10 redenen voor een groepsreis Jordanië

10 redenen voor een groepsreis Jordanië

Verre groepsreizen

Van wereldwonder Petra tot de bruisende straten van Amman en van de adembenemende woestijnlandschappen van Wadi Rum tot de kalme wateren van de Dode Zee. Jordanië heeft het allemaal. Maar Jordanië is meer dan alleen adembenemende natuur en historie. Het is een land van gastvrije mensen en heerlijke gerechten. Wij geven je 10 redenen om mee te gaan met de groepsreis Jordanië!

1. Wereldwonder Petra

Toch wel de nummer 1 reden voor veel reizigers om de Jordanië groepsreis te boeken is wereldwonder Petra. Het is dus ook logisch dat Petra de grootste toeristische attractie van Jordanië is en dat is volkomen verdiend. Deze 'roze stad' is een architectonisch meesterwerk en overtreft ieder zijn verwachtingen. Al helemaal wanneer je het met eigen ogen ziet in vergelijking met foto's. Via de 70 meter hoge Siq-kloof kom je na 1 km uit bij de beroemde schatkamer. Aan het eind van de kloof kun je al een glimp opvangen. Wanneer je dan voor de façade van de Schatkamer staat, zal je mond openvallen en begrijp je meteen waarom dit wereldwonder op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Maar Petra is zoveel meer dan slechts die ene iconische foto die vaak op ansichtkaarten prijkt. Tijdens het verkennen van het gebied kom je talloze prachtige bouwwerken tegen en word je voortdurend verrast. Zo vind je er ook een oud theater en klooster. Petra zullen we tijdens de groepsreis Jordanië in ieder geval niet overslaan!

2. Amman

De hoofdstad Amman is het startpunt van je singlereis Jordanië. Je vind in deze stad een groot contrast tussen oud en nieuw. Het ene moment loop je door oude straatjes en op het andere moment sta je ineens tussen de skyscrapers met trendy rooftop bars, moderne straten en luxe winkels. De stad kent veel geschiedenis en interessante overblijfselen. We maken daarom een citytour. Er zijn verschillende dingen te doen en zien in Amman. Zo brengen we een bezoek aan de King Abdullah Mosque, bekend om haar bijzondere architectuur. De moskee heeft een prachtige koepel belegd met witte en blauwe steentjes. Je kunt de moskee zowel van buiten als van binnen bekijken. Dit is bijzonder want het is de enige moskee in Amman die ook voor niet-moslims toegankelijk is. Wanneer je naar binnen gaat krijg je als vrouw zijnde een hoofddoek en een abayas, een lange jurk. 

Een andere bezienswaardigheid van Amman die we tijdens de groepsreis Jordanië zeker niet mogen overslaan is de Citadel van Amman. Hier zijn veel overblijfselen te vinden uit de geschiedenis, waaronder de Temple of Hercules, de Byzantijnse kerk, het archeologisch museum en het Ummayad Paleis. De Citadel ligt op de hoogste heuvel van Amman en dus heb je er een mooi uitzicht over de stad en het Romeinse theater. Dit theater zullen we ook bezoeken. Het stamt uit de 2e eeuw na Christus en heeft plek voor zo’n 6000 toeschouwers. Het theater wordt nog steeds zo nu en dan gebruikt voor concerten en voorstellingen.

3. Jerash

Jerash ligt op slechts een uurtje rijden van Amman. Het is een ware schat uit de klassieke oudheid. Het is ook wel vergelijkbaar met de ruïnes in Griekenland en Italië. Sommige mensen zeggen dat het ook wel het Pompeii van Jordanië is. De overblijfselen van Jerash behoren tot de grootste Romeinse ruïnes ter wereld. Je vindt er een verzameling van tempels, zuilen en stadspoorten die laten zien wat voor glorieuze geschiedenis deze verloren stad heeft gekend. Hoewel het pas in de negentiende eeuw is herontdekt, stammen de oorspronkelijke bouwwerken waarschijnlijk al uit de vierde eeuw voor Christus. Een bezoek aan Jerash is echt een reis terug in de tijd. Je kunt dwalen door de overblijfselen van een eens bruisende Romeinse stad, die nu omgeven is door de prachtige Jordaanse landschappen. Na onze stadstour door Amman tijdens de singlereis Jordanië brengen we een bezoek aan Jerash.

