Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar. Boek je reis zodra je eruit bent - gemiddeld stijgen prijzen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. 

Lastminute singlereizen en jongerenreizen

Kosten ter plekke - Sri Lanka

Meer weten over de kosten ter plaatse in Sri Lanka? Wat ben je nog kwijt behalve je reissom? Hoe betaal je, wat is praktisch om te doen en hoe werkt het precies met geld opnemen? We beantwoorden al deze vragen op deze pagina. Let wel op: uitgavenpatronen zijn afhankelijk van de persoon. Het kan best zijn dat jouw persoonlijke uitgaven afwijken van wat wij neerzetten. 

Kosten en budget Sri Lanka

Als je je groepsreis Sri Lanka boekt via Simi, is veel al standaard inbegrepen bij je reissom. Als je niet wilt hoef je dus ter plekke niet zoveel meer uit te geven. In de praktijk zien we dat mensen vaak toch nog extra dingen bijboeken ter plaatse. Dat is ook niet onlogisch, want je reissom is dan al geheel betaald. 

Sri Lanka is een derdewereldland. Dat is iets wat je goed moet bedenken voor je een rondreis Sri Lanka boekt. Sri Lanka is voor westerse begrippen een goedkoop land. Daarnaast is het een land dat zich perfect leent voor een rondreis met prachtige stranden, indrukwekkende natuur en een levendige omgeving. Hoewel het land de afgelopen jaren prijsstijgingen heeft meegemaakt, is het nog steeds absoluut niet te vergelijken met westerse prijzen.

Houd er rekening mee dat alle toeristische attracties met een andere prijs werken voor toeristen. Als toerist betaal je fors meer dan de lokale bevolking. De reden hiervoor is simpel. Om mensen toch toegang te geven tot bepaalde plekken is het noodzakelijk om voor de veelal arme bevolking met andere prijzen te rekenen. Op de meeste borden zie je dan ook de prijs voor toeristen en de prijs voor locals staan. 

Wat al inclusief is bij de reissom van de Sri Lanka groepsreis en wat exclusief is kun je vinden bij het kopje inbegrepen op de reispagina. 

Munteenheid en betalen in Sri Lanka

Sri Lanka kent een cash-economie. Vrijwel alle betalingen gebeuren contant. Pinnen in winkels en restaurants is alleen mogelijk op de meest toeristische plekken. Geld opnemen bij pinautomaten kan op heel veel plekken. Let wel op dat je je pinpas geschikt maakt voor betalingen in Sri Lanka. Dit kun je meestal via je internetbankieren regelen. 

Belangrijk om te weten: het is af te raden al vooraf geld te wisselen. Je mag maar zeer beperkt (5000, ongeveer 13 euro) Sri Lankaanse rupees invoeren. Dat is eigenlijk zinloos. We raden je aan om aan het begin van je reis een bedrag te pinnen voor de uitgaven de eerste dagen. Hierbij moet je altijd afwegen hoeveel je opneemt. We adviseren een bedrag dat hoog genoeg is om even vooruit te kunnen, maar niet zo hoog is dat het lastig is als je het kwijtraakt. 

Bij het opnemen van geld uit een geldautomaat is het belangrijk om even op de kosten te letten:

 • Per geldopname berekent je lokale bank kosten. Vaak is dit tussen de 2 en 3 euro per keer met een pinpas. Neem je geld op met je creditcard? Dan betaal je vaak meer.
 • De lokale bank kan een bedrag in rekening brengen voor het pinnen. Deze bedragen verschillen van bank tot bank en kunnen onderling erg verschillen. 
 • Kies altijd voor de optie: continue without conversion, of dit nu in een winkel, hotel of geldautomaat is. Als je without conversion kiest berekent je eigen bank de wisselkoers. Kies je voor "with conversion", dan berekent de bank waar je pint de wisselkoers of de winkel of het restaurant. Dit is altijd ongunstiger en kan wel 15 tot 20% schelen! 

