Corona-info: je kunt je vakantie gerust boeken. Je reissom is altijd gegarandeerd door SGR. Lees voor vertrek de vereisten voor de bestemming op Nederland Wereldwijd. Indien Simi een reis annuleert ontvang je binnen 14 dagen je geld terug (als je niet wilt omboeken naar een andere reis). 

Cuba rondreis
 • Sluit je aan bij onze groepsreizen
 • Altijd incl. vervoer
 • 65% reist solo
CAL CAL CAL

Cuba rondreis

 • 18-39 jaar
 • 16 dagen
 • Normale Moeilijkheid

Reis mee met Simi naar het prachtige Cuba! Met de prachtige auto's in de straten van Havana, de idyllische stranden, de bijzondere natuurgebieden en niet te vergeten, de heerlijke cocktails, is Cuba een schitterend land om doorheen te reizen. In 16 dagen tijd ontdek en ervaar je diverse hoogtepunten van het land. Door onder andere het kajakavontuur, offroad-avontuur met jeeps en diverse inbegrepen programma-onderdelen boek je een zo goed als complete rondreis. Ook je vluchten en overnachtingen zijn al inbegrepen bij je rondreis Cuba. Zo weet je van te voren al waar je aan toe bent, wel zo prettig.

Op het programma staat onder andere een rit met een Amerikaanse auto door Havana, een jeep avontuur, het leren van de basis van de salsa dans, het ontdekken van het nachtleven van Cuba, een bezoek aan een tabaksfarm van Cubaanse sigaren en een keer overnachten midden in de natuur van Topes de Collantes. Het complete programma en wat verder allemaal is inbegrepen bij je reissom kun je vinden onder onderstaande tabjes. Je reist tijdens de rondreis Cuba samen met maximaal 24 leeftijdsgenoten tussen de 18 en 39 jaar.

Ter plekke werken we met lokale activiteitenaanbieders en gidsen is een Nederlandstalige reisbegeleider aanwezig tot aan het all inclusive verblijf de laatste dagen. Je leest het goed, we sluiten de rondreis Cuba goed af met een all inclusive verblijf bij de parelwitte stranden en azuurblauwe zee van Varadero! Vamos a la playa! De andere overnachtingen zijn in wisselende accommodaties. Overnachten doen we deels bij locals, maar ook in hotels, in cabins / tenten in de natuur en in casa's. Zodoende maak je een lekker gevarieerde rondreis Cuba mee.

Je ontdekt tijdens de rondreis Cuba meer over de gezellige steden, de bijzondere geschiedenis en de prachtige natuur. Het programma is vrij vol met activiteiten waarbij je Cuba echt ervaart, dus je hoeft ter plekke niet perse optionele activiteiten bij te boeken. Hiken, city tours en zwemmen bij watervallen, het is allemaal al inbegrepen! Ook leuk om te weten is dat je de keuze hebt om zelf een van de jeeps te besturen tijdens een meerdaags offroad jeep avontuur. Je hebt uiteraard wel voldoende vrije tijd voor dansjes, cocktails, etentjes en om helemaal op te gaan in de Caribische sferen. 

Handig om te weten is dat je voor de rondreis Cuba echt een flexibele opstelling nodig hebt. Ondanks een strakke voorbereiding, loopt alles op Cuba altijd net een beetje anders. Een echte mañana mañana instelling is het beste. Als je een beetje avontuurlijk ingesteld bent, dan is Cuba de rondreis voor jou!

Je ziet hierboven de gemiddelde leeftijden van al onze groepsreizen bij elkaar opgeteld in de afgelopen drie jaar.

 • 98% van onze reizen gaat door

Vanaf 2 606,50 €, 16 dagen

BOEK DEZE REIS Neem een optie

Dag 1 - Vertrek naar Cuba

Het is tijd om Cuba te ontdekken! Vandaag verzamel je met je reisgenoten op Schiphol Airport en gaat het avontuur beginnen. Door in Mijn Simi je telefoonnummer achter te laten en samen met je reisgenoten een Whatsappgroep aan te maken, kunnen jullie alvorens de rondreis Cuba al contact met elkaar leggen en afspraken maken voor het samen inchecken op de luchthaven.

In totaal zullen we inclusief de overstappen gemiddeld een uur of 14,5 onderweg zijn. Maar het is het absoluut waard. Bij aankomst op Cuba worden jullie opgevangen door de Nederlandstalige reisbegeleider die met jullie mee zal reizen door het land tot aan het all inclusive verblijf in Varadero. Met de transfer reizen we door naar het hotel in Havana, waar we vannacht zullen overnachten. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je samen met je reisgenoten ervoor kiezen om nog ergens een hapje te gaan eten of een drankje te doen, of om direct je bed op te zoeken zodat je morgen fris aan de dag kunt beginnen.

Geplande accommodatie: hotel Vedado 500 Plus, Havana (of gelijkwaardig)

 • Op Cuba is het vrijwel het gehele jaar door 6 uur vroeger dan in Nederland.
 • Lees ook zeker de andere tabjes even door om een compleet beeld te hebben van de Cuba rondreis.

Dag 2 - Touren door Havana

We beginnen de rondreis Cuba rustig aan en blijven vandaag in Havana. Havana is de hoofdstad van Cuba en heeft iets meer dan 2 miljoen inwoners. In deze mooie stad is ontzettend veel moois te ontdekken. We beginnen de dag met een rit in een Amerikaanse auto van ongeveer 1 uur. Dit kun je natuurlijk niet overslaan als je op Cuba bent! Tijdens de rit wordt je rondgereden door een Cubaan en maak je alvast kennis met de sfeer, de kleuren en de gezelligheid van Cuba.

Voldoende uitgerust? Mooi, want we eindigen de rit bij het fietskantoor, waar we beginnen aan een fietstocht langs de hoogtepunten van de stad. We fietsen onder andere langs het Plein van de Revolutie (een van de grootste pleinen ter wereld), het Metropolitan Park, de universiteit van Havana, de wijk Vedado (zakendistrict), de wijk Miramar (met grote huizen en mansions) en het oude centrum van Havana, genaamd La Habana Vieja. In het Spaans is Havana namelijk La Habana.

Daarna heb je vrije tijd. Zodoende kun je nog even uitrusten of ervoor kiezen om meer van de stad te gaan ontdekken. Of proost vast op de reis met een eerste cocktail! Na het avondeten (niet inbegrepen) brengen we je naar Fabrica del Arte, een kunstgalerie en uitgaansclub, ontstaan in een voormalige bakoliefabriek. Je ontdekt direct het gezellige uitgaansleven van Cuba! Drankjes zijn voor eigen rekening en op eigen gelegenheid reis je samen met je reisgenoten weer terug naar de accommodatie wanneer je zin hebt om je bed op te zoeken. 

Geplande accommodatie: hotel Vedado 500 Plus, Havana (of gelijkwaardig)
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 3 - Start van het jeep avontuur

De komende dagen reizen we met jeeps! Tijdens ons jeep avontuur reizen we met Russische 4x4 jeeps, waarin je de mogelijkheid hebt om zelf te rijden! Je kunt dit aangeven bij je boeking. Per jeep hebben we twee bestuurders nodig. We rijden in colonne richting Viñales. Onderweg maken we een stop voor de lunch (niet inbegrepen).

Viñales is een stadje met veel mooie houten huisjes met veranda's. In de omgeving zie je veel tabakshuisjes staan. Bij aankomst ondernemen we een canopy tour met 7 platformen. Hierdoor verken je ook direct de mooie bosachtige omgeving. In een van de gezellige restaurantjes zullen we vanavond samen dineren (inbegrepen). We overnachten in Viñales in verschillende casa's.