4. Wadi Rum woestijn

De Wadi Rum-woestijn in Jordanië behoort tot de meest adembenemende woestijnlandschappen ter wereld. In tegenstelling tot veel andere woestijnen is deze woestijn veel meer dan alleen een uitgestrekte zandvlakte. Het is namelijk ook een ruig terrein met veel zandstenen rotsformaties. Ze creëren echt een beetje een buitenaards gevoel. De woestijn wordt natuurlijk niet voor niks ‘The Valley of the Moon’ genoemd. Net als in Petra, was ook hier ooit de thuisbasis van de Nabateeërs. Dit kun je nog steeds zien aan de overblijfselen van rotstekeningen, inscripties en ruïnes. Vandaag de dag wordt Wadi Rum nog bewoond door enkele bedoeïenen, die leven in harmonie met het woestijnlandschap. 

Tijdens de groepsreis Jordanië gaan we de woestijn op meerdere manieren ontdekken. We maken een jeeptour, mooie hikes en een kamelenrit. Ook zullen we een nacht overnachten in een kamp midden in de woestijn. Dit zal een bijzondere ervaring zijn met een mooie zonsondergang, zonsopkomst en een prachtige sterrenhemel. Houd er rekening mee dat er in de woestijn natuurlijk geen mobiel bereik is.  

5. Drijven in de dode zee 

De dode zee is met 420 meter het laagste punt op aarde. Het heeft de naam ‘Dode Zee’ gekregen omdat er geen vissen of andere dieren in het water leven. Dat komt natuurlijk door het zoutgehalte van 33%. Dat maakt dat je in het water kunt drijven. Op deze wereldberoemde plek kun je tijdens de groepsreizen Jordanië zwemmen, luieren op het strand, een strandwandeling maken maar jezelf ook insmeren met modder. De modder uit de Dode Zee bevat 26 soorten mineralen en heeft een reinigende werking. Je zult merken dat je huid hierna ontzettend fijn en zacht aanvoelt. Laat de modder na het insmeren even intrekken in de zon en ga vervolgens de Dode Zee in om het er weer af te halen.

We zetten een aantal tips voor je bezoek aan de Dode Zee tijdens de groepsreis Jordanië op een rijtje:

  1. Wondje of net geschoren? Dat gaat prikken! Scheer je daarom vanaf 2 dagen voor je bezoek niet.

  2. Door het hoge zoutgehalte is de kans groot dat je zwemkleding gaat verkleuren. Trek daarom iets aan wat niet mooi hoeft te blijven.

  3. Draag geen sieraden, ook deze gaan gelijk verkleuren.

  4. Probeer je haar zo min mogelijk nat te maken. Het zout droogt je haar namelijk snel uit.

  5. Laat je rustig op je rug vallen. Extreem zout water in je ogen en mond is natuurlijk niet zo prettig.

  6. Blijf niet te lang in het water. Het droogt je huid heel erg uit. 15 tot 30 minuten maximaal wordt aangeraden. Zorg ook dat je voldoende blijft drinken.

6. Eten en drinken

De Jordaanse keuken kent vele Arabische invloeden en heeft vele heerlijke gerechten. Een aantal typische gerechten zijn falafel, baba ganoush, Mansaf, Tabouleh, Kibbeh, Hummus en Halloumi. Maar ook vind je er heerlijke desserts zoals Muhalabiyyeh, Halawa, Knafeh en baklava. Moeilijke namen, we weten het. De gerechten zijn daarnaast ook totaal niet te vergelijken met hoe we het in Nederland kennen. Ook leuk is om een keer een mezze te bestellen. Dit zijn een soort Arabische tapas. De tafel wordt dan volgezet met allerlei schaaltjes met lekkere hapjes, salades en dips. Je krijgt er ook een vers pitabroodje bij. De sausjes zoals hummus en baba ganoush (aubergine) zijn werkelijk om je vingers bij af te likken! Als je niet met de singlereis Jordanië meegaat voor de bijzondere bezienswaardigheden, dan is het wel voor het heerlijke eten!