Handige tips:

 • Als je een creditcard hebt, is het handig die als reserve mee te nemen. Zo heb je altijd iets achter de hand. 
 • Houd passen van elkaar gescheiden. Als je er 1 verliest, heb je nog een reserve.
 • Het is handig om bijvoorbeeld EUR 50 mee te nemen vanuit Nederland. Die kun je als het noodzakelijk is ter plekke omwisselen als je pinpas bijvoorbeeld dienst weigert.

Wisselkoers en: hoeveel moet je opnemen contant?

5.000 rupee is ongeveer 14 euro op het moment van schrijven. De wisselkoers kun je eenvoudig zelf opzoeken, maar je kunt ongeveer 350 rupee per euro aanhouden. Wisselkoersen wijzigen dagelijks, dus check het altijd nog even na. Hier kun je een omrekentooltje vinden voor de huidige wisselkoers.

We raden je aan niet te weinig en niet teveel te pinnen. Als je kleine bedragen pint betaal je relatief veel kosten. De meeste banken berekenen voor geldopname in het buitenland 2 tot 4 euro per keer. Daarnaast zal de lokale bank soms ook transactiekosten in rekening brengen. Om die reden is het niet handig om elke keer kleine bedragen te pinnen. 

Grote bedragen pinnen kent natuurlijk weer andere risico's. We raden je aan een bedrag op te nemen waar je comfortabel mee bent. Ergens tussen de (omgerekend) 50 euro en 100 euro per keer is praktisch. Zo kun je makkelijk alle kleine aankopen betalen. Houd met het bedrag dat je pint rekening met of je nog eventueel optionele activiteiten wilt doen onderweg.

De rondreis Sri Lanka is qua programma erg vol en maaltijden zijn inbegrepen. We merken echter dat mensen vaak ter plekke toch nog extra dingen willen doen. Houd er rekening mee dat je hiervoor vaak westerse prijzen aangeboden krijgt. Onderhandelen kan dan zeker geen kwaad, zeker als je met meerdere mensen een activiteit wilt doen.

Wat kost een maaltijd gemiddeld? 

Je kunt in Sri Lanka voor tussen de 2 en 5 euro prima eten. Ga je bij een meer toeristisch restaurant eten? Dan betaal je al snel tussen de 8 en 14 euro. Voor een fles water betaal je in de supermarkt ongeveer 0,70 euro (1,5 liter). Voor een biertje betaal je zo rond de 1,20 tot 2 euro. Voor lokale drankjes betaal je minder dan voor geïmporteerd bier, dan kun je er ongeveer een euro bovenop tellen.

Bij je rondreis Sri Lanka zijn de maaltijden verder inbegrepen, maar soms is het leuk om even ergens anders te gaan eten. 

Het kraanwater in Sri Lanka is niet drinkbaar. Houd hier rekening mee. Als je een gevoelige maag hebt is het ook af te raden om ijsklontjes in je drinken te doen. Op zich kan dat niet veel kwaad, maar als je gevoelig bent weer wel. Flessen water zijn goedkoop. Let wel altijd goed op of de verzegeling nog aanwezig is. Dan weet je zeker dat de flesjes niet nagevuld zijn met kraanwater. 

Fooien geven

Het is normaal om fooi te geven en te onderhandelen. Voor kamermeisjes is 100 LKR prima, als iemand je koffer naar je kamer brengt is 50-100 LKR afdoende. We maken tijdens onze reis een fooienpot en vragen je daaraan deel te nemen. Het is respectvol, maar ook een aanvulling op de bizar lage salarissen in Sri Lanka. Het minimumloon in Sri Lanka bedraag zo'n 65 euro per maand. Je kunt je voorstellen dat je daar moeizaam een gezin van kunt onderhouden, zelfs als de lasten ter plekke lager zijn. 

Wees dus niet te gierig, maar overdrijf het ook niet. Houd het bij kleine bedragen. 

Glutenvrij en veganistisch eten in Sri Lanka

Glutenvrij eten is in Sri Lanka onbekend. Het is in de praktijk heel lastig voor ons als reisorganisatie om beloften te maken op dit gebied. Het maken van harde afspraken in een land als Sri Lanka is een uitdaging. Om die reden kunnen we voor zowel veganistisch als glutenvrij eten helaas geen beloften vooraf maken. 

