Veiligheid Sri Lanka - update situatie aanslagen

Veiligheid Sri Lanka - update situatie aanslagen

Op 21 april vonden er in Sri Lanka, zoals je wellicht weet, aanslagen plaats op verschillende plekken. Naar aanleiding hiervan hebben we bij Simi Reizen, gezien de onzekere situatie en periode die hierop volgde, besloten onze rondreizen Sri Lanka in de zomervakantie niet uit te voeren. Ontzettend jammer natuurlijk, want ook wij beseffen ons dat een aanslag overal kan gebeuren. De hoofdreden dat we toch besloten hebben de reis niet uit te voeren in de zomer is dat het lange tijd onduidelijk was hoe en of de plaatselijke autoriteiten alles onder controle hadden. 

Update 4 september:

Zowel de noodsituatie als avondklokken zijn in Sri Lanka verleden tijd, de rust is weergekeerd en om toerisme naar Sri Lanka te promoten hoef je als Nederlander of Belg geen visum aan te vragen tijdelijk. Dat scheelt toch weer 35$ en is mooi meegenomen. 

Is Sri Lanka veilig? 

De moeilijkste vraag om te beantwoorden. We hebben de afgelopen maanden verschillende Sri Lankaanse websites in de gaten gehouden en het nieuws nauwkeurig gevolgd. Het lijkt erop dat de situatie weer helemaal onder controle is. 100% zekerheid hebben we natuurlijk nooit, maar met onze lokale partner hebben we afgesproken om een vinger aan de pols te houden. Daarnaast richt onze rondreis Sri Lanka zich op het verblijf in guesthouses en bezoeken we behalve een aantal drukkere plekken, ook veel plekken die minder drukbezocht zijn. 

De rust is in ieder geval weergekeerd op Sri Lanka. Door de grote afhankelijkheid van toerisme is het voor de mensen in Sri Lanka, maar ook voor de overheid, van groot belang om de veiligheid van toeristen te kunnen garanderen (voor zover mogelijk natuurlijk).

Waarom reizen jullie weer richting Sri Lanka?

De realiteit is dat aanslagen uiteindelijk overal kunnen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de aanslagen in Berlijn, Manchester, Brussel, Madrid, Parijs, maar ook het megapopulaire Bali is meerdere keren doelwit geweest van aanslagen. We hebben ervoor gekozen om de situatie goed in het oog te houden en blijven dat natuurlijk ook doen, maar het is onmogelijk om voorspellingen te doen over de kans op herhaling. Wat we wel kunnen zien is dat de overheid in Sri Lanka kordaat opgetreden heeft na de aanslagen en direct actie ondernomen heeft. 

Samen met onze lokale partner houden we de situatie in de gaten, maar doen dat eigenlijk voor elk land waar we reizen organiseren. 

Gratis visum Sri Lanka (6 augustus 2019)

Op het moment dat we dit artikel schrijven, heeft de overheid in Sri Lanka een visumvrije periode ingelast voor mensen uit Nederland en Vlaanderen (en een heleboel andere plekken). Dit betekent dat je momenteel geen visum aan hoeft te vragen om naar Sri Lanka te mogen reizen. Behalve dat het natuurlijk geld scheelt (ongeveer 30/32 euro) is het een gebaar van de overheid van Sri Lanka om reizigers aan te moedigen dit land te ontdekken.

Waarom naar Sri Lanka op rondreis? 

Sommige reisbestemmingen lenen zich ideaal voor een rondreis. Sri Lanka is daar 1 van. Het is natuurlijk een groot eiland, maar erg afwisselend. Tijdens onze rondreis hebben we ervoor gekozen alle excursies en maaltijden inbegrepen te hebben bij de reis. Zo maak je een echte groepsreis mee en heb je veel tijd om door te brengen met je reisgenoten. Daarnaast is het prettig om je nergens druk over te hoeven maken. 

Sri Lanka is divers, heeft een adembenemend mooie natuur, de echte Aziatische cultuur en ontzettend veel bezienswaardigheden en activiteiten die absoluut de moeite waard zijn. Het is wel een intensieve rondreis! 

Is het een echte singlereis?

Bij Simi maken we niet echt onderscheid tussen groepsreizen en singlereizen. Wel zijn het reizen waarbij de meeste mensen die mee reizen solo boeken. Je kunt er rustig vanuit gaan dat minimaal de helft van de mensen alleen reist. Juist de mix van mensen die alleen reizen of samen reizen zorgen ervoor dat de sfeer snel ontspannen is. Immers: niemand boekt een groepsreis als hij of zij geen zin heeft om nieuwe mensen te leren kennen of niks samen wil doen. 

De sfeer tijdens onze singlereizen Sri Lanka is dan ook altijd relaxed. Het is een prachtig eiland om over rond te trekken en we hebben een reisprogramma opgesteld dat nergens anders te boeken is, zeker niet voor de prijs waarvoor we het kunnen aanbieden. De reden hiervoor is dat we samenwerken met echte locals, waarmee we ook onze reizen naar de Malediven organiseren. 

Supercomplete rondreis

De rondreizen Sri Lanka zijn extreem compleet. Drankjes en dergelijke koop je zelf, maar verder is eigenlijk alles inbegrepen. Maaltijden, surfles, raften, een tuktuk-safari en nog veel meer. Een ontzettend volledig reisprogramma met bijna teveel om op te noemen inbegrepen. Daarnaast bezoek je eigenlijk alle bekende en minder bekende hoogtepunten van Sri Lanka.

We verblijven in guesthouses en homestays. Je zult de gastvrijheid van de bevolking ervaren, maar ook de chaos en hectiek van het verkeer, het Aziatisch eten en de enorme hoeveelheid mensen die in Sri Lanka wonen en leven. Een flexibele opstelling is dus wel een vereiste als je naar Azië reist.

Hoewel er genoeg mensen kiezen voor een backpack-reis naar bijvoorbeeld Sri Lanka, is het boeken van een georganiseerde rondreis ook prettig. Een aantal voordelen:

  • Je reis wordt gedekt door het calamiteitenfonds. Bij natuurrampen en dergelijke zorgt het calamiteitenfonds ervoor dat je kosten gedekt zijn als je onverhoopt eerder naar huis moet of als de reis omgegooid moet worden. 
  • Simi Reizen is ANVR lid en SGR-lid. De ANVR stelt regelt op waaraan bedrijven in de toeristische sector zich houden en zorgt ervoor dat de reisvoorwaarden duidelijk, leesbaar en eerlijk zijn. De SGR komt in beeld als een bedrijf failliet gaat. Zij vergoeden dan ofwel je reissom of zorgen dat je reis door een andere partij uitgevoerd kan worden.
  • Je reist standaard met een groep leeftijdsgenoten. Bij Simi weet je dat iedereen tussen de 18 en 35 is. Hoewel dat nog best een verschil is natuurlijk, kun je over het algemeen wel stellen dat het tempo bij onze reizen wat hoger ligt, de activiteiten wat uitdagender zijn en niemand echt superjong of superoud is. De dynamiek van onze rondreizen is dan ook altijd echt wel een belangrijk onderdeel.  

Behalve reizen naar Sri Lanka, biedt Simi ook rondreizen aan in Vietnam, jongerenreizen Thailand en meer prachtige bestemmingen in Azie. 

Check de jongerenvakanties 

terug naar blogs