Waarom groepsreizen het overwegen waard zijn!

Waarom groepsreizen het overwegen waard zijn!

Verre groepsreizen Groepsreizen Europa

Simi Reizen is 1 van de grootste organisaties voor groepsreizen in Nederland. In de leeftijdsgroep 18-32 zijn we zelfs veruit de grootste organisator van groepsreizen. Elk jaar organiseren we meer dan 50.000 overnachtingen voor reizigers. Je kunt dus wel zeggen dat we verstand ervan hebben! 

Wat is een groepsreis?

Misschien heb je het wel eens overwogen. Lekker op vakantie gaan, maar lukt het je niet om een reismaatje te vinden die in dezelfde periode kan of wil. Bij groepsreizen kies je een reis uit die bij jou als persoon past. Samen met de anderen die dezelfde keus gemaakt hebben vorm je vervolgens een groep. 

Bij Simi hebben we ervoor gekozen om uitsluitend vakanties aan te bieden waar excursies gewoon inbegrepen zijn. Op die manier leer je je reisgenoten goed kennen, want je brengt ook echt tijd met elkaar door. 

Een groepsreis is niks anders dan een reis op een bepaalde datum waar je als individu of groepje aansluit. Natuurlijk kun je vooraf kennismaken online met je nieuwe reisgenoten, dus helemaal onbekenden zijn het niet meer zodra je gaat. 

Verschil met een single reis?

Sommige reisorganisaties noemen het single reizen, anderen noemen het groepsreizen. Wij definieren bij Simi een groepsreis als een reis waarbij toevallig een groot deel van de reizigers single reist. Het grootste deel van de mensen die een vakantie bij Simi boekt, boekt deze alleen of met een vriend of vriendin. Er is bij Simi dus geen verschil tussen singlereizen en groepsreizen. 

Waarom zou je op groepsreis gaan?

De redenen die mensen geven waarom ze een groepsreis uitgezocht hebben zijn uiteenlopend, maar komen neer op de volgende redenen:

 • Je wilt nieuwe mensen leren kennen
 • Je zit vast aan een bepaalde periode en niemand anders kan
 • Je wilt een specifieke plek verkennen
 • Je hebt geen zin om dingen vooraf uit te zoeken
 • Je vindt het wel een prettig idee om een aanspreekpunt te hebben

Een groepsreis is niet voor iedereen weggelegd. Voor sommige reizigers geldt dat ze er blijer van worden als ze zelf lekker op pad gaan en alles uitvogelen. Bedenk dus goed of een reis in een groep bij je past. Bij de meeste mensen past het verrassend goed trouwens! 

Wanneer moet je je reis boeken?

Het is per bestemming wisselend wanneer je je reis zou moeten boeken. Voor de meeste reizen zit je prima als je een maand of drie voor vertrek boekt. Voor veel van onze verre reizen naar bijvoorbeeld Bali, Sri Lanka, Thailand of Costa Rica, geldt dat je eerder zult moeten boeken. Het aantal plekken is altijd beperkt, maar er zijn enorm veel mensen die met Simi op reis gaan. Twijfel je nog of moet je nog vrij krijgen? Dan is het plaatsen van een optie mogelijk. Daarmee leg je je plekje voor een bepaalde periode vast.

Hoe ervaren mensen een groepsreis? 

Over het algemeen worden groepsreizen heel positief ervaren. Mensen zijn vaak verrast over hoe open iedereen voor elkaar staat. Tijdens zo'n reis zit je samen toch een beetje in een vakantiebubbel. Even draait alles om die heerlijke vakantie en ben je vooral bezig met genieten. De vakantiestemming zit er altijd ook goed in. Iedereen vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en iedereen wil maximaal genieten van de reis. 

En wat ook belangrijk is om te bedenken: het type reis dat je kiest, bepaalt ook het soort mensen waarmee je op reis gaat. Denk maar eens na: stel dat jij kiest voor een kampeervakantie in Noorwegen. Hoe groot is dan de kans dat de anderen die ervoor gekozen hebben die reis te doen, ook actieve natuurliefhebbers zijn? Heel erg groot! Zo zie je dat bij eigenlijk alle reizen. Je komt dus min of meer automatisch terecht in een groep met mensen die in ieder geval een deel van je interesses delen. 

