Voor het eerst op wintersport

Voor het eerst op wintersport

Winterreizen

Wintersport: voor sommige mensen hèt jaarlijks terugkerend hoogepunt. Maar, lang niet iedereen groeit op in een gezin waar wintersport jaarlijks op de agenda staat. In dit artikel lees je meer over de eerste keer op wintersportvakantie. Waar moet je op letten, ga je skiën of snowboarden, wat neem je mee en hoe leer je het zodat het er ook wat flitsend uitziet? 

Ski of snowboard?

Snowboarden is de laatste tien jaar alleen maar populairder geworden. Toch is het helemaal niet vanzelfsprekend om voor snowboarden te kiezen, want skiën is zeker net zo leuk. 

Voordelen van snowboarden: 

 • Snowboarden is in eerste instantie wat moeilijker aan te leren, maar als je de basis onder de knie hebt gaat onder andere bochten maken vaak weer makkelijker.
 • Het ziet er al snel goed uit

Nadelen snowboarden:

 • Ten opzichte van skiën is vooral de stoeltjeslift of sleeplift een uitdaging. Zeker voor ongeoefende snowboarders kan het even wennen zijn.
 • Bij snowboarden gaat het vooral om polsblessures op het moment dat er iets mis gaat of anders loopt dan gepland. 
 • Vlakke stukken zijn op een snowboard een stuk moeilijker dan op ski's
 • Snowboarden kost meer tijd om goed onder de knie te krijgen (over het algemeen)

wintersportvakanties

Eerste keer op wintersport

De eerste keer op wintersportvakantie is altijd even spannend. Tijdens onze wintersport groepsreizen krijgen we vaak mensen mee die geen eerdere ervaring hebben met skiën of snowboarden of het heel lang geleden gedaan hebben. Geen enkel probleem natuurlijk, want ooit zul je toch de stap moeten zetten als je op wintersport wilt! 

Zoals alle nieuwe vaardigheden geldt voor zowel ski als snowboard dat je de tijd moet nemen om het te leren. Hoe beter je eraan begint, hoe minder kans op blessures en hoe meer plezier je eraan beleeft. Laat je dus niet afschrikken door alle kindjes van 6 of 7 die fluitend voorbij komen de eerste keren: vaak zijn deze kinderen al veel geoefender, omdat ze bijvoorbeeld in het gebied wonen. 

Onze tips:

 • Neem skiles of snowboardles. Omdat een groot deel van onze wintersport jongeren geen of weinig ervaring heeft is het een ideale tijd om samen met anderen les te nemen. Behalve hilarische momenten krijg je op die manier ook snel de basis onder de knie. 
 • Laat je niet opjagen! Vertrouwd worden met skiën of snowboarden kost tijd. Het is geen probleem als je 100 keer omvalt tijdens je eerste lessen, het hoort erbij. Je zult merken dat je na enige oefening en zodra je wat meer vertrouwen hebt opgebouwd, het allemaal al een stuk beter gaat!
 • Huur je materiaal. Als je nog niet weet of het wat voor jou is raden we je aan materiaal gewoon te huren. Dat is goedkoper dan dure nieuwe spullen kopen. Als je regelmatig wilt gaan wintersporten kan de afweging anders zijn. 
 • Drink niet teveel alcohol. Hoewel après-ski er zeker bij hoort tijdens je wintersport is het handig om toch enigszins fris aan de dag te kunnen beginnen. 
 • Vergeet niet te genieten! Het blijft vakantie, dus neem de tijd om even om je heen te kijken ook en geniet van de gezellige sfeer.

Wat neem je mee op wintersport?

Als je geen ervaren wintersporter bent, zal het je waarschijnlijk duizelen van alle benodigdheden die mensen meesjouwen de berg op. Toch valt de voorbereiding voor een wintersportreis goed mee. Hieronder vind je enkele basisdingen die je echt niet moet vergeten:

 1. Zonnebrandcrème met hoge factor. De zon in combinatie met hoogte en sneeuw kan ervoor zorgen dat je erg snel verbrand. 
 2. Lippenbalsem - door de droge lucht en het vele buiten zijn kunnen je lippen makkelijk wat uitdrogen. 
 3. Skibril én zonnebril - als je materiaal huurt kun je dit er eigenlijk altijd bij huren, maar ook op andere momenten is een zonnebril handig, dus neem die sowieso even mee. 
 4. Handschoenen en muts - met name handschoenen zijn erg belangrijk. Zorg ervoor dat je ze uitkiest op handigheid en bewegingsvrijheid, maar ook op warmte. 
 5. Rugzakje - eventueel neem je een klein rugzakje mee waar je water en wat snacks in kunt doen. 
 6. Ski-kleding - als je voor het eerst gaat wintersporten hoef je echt niet per se een duur skipak aan te schaffen. Zorg er wel voor dat je kleding aan hebt die een beetje waterafstotend is. Op die manier voorkom je dat je aan het einde van de dag doorweekt bent. 
 7. Snowboots - voor als je gewoon door de sneeuw en drassigheid moet lopen. Een paar goede wandelschoenen werken ook prima!

Skiles / snowboardles nemen

We raden je aan om zeker les te nemen als je niet eerder geskied of gesnowboard hebt. Hoewel groepsgenoten met meer ervaring je vaak ook wel uitleg willen geven is het best belangrijk om het goed te leren. Naarmate je grotere afdalingen gaat doen voel je je zekerder en heb je de basisbeginselen beter onder de knie. 

Maar hoeveel les moet je dan hebben?

De skilessen en snowboardlessen zijn vaak opgedeeld in sessies van een uur of twee. Het kan geen kwaad om zeker de eerste dagen elke ochtend een les in te plannen. Aan het einde van de week heb je dan voldoende skills om zonder problemen de berg af te komen. 

Is wintersport iets voor mij?

Of wintersport bij je past is iets waar je maar op 1 manier achter komt: door het te doen. Als je wel een wintervakantie wilt maar niet per se wilt skiën of snowboarden raden we je aan eens te kijken bij onze groepsreizen Lapland

Wintersport voor beginners

Eens moet de eerste keer zijn. Als je wilt leren skiën is een wintersportreis voor beginners een aanrader. Een groot gedeelte van de reizigers reist solo. Hoewel het geen singlereis is, is het wel een groepsreis met veel solo-reizende jongeren. Je kunt kiezen uit wintersportreizen naar Oostenrijk of naar Slovenië. Naar Slovenië ga je als het leren skiën en de gezelligheid van de groep het belangrijkste voor je is. Naar Zell am See Oostenrijk ga je als je naast het skiën ook wilt genieten van après-ski.

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.