Waarom onze groepsreizen Sri Lanka wel doorgaan

Waarom onze groepsreizen Sri Lanka wel doorgaan

Verre groepsreizen

Het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid voor Sri Lanka is op dit moment oranje. Na een zorgvuldige evaluatie van onze contact en dagelijks contact met onze lokale partner hebben we besloten deze rondreis in de zomer van 2022 wel uit te voeren. 

De volgende data zijn nog te boeken:

18 juli - 2 plekken - te boeken tot 23 juni uiterlijk!
2 augustus - voldoende plek, maar ook deze groepsreis gaat zeker door! Te boeken tot 1 juli

Wat is er aan de hand in Sri Lanka?

  1. Er is politieke onrust gericht tegen de zittende regering. Dit heeft begin mei geleid tot protesten. Op dit moment is de rust al een maand weer teruggekeerd in Sri Lanka. Dit heeft ervoor gezorgd dat onder andere de Britse regering het reisadvies alweer versoepeld heeft naar wat wij "geel" zouden noemen. 
  2. Prijzen van brandstof en voedsel zijn gestegen. Voor de lokale bevolking een ramp, want zij verdienen al net genoeg om rond te komen. Een prijsverhoging van 20% is voor lokale mensen een regelrecht probleem. 

Het gevolg voor de lokale bevolking is dat ze meer dan ooit afhankelijk zijn van toerisme, terwijl toeristen juist wegblijven. Hieronder vertellen we wat je kunt verwachten als je nu juist wel naar Sri Lanka reist.

1. Ontvangst met open armen! 

Wij hebben half mei een groep onderweg gehad naar Sri Lanka. Hoe dat was zie je hieronder. Op dat moment was het reisadvies al oranje. De bevolking in Sri Lanka is blij met toeristen. Je kunt je voorstellen dat in een land waarin heel weinig wordt verdiend, de uitgaven die mensen lokaal ter plekke doen een grote invloed rechtstreeks hebben op het leven van de mensen. Als jij je kokosnoot koopt bij een local, koopt die daar weer rijst van, degene die de rijst verkoopt, koopt misschien nieuwe kleren, enz. enz. Elke uitgave met buitenlands geld in Sri Lanka steunt het land dus meer dan je beseft. 

2. Veilig

De meeste onrust heeft plaatsgevonden in Colombo en richt zich specifiek op de zittende regering. Er zijn al vele wijzigingen geweest in de regering, waardoor ook daar de rust weer teruggekeerd is grotendeels. Er is nog wel een zittend protest bij de ambstwoning van de premier in Colombo, maar dat is het. 

Het is een beetje te vergelijken met als er in Amsterdam iets gebeurt. Daar heb je in Zaandam of Hoofddorp normaalgesproken al geen last meer van. Tijdens onze rondreis gaan we direct vanaf het vliegveld naar Negombo en slaan de hoofdstad in ons programma verder over (voegt ook niet heel veel toe in de praktijk, plaatsen als Kandy zijn veel mooier). 

3. Eten en brandstof voor toeristen

Het enige dat momenteel lastig en beperkt voorhanden is, zijn specifieke medicijnen. Ben je dus medicijngebruiker, dan moet je een noodvooraadje meenemen. Voor wat betreft voedsel geldt dat de verhoogde prijzen onze reizen eigenlijk niet raken. Wij betalen onze lokale partner wat extra, die kan daardoor gewoon op normaal niveau alles regelen. Zoals in het filmpje ook aangegeven wordt: eten in overvloed. 

Voor brandstof geldt het anders. Omdat toerisme zo belangrijk is en de inkomsten broodnodig, kunnen onze partners via een speciaal portal aanmelden dat ze toeristen vervoeren en brandstof regelen. Je hoeft dus niet zelf in de rij bij een benzinestation, dat gebeurt allemaal buiten ons zicht (uitzonderingen daargelaten)

4. En hoe zit het met de stroomvoorziening dan? 

Er zijn aangekondigde stroomonderbrekingen. Maar, eigenlijk hebben we daar in de praktijk niet veel mee te maken. Hotels hebben allemaal eigen aggregaten die stroom opwekken. De brandstof hiervoor krijgen ze ook met voorrang. Het is immers van levensbelang om toerisme op peil te houden. Zonder toerisme gaat het land alleen verder in de problemen komen. Je zult dus niet of nauwelijks te maken krijgen met stroomonderbrekingen tijdens je rondreis.

5. Hoe zit het met de reisverzekering dan? 

De reisverzekering van Europeesche die we aanbieden dekt zolang het reisadvies groen, geel of oranje is. Alleen bij een rood reisadvies (bijvoorbeeld Syrie) geldt dat verzekeringen niks dekken. In het algemeen bieden reisverzekeringen de gewone dekking voor gewone problemen. Dat wil zeggen dat als je je telefoon kapot laat vallen bij een wandeling, de reisverzekering normaliter gewoon zal vergoeden. Informeer even bij je eigen reisverzekeraar voordat je boekt wat zij dekken. 

Waarom nu juist wel gaan? 

Doordat er veel minder toerisme is (maar alles wel gewoon open is!!) zul je Sri Lanka op compleet unieke wijze ervaren. Je gaat veel dankbaarheid zien, veel gastvrijheid en je zit eerste rang bij alle activiteiten die in het programma zitten. 

Maar ethisch dan? 

Ergens wringt het natuurlijk om naar een arm land te gaan als "rijke" westerse toerist. Anderzijds, Sri Lanka is altijd al een arm land geweest en juist dankzij toerisme verhoogt de lokale levensstandaard enorm. Na twee jaar covid, gevolgd door deze nieuwe crisis, is toerisme van absoluut levensbelang. Het geld dat wij uitgeven aan hotels, vervoer en activiteiten komt regelrecht in de lokale economie terecht en is van groot belang. 

Wat doen jullie om op de hoogte te blijven van de situatie ter plaatse?

Wij staan in dagelijks contact met onze lokale partner. Deze is goed op de hoogte en heeft regelmatig contact met lokale belanghebbenden en de toerismebranche. 

Het is niet in ons belang om mensen op pad te sturen naar gebieden die niet veilig zijn. Wij zijn immers als reisorganisatie verregaand verantwoordelijk en willen alleen een onvergetelijke ervaring bieden. We hebben de situatie ter plaatse grondig bekeken en hebben natuurlijk in mei al een groep onderweg gehad die een fantastische reis hebben mogen beleven. 

Sri Lanka situatie

Sri Lanka mei 2022

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.