Kamperen voor de eerste keer en kampeertips

Kamperen voor de eerste keer en kampeertips

Kamperen voor de eerste keer, dat kan best spannend zijn. De een groeit er thuis mee op en vertrok ieder jaar naar die ene leuke camping in Frankrijk of tourde met de ouders lekker rond. De ander heeft nog nooit een tent van binnen gezien. Maar dat je het als kind op een bepaalde manier met je ouders hebt gedaan, hoeft zeker niet te betekenen dat je je hele leven op dezelfde manier op reis hoeft te gaan! Als je nog nooit hebt gekampeerd kan het best spannend zijn als je het voor de eerste keer wilt gaan proberen. Wat kun je verwachten van kamperen? Is groepskamperen heel anders dan met een enkel wat vrienden? Wat bedoelen mensen eigenlijk met het woord 'wildkamperen'? Is een kampeervakantie wel wat voor mij? In deze blog geven we je verschillende kampeertips, leggen we het verschil uit tussen verschillende soorten kamperen, leggen we uit wat kamperen echt in zal houden als je voor de eerste keer gaat kamperen en geven we de voordelen en de nadelen van een kampeervakantie.

Voor de eerste keer kamperen: hoe weet ik of het wat voor mij is?

Het is handig om te weten of kamperen iets voor je is alvorens je een kampeer groepsvakantie Europa boekt. Daarom kan het zeker geen slecht idee zijn om het eerst te testen. Nu hoef je natuurlijk niet direct naar de kampeerwinkel te rennen om een dure tent te kopen, maar vraag eens om je heen of iemand in je omgeving er een heeft. Bij onze groepsreizen hoef je immers niet je eigen tent mee te nemen, want Simi Reizen heeft al tenten op locatie. Als iemand in je omgeving een tent heeft, zet de tent dan voor de grap eens op in de tuin en overnacht een nacht hierin. Als je het heel erg spannend lijkt, kan het natuurlijk een hele leuke ervaring zijn om dit met een vriend of vriendin te doen. Breng leuke gezelschapspelletjes mee de tent in, koop een aantal lekkere snacks en kijk wat de avond je leert! Oh, en als je een vriend of vriendin hebt die blijft slapen scheelt dit gelijk wat prutsen met de tentstokken :-).

Eerste keer kamperen tips - kamperen kun je leren!

 • Voor de kampeer groepsreizen heb je een slaapzak nodig. Weeg goed af voor welke slaapzak je gaat. Je hebt namelijk echt ontzettend veel verschillende soorten slaapzakken. Laten we makkelijk beginnen: je hebt winter- en je hebt zomerslaapzakken. Daarnaast heb je nog een mummiemodel en een dekenmodel. Tot slot kun je ook nog kijken naar de dikte, het gewicht, de isolatiewaarde, de lengte en flink wat andere criteria. Flink wat zoekmachine werk en bezoek aan een goede winkel levert je de ideale slaapzak op! Als je voor de eerste keer gaat kamperen en je weet nog niet helemaal zeker of je het vaker gaat doen, dan kunnen we het je zeker aanraden om niet direct voor een mega dure slaapzak te gaan, maar eerst voor een 'test' slaapzak. En wie weet hebben je ouders er nog een op zolder liggen.
 • Bij sommige groepsreizen staan de tenten al klaar, bij andere groepsreizen ga je zelf aan de gang met het opzetten van de tent. Een aantal tips: vermijd kuilen, vermijd dennenappels, vermijd stenen en eigenlijk al het andere wat ervoor gaat zorgen dat je niet comfortabel ligt. Daarnaast, als de grond een beetje schuin loopt, dan is het handig om met je hoofd omhoog te slapen. Bij een minimaal hoogteverschil maakt het niet zo veel uit, maar bij iets grotere hoogteverschillen kun je last krijgen van hoofdpijn als je met je hoofd naar beneden ligt. Beetje zonde als je nog een hele leuke groepsreis te wachten staat!
 • Als je net begint met kamperen kan het wellicht fijn zijn om een (klein) hoofdkussen mee te nemen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt en een diehard kampeerder bent slaap je op je trui! Scheelt weer ruimte in je tas voor marshmallows en toffe spelletjes!
 • Laagjes zijn veel handiger dan enkele dikke truien (bij een koudere kampeerreis) of 1 dikke slaapzak. Juist laagjes zorgen ervoor dat je warm blijft. Draag bijvoorbeeld een t-shirt, dan een vest en daarover een jas. En slaap onder een fleecedeken en dan nog een slaapzak. Ook bij de warme bestemmingen waarbij we gaan kamperen kan het in de avonden afkoelen, neem ook dan zeker een dikke vest of trui mee.
 • Bereid je goed voor op de reis door te kijken naar de Simi paklijst en ook zelf goed na te denken over wat je wel en niet mee gaat nemen. Sommige spullen wilt je echt niet missen op een camping, andere spullen heb je gewoon echt niet nodig. Met een goede voorbereiding mee gaan op groepsreis is altijd fijn. 