Geplande accommodatie: diverse casa's in Viñales
Inbegrepen maaltijden: ontbijt en lunch 

 • Indien je wil rijden in een jeep dien je te beschikken over een geldig internationaal rijbewijs. De groepsreis Cuba valt en staat met hoeveel mensen bereid zijn om te rijden. We reizen met 4 á 5 personen per jeep. Zie ook het tabje belangrijk.

Dag 4 - Offroad rijden en Cayo Jutias

Vandaag gaan we weer een stukje offroad rijden met de jeeps. We reizen af naar het idyllische Cayo Jutias, een schiereiland in het westen van Cuba. Trek je zwemkleding in de ochtend maar vast aan, want je kunt hier een heerlijk wit zandstrand vinden met een helderblauwe zee! Met een watertemperatuur van gemiddeld 25 tot 28 graden, weinig golven en een gladde zandhelling kun je hier heerlijk zwemmen in een kalme zee. Je lunch is vandaag inbegrepen.

Tijdens deze heerlijke stranddag spot je wellicht ook wat dieren. Vaak kun je krabbetjes zien lopen en als je meer naar het uiteinde van het strand loopt, heb je de kans om zeesterren te spotten. Een bijzondere combinatie is dat het strand bij een dennenbos ligt. Aan het einde van de dag keren we weer terug naar de casa's in Viñales.

Geplande accommodatie: diverse casa's in Viñales
Inbegrepen maaltijden: ontbijt en lunch 

Dag 5 - De Cubaanse sigaar

Altijd al meer willen weten over de Cubaanse sigaar? Cuba staat er natuurlijk bekend om, dus een bezoek aan een tabaksfarm mag niet ontbreken tijdens de rondreis Cuba! Het gebied rondom Viñales geldt als bakermat van de Cubaanse sigaar. Je hebt misschien onderweg ook al veel tabaksplantages zien liggen. In de huisjes van palmbladeren wordt de tabak gedroogd. We leren meer over de groei en de behandeling van tabak.

Vervolgens reizen we met de jeeps door naar Las Terrezas in het Sierra del Rosario gebergte. Hier genieten we samen van een pork roast diner (inbegrepen) en slapen we vannacht in cabins in de natuur. In dit gebied liggen veel aangelegde pijnboom-terrassen en oude koffieplantages. Het dorp Las Terrezas zelf heeft ongeveer 900 inwoners en ligt in het beschermd natuurreservaat.

Geplande accommodatie: cabins in de natuur bij Las Terrezas
Inbegrepen maaltijden: ontbijt en avondeten 

Dag 6 - Hike en Playa Larga

Bij dag 5 beschreven we al hoe mooi het natuurgebied rondom Las Terrazas is. Om de omgeving meer te leren kennen, maken we vandaag een hike van ongeveer 9 kilometer over het El Taburente wandelpad door het Las Terrazas Biosphere Reserve. We wandelen naar de top van de berg El Taburente (452 meter hoog). Bij de top wordt je beloond met een fantastisch uitzicht. Ook zie je hier een monument gewijd aan Che Guevara, hij heeft hier destijds namelijk een kamp opgezet voor het guerrilla leger. 

We nemen vandaag tevens afscheid van de jeeps. We zullen de route van de Cuba rondreis vervolgen met een tourbus en kajaks. We reizen af naar Playa Larga, waar we vanavond opnieuw zullen overnachten in casa's. Playa Larga ligt op het Zapata Schiereiland. Dit is een klein stadje met daarnaast ook een strand en een moerasgebied met mangroves (boom- en struiksoort). Als we geluk hebben, zien we vandaag ook flamingo's en papegaaien of zelfs een krokodil. We reizen langs de Varkensbaai. Hier vond in 1961 een mislukte invasie plaats door het Cubaanse leger, gesteund door de CIA. Bij aankomst komen de kajak gidsen langs om kennis te maken en voor de instructie voor het kajakavontuur dat morgen begint. Daarna heb je de mogelijkheid om ergens een hapje te ten en vrije tijd.

Geplande accommodatie: casa's bij Playa Larga
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 7 - Kajakken

Met de bus reizen we af naar Las Salinas, het startpunt van het kajakavontuur over de wateren van het Zapata schierland. We kajakken naar Cueva de Los Peces of Punta Perdiz. Met geluk spotten we vandaag tijdens het kajakken ook weer krokodillen, dit is namelijk het grootste moeras met krokodillen van Cuba. Hallo avontuur!

Indien we kajakken naar Cueva de los Peces, dan kun je hier een natuurlijk zwemmeertje vinden waarin we even kunnen relaxen (geen zorgen, hier zitten als het goed is geen krokodillen). Daarna stappen we weer in de bus om naar Cienfuegos af te reizen, ook wel 'de Parel van het Zuiden'. We checken in en daarna heb je vrije tijd.

In Cienfuegos is veel te beleven. We raden je het zeker aan om hier een heerlijke cocktail te drinken op een van de dakterrassen. O.a. de cocktails mojito's en Cuba Libre komen uit Cuba, dus hier smaken ze natuurlijk op hun best! Ook een wandeling door de stad is zeker de moeite waard, of bezoek het indrukwekkende Palacio de Valle.

Geplande accommodatie: casa's in Cienfuegos
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 8 - Overnachten in de natuur

Vanavond zullen we overnachten in de natuur van Topes de Collantes! Maar eerst staat er nog een mooi programma op de planning. Met de bus reizen we af naar El Nicho, waar we een korte maar mooie hike maken van ongeveer 1,5 kilometer. Als beloning gaan we daarna zwemmen bij de watervallen! Het water is kraakhelder en de omgeving is super groen.

Topes de Collantes is een natuurgebied van ongeveer 200 vierkante meter groot. Je kunt hier natuurlijke zwembaden vinden met heel helder water, watervallen, bergen, watervallen en rivieren. Ook komen er grotten voor en groeien er zowel pijnbomen als eucalyptus. Een bijzonder natuurgebied om in te overnachten dus! We slapen in tenten en/of cabins, afhankelijk van de groepsgrootte en de beschikbaarheid. Het avondeten vanavond is inclusief, we zitten immers midden in de natuur.

Geplande accommodatie: cabins / enten in de natuur van Topes de Collantes
Inbegrepen maaltijden: ontbijt en avondeten

Dag 9 - Trinidad en locals ontmoeten

Vanuit de natuur van Topes de Collantes trekken we vandaag, na het ontbijt, weer verder met de kajak. We kajakken naar de Los Helechos waterval, waarbij we opnieuw de mogelijkheid hebben om te zwemmen een de waterval. Het water is heerlijk koel en de omgeving weelderig groen. We zullen op dag 7 en 9 verspreid over de 2 dagen ongeveer 5/6 uur onderweg zijn met de kajaks.

Daarna nemen we afscheid van de kajaks en reizen we met de bus naar de gezellige stad Trinidad. Hier staat een city tour op de planning om de stad te ontdekken. Tijdens de city tour Trinidad komen we ook langs Casa de la Trova, een Cubaans huis dat je optioneel kunt bezichtigen. Luister naar Cubaanse muziek onder het genot van een drankje (exclusief)!

We eindigen de city tour bij Canchanchare, een lokale bar. Eventueel kun je er voor kiezen om hier een lokaal drankje uit te proberen van rum en honing. We overnachten de komende drie nachten bij locals in casa's, dichtbij het centrum. Een aanrader voor de vrije tijd in de avond is een bezoek aan de trappen van het centrum. Hier komen locals graag samen voor drankjes en lokale muziek. Waan jezelf in de typisch Cubaanse sfeer!

Geplande accommodatie: bij Cubanen thuis in een casa, Trinidad
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 10 - De salsa leren!

Om de laatste dagen in Cuba volledig op te kunnen gaan in de Cubaanse muziek staat vandaag een salsa en percussie workshop op het programma! Percussie is een verzamelnaam voor instrumenten de bespeeld worden door erop te slaan en de slasa is van oorsprong een Cubaanse dansstijl. We gaan kijken wie van de groep een beetje losse heupen hebben voor het zwoele dansritme! 

