11 tips en regels nationale parken

11 tips en regels nationale parken

Tijdens onze Amerika en Canada groepsreizen kom je door aardig wat prachtige nationale parken. Stuk voor stuk zijn deze parken allemaal uniek en is het een bijzondere ervaring om erdoorheen te lopen. In dit blog geven we je een aantal tips en daarnaast advies over de ongeschreven regels tijdens een bezoek aan een nationaal park. Goed voorbereid op reis!

1. Informeren bij het Visitor Centre

Het kan nooit kwaad om voordat je een park in gaat, even langs te gaan bij het Visitor Centre. Naast dat er handige kaarten liggen en je om informatie kunt vragen, kunnen ze je ook informeren over eventuele gevaren. We raden altijd aan om even navraag te doen naar bosbranden en gesloten wegen in het park. Dit soort dingen kunnen helaas nou eenmaal voorkomen.

Tip: Bij de Visitor Centers kunnen ze je vertellen of er de afgelopen dagen veel interessante dieren zijn gespot, waardoor je extra alert op pad kunt gaan om er een te zien!

2. Je route en hikes van tevoren plannen

Zoals we al zeiden kun je mooie routes vinden bij de meeste Visitor Centers. Daarnaast kan het ook fijn zijn om van tevoren al te kijken welke route jullie willen afleggen. Jullie reisbegeleider kan jullie hier natuurlijk over adviseren, maar jullie mogen ook je eigen plannen trekken. Zo lang jullie maar op de afgesproken tijd weer terug zijn in het ho(s)tel en de reisbegeleider even op de hoogte brengen van jullie plannen. Het mobiele bereik is immers vaak 0 in de nationale parken, waardoor achteraf communiceren vaak een lastig verhaal wordt. Er is altijd wel keuze tussen makkelijkere en moeilijkere routes. 

Tip: Zoek een mooie hike route op waarbij je later nog een optie hebt om een shortcut te nemen.

3. Wat moet ik meenemen?

In het eerdere blog over wandelen kun je alles lezen wat we je aanraden om mee te nemen tijdens een hike! Daarnaast geven we in dit blog een aantal handige tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een mooie wandeltocht. Samengevat raden we je goede wandelschoenen aan, voldoende water, kleding in laagjes, zonnebrandolie, (blaren)pleisters, een goede rugzak en een opgeladen telefoon!

Tip: Check altijd even de weersvoorspelling. Meestal heb je wel lekker weer, maar het is fijn om te weten als je iets extra's dient mee te nemen.

4. Niet alleen wandelen

Tijdens het bezoek aan een nationaal park reis je samen met je auto groepje. Gaan jullie een stukje wandelen tijdens de groepsreis? Wandel dan altijd met z'n allen of minstens met z'n tweeen. De nationale parken zijn ontzettend groot en ondanks dat de routes vaak goed staan aangegeven, kan het een fijn idee zijn dat je samen de route loopt met minstens een andere medereiziger. Daarnaast, mocht er iets gebeuren, heb je altijd iemand bij je om hulp te bieden. Natuurlijk is het samen ook gewoon veel gezelliger! Bij de nationale parken groepsrondreis kun je meedoen aan de loterij voor The Wave. Een ontzettend mooi natuurgebied waar maar 20 mensen per dag mogen komen. Ben jij the lucky one die een bezoek mag brengen? Of je nou in je eentje of met meerdere mensen een ticket hebt gewonnen, raden we voor deze trip altijd aan om een gids te regelen. 

5. Voorrangsregels nationale parken USA

Tijd voor een ongeschreven regel. Wist je dat hikers die naar boven lopen altijd voorrang hebben? Het klinkt misschien als een grappige regel, maar het is zeer effectief! Als je op een smal paadje loopt, dan weet je dus dat jij aan de kant moet als je hikers tegenkomt die naar boven lopen. Waarom juist deze hikers voorrang hebben is eigenlijk best logisch. Zij lopen omhoog en hebben het hierdoor op dit moment zwaarder en daarnaast kijk je als je naar boven loopt vaak naar beneden. Als je naar beneden loopt heb je het iets gemakkelijker en zie je deze hikers al eerder aan komen lopen.

6. Hoge nood

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je loopt in de natuur en je blaas besluit dat dit een goed moment is om even lastig te gaan doen. Wees gerust, vaak kun je op diverse plekken toiletten vinden. Mocht je een route volgen en wat verder in de natuur zijn, dan kom je niet altijd een toilet tegen. Daarom raden we je aan om altijd een pakje tissues en een plastic zakje bij je te hebben. Zo kun je ook de tissues weer netjes meenemen en verderop weggooien in een prullenbak. We willen immers de nationale parken net zo mooi en netjes achterlaten als wanneer je aan je bezoek begon!

7. Je brandstofmeter controleren

Er is niets zo vervelend als zonder benzine midden in een nationaal park staan. Check daarom altijd van tevoren of je nog genoeg benzine hebt, voordat je aan de mooie route begint. Midden in een nationaal park staan nou eenmaal geen tankstations en dit risico wil je gewoon absoluut niet lopen.

8. Geen water drinken uit beken en bronnen

Het kan heel verleidelijk zijn. Het water stroomt goed door, wie weet zelfs vanuit de bergen. Hoe helder het water er ook uit ziet, we raden je sterk af om je flesje te vullen met water uit de natuur. Het zal niet altijd kwaad kunnen, maar je zit op een vakantie gewoon echt niet te wachten op deze risico's. Indien je een verkeerde keuze hebt gemaakt kun je echt goed ziek worden, of nog veel erger, er kunnen zelf parasieten in voorkomen. 

9. Zoet eten en rommel

Niet iedereen wordt even blij van het zien van een wesp. Nog een stapje verder, ook beren en andere dieren worden aangetrokken tot eten. Onze tip is dan ook om geen zoet eten mee te nemen, maar eerder iets hartigs. Daarnaast helpt dit ook veel beter tegen de trek als je een hiketocht maakt! Appelsap is ook echt heel lekker, maar water is daarnaast ook veel beter op een warme dag.

We gaven het bij tip 6 al aan. We laten tijdens het wandelen de nationale parken graag net zo netjes achter als wanneer we aan het bezoek begonnen. Je wilt immers zelf ook niet allemaal afval tegenkomen als je een mooie hike maakt! Daarnaast duurt het gewoon superlang voordat iets weggerot is.

Tip: Neem een plastic tasje mee te nemen, zodat je daar eventueel afval in kunt doen totdat je een prullenbak tegenkomt.

10. Herrie

Het wordt vaak niet echt gewaardeerd als je heel veel herrie maakt in een nationaal park. Veel mensen willen een mooie en rustige hike maken of komen hier zelfs voor hun rust. Daarnaast is het ook voor jezelf veel leuker, want als je een beetje stil bent heb je veel meer kans om bijzondere dieren tegen te komen. Oke dan, een uitzondering. Indien je een beer tegenkomt moet je juist wel zoveel mogelijk herrie maken ;-).

11. Vergeet niet te genieten!

Naast al onze bovenstaande tip, willen we je als laatste onze allergrootste tip meegeven. Geniet!

terug naar blogs