Jordanie: het pareltje in het Midden-Oosten

Jordanie: het pareltje in het Midden-Oosten

Jordanië is werkelijk waar een pareltje in het Midden-Oosten. In het land is zo ontzettend veel te zien en te doen dat de moeite waard is. Frank van Simi Reizen is er dit jaar geweest en is helemaal verliefd op dit land. Wat zijn de grootste hoogtepunten van de groepsreis naar Jordanie? Wat zijn handige dingen om rekening mee te houden als je mee gaat op singlereis naar Jordanie? En waarom zou je juist voor een rondreis door Jordanie gaan? We geven je in deze blog alle informatie!

Hoogtepunten van de singlereis door Jordanië

De hoofdstad van Jordanië: Amman

Een bezoek aan de hoofdstad van Jordanië mag zeker niet ontbreken als je in het land bent. De hoofdstad van het land is Amman, gelegen in het noordwesten van het land. Deze bijzondere stad is gebouwd op diverse heuvels, met het historische Citadel op de hoogste heuvel van de stad. Bij de Citadel zijn enorm veel overblijfselen te vinden uit diverse geschiedenis tijdperken en heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook voor de historicus is Jerash erg interessant. Dit ligt ongeveer op een uur rijden van Amman en het is een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld.

Je kunt hier onder andere de Tempel van Artemis, de Tempel van Zeus, diverse zuilen, tempels en pleinen vinden. Doordat er heel veel al is opgegraven (maar ook genoeg nog niet), kun je een mooi beeld vormen van hoe het er vroeger uit heeft gezien. In Amman zelf maak je tijdens de singlereis een citytour en bezoek je onder andere de grote King Abdullah Mosque en een Romeins Theater. De gids die met jullie meereist neemt jullie mee naar de meest interessantste plekken en kan veel aan jullie vertellen. Zonnebrandcreme, een petje en veel water mee en je hebt een prachtige dag!

Meer groepsreizen zien? 

Wadi Rum Woestijn

In het Wadi Rum woestijn staat je een hoop moois te wachten. De beste manier om de woestijn te verkennen tijdens een groepsreis door Jordanie is op een kameel of per jeep. Daarom hebben we ervoor gekozen om beide in het programma op te nemen, cause why not both! De woestijn heeft als bijnaam ook the Valley of the Moon vanwege het rode oppervlak, de rotsformaties en het ruige landschap in het algemeen. Als je geluk hebt kom je ook diverse rotstekeningen tegen. Om de trip naar de woestijn tijdens de jongerenronreis compleet te maken, zullen we hier ook een nacht overnachten. Niet super authentiek meer, maar wel enorm bijzonder. Daarnaast zijn de sterren hier super goed zichtbaar!

De kustplaats Aqaba

Aqaba is een mooie kustplaats in Jordanie, een heerlijke plek om de singlereizen te eindigen. Je zult zien dat het een toeristische en gezellige plaats is, welke bekend staat om het snorkelen en het duiken. Om even heerlijk te relaxen en bij te komen van de eerdere dagen van de groepsreizen staat er in Aqaba een snorkeling cruise op de planning over de rode zee. Door de mooie koralen, vissen en het heldere water is dit tijdens de jongerenvakantie Jordanie een hele beleving.

Ook heb je in Aqaba voldoende tijd om lekker te relaxen aan de kust, een drankje te doen met je reisgenoten of om souvernirtjes te scoren op de lokale markt. De lokale markt wordt de Siq genoemd en je kunt hier ook veel kraampjes vinden met specerijen, fruit en kleding. Ook een leuke tip is dat hier heel veel wateractiviteiten mogelijk zijn. Zo kun je in the City at te Red Sea een jetski huren of watersport activiteiten doen. Wie weet leuk om samen te gaan doen met je groepsgenoten van de singlereis!

Zwemmen in de Dode Zee

Heb je al eens gehoord van de dode zee? Even een opfrissertje: De Dode Zee dankt haar naam aan dat er geen dieren in het water leven en omdat de zee een enorm hoog zoutgehalte kent. Door dit hoge zoutgehalte kun je niet zwemmen in de zee, maar blijf je drijven. Een interessante en unieke activiteit om een keer meegemaakt te hebben.

