Schiphol tips zomer 2022

Schiphol tips zomer 2022

Singlereizen Tips en adviezen

We weten inmiddels allemaal dat het op de luchthavens (niet alleen Schiphol trouwens) deze zomer enigszins chaotisch zal verlopen. Hieronder vind je een aantal tips om zo goed mogelijk voorbereid de rijen te trotseren tijdens je jongeren vliegreis!  

Zeven Schiphol tips groepsreizen

Schiphol tips

Tip 1. Wees op tijd aanwezig  

Wij raden 4 uur voor vertrek aan. Eerder komen is niet zinvol, omdat je niet de vertrekhal in mag. Ga direct in de rij, ga niet eerst nog uitgebreid koffie drinken. Bereid je voor op een lange rij, dan valt het altijd mee. Overweeg wat te drinken en een snack mee te nemen in de rij, voor als de rij erg lang is. Drinken mag niet mee door de security, dus je zult het dan moeten opdrinken of weggooien voor je door de security gaat.  

Tip 2. Verzamelen of alleen inchecken 

Je reist natuurlijk met een groep, maar je kunt individueel inchecken en je bagage droppen. Ons advies is om dat ook te doen. Je kunt dan beter afspreken met de groep bij de gate dan al voor de incheckbalie. Spreken jullie wel gezamenlijk af? Wacht dan niet op laatkomers, maar ga op het afgesproken tijdstip in de rij staan.  

Tip 3. Online inchecken  

Vlieg je naar Ierland? Dan moet je altijd vooraf inchecken en je boardingpass verkrijgen. Voor de overige bestemmingen raden we in normale jaren aan gewoon op de luchthaven in te checken (als dit anders is geven we dit expliciet aan in je vertrekinformatie). Dit jaar raden we je aan om te kijken of je, zodra je je boekingscode hebt, online in te checken voor je vlucht (indien mogelijk).   Dat is vooral handig als je van plan bent met alleen handbagage te reizen. Heb je ruimbagage om in te checken, dan is inchecken op de luchthaven net zo prima, want je moet toch in de rij.  

Tip 4. Reizen met alleen handbagage tips

Indien je voldoende hebt aan alleen handbagage is dat ideaal. Je hoeft dan niet in de rij voor het afleveren van je bagage indien je vooraf ingecheckt bent. Je kunt dan direct doorlopen als je je boardingpass al hebt.  

Tip 5. Reizen met ook ruimbagage tips

Indien je ook ruimbagage hebt, wat voor de meeste mensen geldt, dien je deze af te geven. We raden je in verband met de personeelstekorten bij de bagage-afhandeling aan om in je handbagage essentiële spullen al mee te nemen. Neem in je handbagage kleding mee voor 1 dag en je eventuele medicatie.  

Tip 6. Door de security  

Bereid je voor op de security. Doe je riem tijdig af, stop alle losse spullen uit broekzakken in je handbagage. Vloeistoffen en electronica hoef je niet uit je tas te halen. Hoe sneller iedereen is, hoe korter de rij. Je mag geen flesjes water en dergelijke meenemen. Vloeistoffen in handbagage mogen max. 100 ml per verpakking zijn, moeten in een doorzichtig tasje zitten en mogen max. 10 stuks zijn. In je ruimbagage zijn daar verder geen beperkingen aan.  

Tip 7. Download de Schiphol app  

Deze app geeft best veel duidelijkheid, ook over drukte. Typ je vluchtnummer in, dan kun je realtime volgen wat de status is van de vlucht.   

Schiphol: 6 keer vraag en antwoord

Schipholtips

Vraag 1. Wat als je je vlucht dreigt te missen?  

Reis je met een groep, wijs dan degene met de grootste mond aan om iemand op te snorren. Geef aan dat je met een groep reist en probeer voorrang te regelen. Dat werkt soms wel, soms niet. Er zijn momenten dat er niemand te vinden is die je kan helpen, maar zeker omdat je met een groep reist werkt het vaak ook wel.  

Vraag 2. Wacht het vliegtuig?  

1 groot voordeel is dat we met een groep reizen. Een vliegtuig zal voor een individu niet direct wachten, maar als er 20 of 25 man in het vliegtuig bij 1 groep horen, zullen ze veel eerder geneigd zijn te wachten, omdat het voor de luchtvaartmaatschappij goedkoper is om te wachten dan te vertrekken met een halfleeg vliegtuig. Raak dus niet direct in paniek als het allemaal langer duurt.      

Vraag 3. Wordt een vlucht lastminute geannuleerd door de airline?

Dit gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt zoek je direct een balie op van de luchtvaartmaatschappij. Zij moeten je kosteloos omboeken naar een andere vlucht. Informeer ook je reisbegeleider of het noodnummer van Simi. Wij regelen dan dat transfers en dergelijke worden omgezet.  

Vraag 4. Wat als je koffer niet aankomt op de plaats van bestemming?  

Kijk op het scherm welke partij jouw bagage-afhandelaar is. Zoek een persoon op bij de balie van deze partij en vul een zogeheten PIR in. Dit Property Irregularity Report is noodzakelijk. Bij het inchecken van je bagage krijg je een stickertje van je bagage, deze dien je voor dit soort situaties heel goed te bewaren. Je geeft hier het adres op waar je verblijft. Zorg dat je een telefoonnummer meekrijgt dat je kunt bellen voor statusupdates. In de meeste gevallen komen koffers binnen 24 uur weer aan, maar als het langer duurt moet je ook je adres kunnen wijzigen indien je bv een rondreis doet.   Indien je bagage niet aangekomen is, is het toegestaan om op redelijke wijze kosten te maken. Denk aan een tandenborstel, ondergoed, tandpasta, een t-shirt enzovoorts. Deze claim je bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je gevlogen hebt.  

Vraag 5. Wat als je vlucht meer dan drie uur vertraagd is?  

Indien je 3 uur of later aankomt op bestemming en dat is niet te wijten aan overmacht, dan heb je via de luchtvaartmaatschappij recht op een vergoeding. Dit kun je rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij claimen. Voor korte afstanden gaat het om een vergoeding van EUR 250. Bij langere afstanden kan dit oplopen tot EUR 600. Lees meet over rechten als reiziger bij problemen met je vlucht.

Vraag 6. Wat kunnen jullie doen?  

In alle eerlijkheid: heel erg weinig. De rijen op de luchthaven liggen buiten onze controle. We kunnen alleen zorgen dat iedereen zo goed mogelijk voorbereid is, op tijd aanwezig is en hopen dat alles goed komt!     

Nog geen leuke groepsreis geboekt? Bekijk alle groepsreizen en de last minutes.

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.