Granada bezienswaardigheden en tips

Granada bezienswaardigheden en tips

Tips en adviezen

In deze blog nemen we je mee naar de Koningsstad Granada in de regio Andalusië, onderdeel van de groepsreis Spanje Andalusië. Granada staat wereldwijd bekend om het indrukwekkende Alhambra, maar heeft hiernaast nog veel meer te bieden. Kom meer te weten over onder andere de Moorse geschiedenis van Granada en alle Granada bezienswaardigheden.

Tijdens de groepsreis Zuid-Spanje reis je, nadat je bent geland op het vliegveld van Malaga, gelijk door naar Granada. Op reisdag twee bezoek je het bekende Alhambra en de Generalife. Na het bezoek aan het Alhambra heb je vrije tijd en kun je Granada verder ontdekken. 

In deze blog vertellen we je meer over de geschiedenis van Granada, Granada bezienswaardigheden en enkele tips voor je bezoek aan Granada.

Geschiedenis Granada

Granada is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Granada en ligt aan de voet van het Sierra Nevada gebergte. Granada is een van de mooiste steden Oost-Andalusië. Granada heeft veel kolonisten van verschillende oorsprong gezien, maar het Moorse koninkrijk heeft de grootste impact gehad op de stad. In het jaar 711 vestigden de Moren een islamitische heerschappij over Granada. Granada heette in die tijd Gárnata en was door de joden gesticht. In 1492 kwam de Moorse overheersing ten einde, toen de katholieke vorsten de stad heroverden tijdens de Spaanse inquisitie. De joden en moslims die nog aanwezig waren in Granada moesten het land verlaten of zich laten bekeren. Moskeeën werden vervangen door kerken en de meeste sporen van de Moren werden vernietigd. Enkele Moorse invloeden zoals het Alhambra en de Arabische wijk Albaicín kun je nu nog terugvinden in de stad.

Bezienswaardigheden Granada

Granada heeft naast het Alhambra nog genoeg mooie bezienswaardigheden te bieden die je kunt bezoeken tijdens de groepsreis Zuid-Spanje. Hieronder lichten we een paar van de bezienswaardigheden in Granada uit.

Alhambra en Generalife

Tijdens de Zuid-Spanje rondreis zijn de bezoeken aan het Alhambra en de Generalife al opgenomen in het reisprogramma. Dit zijn namelijk echt must-sees tijdens een bezoek aan Granada. Het Alhambra staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het Alhambra en de Generalife vormen samen een indrukwekkende bezienswaardigheid en liggen hoog een heuvel in het centrum van de stad, met de bergen van de Sierra Nevada op de achtergrond. Het Alhambra was ooit de thuisbasis van de Al-Andalus Sultans, van de 13e tot de 15e eeuw. De gebouwen zijn van binnen mooi versierd met gips en tegelwerk, inclusief inscripties uit de Koran. Het Alhambra bestaat uit de Nasrid-paleizen waar de Sultans leefden en het militaire fort Alcazaba. Naast de paleizen ligt de Generalife, dit was zomerresidentie van de Sultans. De Generalife wordt omgeven door prachtige tuinen met fonteinen, bloemen en zwembaden.

 • Adres: Calle Real de la Alhambra, s/n, 18009 Granada

La Alcaicería

La Alcaicería was tijdens de Islamitische dagen de locatie voor de Bazaar van Granada. Marktliederen verkocht hier hun kruiden en zijde in de verschillende stegen en straatjes. Tegenwoordig bestaat La Alcaicería nog uit een straat met veel souvenirwinkeltjes, je vindt hier onder andere magneten, glas-in-loodlampen, wandtapijten, theeserviezen en keramiek.

 • Adres: Calle Alcaicería, s/n, 18001 Granada

Albaicín

De heuvelachtige wijk Albaicín, UNESCO werelderfgoed, is de oude Arabische wijk van Granada. De wijk was ooit omringd door verdedigingsmuren. De wijk heeft nog steeds een Moors karakter door de smalle straatjes en witgekalkte huisjes. Veel plekken in de wijk Albaicín bieden prachtig uitzicht op het Alhambra, bezoek zeker het uitzichtpunt Mirador de San Nicolas. Andere leuke uitkijkpunten zijn Mirador de San Cristobal en het rustigere uitkijkpunt Mirador de San Miguel Alto. Loop ook een over Carrera del Darro, dit is een van Granada's oudste straten en loopt langs de Río Darro (rivier).

