Het merkwaardige Pisa: Pisa bezienswaardigheden

Het merkwaardige Pisa: Pisa bezienswaardigheden

Groepsreizen Europa Singlereizen Tips en adviezen

In deze blog nemen we je mee naar de prachtige stad Pisa, onderdeel van de groepsreis Italië. Iedereen kent de stad Pisa vanwege de bekende toren van Pisa. Echter heeft deze stad van 185 vierkante meter groot nog veel meer te bieden! Door meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad en alle andere Pisa bezienswaardigheden kun je nog veel meer uit je bezoek halen. 

Tijdens de Italië groepsreis van Simi breng je op de zesde reisdag een bezoek aan de stad. Tijdens de rondleiding door Pisa neemt de gids je mee naar Piazza dei Miracoli. Dit plein is het bekendste plein van Pisa met rondom het plein vier Pisa bezienswaardigheden die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.  

In deze blog vertellen we je meer over de geschiedenis, kom je meer te weten over de hiervoor genoemde en andere Pisa bezienswaardigheden en geven we je een aantal leuke weetjes over Pisa! 

Singlereizen met Simi

Simi is de grootste aanbieder van singlereizen voor jongeren tussen de 18 en 39 jaar. Je boekt altijd een avontuurlijke reis incl. vervoer, verblijf én activiteiten. Juist door samen met je reisgenoten dingen te ondernemen leer je elkaar goed kennen. Gemiddeld reist zeker 65% solo. De rest reist met een vriend of vriendin of groepje. Die mix maakt onze vakanties onvergetelijk! 

De geschiedenis van de stad Pisa

Pisa heeft een grote rol gespeeld in de handel tijdens de middeleeuwen. Samen met Venetië, Genua en Amalfi vormde de stad de maritieme publieken, ofwel de republieken die door de scheepvaart enorm zijn opgebloeid. Zo werd er veel handel gedreven met Noord-Afrika en Spanje. In de 12e en 13e eeuw is Pisa hierdoor het hardst gegroeid. Door deze belangrijke periode in de geschiedenis van Pisa staan er nu gebouwen in Pisa die hier anders niet hadden gestaan. 

Aan het einde van de 13e eeuw werd Pisa door Genua verslagen en daarnaast begon vanaf de 14e eeuw de haven te verdwijnen door een verplaatsing van de kustlijn en verzanding. Dit kwam de handel natuurlijk niet ten goede.  

In 1406 vervoerden de Florentijnen (inwoners van Florence) de stad, waarna pas tijdens de Italiaanse eenwording in 1871 de stad weer haar zelfstandigheid terug kreeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de stad ook veel schade opgelopen, al hebben ze dat gelukkig goed weten te herstellen.

Pisa, groepsreis Italië

De mooiste Pisa bezienswaardigheden

Pisa heeft diverse bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. De belangrijkste Pisa bezienswaardigheden kun je, zoals in de inleiding benoemd, vinden bij Piazza dei Miracoli. De directe vertaling hiervan is ‘het plein der wonderen’. Hier staan namelijk de Toren van Pisa, de kathedraal van Pisa (ook wel Duomo), het baptisterium (doopkapel) en het Camposanto. Tijdens de groepsreis Italië brengen we een bezoek aan het plein, de kathedraal en het baptisterium. Door je bezoek aan het plein zie je ook de Toren van Pisa en het Camposanto. Ook zullen we een aantal tips geven voor andere Pisa bezienswaardigheden.

De Toren van Pisa

We beginnen met de bekendste Pisa bezienswaardigheid, de bijzondere Toren van Pisa. Iedereen weet dat de toren scheef staat, maar niet iedereen weet waarom deze toren zo scheef staat. Aan het einde van de 12e eeuw zijn ze begonnen met de bouw van de toren. Echter bleek dit op een drassige ondergrond te gebeuren, niet echt ideaal natuurlijk. Toen ze bezig waren met de derde verdieping begon het gebouw al scheef te staan. Desondanks besloten ze toch om door te gaan met de bouw van de andere vijf verdiepingen. Het resultaat: een heerlijke scheve voltooide toren in 1350. Na de bouw hebben ze toch maar het een en ander gedaan om de helling iets te verminderen, waardoor de toren nu veilig te betreden is. Tijdens de groepsreis Italië zie je deze mooie toren van buitenaf.

Pisa, groepsreizen Italië

De kathedraal en het baptisterium

De kathedraal van Pisa, ook wel de Duomo genoemd, is een van de mooiste gebouwen van de stad Pisa. Dit bouwwerk is gebouwd in Pisaans-romaanse stijl. Vooral de bronzen deuren en het interieur zijn erg opvallend. Aan de westzijde kun je het baptisterium vinden. Dit is een grote doopkapel dat is gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw. Opvallend aan dit gebouw is dat je zowel de Romaanse als de Gotische bouwstijl hierin verwerkt kan zien. In de kathedraal kun je de graftombe vinden van Buscheto, een architect die verantwoordelijk was voor het ontwerp van het plein bij de kathedraal. Ook de graftombe van keizer Hendrik VII kan hier gevonden worden. We brengen tijdens de groepsreis Italië een bezoek aan zowel de kathedraal als het baptisterium.

