Historische hoogtepunten groepsreis Mexico

Historische hoogtepunten groepsreis Mexico

Verre groepsreizen

Als je met Simi meegaat op een groepsreis Mexico zal geschiedenis en archeologie een groot onderdeel zijn van je reis. Wie zich al ingelezen heeft, weet dat Mexico rijk is aan oude steden, beroemde Maya Tempels en Azteken pyramides. Veel van deze bijzondere plekken kun je tegenwoordig ook bekijken. We nemen je mee in de mooiste archeologische en geschiedenisrijke plekken die je tijdens je singlereis Mexico met Simi gaat bezoeken.

De geschiedenis van Mexico

Wanneer je met de groepsreis Mexico mee gaat is het goed om het een en ander te weten over de rijke geschiedenis die het land rijk is. Dit zal je bezoek nog bijzonderder maken. 

Na de prehistorie, waarin het volk "Olmeken" genoemd werd, kwamen de Azteken en de Maya’s. De Azteken waren de baas in het noorden, de Maya's in het zuiden. De Azteken waren een volk dat oorspronkelijk uit Noord-Amerika kwam. De bekendste, grootste en ook zeker mooiste tempel van de Azteken was de Zonnetempel, die gevestigd is in Teotihuacan, een bestemming die je met de Simi groepsreis door Mexico zal bezoeken.

In het zuiden waren de Maya’s de baas. Ze leefden in een gebied rondom Mexico, Belize, Honduras en Guatemala. De Maya en Azteken cultuur hield erg abrupt op. De meest mooie gebouwen kwamen onder dikke lagen oerwoud te liggen. Hoe dit zo abrupt heeft kunnen gebeuren, is niet precies bekend. 

Daarna kwam de tijd van het Teotihuacan volk. Vervolgens werd Mexico een kolonie van Spanje. De Spanjaarden die gevestigd waren in Mexico, wilden een eigen land vormen. Er kwamen daardoor vele opstanden, gevolgd door een revolutie. Mexico werd uiteindelijk onafhankelijk in 1821.

Welke plekken gaan we bezoeken tijdens de groepsreis Mexico?

Plaza de Las Tres Culturas

Op een van de eerste dagen van de groepsreis Mexico brengen we een bezoek aan Plaza de Las Tres Culturas, een bijzondere plek in Mexico-Stad die een wrede geschiedenis kent. Op dit plein vind je de overblijfselen van de oude stad Tlatelolco. In het begin van de 16e eeuw, hebben de Spaanse kolonisten hier gevochten tegen de Azteken in een wrede strijd. Dit leidde tot de overname van het land door de Spanjaarden en het bijna verdwijnen van de Azteekse bevolking. Een bijzondere plek, waar we stilstaan bij de geschiedenis.

Teotihuacan

Na ons bezoek aan Plaza de Las Tres Culturas rijden we door naar één van de bekendste bezienswaardigheden in Mexico: Teotihuacan. Deze plek was ooit een gigantisch rijk. Meer dan 2.000 jaar terug woonden hier zo'n 125.000 mensen. Toen de Azteken de stad later ontdekten, dachten zij dat het de geboorteplek van de goden moest zijn geweest. Daarom noemde ze het Teotihuacan, wat ook wel 'Huis van de Goden' betekent. Het complex staat vooral bekend om de Piramide del Sol (Piramide van de Zon), wat de op een na grootste piramide ter wereld is en de Piramide de la Luna (Piramide van de Maan). We gaan het complex ontdekken middels een fietstour.

Monte Alban

We rijden in ongeveer 6 uur naar Monte Alban, gelegen nabij Oaxaca. Monte Alban is een archeologische vindplaats die lang bewoond is geweest door veel verschillende volkeren, waaronder de Zapteken en de Mixteken. Sinds 1987 staat deze plek ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Monte Alban betekent “witte berg”. Er zijn veel verschillende ideeën over de afkomst van deze naam, maar een van de theorieën is dat de Spanjaarden het zo hebben genoemd omdat ze de berg met volledig witte bloemen hebben aangetroffen, te danken aan de Cazahuate boom, die in de winter vele witte bloemen heeft. Andere namen die wel eens worden gegeven zijn “Heilige Berg” en “Heuvel van de Jaguar”. Leuk aan Monte Alban is, is dat het totaal nog niet toeristisch is, waardoor je de plek echt op je gemak kunt ontdekken.