Sacromonte wijk

Sacromonte is een kleurrijke wijk gelegen op een heuveltop waar Spaanse zigeuners (gitanos) zich in de 15e eeuw vestigden in de grotten van Sacromonte. De zigeuners bouwden hier grotwoningen in de heuvels. Loop eens door deze heuvelachtige wijk en bewonder de zigeunerhuizen, sommige zijn prachtig versierd met keramiek. In veel van de grotten in Sacromonte worden ook flamenco shows uitgevoerd in zogenaamde tablao's, de zigeuners hebben namelijk een lange traditie met flamenco. Het is ook mogelijk om een kijkje te nemen in de grotwoningen in het museum Cuevas del Sacromonte.

Kathedraal van Granada

De kathedraal van Granada werd gebouwd door koningin Isabel als monument voor de overwinning van het christelijke Spanje op de Moren. De kathedraal van Granada is gebouwd op de plaats van de voormalige moskee van Granada en werd gebouwd nadat de overheersing van de Moren ten einde kwam. Het interieur en de buitenkant van de kathedraal combineert Barok en Renaissance architectuur.

 • Adres: Calle Gran Vía de Colón, 5, 18001 Granada

Capilla Real

Naast de kathedraal van Granada bevindt zich de rustplaats van twee belangrijkste Spaanse heersers. De Capilla Real (Koninklijke Kapel) is de laatste rustplaats van de Spaanse katholieke vorsten Isabel I de Castilla en Fernando II de Aragón. De twee katholieke vorsten veroverden Granada van de Moren, voor hen was dit zo'n belangrijk gebeurtenis dat ze Granada als hun laatste rustplaats kozen. In de Capilla Real vind je de monumentale marmeren graven van de twee vorsten en die van hun erfgenamen.

 • Adres: Calle Oficios, s/n, 18001 Granada

Monasterio de la Cartuja

Het Cartuja klooster ligt aan de rand van Granada en werd bewoond door de kartuizer monniken. Het Cartuja klooster wordt gezien als een van de mooiste kloosters in Spanje. Hoewel de buitenkant van het klooster eenvoudig en sober is, vind je aan de binnenkant een weelderig barok decor met marmeren beelden, schilderijen en indrukwekkende altaarstukken. Tip: neem de bus als je het Cartuja klooster wil bezoeken, het klooster ligt namelijk net buiten de stad.

 • Adres: Paseo de Cartuja, s/n, 18011 Granada

El Bañuelo 

El Bañuelo van Granada is gebouwd in de 11e eeuw en is daarmee een van de oudste en best bewaarde Arabische badhuizen in Spanje. El Bañuelo is een van de weinige Arabische baden die niet is vernietigd na de herovering door de katholieke vorsten. El Bañuelo zelf is nog open voor rondleidingen, maar de Arabische baden zelf zijn niet meer aanwezig. Voor een bezoek aan de Arabische baden kunnen reizigers tegenwoordig de Hammam Al Ándalus of de Aljibe de San Miguel bezoeken.

 • Adres El Bañuelo: Carrera del Darro, 31, 18010 Granada
 • Adres Hammam al Ándalus: Calle Santa Ana, 16, 18009 Granada
 • Adres Aljibe de San Miguel: San Miguel Alta, 41, 18002 Granada

Tips en weetjes Granada

 • Vanaf Mirador de San Nicolas heb je een prachtig uitzicht op het Alhambra, vooral bij zonsondergang een aanrader
 • Shop leuke souvenirs in de Alcaicería en Calle Calderería Nueva
 • Bij Plaza Nueva en Plaza de Bib-Rambla vind je veel restaurants, bars en winkels
 • Winkelen kan goed in de straten Calle Reyes Católicos en Calle Recogidas
 • Bezoek een flamenco show in een van de grotten in de wijk Sacromonte
 • In Granada krijg je vaak bij elk drankje dat je bij een tapasbar besteld een gratis bordje tapas
 • Het stadssymbool van Granada is een granaatappel, Granada is dan ook het Spaanse woord voor granaatappel
 • Granada was in 1330 de dichtstbevolkte stad van Europa

Over de groepsreis Spanje Andalusië

Naast Granada ga je tijdens de groepsreis Zuid-Spanje nog veel meer mooie plekken ontdekken. In 8 dagen nemen we je mee langs alle hoogtepunten van de regio Andalusië. Zo bezoek je nog Córdoba, Sevilla, Cadiz, Ronda en de Costa del Sol. Ook staat tijdens de groepsreis Spanje Andalusië nog een sherry- en wijnproeverij op het programma in het stadje Jerez.

Wil je graag mee met de Zuid-Spanje groepsreis? Plaats dan een optie of boek tijdig, we verwachten namelijk dat dit aankomende zomer een zeer populaire groepsreis gaat zijn.

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.