Meer weten over de kosten ter plaatse in Sri Lanka? Wat ben je nog kwijt behalve je reissom? Hoe betaal je in Sri Lanka, waar kan ik geld opnemen in Sri Lanka en hoe werkt het precies met geld opnemen in Sri Lanka? We beantwoorden al deze vragen op deze pagina over de kosten ter plekke in Sri Lanka. Let wel op: uitgavenpatronen zijn afhankelijk van de persoon. Het kan best zijn dat jouw persoonlijke uitgaven afwijken van wat wij neerzetten als gemiddelden.
Als je je groepsreis Sri Lanka boekt via Simi, is veel al standaard inbegrepen bij je reissom. Als je niet wilt hoef je dus ter plekke niet zoveel meer uit te geven. In de praktijk zien we dat mensen vaak toch nog extra dingen bijboeken ter plaatse. Dat is ook niet onlogisch, want je reissom is dan al geheel betaald. Wat al inclusief is bij de reissom van de Sri Lanka groepsreis en wat exclusief is kun je vinden bij het kopje inbegrepen op de reispagina.
Sri Lanka is een derdewereldland. Dat is iets wat je goed moet bedenken voor je een rondreis Sri Lanka boekt. Sri Lanka is voor westerse begrippen een goedkoop land. Daarnaast is het een land dat zich perfect leent voor een rondreis met prachtige stranden, indrukwekkende natuur en een levendige omgeving. Hoewel het land de afgelopen jaren prijsstijgingen heeft meegemaakt, is het nog steeds absoluut niet te vergelijken met westerse prijzen.
Houd er rekening mee dat alle toeristische attracties met een andere prijs werken voor toeristen. Als toerist betaal je fors meer dan de lokale bevolking. De reden hiervoor is simpel. Om mensen toch toegang te geven tot bepaalde plekken is het noodzakelijk om voor de veelal arme bevolking met andere prijzen te rekenen. Op de meeste borden zie je dan ook de prijs voor toeristen en de prijs voor locals staan.
Sri Lanka kent een cash-economie. Vrijwel alle betalingen gebeuren contant. Pinnen in winkels en restaurants is alleen mogelijk op de meest toeristische plekken. Geld opnemen bij pinautomaten kan op heel veel plekken. Let wel op dat je je pinpas geschikt maakt voor betalingen in Sri Lanka. Dit kun je meestal via je internetbankieren regelen.
Belangrijk om te weten: het is af te raden al vooraf geld te wisselen. Je mag maar zeer beperkt (5000, ongeveer 13 euro) Sri Lankaanse rupees invoeren. Dat is eigenlijk zinloos. We raden je aan om aan het begin van je reis een bedrag te pinnen voor de uitgaven de eerste dagen. Hierbij moet je altijd afwegen hoeveel je opneemt. We adviseren een bedrag dat hoog genoeg is om even vooruit te kunnen, maar niet zo hoog is dat het lastig is als je het kwijtraakt.
Handige tips:
We raden je aan niet te weinig en niet teveel te pinnen. De meeste banken berekenen voor geldopname in het buitenland 2 tot 4 euro per keer. Daarnaast zal de lokale bank soms ook transactiekosten in rekening brengen. Om die reden is het niet handig om elke keer kleine bedragen te pinnen.
Grote bedragen pinnen kent natuurlijk weer andere risico's. We raden je aan een bedrag op te nemen waar je comfortabel mee bent. Ergens tussen de (omgerekend) 50 euro en 100 euro per keer is praktisch. Zo kun je makkelijk alle kleine aankopen betalen. Houd met het bedrag dat je pint rekening met of je nog eventueel optionele activiteiten wilt doen onderweg.
Bij het opnemen van geld uit een geldautomaat is het belangrijk om even op de kosten te letten:
Het is normaal om fooi te geven en te onderhandelen. Voor kamermeisjes is 100 LKR prima, als iemand je koffer naar je kamer brengt is 50-100 LKR afdoende. We maken tijdens onze reis een fooienpot en vragen je daaraan deel te nemen. Het is respectvol, maar ook een aanvulling op de bizar lage salarissen in Sri Lanka. Het minimumloon in Sri Lanka bedraag zo'n 65 euro per maand. Je kunt je voorstellen dat je daar moeizaam een gezin van kunt onderhouden, zelfs als de lasten ter plekke lager zijn. Wees dus niet te gierig, maar overdrijf het ook niet. Houd het bij kleine bedragen.
Voor de gids die de hele reis bij jullie is kun je uitgaan van ongeveer 50 euro fooi en de chauffeur 25 euro fooi.
Je kunt in Sri Lanka voor tussen de 2 en 6 euro prima eten. Ga je bij een meer toeristisch restaurant eten? Dan betaal je al snel tussen de 8 en 16 euro. Op de reispagina kun je bekijken welke maaltijden al zijn inbegrepen. Voor het ontbijt ben je vaak slechts enkele euro's kwijt. En simpel broodje bij een supermarkt of bakker kost slechts 1 euro.