In de middag heb je tijd om bij te komen of om Trinidad op eigen gelegenheid verder te ontdekken. Na het avondeten (niet inbegrepen) gaan we eens kijken hoeveel we opgepikt hebben van de workshop en brengen we een bezoek aan Disco Ayala. Deze club is erg bijzonder, want kun je namelijk vinden in een grot. Dans tussen de stalagmieten en stalactieten! Drankjes en het vervoer terug zijn op eigen gelegenheid. Zodoende kun je zelf bepalen hoe wild je de avond wilt maken. Morgen heb je een vrije dag.

Geplande accommodatie: bij Cubanen thuis in een casa, Trinidad
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 11 - Vrije dag in Trinidad

Vandaag heb je een vrije dag in Trinidad. Misschien heb je na gisterenavond de behoefte om even lekker lang uit te slapen, maar ook is er in Trinidad voldoende te beleven. Je zult merken dat een vrije dag heel erg lekker is na het volle programma van de afgelopen dagen.

Een aantal tips voor in Trinidad:

 • Een bezoek brengen aan het strand Playa Ancon
 • Een excursie boeken naar de vallei Valle de Los Ingenios
 • Een catamaran tour boeken 
 • Een fietstour ondernemen door de stad
 • Een extra canopy tour boeken
 • Ook je reisbegeleider kan je natuurlijk meer leuke tips geven.

Geplande accommodatie: bij Cubanen thuis in een casa, Trinidad
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 12 - Trinidad - Santa Clara

Na een heerlijke rustdag trekken we er vandaag op uit naar Santa Clara, waar we één nacht zullen overnachten. Op dag zes hebben we al het monument van Che Guevara gezien, de Cubaanse guerrillaleider. Vandaag bezoeken we het mausoleum van Santa Clara, waarin overblijfselen te vinden zijn van Che Guevara en zijn kameraden. Ook brengen we een bezoek aan het Tren Blindado monument, dat symbool staat voor de Cubaanse revolutie.

Na het inchecken bij de accommodatie heb je vrije tijd om te lunchen en om wat leuks te ondernemen. Een tip voor de lunch is Cafe Museum Revolucion, waar een eerbetoon wordt gebracht aan de revolutie geschiedenis van Santa Clara en Cuba aan de hand van foto's, oude uniforms en andere memorabilia. Ook een wandeling langs de mooie huizen is een aanrader voor je vrije middag.

Geplande accommodatie: Casa particular in Santa Clara (of gelijkwaardig)
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 13 - All inclusive verblijf Varadero

Na ontzettend veel van het prachtige Cuba te hebben ontdekt, is het tijd om heerlijk te relaxen! We reizen af naar Varadero, een van de heerlijkste, bekendste en grootste zonbestemmingen van het Caraïbisch gebied. Het toetje van de rondreis Cuba is begonnen: het all inclusive verblijf. Varadero ligt in het noorden van het land, zo'n 145 kilometer ten oosten van Havana.

Varadero is een ideale plek om uit te rusten na een intensieve rondreis Cuba. Het 21 kilometer lange strand is bizar mooi. Denk aan azuurblauw zeewater en zachte witte stranden. Je bent gearriveerd in een paradijsje op aarde! We nemen vandaag afscheid van onze Nederlandstalige reisbegeleider. We overnachten in het all inclusive hotel Starfish Varadero.

Geplande accommodatie: hotel Starfish, Varadero (of gelijkwaardig)
Inbegrepen maaltijden: ontbijt en vanaf aankomst all inclusive

 • Wil je uitgaan tijdens je verblijf in Varadero? Neem dan samen met een aantal reisgenoten een taxi naar Calle 62. Hier kun je diverse clubs vinden.
 • Neem zeker een duikbril mee om de onderwaterwereld te bekijken! Ook zijn er watersportmogelijkheden in de omgeving.

Dag 14 - All inclusive verblijf Varadero

We plakken er lekker nog een dag all inclusive aan vast, want we weten zeker dat je deze plek nog niet wilt verlaten! Zo weet je ook zeker dat je volledig uitgerust morgen het vliegtuig naar huis kunt nemen. Je kunt een bezoek brengen aan het dichtbij gelegen strand, maar ook aan het buitenzwembad van het hotel. Hier kun je ligbedden en parasols vinden. Zin in iets actievers? Je kunt binnen biljart spelen. Hotel Starfish beschikt tevens over vijf restaurant (waarvan twee à la carte) en meerdere barretjes. Voldoende lekkers om uit te proberen dus!

In de reviews zijn eerdere reizigers erg te spreken over de cocktails. Zeker uitproberen dus! Een aanrader in de avond is om samen de zonsondergang te bekijken op het strand. Morgen zullen we weer naar Nederland reizen, dus we nemen het er nog even van en genieten van een dagje dat niks hoeft en moet! 

Geplande accommodatie: hotel Starfish, Varadero (of gelijkwaardig)
Inbegrepen maaltijd: all inclusive

Dag 15 - Varadero - luchthaven Havana

Helaas, helaas. Aan alles komt een eind, zo ook aan deze avontuurlijke rondreis Cuba. Het is tijd om de spullen weer in de koffer te proppen en uit te checken bij het hotel. We vertrekken bijtijds naar de luchthaven van Havana, zodat we zonder stress kunnen beginnen aan de terugreis. De haastige sfeer weer oppakken, dat doen we pas lekker in Nederland weer.

Afhankelijk van de vertrektijd heb je eventueel nog de tijd om uit te slapen, het strand een laatste bezoek te brengen of nog een baantje te zwemmen in het zwembad. Met één, maximaal twee overstappen reizen we weer terug naar Amsterdam. Vanwege het tijdsverschil zijn we op de heenweg op dezelfde dag in Havana aangekomen, maar betekent dat ook dat we pas morgen aan zullen komen in Nederland. Vannacht overnacht je dus in het vliegtuig.

Inbegrepen maaltijd: all inclusive tot aan het vertrek naar de luchthaven

Dag 16 - Aankomst in Nederland

We komen vandaag weer aan op Schiphol Airport. Het is tijd om afscheid te nemen van elkaar, foto's uit te wisselen, een gezellige reünie te plannen en om weer af te reizen naar je eigen bed. Onderweg naar huis kun je terugdenken aan een schitterend avontuur.

Hasta la Vista (tot ziens)!

 • We proberen natuurlijk zoveel mogelijk het programma uit te voeren zoals het op de website is aangegeven. Afhankelijk van verschillende omstandigheden kan het voorkomen dat er ter plekke door de lokale gids of voorafgaand de reis aanpassingen worden gemaakt in het programma.
 • Mochten we vliegen met een groepsticket (vertrekdatum afhankelijk), dan kun je de geplande vluchttijden zodra bekend al terugvinden onder het tabje data/prijzen. Definitieve tijden verschijnen in Mijn Simi. Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen van de airline(s).