7. De bevolking

De inwoners van Jordanië zijn enorm vriendelijk en gastvrij. Veel inwoners maken graag een praatje, lachten naar je en hebben een vriendelijke blik. Dit zal je zeker opvallen tijdens de groepsreis Jordanië! Ook kan het voorkomen dat je een kopje thee aangeboden krijgt en dat als je ergens hulp bij nodig hebt, ze klaar staan om je te helpen. Ook zijn ze in Jordanië niet zo opdringerig zoals je misschien gewend bent van andere Arabische landen. Er zal misschien best wel een keer iemand op je af komen, vooral bij toeristische plekken. Ze vragen je dan of je iets wilt kopen of een dienst wilt afnemen, maar mocht je dat niet willen dan respecteren ze dat ook. Ook wordt onderhandelen op bijvoorbeeld markten op een leuke manier gedaan en is dit dan ook echt een onderdeel van de cultuur. Doe dat dus ook vooral tijdens de Jordanië groepsreizen.

8. De combinatie van cultuur, natuur en ontspanning

Tijdens de groepsreis Jordanië zul je de perfecte combinatie van cultuur, natuur en ontspanning ervaren. Hier is Jordanië dan ook perfect voor. Het is een relatief klein land maar biedt toch veel variëteit. Zo zul je je verdiepen in de cultuur in oude steden zoals Amman, Jerash, Madaba en Petra. Daarnaast zal je veel van de natuur gaan zien. Zo ga je van de Dode Zee naar de canyon van Wadi Dana, en van de Wadi Rum woestijn naar de Wadi Muijb. De Wadi Muijb is een bijzondere kloof die optioneel te bezoeken is tussen 1 april en 31 oktober. Naast al deze mooie plekken heb je tijdens de singlereis Jordanië ook tijd voor ontspanning. Je gaat namelijk ook naar Aqaba. Dit is een charmante havenstad waar je kunt genieten van het heerlijke strand en ook nog eens heel leuk kunt winkelen. Alles is hier namelijk tax-free, oftewel belastingvrij. Je kunt er in ieder geval heerlijk relaxen. Maar wil je toch liever iets ondernemen? Dan heb je in Aqaba ook genoeg mogelijkheden.

9. Gave activiteiten

Naast het verkennen van must-see plekken en genieten van must-eat gerechten, zijn er tijdens je reis door Jordanië ook enkele must-do activiteiten die je niet mag missen. Een van die ervaringen is natuurlijk het rijden op een kameel. Het op- en afstappen alleen al is een avontuur op zich. Zodra je eenmaal comfortabel zit en het ritme van je kameel hebt gevonden, geniet je op een unieke manier van de Wadi Rum-woestijn. Voor wat meer actie maak je een opwindende jeeptour. Laat het nou goed uitkomen dat deze activiteiten bij het programma van de groepsreis Jordanië inzitten. ;) Natuurlijk zijn er ook elders in Jordanië tal van leuke activiteiten te beleven. De kustplaats Aqaba is bijvoorbeeld de perfecte uitvalsbasis voor duiken of snorkelen. De onderwaterwereld van Jordanië is verrassend kleurrijk, met talloze prachtige snorkel- en duiklocaties. Je kunt daarom een optionele snorkeling cruise of duikcursus boeken ter plekke. Ook is een overnachting onder de sterrenhemel in de Wadi Rum woestijn een echte must-do! 

10. Dichtbij maar toch ver weg

Een van de meest voor de hand liggende, maar daarom niet minder belangrijke redenen om naar Jordanië te reizen, is het feit dat je tijdens de vlucht naar Amman maar zo'n 4,5 uur in de lucht bent. Met de overstap ben je natuurlijk iets langer onderweg maar daarna stap je meteen een compleet andere wereld binnen. Een wereld met met exotische geuren, unieke gebruiken en adembenemende landschappen. Hoewel Jordanië dichterbij is dan je zou verwachten, voelt het als een bestemming die een wereld van verschil biedt. Daarnaast heb je te maken met maar één uur tijdsverschil en hoef je dus niet eerst door een jetlag heen te worstelen. Bovendien is Jordanië een compact land, waardoor je geen extreem lange afstanden hoeft af te leggen. Oftewel, veel ontdekken in korte tijd!

Als je niet lang in het vliegtuig wilt zitten maar wel een hele andere cultuur wilt leren kennen, dan is de groepsreis Jordanië de ideale keuze voor jou!