranje. Zweden heeft een tijdelijk inreisverbod voor niet-essentiële reizen naar Zweden. Vanaf 6 februari moet je bij het inreizen van Zweden een negatieve COVID-19 testuitslag (antigeen, PCR of LAMP) tonen. De testuitslag mag bij aankomst in Zweden niet ouder zijn dan 48 uur. Personen die gevaccineerd zijn moeten ook een negatieve testuitslag laten zien. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 30 juni en kunnen verlengd worden. Bij aankomst in Zweden worden reizigers aangeraden om zich zo snel mogelijk opnieuw te laten testen, om minimaal 7 dagen op dezelfde plek te verblijven en om na 5 dagen een vervolgtest te laten afnemen.

terug naar blogs

Meer lezen