Inclusief

 • Retourvlucht Amsterdam - Havana
 • Ruimbagage 23kg
 • Nederlandstalige reisbegeleiding ter plekke tot aan verblijf Varadero
 • Drie overnachtingen in een hotel (in Havana en Santa Clara)
 • Zeven overnachtingen in een casa (in Viñales, Playa Larga, Cienfuegos en Trinidad)
 • Eén overnachtingen in cabins en eenmaal in tenten of cabins (in Las terrezas en Topes de Collantes)
 • Twee overnachtingen all-inclusive hotel (in Varadero)
 • Transport per bus met airco met Spaanstalige chauffeur
 • Rit Amerikaanse auto van 1 uur in Havana
 • Fietstocht incl. fietshuur in Havana
 • Bezoek aan Fabrica del Arte excl. consumpties
 • Huur 4x4 jeeps + verzekeringen dag 3 t/m 6
 • Canopy tour bij Viñales
 • Bezoek aan Cayo Jutias 
 • Bezoek aan tabaksfarm
 • Bezoek aan Las Terrezas
 • Hike El Taburente 9 kilometer
 • Kajakken op dag 7 en 9
 • Hike El Nicho 1,5 kilometer
 • Zwemmen bij een waterval op dag 8 en 9
 • City tour Trinidad
 • Salsa en percussie workshop
 • Bezoek aan Disco Ayala excl. consumpties
 • Bezoek mausoleum Santa Clara
 • Bezoek Tren Blindado monument Santa Clara
 • 1x toeristenkaart (zie tabje belangrijk)

Exclusief

 • Evt. reisverzekering (verplicht!) en annuleringsverzekering
 • Fooien voor de gidsen, chauffeurs en het restaurantpersoneel
 • Evt. reisvaccinaties etc.
 • Niet genoemde maaltijden
 • Drankjes en eigen uitgaven
 • Optionele activiteiten
 • Evt. Corona PCR-test / sneltest indien deze benodigd is

Rondreis Cuba

Nieuwsgierig waar we allemaal naartoe reizen op Cuba? In het onderstaande kaartje kun je de reisroute van de Cuba rondreis bekijken. Ook de overnachtingslocaties (de letters) en de locaties van je programma staan er grotendeels in. De oranje sterretjes staan voor bezienswaardigheden die we gaan zijn en de gele sterretjes staan voor de activiteiten en excursies.

Tip: Je kunt door rechtsboven op het uitvergroot icoon te klikken de kaart in het groot zien. Hierbij zal een nieuw venster openen. Door vervolgens op een icoon te klikken kun je informatie vinden over de specifieke plek op Cuba. We raden je zeker aan om dit even te bekijken zodat je een goed beeld hebt van waar we allemaal naartoe reizen. 

Vluchttijden Cuba rondreis

In de meeste gevallen reizen we op basis van een groepsticket naar Cuba. Ook kan het voorkomen dat we reizen met individuele vliegtickets. Indien we reizen met een groepsticket, dan kun je de geplande vluchttijden vinden onder het tabje data/prijzen bij de desbetreffende vertrekdatum. Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen van de luchtvaartmaatschappij. Je kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. In de praktijk wijzigt het zelden of slechts zeer beperkt. De definitieve vluchttijden vind je enkele weken voor vertrek in je Simi account. Indien we vliegen met individuele vliegtickets, zul je de informatie enkele weken voor vertrek in Mijn Simi aantreffen.

Een tip: Boek je rondreis Cuba tijdig. Hoe dichter we bij de vertrekdatum komen, hoe meer de prijzen van de vliegtickets oplopen. Tijdig boeken is daardoor altijd voordeliger.

Let op: Je naam dient exact overgenomen te worden zoals deze in je paspoort of op je ID-kaart staat. Het gaat hierbij om "Voornaam" en "Achternaam". Deze dienen exact overeen te komen. Zorg dus dat je deze juist doorgeeft aan Simi.

Let op: Boek deze Cuba rondreis alleen als je het geen probleem vind om samen met je groep in te checken en te vliegen en daarnaast zelfstandig (met je reisgenoten) kunt en durft te reizen. Jullie Nederlandstalige reisbegeleider is al ter plaatse en vangt jullie op op de luchthaven van Havana. 

Tijdig aanwezig zijn op de luchthaven

Je bent als reiziger zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanwezig zijn voor je vlucht. Vanuit Simi Reizen adviseren we je minimaal 3 uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn zodat je voldoende tijd hebt om alle formaliteiten te doorlopen. Je kunt samen met je reisgenoten via Mijn Simi een Whatsappgroep aanmaken en zodoende afspraken maken voor het verzamelen op de luchthaven. Zodoende kunnen jullie samen inchecken en naar de gate lopen. Bijkomend voordeel is dat je als alles een beetje vlot verloopt, je vast onder het genot van een kop koffie (niet inbegrepen) kennis kunt maken met je reisgenoten na de controles. Zorg er wel voor dat je tijdig bij de gate bent! 

Minimum- en maximum deelname Cuba

Bij alle groepsreizen is er sprake van een minimumdeelname om de groepsreis uit te kunnen voeren. Voor de Cuba rondreizen is de minimumdeelname 16 personen. Maximaal kunnen er 25 deelnemers deelnemen per vertrekdatum. Indien de minimumdeelname nog niet is behaald zullen we altijd eerst proberen te kijken naar een andere oplossing om de reis alsnog doorgang te kunnen bieden. 98% van onze groepsreizen gaat gewoon door.

De voordelen van het boeken van een pakketreis

Als je bij Simi Reizen een groepsreis boekt, gaat het altijd om een pakketreis. Hiervan is sprake wanneer je een reis boekt waarbij zowel het vervoer als de accommodatie inbegrepen zijn. Bij Simi Reizen is daarnaast ook altijd een activiteitenpakket inbegrepen. Een pakketreis boeken biedt zeker voordelen. Zo zijn wij als je een pakketreis boekt verplicht jullie hulp en bijstand te verlenen wanneer nodig. Indien je door omstandigheden op de geplande reisdatum niet naar huis kunt vergoeden we 3 hotelovernachtingen voor je.

Je reguliere zorgverzekering vergoedt normaliter ook zorg in het buitenland indien noodzakelijk. Indien noodzakelijk is de organisatie waarbij je een pakketreis boekt ook verantwoordelijk voor repatriëring. Op deze overeenkomst is de garantieregeling van SGR van toepassing. Je kunt de voorwaarden vinden op www.sgr.nl/garantieregeling.

Het boeken van de rondreis Cuba

Is dit de rondreis die helemaal past bij jouw wensen? Dan kun je deze rondreis Cuba boeken door de gewenste vertrekdatum te selecteren onder het tabje data/prijzen. Vervolgens kies je voor 'boek deze reis'. Vul al je gegevens in en je definitieve boeking is gemaakt. Vervolgens betaal je 25% van de reissom aan + eventueel erbij afgesloten verzekeringen. De restsom moet pas 42 dagen voor vertrek bij ons bijgeschreven te zijn. Indien je binnen de 42 dagen voor vertrek boekt, betaal je direct de volledige reissom.

Ook kun je ervoor kiezen om een optie te plaatsen, mits we niet vlak voor vertrek zitten en de groepsreis nog niet bijna vol is. Dit is bijvoorbeeld handig als je nog wacht op bevestiging van je vrijvraag-aanvraag of nog in afwachting bent van een tentamenuitslag. 

Reisvaccinaties Cuba

Alle vanaf nu hier onderstaande informatie is aan verandering onderhevig en is puur bedoeld om je op weg te helpen. We kunnen nooit 100% garanderen dat er onvolkomenheden in de door ons zorgvuldig geselecteerde informatie staan. 

Tijdens deze jongerenvakantie kom je in aanraking met een andere cultuur, andere gewoonten en ander voedsel. Er gelden geen verplichte vaccinaties, maar er worden wel vaccinaties aanbevolen. Het gaat om de DTP en Hepatitis A vaccinaties. Daarnaast zijn er persoons- en reisgebonden adviezen. Wij raden je altijd aan het zekere voor het onzekere te nemen. Neem voor informatie contact op met de GGD of je huisarts om je voor te laten lichten. 

Reisapotheekje

Medicijnen zijn in Cuba slecht verkrijgbaar, dus het kan geen kwaad het e.e.a. mee te nemen. We raden je aan voor je Cuba rondreis de volgende dingen mee te nemen uit voorzorg:

 • Paracetamol
 • Huidcrème (desinfecterend, bv. Nestosyl of Cetaflex)
 • Iets tegen diarree, bv Imodiumcapsules
 • Pleisters
 • Middel tegen insectenbeten
 • Eventueel een reisklamboe
 • Insecten-afweer met DEET als bestanddeel
 • Zonnebrandcrème en evt. aftersun

 Gebruik je standaard medicijnen? Controleer dan via je huisarts of je een medisch paspoort nodig hebt.