Palenque

Palenque staat bekend om de mooie Maya tempels in de jungle van Chiapas, het hart van de Maya cultuur. Daarnaast is Palenque ook een van de meest bezochte archeologische vindplaatsen. Daarom kan een bezoek tijdens de singlereis Mexico uiteraard niet ontbreken. Doordat Palenque midden in de jungle ligt, is deze plek weer totaal anders dan anderen. De bouw van Palenque begon in 100 voor Christus en het behoorde tot de belangrijkste Mayasteden. Je vindt in Palenque een groot scala aan karakteristieke bouwwerken, zoals het grote tempelcomplex Palacio, de Tempel van de Inscripties, wat gebouwd werd als mausoleum voor de koning, de Tempel van de Zon en de Tempel van het Kruis. Maar ook de kleinere tempels zijn bijzonder om te ontdekken.

Uxmal

Uxmal is een oude archeologische plek waar de Maya’s leefden. Het werd gesticht rond 700 na Christus. Er leefden hier zo’n 25.000 mensen. Het staat bekend om zijn architectuur, wat een van de mooiste was in de hele Maya-beschaving. De zorgvuldig bewaarde structuren, zoals de Piramide van de Tovenaar en het Paleis van de Gouverneur, laten echt het vakmanschap en de creativiteit van de Maya's zien. En hoewel Uxmal een van de mooiste bestemmingen in Mexico is, is het nog helemaal niet toeristisch, waardoor het er vaak redelijk rustig is.

Chichen Itza

Een bezoek aan Chichen Itza, een van de zeven wereldwonderen, is niet te missen tijdens de groepsreis Mexico. De meeste mensen kennen Chichen Itza van de piramide van Kukulcán. In de tijd van de Maya’s diende deze piramide als tempel voor de god Kukulcán. De tempel heeft 365 treden, voor de dagen in een jaar. De piramide is in de loop der jaren ver achteruit gegaan. Daarom is de piramide in de 20e eeuw voor een groot deel gerestaureerd. Grappig is om te zien dat de achterkant van de piramide nog in zijn originele staat is, wat een groot contrast is. Leuk om te weten is dat wanneer je een paar keer in je handen klapt, je een echo hoort uit de top van de piramide. Dit komt door de akoestiek van het bouwwerk. Wat veel mensen niet weten is dat Chichen Itza veel meer is dan alleen de piramide van Kukulcán. Over het hele complex vind je tempels en archeologische plekken. Deze kun je allemaal gaan ontdekken tijdens de singlereis Mexico.Optionele activiteiten tijdens groepsreis Mexico

Coba

De laatste 3 dagen van je singlereis Mexico heb je volop vrije tijd in Cancun. Mocht je nou nog meer archeologische vindplaatsen en/of oude Maya steden willen bezoeken, dan is Coba een aanrader. Coba ligt zo’n 2,5 uur van Cancun en kun je individueel, of met een van de vele tours bezoeken. Goed om te weten is dat het busverkeer in Mexico erg goed geregeld is en de bussen ook goedkoop, comfortabel en (bijna) altijd op tijd zijn. In Coba kun je de piramide ook beklimmen en wordt je vervolgens beloond met een prachtig uitzicht. Ook is het leuk om hier een fiets te huren, wat een unieke ervaring is om het complex te ontdekken.

De ruïnes van Tulum

Tulum is een van de meest bezochte archeologische zones in Mexico. De ruïnes zijn mooi maar niet specialer dan de andere archeologische zones die je kunt bezoeken. Wat deze plek bijzonder maakt is de ligging op kliffen aan de zee. Terwijl je de ruïnes bekijkt zie je de mooie blauwe wateren onder je. Deze ruïnes zijn goed te combineren met een bezoek aan het hippe Tulum. Tulum ligt ongeveer 1,5 tot 2 uur verwijderd met de bus vanaf Cancun.

Algemene tips voor de groepsreis Mexico

Wanneer je met ons tijdens de groepsreis Mexico deze plekken gaat bezoeken, is het handig om rekening te houden met de volgende tips:

  • Houd er rekening mee dat het vaak open vlaktes zijn waardoor er veel zon is. Helemaal overdag kan het enorm warm worden. Zorg dus dat je zonnebrandcrème bij je hebt, een zonnebril en ook een pet of hoed is aan te raden.

  • Je loopt veel tijdens de bezoeken en zult wellicht ook trappen beklimmen. Zorg dus voor goede comfortabele schoenen.

  • Zorg dat je genoeg drinkwater bij je hebt. In Mexico kun je geen water uit de kraan drinken.

  • Neem een camera mee als je deze hebt of kunt lenen! Mexico is enorm fotogeniek.

Voor de geschiedenis fan is Mexico dus echt the place to be. Maar er zijn nog tal van andere redenen om mee te gaan op een groepsreis Mexico. Kun jij de taco's en tequila al ruiken?