Groepsreizen zijn intensief. Vaak wil je er toch de hele tijd bij zijn. Overdag is het programma goed gevuld, want bij Simi zijn je excursies gewoon inbegrepen bij de reissom. De avonden zijn er natuurlijk om lekker ergens wat te gaan eten of nog ergens een drankje te doen. Al met al ben je dus lekker intensief onderweg en zul je merken dat zo'n reis best vermoeiend kan zijn. 

Je leert elkaar echt kennen! Samen het avontuur aangaan zorgt ervoor dat je elkaar ook goed leert kennen. Dat is hét grote voordeel van inbegrepen excursies. Je doet echt met de groep je activiteiten en excursies. Je hebt iets om over na te praten, maakt samen bijzondere en grappige momenten mee en hebt altijd iets om over te praten omdat je het samen hebt meegemaakt. 

Niet zelden ontstaan er supergoede vriendschappen tijdens onze reizen. En ja, hoewel onze reizen niet echt single reizen zijn of bedoeld zijn als date-reis, zijn er al meerdere Simi huwelijken geweest. Je weet maar nooit dus. 

Groepsrondreis of vanaf een vaste plek? 

Bij Simi heb je keuze uit rondreizen waarbij je elke dag of elke paar dagen op een nieuwe plek bent, of reizen vanaf een vaste plek. Beide soorten reizen hebben voordelen en nadelen. Een rondreis heeft als grootste nadeel dat het erg intensief is. Elke dag je tas inpakken en uitpakken, vaak lange stukken in de bus en veel onderweg zijn zorgt ervoor dat je niet altijd optimaal uitrust. Het voordeel is natuurlijk dat je veel meer van een bestemming te zien krijgt. Je hebt elke dag of elke paar dagen een andere omgeving en komt op de mooiste plekken. 

Bij een reis vanaf een vaste locatie hoef je niet telkens uit te pakken. De excursies vinden plaats vanaf de verblijfplek. Bij sommige reizen hebben we een combi gemaakt en blijf je bijvoorbeeld eerst vier dagen op de ene plek en dan nog vier dagen op een andere plek. Het voordeel van een vaste locatie is dat je na je vakantie echt het idee hebt de plek waar je bent geweest te hebben leren kennen. Het is minder vluchtig en je krijgt je vaste favoriete plekjes.

Beide manieren zijn net zo leuk, maar het is net waar je op het moment behoefte aan hebt. Na een druk jaar kan een rondreis nét te intensief zijn, maar misschien ook wel precies wat je nodig hebt. 

Costa Rica groepsreizen

Hoe lang duurt zo'n groepsreis gemiddeld?

Bij Simi hebben we er heel bewust voor gekozen om onze verre reizen niet langer dan 18 dagen maximaal te maken. Uiteindelijk ben je heel intensief op reis met mensen die je niet kent en zit er aan elke groep een bepaalde houdbaarheidsdatum. Bij reizen van drie weken of langer ontstaan veel meer irritaties. Bij een kortere reis is dat veel minder het geval. 

Binnen Europa zijn de meeste reizen tussen de 8 en 12 dagen lang. Buiten Europa zo tussen de 12 en 18, een beetje afhankelijk van de bestemming. 

Waar naartoe binnen Europa?

Het kiezen van een goede reis is heel persoonlijk. Als je een natuurliefhebber bent is een vakantie in Noorwegen logischer dan een strandvakantie in Kroatië. Toch hebben we op basis van onze ervaringen met duizenden Simi Reizigers de afgelopen jaren, een goed beeld van welke groepsreizen echt populair zijn.