Flexibiliteit en Cuba

Voor Cuba is het erg noodzakelijk dat je een flexibele instelling hebt. Niet alles loopt er zoals wij gewend zijn. Zo kan het programma bijvoorbeeld meer uitlopen dan in Europa, kan er sprake zijn van een tijdelijke stroomstoring etc etc. Ook zijn sommige producten er lastig verkrijgbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paracetamol en pleisters, maar ook aan verzorgingsproducten, zonnebrandcrème en kleding. Wel handig: controleer vooraf welke producten je zonder problemen mee kunt nemen met het vliegtuig en Cuba in. Voor sommige producten gelden beperkingen, bijvoorbeeld voor alcohol en tabak.

Zie ook het stukje over flexibiliteit onder het tabje bestemming. Als je een flexibele instelling hebt staat je niks anders dan een heerlijk avontuurlijke rondreis te wachten! 

Toeristenkaart en paspoort

Om Cuba in te mogen reizen dien je een ingevulde toeristenkaart mee te nemen. Deze ontvang je van ons per post op het adres dat je hebt ingevuld bij het maken van je boeking. Deze toeristenkaart, een soort van visum, dien je wel zelf nog in te vullen. Bij de toeristenkaart zit een instructie bijgevoegd hiervoor. Het invullen moet bijvoorbeeld met blokletters en je dient de gegevens correct over te nemen uit je paspoort. De toeristenkaart is 30 dagen geldig, deze geldigheid gaat pas in bij aankomst in Cuba. 

De toeristenkaart bestaat uit twee delen. Het eerste deel zal de douane in ontvangst nemen bij aankomst en het tweede deel zullen zij in ontvangst nemen bij vertrek uit Cuba. Het is dus van zeer groot belang dat je de toeristenkaart tijdens je reis dus ook goed bewaard. 

Om naar Cuba af te reizen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Cuba. Een ID-kaart is niet geldig. Je bent tevens zelf verantwoordelijk voor het in het bezit zijn van de juiste documenten om een land in te mogen. Zie het tabje veelgestelde vragen voor meer informatie over verzekeringseisen.

Tip: Neem een aantal kopieën mee van je paspoort, zodat je deze aan een accommodatie kunt geven in plaats van je originele paspoort.

Veiligheid en Cuba

Je kunt prima door Cuba reizen, maar we hebben wel een advies als het aankomt op veiligheid:

 • Zorg dat je een pinpas of creditcard gescheiden houd van je contant geld.
 • Loop niet opzichtig met sieraden, dure telefoons of fototoestellen.
 • Blijf een beetje bij elkaar in de buurt. Ga niet in je eentje 's avonds nog even een wandeling maken, je kunt ook overdrijven!
 • Laat spullen niet onbeheerd achter.
 • En het belangrijkste advies: neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee. 
 • Maak kopieën van belangrijke documenten.
 • Maak gebruik van je gezonde verstand.

Rijden, rijbewijs en Cuba

Om op Cuba te mogen rijden in de jeeps, dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs. De minimale leeftijd voor het besturen van de jeep is 21 jaar en je dient minimaal 2 jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is vertaald, zodat op Cuba makkelijk gecontroleerd kan worden dat je in het bezit bent van een rijbewijs. Let op: Je dient ook je originele Nederlandse rijbewijs mee te nemen naar Cuba. Bij het afhalen van de auto dien je tevens je paspoort te laten zien. De hoofdbestuurder zal de auto ophalen en inleveren. Daarnaast heeft iedere jeep een bijrijder.

Internationaal rijbewijs aanschaffen

Een internationaal rijbewijs kun je aanschaffen bij een ANWB winkel en kost 18,95 of 24,95 euro. Deze prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen van de ANWB. Je hebt hiervoor twee recente pasfoto's nodig en uiteraard je Nederlandse rijbewijs. Kom je uit België? Controleer dan zelf even waar je een internationaal rijbewijs aan kunt schaffen. 

Optionele activiteiten

Ter plaatse kun je verschillende activiteiten nog bijboeken. Onder andere:

 • Bezoek Casa de la Trova tijdens city tour Trinidad
 • Diverse watersportactiviteiten bij de stranden van Varadero

Let op: Bij eventuele programmawijzigingen of vertragingen in de planning zal het vaste programma altijd voorrang hebben en kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om aan een optionele activiteit deel te nemen. 

Bovenstaande activiteiten zijn op basis van beschikbaarheid en kunnen een minimumdeelname hebben. Optionele activiteiten boek je zelf ter plaatse bij. Simi Reizen is hierin geen partij en kan niet instaan voor de kwaliteit van de geleverde optionele activiteiten. Optionele activiteiten worden door lokale aanbieders uitgevoerd waarbij Simi Reizen geen controles doet met betrekking tot vergunningen en diploma's, in tegenstelling tot de activiteiten die inbegrepen zijn bij je reissom. We kunnen geen garanties geven met betrekking tot beschikbaarheid van de activiteit. Bovenstaande lijst is uitsluitend bedoeld om je een idee te geven van de mogelijkheden en kosten. 

Informatie rondom corona

Steeds meer landen leggen beperkingen op aan reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn. Reken erop dat je voor toekomstige reizen naar veel bestemmingen volledig gevaccineerd tegen COVID moet zijn. Hoewel veel bestemmingen ook een negatieve testuitslag accepteren om het land binnen te komen, kunnen er aanvullende beperkingen gelden ter plaatse voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om restaurantbezoek, bezoek aan musea en toeristische attracties. Zolang Simi Reizen het programma kan uitvoeren zoals gepland is het aan jezelf om te zorgen dat je ofwel gevaccineerd bent ofwel locaties zoekt waarbij je eventueel getest kunt worden zodat je geen programma-onderdelen hoeft te missen. 

Reisadviezen

Mits we welkom zijn in het land en er ter plaatse geen lockdown is zullen we de groepsreis ook uitvoeren bij een oranje reisadvies (als het oranje reisadvies gerelateerd is aan COVID). Houd hier rekening mee bij het plaatsen van een boeking. Een oranje reisadvies is geen geldige reden voor het zelf annuleren van je groepsreis. Hiermee worden dan wel de kansen vergroot dat je groepsreis gewoon door kan gaan.

De getoonde prijs is de prijs exclusief bijdrage calamiteitenfonds (EUR 2,50 €) en de consumentenbijdrage SGR (EUR 5,00 €).

 • Selecteer
  Begindatum
  Einddatum
  Vluchtschema

  Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen door de luchtvaartmaatschappij. Definitieve vluchttijden vind je enkele weken voor vertrek in je Simi account.

  Prijs

  geel = minder dan 10 plekken. oranje = laatste paar plekken

 • Do 28-04-2022
  Vr 13-05-2022
  2 599,00 €
 • Do 12-05-2022
  Vr 27-05-2022
  2 599,00 €
 • Je hoeft je e-mailadres slechts 1x achter te laten. Je ontvangt een algemene herinnering als je kunt boeken.

  Di 12-07-2022
  Wo 27-07-2022
  Boekbaar vanaf 2 jan. 10:00
  2 699,00 €
 • Je hoeft je e-mailadres slechts 1x achter te laten. Je ontvangt een algemene herinnering als je kunt boeken.

  Di 26-07-2022
  Wo 10-08-2022
  Boekbaar vanaf 2 jan. 10:00
  2 799,00 €
 • Je hoeft je e-mailadres slechts 1x achter te laten. Je ontvangt een algemene herinnering als je kunt boeken.

  Di 09-08-2022
  Wo 24-08-2022
  Boekbaar vanaf 2 jan. 10:00
  2 799,00 €
 • Je hoeft je e-mailadres slechts 1x achter te laten. Je ontvangt een algemene herinnering als je kunt boeken.