Een leuk weetje is dat het gebied 420 meter onder zeeniveau ligt en het hiermee de laagst gelegen plek is op aarde. Een aantal handige tips bij het bezoeken van de Dode Zee tijdens de groepsreizen Jordanie mogen niet ontbreken:

 • Door het hoge zoutgehalte is het handig om oude zwemkleding en oude slippers/sandalen (stenen!) te dragen, aangezien het kan verkleuren door het zout. Sieraden dragen wordt ook niet aangeraden.
 • Een hele belangrijke: Scheer jezelf zeker twee dagen voor het bezoek niet. Dit gaat prikken, enorm prikken. Gewoon niet doen dus.
 • Door het zout droogt je huid en je haar best wel uit. Drink daarom voldoende water tijdens je bezoek en drijf niet langer dan een kwartier aaneensluitend in het water. Achteraf is het handig om bodylotion te gebruiken en je haar blij te maken met conditioner. Een zachte huid kun je ook weer krijgen door je in te smeren met de modder. Dit bevat veel mineralen en veel mensen geloven ook in een helende werking van het water. Even laten opdrogen en daarna weer afspoelen en je bent er weer klaar voor.
 • Je kunt beter vermijden het zout in je ogen of mond te krijgen. Is niet leuk.
 • Na het drijven is het handig om je af te spoelen met gewoon water. Op sommige plekken zijn er douches te vinden en anders kan het handig zijn om een fles water mee te nemen.

Petra - een van de zeven wereldwonderen

Tijdens de groepsreis door Jordanie heb je twee volle dagen in het mooie Petra. Die twee dagen ga je ook echt nodig hebben om de mooiste plekken te ontdekken van deze wereldwonder. Petra is een rotsstad met een oude geheime route, waar we een hike overheen gaan maken. We lopen ook over de Wadi Ferasa route en bezoeken de Siq hoofdingang. Uiteraard bezoeken we ook de Streets of Facades, Colonnaded Street en de bekendste plek; Treasury. Laat je verrassen door al het moois wat deze stad te bieden heeft.

Wat ga je nog meer doen tijdens de jongerenreis?

We hebben hierboven een aantal plekken uitgelicht die je gaat bezoeken tijdens de rondreis door Jordanie voor jongeren. Maar er staat nog meer op de planning! Wat dacht je bijvoorbeeld van canyoning in de mooiste kloof van Jordanie, een hike naar en bezoek aan de High Place of Sacrifice en de beklimming van de hoogste berg van Jordanie? Wat we allemaal nog meer gaan doen kun je vinden op de reispagina Jordanie!

Waarom op groepsreis naar Jordanië?

Twijfel je nog over het meegaan op groepsreis naar het mooie Jordanië? We geven je een aantal redenen waarom de twijfel zeker niet nodig is!

 • Je komt in een totaal andere wereld terecht, terwijl de vliegreis naar Jordanië maar vijf uur duurt.
 • Ondanks dat het land niet extreem groot is, kent het een enorme diversiteit aan mooie landschappen, geschiedenis, cultuur, steden en eten.
 • Je gaat tijdens de singlereis een van de zeven wereldwonderen ontdekken! Namelijk de rotsstad Petra.
 • Samen met groepsgenoten tussen de 18 en 35 jaar ga je het avontuur aan. Je reist dus niet samen met mensen die veel ouder zijn dan jij.
 • De temperaturen in september tijdens de groepsreis zijn heerlijk.
 • Eindelijk ga je een keer op een kameel rijden!
 • Jordanië is groot, maar niet ontzettend groot. In 12 dagen kun je dus ontzettend veel zien en de mooiste plekken ontdekken.
 • De bevolking van Jordanië is ontzettend vriendelijk en gastvrij.  

 

Rekening mee houden als je mee gaat op jongerenreis naar Jordanië

Als je op groepsreis gaat naar een verre bestemming, zijn er altijd een paar handige punten om rekening mee te houden. Er is namelijk vaak sprake van andere gewoonten, religies, valuta, eten en dergelijke. De belangrijkste punten om rekening mee te houden als je op groepsreis gaat naar Jordanië zijn als volgt.

