Kroatië zomer 2021

Kroatië zomer 2021

Groepsreizen Europa Tips en adviezen

Ter voorbereiding van onze groepsreizen Kroatië aankomend zomer zijn we vanuit kantoor vorige week met twee personen naar Kroatië geweest (met de auto). Een noodzakelijke reis overigens. 

Hoe dat ging? Dat lees je hieronder.

Testen voor vertrek

Kroatië vereist momenteel een negatieve PCR-test of bewijs van vaccinatie of een bewijs van recente besmetting. De verwachting is dat dit gaat gelden voor de hele Europese Unie deze zomer. Deze mag maximaal 48 uur oud zijn bij aankomst. Zo'n test is niet ideaal, maar ook zo voorbij. De kosten bedragen zo tussen de EUR 70 en EUR 100, afhankelijk van waar je de test laat doen. Let er goed op dat je bij de uitslag een certificaat ontvangt, je kunt dit dus niet via de GGD laten doen. 

Ook Duitsland vereist op dit moment bij het inreizen een negatieve test, dus als je met de bus reist of auto sla je wel gelijk twee vliegen in 1 klap. Om Kroatië in te reizen moet je verder nog even het "Enter Croatia" formulier invullen. Deze is in het Nederlands beschikbaar en vul je dus eenvoudig in. Dit is wel verplicht op het moment (april 2021) dus niet vergeten! 

De reis naar Kroatië zelf

Geen centje pijn. Op een snelle scan van het paspoort na en een korte controle bij de grensovergang met Kroatië zijn we onderweg geen beperkingen tegengekomen. Natuurlijk moet je een mondkapje op bij tankstations etc, maar dat is ook te overzien. Let er op dat je in Duitsland een FFP-2 mondmasker moet hebben. Deze kun je in alle drogisterijen in Nederland of in het tankstation in Duitsland zelf kopen.

Verder? Geen enkel probleem, eigenlijk heel erg normaal en zoals gebruikelijk. 

Kroatië op dit moment (april 2021)

En toen waren we in het prachtige Kroatië! Voor ons als reisorganisatie bekend terrein omdat we al bijna 10 jaar in de regio aanwezig zijn. We zijn doorgereden naar Split in de regio Dalmatië waar onze vaste partner een appartementje voor ons had geregeld op loopafstand van het centrum. Natuurlijk gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om te proeven van dat wat in Kroatië wel kan en in Nederland niet: open terrassen!

Weliswaar slechts tot 20:00 nog op dit moment, maar verder was alles eigenlijk als vanouds. Het viel op hoe extreem rustig het in de stad was nu in plaats van drommen toeristen vooral locals aanwezig waren, maar ook dat heeft zijn charme. Er geldt geen avondklok en terrassen mogen ook eten serveren. In het noorden van het land tot 22:00, in het zuiden tot 20:00 (elke regio heeft weer net andere regels). 

Terras Kroatie open

Klis Game of Thrones

En wat doe je dan, als je als enige in een land bent en er even geen andere toeristen zijn? Dan ga je zelf de hort op! De foto hierboven is gemaakt bij het fort van Klis, waar onder andere verschillende scènes uit Game of Thrones opgenomen zijn. Op twee andere bezoekers na hadden we het rijk voor ons alleen, wat natuurlijk bijdroeg aan de sfeer. Vanaf het fort heb je een top uitzicht op de stad Split trouwens, dus ook in de zomer een aanrader als je een vakantie met Simi boekt naar Kroatië.

Meetings

Helaas was het niet alleen een toeristische uitstap, maar moest er ook gewerkt worden. We hebben onze Petar ontmoet die eigenaar is van de boot waarmee we gaan eilandhoppen in Kroatië in de zomer van 2021. Een aangename en gezellige kennismaking, die eindigde in een race naar een pizzarestaurant waar we nog snel een biertje konden drinken en een pizza konden eten.

We hebben de boot waarmee we gaan eilandhoppen (aanrader!!!) bekeken, kennisgemaakt en gekeken of we dezelfde ideeen hadden over onze groepsreizen. Gelukkig bleek dat absoluut het geval en kunnen we jullie met een gerust hart achterlaten bij Petar, die niet alleen professioneel, maar ook de nodige gezelligheid en sfeer meebrengt. 

We hebben daarnaast nog een bezoek gebracht aan de contactpersoon van onze camping én natuurlijk aan onze activiteiten-partner die ons voorzag van de lokale specialiteit, een gerecht dat uren voorbereidingstijd nodig heeft.

Dubrovnik

Omdat tijdens onze eilandhop ook Dubrovnik wordt bezocht hebben we ook deze stad, helemaal in het zuiden van Kroatië, bezocht. De grensovergang met Bosnië was ook nu geen enkel probleem.

Normaal is het in Dubrovnik extreem druk, maar op de dag dat wij er waren konden we in alle rust en zonder mensen de stad bewonderen. Het is een fantastische tussenstop tijdens het eilandhoppen, waarbij de boot voor de oude stadsmuren een zwemstop zal maken die de thuisblijvers jaloers zal maken.

Maar goed, foto's zeggen meer dan woorden. Hieronder vind je een aantal foto's, zonder bewerking. Deze foto's zijn allemaal door onszelf gemaakt tijdens ons bezoek aan Dubrovnik.

Kleding buiten Dubrovnik

Kust Dubrovnik

Straten verlaten Dubrovnik

Poort Dubrovnik

Terug naar Nederland

Omdat ook Kroatië op dit moment nog geldt als hoogrisico-gebied voor Duitsland, is het verplicht een sneltest te doen voor je Duitsland in komt. Reis je met de auto? Dan hoef je in Nederland op dit moment geen test te overleggen. Ook door Slovenië en Oostenrijk kun je zolang je onderweg bent zonder test het land door, mits je dit binnen 12 uur verlaat. 

Voor onze sneltest betaalden we een kleine EUR 30 op het vliegveld van Zagreb waar we met de auto even gestopt zijn. De test is zo gepiept en de uitslag krijg je tien minuten later al, inclusief certificaat.

Covid test Kroatie

Zomer 2021 Kroatië - verwachtingen

Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat Kroatië een relaxte maar serieuze houding heeft ten opzichte van Covid. Als je je aan de maatregelen houdt en je papieren even goed op orde hebt (wij helpen daarbij natuurlijk als je met ons een groepsreis boekt), kun je genieten van een redelijk normale vakantie. Naar de zomer toe zullen maatregelen alleen maar verder versoepeld worden en gaan we er vanuit dat we een goede en mooie zomer kunnen organiseren in Kroatië. 

Met maar liefst drie verschillende groepsreizen kun je in Kroatië kiezen uit Kroatië Actief (busreis, supergezellig), Kroatië Deluxe (vliegtuig + appartement) en Kroatië eilandhoppen (met verblijf op boot + vlucht). 

Wat ons betreft is een zomervakantie Kroatië dus geen enkel probleem. Het kan alleen maar beter worden en toeristen zijn in Kroatië ook echt welkom. Go for it! 

En onthoud:

  • Als een land nog code oranje heeft, boeken we je kosteloos om of storten binnen veertien dagen je geld terug. 
  • Reizen is prima mogelijk als je bereid bent je her en der wat aan te passen
  • Je komt in de unieke situatie om prachtig Kroatië te zien met minder mensen
  • Je zult merken dat de sfeer relaxed is
  • Simi is SGR-lid. Je loopt dus als reiziger nooit financieel risico.
  • Je betaalt tot 1 mei slechts 15%. De rest volgt pas als het land code geel heeft en niet eerder dan 6 weken voor vertrek. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.