  Do 01-09-2022
  Vr 16-09-2022
  Boekbaar vanaf 2 jan. 10:00
  2 639,00 €
 • Je hoeft je e-mailadres slechts 1x achter te laten. Je ontvangt een algemene herinnering als je kunt boeken.

  Do 15-09-2022
  Vr 30-09-2022
  Boekbaar vanaf 2 jan. 10:00
  2 639,00 €
Op dit moment zijn er nog geen recensies voor deze reis. Dat kan zijn omdat de reis nieuw is of aangepast is ten opzichte van vorig jaar. Bekijk alle andere recensies
 • door Kroatie Deluxe (Jongerenreizen 18-25) op 31-07-2019

  10

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  10

  ACTIVITEITEN

  10

  Het was een top vakantie! Ik was mee met de reis Kroatie deluxe. We hebben veel verschillende activiteiten gedaan. Krka watervallen, boottocht naar 3 verschillende eilanden, zee kajakken en snorkelen, water tubing, een feest. Er was goede afwisseling tussen activiteiten vrije tijd. Ook het appartement was mooi alles was nog heel nieuw en schoon. De reisleider was ook super chill. Hij ging mee uit, deed mee met de spelletjes die we deden etc.
  Het was voor mij echt een geslaagde vakantie ik had er zo nog een week kunnen blijven.
  Het was mijn eerste keer dat ik met Simi reizen mee ging, maar ik ga zeker kijken of er volgend jaar weer een leuke reis bij zit.

 • door Slovenie (Jongerenreizen 18-25) op 09-07-2021

  9.3

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  9

  ACTIVITEITEN

  9

  Super leuke vakantie gehad in Slovenie, leuke actieve vakantie met genoeg afwisselingen en vrije tijd naast de activiteiten. Deze vakantie is zeker voor herhaling vatbaar dankzij Simi reizen, voornamelijk ook door onze reisleider Dani.

 • door Zweden reis (Jongerenreizen 18-25) op 18-07-2015

  9.3

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  9

  ACTIVITEITEN

  9

  Hele leuke vakantie gehad, leuke activiteiten en een hele leuke groep. Applausje voor simi reizen en johannisholm adventure voor de goede verzorging!.

 • door Groepsreis Griekenland (Jongerenreizen 18-25) op 22-07-2021

  10

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  10

  ACTIVITEITEN

  10

  Dit jaar heb ik tien mooie dagen gehad in Noord-Griekenland! Prettige reisleidster, leuke groep en daarnaast een mooie afwisseling tussen actieve activiteiten (kajakken, hiken, paardrijden) en passieve activiteiten (zwembad, strand, terrassen).
  Eerder ben ik al met Simi naar Ierland geweest, ook heel erg leuk! Beide reizen met Simi zijn wat mij betreft erg aan te raden!

 • door Spanje Actief (Jongerenreizen 18-25) op 05-08-2019

  9

  REISLEIDING

  9

  PRIJS KWALITEIT

  9

  ACTIVITEITEN

  9

  De voor Simi relatief nieuwe vakantie zat goed in elkaar met een goede combinatie van geregelde activiteiten en optionele activiteiten. Ook alle busreizen zowel vanuit Nederland als de busreizen voor activiteiten waren altijd op tijd ter plaatse waardoor je zelf volop kan genieten! Jaana onze begeleider vanuit Simi, heeft erg haar best gedaan om er een onvergetelijke vakantie van te maken en dat is als het aan mij ligt ook zeker gelukt!

 • door Rondreis Canada / USA (Groepsreizen & singlereizen 24-39) op 31-07-2018

  8

  REISLEIDING

  8

  PRIJS KWALITEIT

  8

  ACTIVITEITEN

  8

  Afgelopen zomer heb ik Canada en de Verenigde Staten bezocht. Het was een ontzettend leuke reis! De groep was heel gezellig en de omgeving was prachtig.
  We hebben heel erg veel gezien; van bergen tot uitgestrekte vlaktes. Vooral de natuur van Canada maakte echt indruk. Doordat we elke dag een grote afstand aflegden konden we veel van beide landen zien. Het reizen zelf vond ik niet vervelend. In de auto was het gezellig en onderweg kijk je vaak je ogen uit. De accomodaties waren prima.
  Ik heb een hele leuke tijd gehad en kan iedereen deze reis aanraden!

 • door Frankrijk Actief (Groepsreizen & singlereizen 24-39) op 02-08-2019

  8.3

  REISLEIDING

  9

  PRIJS KWALITEIT

  8

  ACTIVITEITEN

  8

  Een goed gevuld programma, waar iedere activiteit ongeveer een dagdeel op neemt. In de vrije tijd kan op de camping worden ontspannen, kun je naar het dorp voor boodschappen/uit eten.
  De reisleiding zorgt ervoor dat er altijd een aanspreekpunt is op de camping. Onze reisleider, Robin, was echt relax. Hij stond altijd klaar om te helpen en liet ons ook vrij om zelf dingen te doen.

 • door Kroatie Deluxe (Jongerenreizen 18-25) op 31-07-2019

  10

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  10

  ACTIVITEITEN

  10

  Ik heb deel uitgemaakt van mijn eerste groepsreis van Simi. Met een groep van 24 personen zijn wij vertrokken naar Kroatie. Tijdens de reis heb ik veel actieve activiteiten gedaan zoals zeekajakken, snorkelen, river tubing, Krka watervallen en een boottocht naar drie verschillende eilanden. Deze activiteiten waren top voorbereid door onze reisleider Mitchell! De reisleider ging mee naar de activiteiten en maakte deel uit van de groep. Het was een top reis!!

 • door 16-daagse rondreis Nationale Parken (Jongerenreizen 18-25) op 18-09-2018

  9

  REISLEIDING

  9

  PRIJS KWALITEIT

  9

  ACTIVITEITEN

  9

  Een geweldige vakantie gehad! Een mooie reis, goed georganiseerd en een leuk gezelschap.

  Fijn om te horen dat je het leuk hebt gehad Nicole!

 • door Kroatie Deluxe (Jongerenreizen 18-25) op 18-08-2021

  9

  REISLEIDING

  9

  PRIJS KWALITEIT

  9

  ACTIVITEITEN

  9

  Super vakantie gehad met simi reizen! Helaas was het eten van het eerste restaurant wat minder, maar voor de rest een relaxte vakantie gehad en leuke mensen ontmoet.

Cuba als rondreis bestemming

Cuba kun je vinden in het Caribisch gebied. Het is een eiland, grenzend aan de Caribische Zee, de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Het ligt zuidelijk van de staat Florida en oostelijk van Mexico. Echter ligt Florida nog ongeveer 180 kilometer verderop. Cuba is ongeveer 2,6 keer groter dan Nederland. Desondanks heeft het land 'maar' iets meer dan 11 miljoen inwoners. Het is een van de grootste eilanden van de Caraïben en heeft 16 provincies.

De officiële taal is Spaans, echter wijkt het wel iets af van het Spaans dat in Spanje wordt gesproken met betrekking tot de uitspraak en de woordenschat. Het Spaans dat wordt gesproken op Cuba valt onder het Caraïbisch-Spaans. Een voorbeeld van een verschil is dat de letter 'j' in het Spaans vaak wordt uitgesproken als 'g'. In het Caraïbisch-Spaans wordt dit uitgesproken als de 'h'. Bestel je dus een Mojito, dan spreek je dit dus eerder uit als Mohito dan Mogito ;-).

Ongeveer de helft van de bevolking is niet gelovig en daarna is het grootste gedeelte rooms-katholiek (ongeveer 38%). Cubanen worden gezien als behulpzaam en vriendelijk, maar ook zeker als niet haastig volkje. Interessant om te weten is dat ook de gelijkheid tussen man en vrouw erg goed geregeld is op Cuba. 