Voor een fles water betaal je in de supermarkt ongeveer 0,70 euro (1 liter). Voor een biertje betaal je zo rond de 1,20 tot 2 euro. Voor lokale drankjes betaal je minder dan voor geïmporteerd bier, dan kun je er ongeveer een euro bovenop tellen.
Het kraanwater in Sri Lanka is niet drinkbaar. Houd hier rekening mee. Als je een gevoelige maag hebt is het ook af te raden om ijsklontjes in je drinken te doen. Op zich kan dat niet veel kwaad, maar als je gevoelig bent weer wel. Flessen water zijn goedkoop. Let wel altijd goed op of de verzegeling nog aanwezig is. Dan weet je zeker dat de flesjes niet nagevuld zijn met kraanwater. Gemiddelde prijzen drankjes op een rijtje:
Glutenvrij eten is in Sri Lanka onbekend. Het is in de praktijk heel lastig voor ons als reisorganisatie om beloften te maken op dit gebied. Het maken van harde afspraken in een land als Sri Lanka is een uitdaging. Om die reden kunnen we voor zowel veganistisch als glutenvrij eten helaas geen beloften vooraf maken.
Dit betekent niet dat het onmogelijk is. Wel raden we je sterk aan om je goed voor te bereiden. Het zelf meenemen van wat standaard producten is handig. Daarnaast zul je ter plaatse elke keer heel duidelijk moeten uitleggen wat je precies wel en niet kunt en mag eten.
Houd er rekening mee dat je als toerist voor veel dingen de hoofdprijs betaalt. Vaak is er echter wel te onderhandelen. Omdat je een groepsreis maakt naar Sri Lanka, ben je al snel met meerdere mensen als je iets extra wilt doen. Je kunt dan prima onderhandelen. Bedenk vooraf welke prijs je bereid bent per persoon te betalen. Voorkom verwarring en laat het bedrag nog even zien op je mobiel bijvoorbeeld. Dat voorkomt discussie achteraf.
Als je het reisprogramma doorleest zie je dat er niet zo heel veel ruimte overblijft om van alles bij te boeken. Je kunt dus prima zonder extra kosten voor activiteiten je rondreis doen en kunt die tijd dus ook pakken om even lekker te relaxen.
Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. In Sri Lanka en andere toeristische plekken zul je zien dat de prijzen hoger liggen dan in kleinere plaatsen.
Als je 14 dagen in Sri Lanka bent komt dit tezamen uit op een totaalbedrag van 473 euro. Deel je dat bedrag door 14 dagen, dan kom je uit op extra kosten van circa 34 euro per dag. Op de reispagina kun je bekijken welke kosten allemaal inbegrepen zijn en ook welke maaltijden. Deze kosten kun je er dus nog vanaf trekken. We raden aan altijd wat extra te rekenen bovenop de gemiddelde kosten. In de praktijk geven reizigers ook nog het een en ander uit aan souvenirs. Thee kun je goedkoop kopen, sieraden ook, maar bijvoorbeeld voor een Boeddha beeldje betaal je op sommige plekken tientallen euro's. Het ligt er ook maar net aan waar je het koopt.
Het grootste voordeel van het boeken van georganiseerde rondreizen is dat je je niet meer druk hoeft te maken om heel veel regeldingen. Wij zorgen ervoor dat hotels geboekt zijn, de transfers geregeld zijn, de activiteiten gepland worden etc. Houd er wel echt rekening mee dat sommige dingen in Sri Lanka wat meer improvisatie verwachten, ook vanuit de reisorganisatie. Het is helaas niet altijd even makkelijk om concrete afspraken te maken. Je dient dus echt een flexibele opstelling te hebben met het voornemen te gaan genieten van alles wat je meemaakt tijdens je reis. Deze rondreis is absoluut niet geschikt voor je als je veel behoefte hebt aan vastigheid en een strakke planning. Als je echt een land wilt beleven en wilt genieten van een andere cultuur is Sri Lanka echt een topbestemming voor je!
Het regenseizoen Sri Lanka hebben we uitgebreid beschreven. Maak je echter vooral niet te druk om het regenseizoen. Ja, het kan hard en intens regenen tijdens je rondreis. De kans dat dat lange tijd aanhoudt en je je hele vakantie in het water ziet vallen is echter nihil. Laat je dus niet te bang maken en lees vooral ook even ons blog over het regenseizoen goed door.
Let op: De informatie op de desbetreffende reispagina is het meest up to date en altijd leidend qua informatie. Deze pagina is bedoeld om je een beetje achtergrondinformatie te geven dat nuttig kan zijn voor jouw groepsreis. Hoewel we ons best doen om alle informatie up to date te houden, kan het zijn dat en prijswijzigingen optreden op de bestemming.