Pura Vida bij de groepsreizen Costa Rica

Pura Vida bij de groepsreizen Costa Rica

Costa Rica (rijke kust) ligt in Midden Amerika en is 1 van de best ontwikkelde landen in de regio. Het is ook het eerste land dat zijn eigen leger opgeheven heeft en dat als eerste land ter wereld in 2021 klimaatneutraal wil zijn.

Het land ligt tussen de Caribische zee en de Grote oceaan in en heeft dus aan twee zijden kust. Daarnaast heeft het land verschillende vulkanen, waarvan een groot aantal ook actief. Hoewel het land zeker ook een regenseizoen kent zijn de onderlinge klimaatverschillen groot. Het land bestaat eigenlijk uit verschillende micro-klimaatjes. Het is dus heel aannemelijk dat je tijdens je rondreis Costa Rica te maken krijgt met regen, maar je zult ongetwijfeld ook meer dan voldoende zon zien.

Meer weten over het regenseizoen in Costa Rica

groepsreizen costa rica

Beste reistijd Costa Rica

Over de beste reistijd kun je boeken schrijven. Elk seizoen heeft zijn eigen charme. 1 groot voordeel heeft Costa Rica wel: het is het hele jaar door lekker warm, met temperaturen tussen de 20 en 30 graden ongeveer. Onze groepsreizen Costa Rica worden dan ook bijna het hele jaar door aangeboden. Een echt regenseizoen kent Costa Rica niet, maar de periode tussen december en april geldt wel als de droogste periode. Je moet echter altijd rekening houden met buien. Het heet immers niet voor niets tropisch regenwoud ;-)

De natste maanden zijn tussen mei en november, maar als je een echte natuurbestemming als Costa Rica echt wilt ontdekken raden we je absoluut aan om "regenseizoen" etc. zo snel mogelijk uit je hoofd te zetten. Een land dat zo groen is, zoveel natuur heeft en zo'n grote diversiteit aan dieren en planten: dat kan alleen als er ook regen valt!

Laat je dus niet al te veel beinvloeden door de door Nederlanders graag gebruikte term "regenseizoen". De temperatuur in Costa Rica is het hele jaar prettig en je zult merken dat je tijdens je rondreizen verschillende soorten weer mee gaat maken. 

Groepsreizen Costa Rica

Als je bij Simi een rondreis door Costa Rica boekt, reis je over het algemeen met een groep mensen van tussen de 20 en 30 jaar oud. Het programma is actief, maar voor iedereen te doen. Groot voordeel van onze groepsreizen is dat je altijd samenreist met een groep mensen die het gezellig vindt om 's avonds nog wat te gaan drinken, echt dingen te ondernemen en waarbij het tempo wat hoger ligt dan wanneer de gemiddelde leeftijd meer richting de 60 ligt (wat geen probleem is opzich natuurlijk, het maakt de reis alleen anders). 

Op het moment hebben we de planning voor onze groepsreizen Costa Rica 2020 aardig rond. Je kunt in december nog mee (vlak voor kerst lekker bruin terug komen), in januari, februari, april, mei en juli. De data later in het jaar worden ongeveer 10 maanden voor vertrek online geplaatst. 

Wat moet je weten als je naar Costa Rica reist?

 • Er wordt betaald met de Colon, maar Amerikaanse dollars zijn ook veel geaccepteerd. Houd er wel rekening mee dat je in dollar altijd iets meer betaalt.
 • Costa Rica heeft verschillende micro-klimaten. Het voordeel daarvan is dat je tijdens je rondreis Costa Rica dus ook verschillende weertypen zult meemaken.
 • Costa Rica is enorm groen en heeft een extreme diversiteit aan dieren en planten. Om zo groen en vol leven te kunnen zijn is regen een belangrijk element. De kans dat je een tropische regenbui op je hoofd krijgt is dan ook groot. Het voordeel van deze buien is dat ze vaak kort en intens zijn. 
 • Costa Rica heeft 5% van 's werelds biodiversiteit. Tijdens je singlereis Costa Rica zul je veel dieren en planten zien. 
 • Wist je dat Costa Rica 5 actieve vulkanen heeft? De Arenal is de meest bekende, die we ook tijdens onze rondreizen zullen bezoeken.

Veiligheid Costa Rica

Costa Rica staat bekend als 1 van de meest veilige landen in midden- en zuid Amerika. Over het algemeen kun je rekenen op een vriendelijke bevolking die je graag zal willen helpen. Gemiddeld geven inwoners van Costa Rica zichzelf een 8,5 op het gebied van hoe gelukkig ze zijn. Wist je trouwens dat het het eerste land is dat zijn eigen leger afgeschaft heeft? Het geld dat daarmee vrijgekomen is, wordt geinvesteerd in infrastructuur en het verhogen van de levensstandaard.

Waar je wel rekening mee moet houden, maar dat geldt voor veel verre reisbestemmingen, is dat mensen in Costa Rica minder geld hebben. Het gemiddelde inkomen ligt zo rond de 1000 dollar per maand. 

We raden je voor elke verre reis het reisadvies van buitenlandse zaken te lezen. Hierin staan praktische tips. Het reisadvies voor Costa Rica is geel, zoals eigenlijk ook in Azië en heel Zuid Amerika geldt. Een paar handige tips:

 1. Laat geen spullen onbeheerd achter in de auto
 2. Neem alleen officiele taxi's
 3. Let goed op je eigendommen en bagage
 4. Reis voornamelijk overdag
 5. Berovingen en overvallen komen voor in Costa Rica, zoals in elk land in Midden en Zuid Amerika. Bied geen verzet en verspreid je eigendommen. 
 6. Wegversperringen kunnen voorkomen. 
 7. Aardbevingen komen voor in Costa Rica. Ook zijn er een aantal actieve vulkanen. 

Tijdens al onze reizen in Costa Rica zijn er geen vervelende voorvallen geweest. Reizigers komen wildenthousiast terug als ze het over Costa Rica hebben en maken vooral kennis met de vriendelijke kant van het land. In grote lijnen geldt dat je dezelfde voorzorgsmaatregelen neemt als wanneer je bijvoorbeeld midden in Amsterdam loopt. 

Tijdens onze rondreizen maken we gebruik van Nederlandstalige lokale gidsen en werken we samen met een lokale partner die tot in detail op de hoogte is van wat er speelt in Costa Rica. Laat je dus vooral niet weerhouden! 

Reisprogramma Costa Rica

Bij Simi boek je altijd een compleet pakket. Niet alleen je retourvlucht en bagage zijn inbegrepen, maar ook excursies, het verblijf en het vervoer binnen het land. Zo gaan we onder andere raften op de Pacuare rivier, bezoeken we het stadje Cahuita, overnachten we bij een lokaal gezin en bezoeken we nationaal park Arenal. Daarnaast maken we wandelingen, staat een canopy-tour op het programma (waarbij je door de boomtoppen een parcours aflegt met verschillende ziplines) en bezoeken we de nevelwouden. 

Al met al boek je dus een gevarieerde rondreis door Costa Rica, samen met andere reizigers tussen de 18 en 35 jaar. 

Boek je een singlereis? Lees meer over het reisaanbod.

terug naar blogs

Meer lezen