Verblijf tijdens de rondreis Cuba

We overnachten in wisselende accommodaties tijdens de rondreis Cuba. Dit maakt de rondreis Cuba tezamen met het programma heerlijk gevarieerd. De accommodaties waarin we overnachten zijn eenvoudig maar net. Zodoende blijft de rondreis Cuba betaalbaar. We overnachten zowel in de steden als in de natuur. Overnachten doe je samen met enkele reisgenoten op een kamer. In de meeste gevallen zal dit een tweepersoonskamer zijn, maar het kan ook voorkomen dat je met meer reisgenoten in een kamer overnacht. Een overzichtje van de overnachtingen kun je hieronder vinden. 

 • Nacht 1 en 2 - Hotel Vedado 500 Plus of gelijkwaardig, Havana
 • Nacht 3 en 4 - Diverse casa's in Viñales
 • Nacht 5 - Cabins in de natuur bij Las Terrezas
 • Nacht 6 - Casa's bij Playa Larga
 • Nacht 7- Casa's in Cienfuegos
 • Nacht 8 - Cabins of tenten in de natuur van Topes de Collantes
 • Nacht 9, 10 en 11 - Bij Cubanen thuis in Casa's in Trinidad
 • Nacht 12 - Casa's of gelijkwaardig, Santa Clara
 • Nacht 13 en 14 - Hotel Starfish of gelijkwaardig, Varadero

Let op: door omstandigheden kan het voorkomen dat we in andere, vergelijkbare, accommodaties overnachten. 

Bij de casa's hebben alle kamers standaard een eigen badkamer. Leuk aan overnachten in de casa's is dat je een directe kennismaking hebt met de bevolking. Vaak overnacht je bij mensen thuis of gaat het om een oud koloniaal huis. Neem vooral een klein woordenboekje mee, zodat je ook kunt communiceren met de eigenaren die misschien iets minder sterk zijn in de Engelse taal!

Flexibiliteit en Rondreizen Cuba

Cuba is een schitterend land met een mega vriendelijke bevolking en absoluut de moeite waard om een keer naar af te reizen. Wel is flexibiliteit absoluut noodzakelijk voor deze rondreis Cuba. Hoewel we de rondreis Cuba tot in de puntjes voorbereiden, kunnen er door de Cubaanse mentaliteit wel eens programma-wijzigingen voorkomen. Ook loopt Cuba wat meer achter in de tijd dan Europese landen en is het een communistisch land. Dit brengt natuurlijk ook de nodige charme met zich mee, maar dit betekent ook dat het voor kan komen dat er bijvoorbeeld een elektriciteitsuitval is (een zaklamp meenemen is dus niet overbodig), er wel een zwembad aanwezig is maar er geen water in zit of dat er even geen warm water is. Desondanks zullen we je zeker aanraden om Cuba te bezoeken. Met de nodige flexibiliteit staat je een hele mooie groepsreis te wachten! Hotels worden gerund door de staat, casa's door de lokale bevolking.

Het weer op Cuba

Cuba kent een tropisch savanneklimaat. Het gehele jaar door kun je spreken van lekker warme temperaturen. Cuba kent enkel de winter en de zomer als seizoen. Van november tot en met april kan het wat meer afkoelen in de avonden omdat het dan officieël winter is, overdag is het echter rond de 25 graden. Op Cuba staat er altijd wel een windje, waardoor het iets frisser aan kan voelen dan de temperatuur. 

In de zomer, van mei t/m oktober, komt de minimum temperatuur niet onder de 18 graden (18-23 graden gemiddeld) en de maximumtemperatuur niet boven de 33 graden (27-33 graden gemiddeld). Dit kan uiteraard verschillen per gebied. De zon is erg krachtig op Cuba, zelfs met bewolking, dus insmeren op alle dagen is absoluut aan te raden. Gemiddeld schijnt de zon het gehele jaar door 7 tot 8 uur per dag. 

Cuba heeft een regenseizoen, dit loopt van juni tot oktober. Het gaat vaak om harde maar korte buien, waarbij de temperatuur even stijgt naar 30 graden. Laat je daar vooral niet door tegenhouden! De Cubanen zijn vaak maar al te blij met een regenbui vanwege de warmte. De watertemperatuur ligt op de meeste plekken standaard rond de 25 graden. Op Cuba wordt het bijna het gehele jaar door rond 18.00 uur donker.

Fooi geven op Cuba

Het is heel gebruikelijk dat je een fooi aanbiedt op Cuba, houd hier dus rekening mee. Zowel in een restaurant als aan een gids, maar ook als je op straat de weg vraagt of aan een kamermeisje die je kamer schoonmaakt. Het gemiddelde inkomen in Cuba is ongeveer 25-28 euro per maand. Veel Cubanen hebben een tweede of zelfs derde baan om voldoende te verdienen. Op basis hiervan en bv. een totaalbedrag van de restaurantrekening kun je afwegen hoeveel fooi je wil geven. Denk aan 10% van een restaurantrekening en 24 tot 35 CUP per dag per persoon (omgerekend 85 cent - 1.30 euro) aan een gids of 12 CUP per persoon (omgerekend 40-45 cent) per dag aan een chauffeur. Je kunt ook de reisbegeleider om advies vragen. Een suggestie is om samen een fooienpot aan te maken. 

Eten en drinken op Cuba

Het eten op Cuba is redelijk gevarieerd en gebaseerd op de Latijns-Amerikaanse en Creoolse keuken. Je zult veel gerechten tegenkomen met kippenvlees en varkensvlees. ook wordt er veel gewerkt met rijst, zwarte bonen, bakbananen, zoete aardappel, cassave en pompoen. Of je vis kunt vinden is afhankelijk van de regio.

In de avonden is het, als je met een kleiner groepje gaat eten, aan te raden om een paladar op te zoeken, dat is een restaurant dat door zelfstandige ondernemers wordt gerund. 

Het kraanwater op Cuba kun je niet drinken. Je kunt flessen water kopen en raden ook aan dit te gebruiken voor het tandenpoetsen. Het is ook beter om te vragen of ze geen ijsklontjes toevoegen aan je drankjes. Eet enkel fruit dat je zelf nog moet schillen. 

Geld, betalen en kosten ter plekke

Op Cuba wordt betaald met de Cubaanse peso (CUP). 1 euro is ongeveer 27-30 CUP, afhankelijk van de huidige wisselkoers. We adviseren euro's mee te nemen en deze ter plaatse te wisselen. 

 • Briefgeld: Bestaan van één, drie, vijf, tien, twintig en vijftig peso's.
 • Muntjes: Bestaan van één, twee, vijf, twintig en veertig centavos (cent) en één en drie peso's. 

Belangrijk om te weten is dat je reguliere bankpas niet zal werken op Cuba. Om te pinnen heb je een creditcard nodig. Enkel met de kaarten Visa en Mastercard kun je geld opnemen, Amerikaanse creditcards werken niet (zoals de AmericanExpress). Vraag deze dus tijdig aan indien je deze niet hebt en zorg ervoor dat je wereldwijd geld op kunt nemen. Neem ook voldoende contant geld mee om te wisselen, niet alle ATM's zullen altijd beschikbaar zijn.

Banken en wisselkantoren zijn open van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 15.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur. Wissel geen geld op de markt. De meeste gewone winkels zijn open van maandag tot vrijdag van 09.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

De prijzen van producten verschillen enorm per gebied en stad. Per dag red je het qua maaltijden en drankjes vaak wel met gemiddeld 15 tot 20 euro (excl. ontbijt want dat is al inbegrepen). Echter is dit natuurlijk afhankelijk van je keuzes. Het ontbijt ter plekke is al inbegrepen bij je reissom, net als sommige andere maaltijden. Indien je gaat lunchen in een restaurantje kost dit omgerekend ongeveer 5 euro, maar ga je voor pizza en een cola bij een klein tentje dan kun je voor minder dan 2 euro al klaar zijn. Voor het avondeten kun je denken aan ongeveer 5 tot 9 euro voor een maaltijd bij een kleinschalig restaurantje, bij een luxer restaurant betaal je ongeveer 13 tot 17 euro. 

