Toegangseisen Italië

Toegangseisen Italië

Laatste update 12-10-2021

Let op: Ondanks dat we zorgvuldig deze pagina bijhouden, ben je zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de toegangseisen. Controleer daarom ook goed de website Nederland Wereldwijd voor de up to date informatie. Selecteer de bestemming en je kunt de toegangseisen vinden.

Let op: Onderstaande informatie is gericht op Nederlandse reizigers. Kom je uit België? Bekijk dan de reisadviezen en verplichtingen vanuit België.

Het reisadvies voor Italië is geel. Dat betekent dat reizen mogelijk is. Bij terugkeer vanuit Italië naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. Hiervan is geen sprake meer als het reisadvies veranderd naar groen.

Het is als reiziger verplicht om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle gestelde eisen om een land binnen te komen. We raden je dan ook aan om deze pagina grondig door te lezen.  

Je hoeft geen PCR-test of sneltest te doen als:

  • Indien je volledig gevaccineerd bent tegen corona hoef je geen PCR-test te doen voor vertrek. De laatste vaccinatie, bij vaccinaties die twee doses vereisen, dient ten minste 14 dagen voor je aankomst in Italië te zijn gedaan. Je hoeft ook geen test te doen indien je ten minste 14 dagen voor aankomst in Italië het Janssen vaccin hebt gehad. 

Je moet wel een PCR-test of sneltest doen als:

  • Je niet volledig gevaccineerd bent. Maak een afspraak voor een PCR-test of antigeentest. In Italië wordt zowel een antigeentest als een PCR-test geaccepteerd. Let op: de PCR-test of antigeentest mag bij binnenkomst in Italië niet ouder zijn dan 48 uur. Hierbij geldt het moment van afname.

Wat als je corona hebt gehad?

  • In het geval dat je corona hebt gehad kun je dit aantonen door middel van je herstelbewijs. De besmetting moet bij aankomst in Italië minder dan 180 dagen geleden zijn. Als je dit kunt aantonen hoef je geen test of vaccinatiebewijs te hebben. Val je hierbuiten? Plan dan een test in.

Check de reisadviezen via deze link

Voor alle reizigers verplicht vanuit de overheden

  1. Vul het Digitale Passenger Locator formulier in. Voor hulp bij het invullen kijk je op deze pagina
  2. Vul de gezondheidsverklaring van het RIVM in (voor vliegreizen). Deze wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. 

Hoe maak je een afspraak voor een PCR-test of sneltest voor reizen?

Per 1 oktober 2021 is testen voor je reis niet meer gratis. Het is mogelijk om een PCR-test via Simi Reizen in te plannen tegen een gunstig tarief. Klik op de link voor alle informatie. Het staat je ook vrij dit elders te doen. Controleer zelf of het moet gaan om een PCR-test of dat een sneltest ook is toegestaan via Nederland Wereldwijd, en let erop dat je een test boekt incl. reiscertificaat. Vraag ook bij het maken van de afspraak of je de uitslag in de CoronaCheck app kunt zetten. Dit is van groot belang voor het inreizen van een land. 

Bij de GGD kun je je enkel nog laten testen bij klachten en wordt niet gegarandeerd dat de uitslag op tijd is. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak inplannen via een testaanbieder van de Stichting Open Nederland of bij een commerciële aanbieder. 

Registratie in de CoronaCheck-app

Om het land binnen te mogen reizen dien je verplicht een QR-code te genereren in de CoronaCheck-app. Door het registreren toon je aan dat je aan de toegangseisen voldoet. In Mijn Simi kun je een documentje vinden met uitleg en meer informatie. Kom je er niet uit? Bekijk dan de veelgestelde vragen op de website www.coronacheck.nl of neem contact op met hun gratis helpdesk (tel: 0800-1421 (bereikbaar tussen 08.00 - 20.00 uur), mailadres: helpdesk@coronacheck.nl).

Let op: Ook als je 1x bent gevaccineerd kun je een QR-code activeren, echter hoeft het hebben van een QR-code nog niet te betekenen dat je voldoet aan alle toegangseisen. Controleer de toegangseisen in je vertrekinformatie. Je QR-code wordt automatisch geüpdatet bij een tweede vaccinatie.

Bovenstaande informatie is met de grootste zorg samengesteld. Je kunt hier echter geen rechten aan ontlenen. Je bent als reiziger ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de voorwaarden om een land in te kunnen reizen.