Extra tips voor de kampeerder die het al langer doet

 • Slippers zijn altijd super handig om als eerste in je backpack of koffer te proppen. Douchen met teenslippers op een camping voelt altijd net wat fijner dan op blote voeten. Als je 's nachts naar het toilet moet hoef je niet eerst nog je schoenen in het donker te veteren. En daarnaast is relaxen op de camping met je slippers aan gewoon heel erg fijn.
 • Kampeer vakanties zijn altijd 10x leuker met spelletjes! Hierbij kun je denken aan leuke spelletjes voor in de tent, maar ook spelletjes die je met een grotere groep kunt doen bij een gezellig kampvuur. 30 Seconds, Weerwolven, Party & Co... er zijn zo ontzettend veel spelletjes op te noemen die leuk zijn om mee te nemen tijdens een groepsreis.
 • Marshmallows zijn een must have op een camping. Hier is geen discussie over mogelijk. Even boven het kampvuur houden en genieten maar.
 • Neem anti-bite mee voor muggen. Je zult jezelf dankbaar zijn.
 • Overweeg om een keer te gaan wildkamperen. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens de kampeerreis in Servie. Als je het kamperen echt heel gaaf hebt gevonden en wat meer de natuur in wilt is dit echt iets voor jou. Bij wildkamperen kampeer je op een plek midden in de natuur, dus niet op een camping. Dat mag echter maar in enkele landen. 

Groepskamperen: bij welke groepsreizen kan dat bij Simi Reizen?

Omdat we een actieve reisorganisatie zijn, hebben we keuze zat uit diverse groepsreizen waarbij je gaat kamperen:

De voordelen en nadelen van kamperen

We zullen je eerlijk vertellen, elk voordeel heeft z'n nadeel. Echter, het is maar wat je zelf als een voordeel en een nadeel meetelt. Over het algemeen zijn de voordelen en nadelen van groepskamperen als volgt:

Voordelen

 • Samen kamperen is vaak veel gezelliger. Dit heeft ermee te maken dat je sneller in de avonden nog wat samen gaat doen. Een gezellige kampvuuravond of een spelletje spelen bijvoorbeeld! Terwijl bij een hotelreis je wat sneller de kamer opzoekt.
 • Het eerste voordeel brengt ook gelijk het tweede voordeel met zich mee: je bent echt een groep. En dat is waarschijnlijk precies waar je naar op zoek bent bij een groepsreis.
 • In tegenstelling tot slapen in een hotel (niet te verwarren met een hostel of appartement), kun je op de camping koken. Doordat je niet iedere avond uit eten hoeft te gaan, zijn je maaltijden een stuk goedkoper.
 • Over het algemeen zijn de meeste kampeervakanties goedkoper dan de singelreizen waarbij je slaapt in een hotel.
 • Je bent constant buiten, waardoor je echt in de natuur bent. Als je hier fan bent, kun je je helemaal thuis voelen.
 • Je hebt samen met de mede reizigers al veel gezamenlijke interesses als je samen op een kampeer groepsreis gaat. Jullie houden namelijk allemaal hoogstwaarschijnlijk van natuur, avontuur en gezelligheid.
 • Sterren kijken gaat 10x makkelijker op een camping dan in een hotel.

Nadelen

 • Deze is vast geen verrassing, maar kamperen heeft nou eenmaal wat minder comfort dan een hotel.
 • Je bent constant in de natuur, dus ook afhankelijk van de weersomstandigheden.
 • Je hebt geen wc in je tent, dus zal toch echt naar het toiletgebouw moeten lopen. Het algemene beeld van kamperen is natuurlijk dat je met een wc rol onder je arm over een camping heen slentert. Echter hebben de meeste campings tegenwoordig gewoon toiletpapier hangen bij de toiletten, dus hoef je je daar niet mega zorgen om te maken :-).
 • Beestjes. We zullen bij deze maar niet al te erg in details treden, maar natuur = beestjes. Je tas en tent goed dicht houden kunnen we aanraden.

Maarrr ook al heeft elk voordeel z'n nadeel: kamperen, you love it or you hate it. Het is echt hoe je er zelf in staat en wat voor jou voornamelijk meetelt bij het boeken van een groepsreis. Gelukkig hebben we ook altijd nog onze hotelreizen!

Meer lezen

Reisbestemmingen
Groepsvakanties
Over de groepsreizen van Simi

Heb je meer vragen over kamperen? Neem dan gerust contact met ons op!

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.

terug naar blogs