Een fles drinken van 1,5 liter kost je ongeveer 50 cent tot een euro (water uit de kraan is niet drinkbaar). Voor een biertje of verse smoothie kun je ongeveer denken aan 1,70 euro en voor een cocktail betaal je vaak 2 tot 4 euro. Lokale drankjes zijn goedkoper dan geïmporteerde drankjes, zoals bijvoorbeeld de lokale cola in plaats van Coca Cola.

Maar nogmaals; dit is ter indicatie, prijzen kunnen sterk wisselen per locatie en zaakje en daarnaast is het afhankelijk van je keuzes.

Feestdagen Cuba

Cuba heeft de volgende grote feestdagen:

 • 1 januari: bevrijdingsdag en nieuwjaarsdag
 • 26 juli: herdenking aanval op de Moncada kazerne en dag van de revolutie
 • 8 oktober: sterfdag van Ché Guevara
 • 10 oktober: verjaardag van de onafhankelijkheidsoorlog (1868)
 • 25 december: kerstmis (slechts 1 dag)

Wat is praktisch om mee te nemen?

Van ons ontvang je een handige paklijst via je vertrekinformatie, maar denk bijvoorbeeld aan een powerbank, een zaklamp en een reisstekker. Neem ook vooral kleding mee dat je in laagjes kunt dragen, zodoende kun je je aan het weer aanpassen. Andere voorbeelden van handige spullen zijn een warme trui, een paraplu en regenjas, een dunne coltrui voor bescherming tegen de muggen, wandelschoenen voor de wandelingen in de natuur, een zonnebril, een pet en een zaklantaarn. Voor deze groepsreis Cuba is het handiger om een rugzak of reistas mee te nemen in plaats van een harde koffer, i.v.m. het reizen met de jeeps en de bus.

Hoeveel bedraagt het tijdsverschil?

Bijna het gehele jaar door is het tijdsverschil zeven uur. Het is dan zeven uur vroeger in Cuba. Onze zomer- en wintertijden lopen niet gelijk, waardoor het slechts op enkele dagen in het jaar vijf uur vroeger is in Cuba. Dit is tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november.

Hoe intensief is deze rondreis?

Rondreizen zijn per definitie intensief. Je reist meer dan als je op een vaste locatie verblijft en je krijgt veel nieuwe indrukken mee. Maar dit maakt het natuurlijk ook hartstikke leuk en avontuurlijk! We verblijven soms meerdere nachten op dezelfde locatie en soms reizen we na een enkele nacht weer door. Om rust in te bouwen in het programma heb je een vrije dag en heb je aan het einde van de reis het all-inclusive verblijf. Daarnaast bepaal je zelf hoe druk je de avonden maakt, of dat je dat moment ook pakt voor wat rust. 

Hoeveel mensen reizen alleen?

Altijd reist meer dan de helft van de reizigers alleen. Bij de verre rondreizen ligt dit percentage vaak nog hoger. Uiteraard mag je je ook opgeven voor deze rondreis Cuba met een vriend, een vriendin of een groepje. In dat geval vul je allemaal een eigen boekingsformulier in en geef je bij het veldje bijzonderheden aan samen te reizen. Maar ook als je alleen reist, ben je dus absoluut niet de enige! In een groep reizigers zitten altijd wel mensen met dezelfde interesses, sowieso heb je de bestemming al als gemeenschappelijke interesse. En ja, iedereen heeft wat gezonde spanning van te voren. Door het van te voren online kennismaken via Whatsapp leer je elkaar al een beetje kennen.

Ik heb een allergie of dieet, kan ik mee met deze groepsreis?

Cuba en allergieën en diëten gaan helaas niet fantastisch samen. Als je bij je boeking je allergieën en diëten doorgeeft, kunnen we dit doorgeven aan onze lokale contactpersonen. Helaas is het niet altijd mogelijk om hier rekening mee te houden op Cuba en zal je je echt moeten aanpassen aan de maaltijden. Speciale producten zijn er lastig verkrijgbaar. We raden je aan om het e.e.a. vanuit Nederland mee te nemen. 

Welke groepsreizen zijn eventueel vergelijkbaar met deze groepsreis?

Als je nog volledig in het oriëntatieproces zit wil je misschien weten welke groepsreizen een beetje in elkaars straatje vallen. De groepsreis Cuba is een van onze verre groepsreizen. Groepsreizen die mogelijk ook bij jouw interesses passen zijn de rondreis Bali, de groepsreis Jordanië, de rondreizen Marokko, de rondreis Colombia en de groepsreis Costa Rica. Maar we hebben nog veel meer mogelijkheden voor je. Spreekt het rijden in de jeep je ook heel erg aan? Bekijk dan ook de rondreizen Verenigde Staten! Bij al deze rondreizen heb je de mogelijkheid om achter het stuur te zitten tijdens de roadtrip.

Wat betekenen de gekleurde bolletjes bij de vertrekdata?

Bij de vertrekdata onder het tabje data/prijzen kunnen gekleurde bolletjes verschijnen. Bij een geel bolletje gaat het om de tien laatste plekken. Bij een oranje bolletje gaat het om de één tot drie laatste plekken en moet je er snel bij zijn als je nog mee wilt. Je kunt nog boeken totdat er 'VOL' bij een reisdatum staat.

Kan ik mijn reis eventueel verlengen? 

We bieden de reis uitsluitend aan zoals deze op de website staat, dus inclusief de retourvlucht. Indien je langer wilt blijven zul je dus zelf een extra vlucht moeten boeken en dit even bij ons aan moeten geven. Je boekt dus echt een pakketreis inclusief vluchten, overnachtingen en programma. De reden hiervoor is dat we onze vliegtickets al ver voor vertrek vastleggen.

Hoe zit dat met verzekeringen?

Lees meer over onze reisverzekering en annuleringsverzekering. We bieden de mogelijkheid een kortlopende reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. De kosten vind je bij het boeken van je reis in de berekening. Het afsluiten van een reisverzekering als je met ons mee reist is verplicht. Uiteraard staat het je vrij om deze elders af te sluiten, maar controleer goed het dekkingsoverzicht om te ontdekken of alle outdooractiviteiten die je gaat doen hieronder vallen. Een annuleringsverzekering afsluiten is op basis van je eigen afweging.

Let op: Voor Cuba is het verplicht een reisverzekering te hebben met werelddekking die medische kosten dekt. De Nederlandse zorgverzekering dekt medische kosten in het buitenland tot Nederlands tarief, een goede reisverzekering vult dit aan. Bij aankomst in Cuba moet je je geldige zorgpas en een Engelstalige kopie van je polis met daarop de medische dekking kunnen laten zien, net als een buitenland verklaring van je zorgverzekering. Vraag dit tijdig aan bij de verzekeringsmaatschappijen.

Waar moet ik rekening mee houden m.b.t. corona?

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de toegangseisen om het vakantieland en Nederland binnen te mogen reizen. Via de website van Nederland Wereldwijd kun je het reisadvies, de regels m.b.t. de toegangseisen van Cuba en regels m.b.t. de terugreis naar Nederland controleren. Controleer zelf goed of je aan alles voldoet en of je nog eventuele acties moet ondernemen. Indien je niet gevaccineerd bent: Voor de terugreis naar Nederland stelt de Nederlandse overheid het verplicht dat je een negatieve testuitslag kunt overhandigen voor de terugreis indien er geen sprake is van een groen reisadvies. Simi Reizen faciliteert het evt. testen voor de terugreis en het vervoer naar de testlocatie niet. Controleer zelf of dit op bestemming mogelijk is. Zie ook het kopje 'informatie rondom corona' onder het tabje belangrijk voor meer informatie m.b.t. corona.