Islamitisch land en kledingvoorschriften

Jordanië is een Islamitisch land. Maar liefst 95% van de bevolking is Islamitisch, waarvan veel in de soennitische stroming. Hiermee is het van belang dat je je gepast kleedt. Van zowel mannen en vrouwen wordt verwacht dat ze de benen bedekken, waardoor je de korte broeken en rokken maar beter thuis kunt laten. Aanraders zijn linnen broeken, aangezien deze lang zijn, maar ook zeker luchtig in de warmere temperaturen. Ook de schouders dien je te bedekken. T-shirts met mouwen kun je prima dragen.

Je zult zien dat bijna alle vrouwen in het land een hoofddoek dragen, maar in het land wordt dit niet perse van je verwacht als je als vrouwelijke toerist op reis bent. Het kan wel handig zijn om een dunne sjaal mee te nemen of daar aan te schaffen, voor als je bijvoorbeeld de King Adbullah Moskee gaat bezoeken. Ook in Amman wordt het iets meer verwacht dat je je hoofd bedekt. In Amman is sowieso een conservatieve kleding stijl wat meer aan te raden voor zowel mannen als vrouwen. Tijdens het zwemmen kun je als vrouw het beste een eendelige badpak dragen. Bij de Dode Zee is een bikini prima, omdat dit toeristischer gebied is. De bevolking krijgt voldoende toeristen om gewend te zijn aan westerlingen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of iets dergelijks, maar een beetje rekening houden met cultuurverschillen is bij ieder vakantieland handig. Veel gezinnen, met name in de landelijke gebieden, zijn ook heel traditioneel.

De bevolking is ontzettend vriendelijk en gastvrij. Je zult wel zien dat eerder de mannen worden aangesproken dan de vrouwen en dat hetzelfde geslacht naast elkaar zit in de bus. Vrouwen zullen ook niet zo snel voorin een taxi stappen en er wordt ook niet zo snel een hand gegeven aan een vrouw. De vrouwen in het land stellen zich hiermee iets bescheidener op. Jordanië kent dan wel weer een grote vrijheid voor vrouwen in vergelijking met andere landen in de buurt. Vrouwen mogen prima een opleiding volgen, hun autorijbewijs halen, mogen stemmen en kunnen ook in de politiek een belangrijke baan hebben. 

Fysiek contact op straat wordt niet heel erg gewaardeerd. De officiele taal in het land is Arabisch, maar vooral in de toeristische gebieden wordt er prima Engels gesproken. Tijdens de rondreis reist er een Engelstalige gids en een Nederlandstalige reisbegeleider met jullie mee.

 

De heerlijke Jordaanse keuken

De Jordaanse keuken heeft veel Arabische invloeden, maar heeft ook zeker veel eigen kenmerken. Eten is hier, net zoals in veel Islamitische landen, heel belangrijk tijdens sociale activiteiten. Producten die je veel tegen zult gaan komen zijn vlees, graan, kaas, yoghurt en verse en gedroogde groenten en fruit. Veel eten bevat noten en tarwe, waardoor dit wel iets is om rekening mee te houden als je glutenvrij eet of allergisch bent voor pinda's en noten. Ook thee, vruchtensappen, limonade, rijst, humus, falafel, plat brood en bonen zul je veel gaan tegenkomen.

Qua vlees kun je veel rekenen op kabab, kip, en lamsvlees steaks. Een absolute aanrader om samen met de groep te gaan doen is mezze bestellen. Dan krijg je een tafel vol met diverse hapjes om uit te proberen en samen te delen. Doordat Jordanië vrij verwesterd is, is alcohol prima verkrijgbaar. De prijzen voor uit eten gaan zijn ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland, echter is dit natuurlijk sterk afhankelijk van in welk gebied je bent.

Het weer in Jordanië

Het land kent een mediterraan klimaat en zeker is september, wanneer de groepsreis plaats zal vinden, kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat er sprake is van heerlijke temperaturen. In deze maand is de neerslag nihil in het gehele land en is de gemiddelde minimumtemperatuur 15 graden en de gemiddelde maximumtemperatuur 29 graden. Natuurlijk kan het wel verschillen of je in de binnenstad staat van Amman, in de Wadi Rum Woestijn of bij de Dode Zee. Als je kleding aantrekt met laagjes, kun je altijd iets aan of uittrekken.

