Wat kan ik mij voorstellen van het land Montenegro?

Wat kan ik mij voorstellen van het land Montenegro?

Montenegro is een schitterend land als je helemaal in je element bent in de natuur. De natuur is namelijk heerlijk ruig, en hiermee is het land dan ook een perfecte bestemming voor een avontuurlijke en actieve vakantie met Simi Reizen. Gedurende de groepsreis Montenegro onderneem je verschillende activiteiten samen met leeftijdsgenoten tussen de 18 en 35 jaar. Zo staan er onder andere tijdens de groepsreis Montenegro meerdere wandeltochten op de planning van de single reis, maar gaan we ook raften, een bezoek brengen aan historisch kotor, kajakken over het meer van Skadar, wijn proeven terwijl we genieten van tapas, een nacht slapen in een traditionele trekkershut, hiken bij Blake Lake en relaxen op het strand. Nu begrijpen we dat Montenegro nog een vrij onbekend land is voor veel Nederlanders. Het is zeker niet de eerste bestemming die mensen vaak noemen als je vraagt waar ze naartoe op vakantie gaan. Dit zorgt er wel voor dat het land niet zo plat gelopen is. Onze mening is dat nog niet veel mensen op vakantie gaan naar Montenegro omdat het land relatief onbekend is en omdat niet iedereen weet wat te verwachten. Ondanks dat is het een prachtig vakantieland om te bezoeken! In deze blog vertellen we hier meer over, en laten we zien waarom de groepsreis Montenegro zeker de moeite waard is!

Praktische weetjes Montenegro

We beginnen bij het begin, met wat praktische weetjes over het land Montenegro.

De oppervlakte en de natuur van Montenegro

Montenegro is geen mega groot land, sterker nog, het land is nog niet eens even groot als de helft van Nederland. De oppervlakte is 13.812 vietkante kilometer. Even ter vergelijking: de oppervlakte van Nederland is 41.543 vierkante kilometer. Het land ligt rechts onder Kroatie en Bosnie en Herzegovina en dat betekent dat het land ook een kustlijn heeft. Deze is 293 kilometer lang, en er zijn dan ook mooie stranden te bezoeken! Officieel zijn er namelijk 117 stranden, met een totale lengte van 73 kilometer. Het grootste meer van het land is het Skadarmeer, welke wij een bezoek zullen brengen tijdens de single reis Montenegro. De diepste canyon is Tara, waar wij ook naartoe gaan tijdens de singlereis Montenegro. Dit is tevens ook de diepste rivierkloof van Europa. De hoogste bergtop (2.523 meter hoog) is te vinden in Durmitor National Park. Het land kent vijf nationale parken. De grootste baai is de Baai van Kotor, en jawel, ook daar brengen wij tijdens de groepsreis Montenegro een bezoek aan! Deze baai staat trouwens ook op de UNESCO werelderggoed lijst.

De inwoners van Montenegro

Het land heeft 631.219 inwoners (januari 2020) en het land is dan zeker ook niet dichtbevolkt. de bevolkingsdichtheid ligt rond de 46 inwoners per verkante kilometer, in Nederland is dit 421 inwoners per vierkante kilometer. Wel een verschilletje! Wat dan wel een interessant feitje is, is dat ongeveer een vierde van de bevolking in de hoofdstad woont. 

De hoofdstad van Montenegro en de buurlanden

De hoofdstad van Montenegro is Padgorica. Vroeger was dit Centinje. Cetinje wordt meer gekenmerkt door historie en cultuur en Podgorica door kantoren en economie. De buurlanden van Montenegro zijn Kroatie, Bosnie en Herzegovina, Servie en Albanie. In twee van deze buurlanden kun je ook mee op groepsreis! Namelijk tijdens de groepsreizen Kroatie Actief en Deluxe en de groepsreis Servie.

De valuta, religie en het klimaat in Montenegro

In Montenegro kun je heerlijk gemakkelijk gewoon vertrouwd betalen met de euro tijdens de groepsreis Montenegro, ondanks dat het land geen lid is van de EU. De meeste inwoners zijn Christelijk, ongeveer 76%. Hier is het grootste gedeelte van Servisch/Montenegrijns-Orthodox en een klein gedeelte (3/4%) Katholiek. Iets minder dan 20% van de bevolking is Islamitisch. Het land kent koele winters en hete zomers, maar het kan qua temperatuur wel flink verschillen of je in het berggebied bent of aan de kust. De gemiddelde minimumtemperatuur in de maanden juli, augustus en september is 14-17 graden en de gemiddelde maximumtemperatuur is 25-29 graden. In deze maanden is de gemiddelde aantal dagen van neerslag 6 tot 9 dagen. Een heerlijk weertje staat je dus te wachten tijdens de single reis Montenegro!