 1. Rondreis Ierland - een klassieke groepsreis, maar met hele mooie hikes en top bezienswaardigheden. Ierland ligt op slechts anderhalf uur vliegen vanaf Nederland, maar is een heel eigen land met unieke geschiedenis. Kastelen, kliffen en ruïnes maken het landschap compleet. 
 2. Kroatië - al jaren zijn we met onze groepsreizen neergestreken in Kroatië. Voordat de stad Split echt hip werd, zaten onze groepen al in het mooie Dalmatië in Zuid-Kroatië. En: we zitten er nog steeds! Vlak bij de een na grootste stad van Kroatië met uitgaansgelegenheden, prachtige gebouwen en veel mogelijkheden om actief aan de slag te gaan. 
 3. Italië - Toscane is een populaire regio in Italië. Met steden als Florence en Pisa, Volterra en Pistoia is het een veelzijdige regio met prachtige gebouwen en een indrukwekkende geschiedenis. Bij deze groepsreis kom je in een hotel terecht en ga je van daaruit op pad om de regio te verkennen.

gezelligheid groepsreis

Waarheen op groepsreizen buiten Europa?

Eindeloze mogelijkheden natuurlijk, maar we hebben een selectie gemaakt van plekken die nooit teleurstellen. Als we kijken naar het uitbreiden van ons reisaanbod is dat ook altijd de overweging. Over het algemeen bieden we plekken aan die potentie hebben om heel populair te zijn. 

 1. Sri Lanka - Simi biedt het hele jaar door reizen aan naar de parel van de Indische Oceaan. Sri Lanka is een land waar je jezelf echt onderdompelt in een heel andere cultuur. Bij deze rondreis bezoeken we niet alleen hoogtepunten, maar hebben ook meer dan 20 inbegrepen excursies bij je reissom in zitten. Niet verkeerd!!
 2. Costa Rica - een natuurvakantie, maar dan op een plek waar je ook overal wel terecht kunt voor een mojito. Naar Costa Rica ga je voor avontuur, wildlife, vulkanen, regenwouden en strand. We vertrekken het hele jaar door en hebben een spectaculaire reis voor je inclusief een tweedaagse raft-tocht naar een speciaal voor ons gereserveerde slaapplek. 
 3. Colombia - populairder dan ooit is Colombia. Nu het al langere tijd rustig is in Colombia en toerisme zich razendsnel ontwikkelt, is Colombia een reis die je zeker moet overwegen. Slapen op unieke Haciënda's, top inbegrepen activiteiten en de echte Zuid-Amerikaanse sfeer maken deze reis tot een mooie en bijzondere groepsreis.

Wat houdt je nog tegen?

Het maken of boeken van een groepsreis is soms best nog een stap. Onzekerheden zoals "is mijn groep wel leuk", "past het wel bij mij" enzovoorts zijn heel normaal. Het eenvoudigste advies is: maak je niet druk. Iedereen vindt het vooraf een beetje spannend, dat hoort erbij. UIt ervaring met inmiddels duizenden en duizenden Simi reizigers weten wij dat het in de praktijk altijd 100% meevalt. Een groepsreis is juist een goede manier om een land te ontdekken, met altijd aanspraak en iemand in de buurt waarmee het klikt. 

Veel mensen kiezen ervoor een groepsreis solo te boeken, maar geregeld reizen ook mensen samen mee. Je aansluiten bij een groep heeft veel voordelen. Het is gezellig, je hoeft zelf niet zoveel te regelen en je hebt altijd wel iemand die wat wil ondernemen. Samen op reis gaan zorgt voor gezamenlijke herinneringen. Bijna elke groep heeft nog wel een reünie na afloop. Sommige groepen gaan zelfs nu nog elk jaar samen een weekendje weg. 

Een groepsreis is dus zeker het overwegen waard!

Als je op zoek bent naar een plek waar het altijd gezellig is, waar iedereen elkaar accepteert en er samen alles aan doet om een onvergetelijke vakantie te beleven, zit je bij Simi helemaal goed. De sfeer, de gezelligheid en het sámen beleven staat voorop. Soms een beetje intensief, vaak vooral heel erg gezellig. 

Hoewel de reizen van Simi zo op het oog niet het goedkoopste zijn van wat je kunt vinden, moet je even goed uitrekenen of dat echt zo is. We hebben ervoor gekozen excursies gewoon bij je reissom inbegrepen te hebben. De meeste andere reisorganisaties bieden je een uitgekleed pakket aan. Terplekke moet je dan overal nog entree betalen en voor elke activiteit die je wilt doen de portemonnee trekken. Geen probleem opzich, maar als je prijzen gaat vergelijken wel zo handig om te weten.