Water drinken en verkrijgbaarheid

Voldoende water drinken is enorm belangrijk tijdens de singlereis Jordanië. Je gaat veel activiteiten ondernemen, bent onderweg en het kan vrij warm zijn. Water is in Jordanië kostbaar en iedereen is hier vrij zuinig op. Je kunt het beste flessen water kopen, aangezien er chloor in het water zit en dit gaat je buik anders niet leuk vinden. Flessen water, groot en klein, zijn overal verkrijgbaar en betaalbaar. Een klein flesje water kost ongeveer 0,25 dinar.

Veiligheid in Jordanië

Zoals je waarschijnlijk wel weet is er onrust in de buurlanden van Jordanie. Hierdoor begrijpen we goed dat je je afvraagt of Jordanie dan wel een veilig vakantieland is. Amman is prima veilig, net als de rest van het land. Naar de grensen afreizen met de buurlanden wordt wel afgeraden. Daar is uiteraard rekening mee gehouden met het bepalen van de reisroute van de singlereis. In Jordanie is het al jaren stabiel en met de buren proberen ze goede relaties te onderhouden. Ondanks dat 95% aanhanger is van hetzelfde geloof, is er ook gewoon sprake van godsdienstvrijheid in Jordanie. In het land is er goede contole. Zoals op elke toeristische plek is het van belang om op je eigendoommen te letten en zijn er de veiligheidsrisico's die ook gelden in grote steden in Europa. Tijdens het bezoek van Frank aan Jordanie heeft hij zich ook niet onveilig hoeven voelen. De bevolking is onzettend gastvrij en behulpzaam en geeft je een veilig gevoel. 

Naast de Nederlandstalige reisbegeleiding reist er ook een lokale gids met ons mee die de gebieden op zijn duimpje kent.

 

Weetjes over het land Jordanië

 • Afdingen: In Jordanië kun je prima afdingen. Sterker nog, dit spelletje wordt hier bijna altijd gespeeld. Vaak beginnen ze met het vragen van hogere prijzen als je als toerist iets wilt kopen. Je kunt prima je humor inzetten en een beetje standvastig blijven om te onderhandelen tijdens de groepsreis Jordanie. Houd het uiteraard wel netjes.
 • BTW: De BTW wordt pas toegevoegd bij het betalen als je iets koopt of uit eten gaat. Het klopt dus dat het bedrag uiteindelijk iets hoger uitvalt.
 • Vaccinaties: De vaccinaties DTP en hepatitis A worden aangeraden voor reizen naar Jordanie, maar zijn niet verplicht. Enkel de gele koort vaccinatie is verplicht als je in de zeven dagen voordat je Jordanië binnenreist in een land bent geweest waar het voorkomt.
 • Paspoort: Je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn na de vlucht terug naar Nederland na afloop van de jongerenvakantie.
 • Fun fact: De verkeersborden staan vaak aangegeven in het Arabisch, maar ook in het Engels.
 • Fooi: Fooi geven is in Jordanië heel gebruikelijk. Net als in Nederland volstaat een fooi van 10% in restaurants.
 • Betalen: De valuta in Jordanië is de Jordaanse Dinar. Ook de Euro zal op toeristische plekken geaccepteerd worden. Hiermee betalen adviseren we niet, aangezien je dan hoogstwaarschijnlijk veel meer zult betalen.
 • Gesloten winkels: De vrijdag is in Jordanië de dag zoals wij zondag kennen, waarbij de winkels gesloten zijn.
 • Grootte Jordanië: Wist je dat je in ongeveer 8 uur van boven naar beneden het land door kunt rijden?
 • Reisstekker: Voor Jordanië is het meenemen van een wereldstekker tijdens de jongerenreis erg handig.

Ga jij mee op jongerenreis naar Jordanie? Indien je nog vragen hebt over de rondreizen Jordanie, mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.

terug naar blogs