De geschiedenis van Montenegro

Na de Eerste Wereldoorlog maakte Montenegro deel uit van Joegoslavie. Doordat Joegoslavie in de Tweede Wereldoorlog werd aangevallen door Duitsland viel het land uit elkaar. Toch is het land tot 2003 nog deel geweest van het voormalig Joegoslavie. In 2003 werden Servie en Montenegro samen een land en uiteindelijk is het land in 2006 onafhankelijk geworden. 

Traditie en cultuur Montenegro

Een aantal leuke weetjes:

  • Montenegrijnen zijn over het algemeen hele vriendelijke en gastvrije mensen. Ze zien zichzelf als een volk dat redelijk lui is, dat heeft te maken met dat vroeger heel eenvoudig werd geleefd in het land. De meeste gezinnen zorgden zelf voor een warme maaltijd op tafel, doordat gezinnen destijds zelf van alles verbouwden in hun tuin.
  • In Montenegro mag je een begrafenis absoluut niet missen, een huwelijk missen is daarentegen een minder groot probleem.
  • De meest bekende volksdans is de zogenoemde volksdans 'Oro', waarbij vrouwen en mannen zingend dansen in een cirkel, en mensen elkaar uitdagen om in het midden te komen dansen. Deze dans wordt op sommige feestdagen nog steeds uitgevoerd, natuurlijk in de klederdracht. 

Eten en drinken Montenegro

Wat kun je verwachten van het eten en drinken in Montenegro? De maaltijden kennen veel Italiaanse invloeden, maar ook andere invloeden vanuit buurlanden. Daarnaast verschilt het nog geografisch wat gegeten wordt. Ze werken veel met vlees, gedroogde kas, wijn, soepen, stoofpotten, brood, gehakt en fruit. Wat ze hier ook eten, is een soort van oliebollen. Dat wordt genieten geblazen tijdens de single reis Montenegro!

Over de groepsreis Montenegro

De groepsreis Montenegro duurt 8 dagen. Je kunt in 2020 mee op de data 14 juli, 21 juli, 28 juli, 4 augustus, 8 september en 15 september. Keuze genoeg! Op de eerste reisdag vliegen we naar bestemming en verblijven we in de pittoreske oude stad Herceg Novi. We komen even bij van de vlucht en in de avond genieten we van een wijnproeverij met tapas. De volgende dag reizen we naar Kotor, waar een city tour op de planning staat in deze oude handels- en havenstad die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Daarna kun je genieten van vrije tijd in deze stad.

Op de derde reisdag van de groepsreis Montenegro bezoeken we Zabljak, waar je enorm hoge bergtoppen gaat zien. We maken een hike rondom het azuurblauwe Blake Lake. De volgende dag bezoeken we de diepste rivierkloof van Europa, waar de Tara rivier doorheen loopt. Ook maken we hier een schitterende raft-tocht. We reizen nog een stukje door naar Katuni en slapen vannacht in een traditionele trekkershut in de bergen. De volgende dag kun je na het traditioneel Montenegrijns ontbijt genieten van eenn vrije dag. Ook is het mogelijk om voor een optionele activiteit te kiezen, namelijk een gegidste wandeling door de indrukwekkende natuur rondom de Bjelasica berg of paardrijden door de bergen.

De zesde dag van de single reis Montenegro bezoeken we het meer van Skadar, waar we een kajaktocht overheen maken. Onderweg kom je middeleeuwese kloosters en dorpjes tegen, dus dit is zeker een unieke ervaring! Op de zevende reisdag is het tijd om te genieten. We worden wakker in Budva, de meest populaire strandbestemming van Montenegro en 1 van de oudste plekken aan de Adriatische zee. Genieten maar! Op dag 8 vertrekken we weer naar huis met een flink veel mooie herinneringen aan de groepsreis Montenegro!

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de groepsreis Montenegro? Lees dan vooral de reispagina door! Mocht je vragen hebben, dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

terug naar blogs

Meer lezen