Pisa, groepsreis Italië

Het Camposanto

Ook het Camposanto is te vinden op het Piazza dei Miracoli. Dit is een ommuurde begraafplaats. Het gebouw dateert uit de 13e eeuw en is gebouwd op tijdens de kruistochten meegebrachte heilige grond van de berg waarop Jezus Christus zou zijn gekruisigd. Twee eeuwen later is de bouw afgerond. De Tweede Wereldoorlog heeft niet veel goeds gebracht voor de Camposanto. Hierdoor zijn een hoop Romeinse sarcofagen vernietigd of beschadigd, maar ook hierbij hebben ze een groot deel weten te restaureren. 

Palazzo dei Cavalieri

Het Palazzo dei Cavalieri, te vinden op 7 minuten loopafstand van Piazza dei Miracoli, huisvest één van de instituten van de Scuola Normale Superiore, een van de beste universiteiten van Italië. Je kunt Palazzo dei Cavalieri vertalen naar Paleis van de Ridders, een bijzondere naam voor een gebouw. Van oorsprong was het gebouw het hoofdkwartier van een ridderorde uit de 16e eeuw. Bij het gebouw kun je dan ook een beeld vinden van Cosimo I, de stichter van de orde. Deze orde was opgericht om piraterij voor de kust te bestrijden, een groot probleem van de Pisani. Als je hier toch bent, is het ook interessant om een bezoek te brengen aan het ernaast gelegen Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri. Een mond vol tanden, maar dit is een kerkje dat speciaal gebouwd is voor de Orde van de Ridders van Sint-Stephanus.

Pisa, Italië groepsreis Simi Reizen

De stadsmuren van Pisa

Pisa heeft nog steeds een groot gedeelte van haar stadsmuren uit de 12e eeuw, met daarbij enkele overblijfselen van Romeinse villa’s (bijvoorbeeld de Romeinse baden Bagni di Nerone). Je kunt bij goed weer zelfs over een gedeelte van de stadsmuren heen lopen, in totaal 3 kilometer ver! Het mooiste gedeelte is uiteraard bij Piazza dei Miracoli, omdat je vanaf hier uitzicht hebt over de vier belangrijke gebouwen van Pisa. Je kunt als je tijdens de groepsreis Italië over het plein loopt de muren ook zien staan.

De rivier de Arno

De Arno is een rivier die dwars door de stad heen stroomt. Naast wandelen over de stadsmuren is wandelen langs de rivier ook erg populair. Je komt langs mooie Toscaanse gebouwen en kunt je wandeling goed combineren met een bezoek aan een aantal Pisa bezienswaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Palazzo Vecchio de Medici: ‘het oude paleis van de doktoren’, gebouwd in neogotische stijl 
 • Chiesa di Santa Maria della Spina: een kerkje, gebouwd in Pisaans-gotische stijl 
 • Piazza XX Settembre: ‘het plein van 20 september’ naar de dag dat Italiaanse troepen binnenvielen’
 • Palazzo Gambacorti: het gemeentehuis bij het plein Piazza XX Settembre
 • Museo Nationale di Palazzo Reale: ‘het nationaal museum van het koninklijk paleis’ 
 • Cittadella Vecchia: ‘het oude citadel’ 

 

Leuke weetjes over Pisa

Tijd voor een aantal leuke weetjes over de stad Pisa:

 • Een inwoner van Pisa noem je in het enkelvoud Pisano en in het meervoud Pisani.
 • De Italiaanse geleerde Galileo Galilei komt uit de stad Pisa. Het vliegveld van Pisa is naar hem vernoemd.
 • Al sinds de 5e eeuw voor Christus werd Pisa bewoond.
 • Corso Italia is één van de leukste winkelstraten van de stad Pisa.
 • In Pisa kun je heerlijke vers gemaakte ijsjes vinden! Zeker uitproberen na de rondleiding van de groepsreis Italië!
 • Iets meer dan een miljoen mensen per jaar bezoeken Pisa.

Over de groepsreis Italië

Tijdens de groepsreis Italië ga je nog zoveel meer ontdekken naast Pisa! We nemen je in 10 dagen tijd mee naar de hoogtepunten van Toscane. Van Florence en Montecatini Alto tot aan Siena, San Gimignano, Pisa, Lucca en Volterra. Ook brengen we tijdens de groepsreis Italië een bezoek aan de mooie villa Torrigiani, bezoeken we de tuinen van de villa Garzoni, onderneem je canyoning in een bergkloof en maak je een fietstocht door het prachtige natuurreservaat Padule di Fucecchio. Je Italië groepsreis sluit je af met een dagje strand in Viareggio. Heerlijk! 

Tijdens de mega gevarieerde groepsreis Italië hoef je je geen zorgen te maken over het constant inpakken van je koffer, we hebben namelijk een mooie overnachtingslocatie gevonden in het midden van alle plekken die we gaan bezoeken!  

Wil je mee met deze Italië groepsreis? Boek dan tijdig, of plaats een optie, want we verwachten dat dit een zeer populaire groepsreis gaat zijn de komende zomer!

Neem ook eens een kijkje bij onze andere Europese rondreizen!

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.