Toegangseisen Kroatië

Toegangseisen Kroatië

Laatste update 12-10-2021

Dit jaar wijzigen de toegangseisen nog wel eens. Dat is allemaal niet zo heel spannend. Op deze pagina helpen we je op weg. 

Let op: Ondanks dat we zorgvuldig deze pagina bijhouden, ben je zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de toegangseisen. Controleer daarom ook goed de website Nederland Wereldwijd voor de up to date informatie. Selecteer de bestemming en je kunt de toegangseisen vinden.

Let op: Onderstaande informatie is gericht op Nederlandse reizigers. Kom je uit België? Bekijk dan de reisadviezen en verplichtingen vanuit België.

Het reisadvies voor Kroatië is deels groen en deels geel. Dat betekent dat reizen mogelijk is. Het reisadvies voor de gehele Adriatische kust van Kroatië is geel. Bij terugkeer vanuit Kroatië naar Nederland moet je bij een geel reisadvies een geldig coronabewijs laten zien. 

Het is als reiziger verplicht om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle gestelde eisen om een land binnen te komen. We raden je dan ook aan om deze pagina grondig door te lezen

Je hoeft geen PCR-test of sneltest te doen als:

  • Indien je volledig gevaccineerd bent tegen corona hoef je geen PCR-test te doen voor vertrek. Je hoeft geen test te doen vanaf de dag dat je de tweede vaccinatie van het Pfizer-, Moderna- of AstraZeneca-vaccin hebt gehad. Je hoeft ook geen test te doen indien je ten minste 14 dagen geleden het Janssen vaccin hebt gehad. Ook indien je kunt aantonen dat je de eerste dosis van Pfizer of Moderna hebt gekregen in de periode van 22 tot 42 dagen voor binnenkomst in Kroatië of het AstraZeneca in de periode van 22 tot 84 dagen voor binnenkomst in Kroatië, hoef je geen PCR-test of antigeentest te doen. 

Je moet wel een PCR-test of sneltest doen als:

  • Je niet volledig gevaccineerd bent. Maak een afspraak voor een PCR-test of sneltest. In Kroatië wordt zowel een sneltest als een PCR-test geaccepteerd. Let op: de PCR-test mag bij binnenkomst in Kroatië niet ouder zijn dan 72 uur, de antigeentest mag bij binnenkomst in Kroatië niet ouder zijn dan 48 uur. Hierbij geldt het moment van afname.

Wat als je corona hebt gehad?

  • In het geval dat je corona hebt gehad moet je een positieve PCR-testuitslag of antigeentestuitslag laten zien of een bewijs van herstel. De besmetting moet meer dan 11 dagen geleden zijn bij aankomst in Kroatië en minder dan 365 dagen geleden. Indien je maar 1 vaccinatie ontvangen hebt in verband met een eerdere coronabesmetting dien je een medische verklaring mee te nemen in het Engels waarin wordt bevestigd dat je hersteld bent en waarin wordt bevestigd dat je binnen de 8 maanden na je besmetting je 1e vaccinatie hebt gekregen. Dit is geldig tot 365 dagen na de inenting. Val je hierbuiten? Plan dan een test in.

Check de reisadviezen via deze link

Verplicht voor alle reizigers vanuit de overheden

Neem van alle documenten een papieren versie mee voor de zekerheid. Zorg dat je het identiteitsbewijs of paspoort gebruikt dat je ook ingevuld hebt bij het Enter Croatia formulier. 

Hoe maak je een afspraak voor een PCR-test of sneltest voor reizen?

Per 1 oktober 2021 is testen voor je reis niet meer gratis. Het is mogelijk om een PCR-test via Simi Reizen in te plannen tegen een gunstig tarief. Klik op de link voor alle informatie. Het staat je ook vrij dit elders te doen. Controleer zelf of het moet gaan om een PCR-test of dat een sneltest ook is toegestaan via Nederland Wereldwijd, en let erop dat je een test boekt incl. reiscertificaat. Vraag ook bij het maken van de afspraak of je de uitslag in de CoronaCheck app kunt zetten. Dit is van groot belang voor het inreizen van een land. 

Bij de GGD kun je je enkel nog laten testen bij klachten en wordt niet gegarandeerd dat de uitslag op tijd is. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak inplannen via een testaanbieder van de Stichting Open Nederland of bij een commerciële aanbieder. 

Registratie in de CoronaCheck-app

Om het land binnen te mogen reizen dien je verplicht een QR-code te genereren in de CoronaCheck-app. Door het registreren toon je aan dat je aan de toegangseisen voldoet. In Mijn Simi kun je een documentje vinden met uitleg en meer informatie. Kom je er niet uit? Bekijk dan de veelgestelde vragen op de website www.coronacheck.nl of neem contact op met hun gratis helpdesk (tel: 0800-1421 (bereikbaar tussen 08.00 - 20.00 uur), mailadres: helpdesk@coronacheck.nl).

Let op: Ook als je 1x bent gevaccineerd kun je een QR-code activeren, echter hoeft het hebben van een QR-code nog niet te betekenen dat je voldoet aan alle toegangseisen. Controleer de toegangseisen in je vertrekinformatie. Je QR-code wordt automatisch geüpdatet bij een tweede vaccinatie.

Bovenstaande informatie is met de grootste zorg samengesteld. Je kunt hier echter geen rechten aan ontlenen. Je bent als reiziger ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de voorwaarden om een land in te kunnen reizen.