Dit betekent niet dat het onmogelijk is. Wel raden we je sterk aan om je goed voor te bereiden. Het zelf meenemen van wat standaard producten is handig. Daarnaast zul je ter plaatse elke keer heel duidelijk moeten uitleggen wat je precies wel en niet kunt en mag eten. 

Kosten activiteiten Sri Lanka

Houd er rekening mee dat je als toerist voor veel dingen de hoofdprijs betaalt. Vaak is er echter wel te onderhandelen. Omdat je een groepsreis maakt naar Sri Lanka, ben je al snel met meerdere mensen als je iets extra wilt doen. Je kunt dan prima onderhandelen. Bedenk vooraf welke prijs je bereid bent per persoon te betalen. Voorkom verwarring en laat het bedrag nog even zien op je mobiel bijvoorbeeld. Dat voorkomt discussie achteraf. 

Als je het reisprogramma doorleest zie je dat er niet zo heel veel ruimte overblijft om van alles bij te boeken. Je kunt dus prima zonder extra kosten voor activiteiten je rondreis doen en kunt die tijd dus ook pakken om even lekker te relaxen.

Sri Lanka goedkoop? 

Ja, als je het hebt over dagelijkse kosten is Sri Lanka goedkoop. Omdat je een georganiseerde rondreis boekt waar de maaltijden inbegrepen zijn, hoef je voor deze rondreis niet veel extra kosten te maken. Natuurlijk gaat elke groep tijdens de reis wel eens 's avonds nog ergens wat drinken. Ook souvenirtjes zijn altijd populair, dus reken daar zeker wat geld voor. 

Totaal overzichtje kosten ter plekke Sri Lanka

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. In Colombia en andere toeristische plekken zul je zien dat de prijzen hoger liggen dan in kleinere plaatsen.

Eten 

 • Warme maaltijd bij een toeristische plek: 8 tot 14 euro
 • Warme maaltijd bij een lokale plek: 2 tot 5 euro
 • Broodjes bij een supermarkt of bakker: 1 euro per broodje

Drankjes

 • Fles water bij een supermarkt 1,5 liter: 0,70 euro
 • Kop koffie: 1,50 euro
 • Halve liter lokaal pils uit de supermarkt: 1,20 tot 2 euro
 • Halve liter geïmporteerde pils uit de supermarkt: 2 tot 3 euro
 • Lokaal bier bij een restaurant of zaakje: 1,50 tot 2 euro
 • Cocktail bij een restaurant of zaakje: 6 euro (in Colombo richting de 15 tot 20 euro)

Fooi

 • 25 euro voor de gehele reis (voor bij restaurants en dergelijke)
 • Fooi voor jullie gids en chauffeur

Optionele activiteiten

 • Wisselend per activiteit, maar je hebt al een vol programma

Souvenirs

 • Zeer wisselend, hier wordt vaak veel voor gevraagd omdat je een toerist bent. Thee kun je goedkoop kopen, sieraden ook, maar bijvoorbeeld voor een Boeddha beeldje betaal je op sommige plekken tientallen euro's. Het ligt er ook maar net aan waar je het koopt.

Gemiddelde kosten per dag exclusief optionele activiteiten: houd rekening met gemiddeld 5 - 15 euro.

Regenseizoen Sri Lanka????

Het regenseizoen Sri Lanka hebben we uitgebreid beschreven. Maak je echter vooral niet te druk om het regenseizoen. Ja, het kan hard en intens regenen tijdens je rondreis. De kans dat dat lange tijd aanhoudt en je je hele vakantie in het water ziet vallen is echter nihil. Laat je dus niet te bang maken en lees vooral ook even ons blog over het regenseizoen goed door.

Groepsreizen Sri Lanka

Het grootste voordeel van het boeken van georganiseerde rondreizen is dat je je niet meer druk hoeft te maken om heel veel regeldingen. Wij zorgen ervoor dat hotels geboekt zijn, de transfers geregeld zijn, de activiteiten gepland worden etc. Houd er wel echt rekening mee dat sommige dingen in Sri Lanka wat meer improvisatie verwachten, ook vanuit de reisorganisatie. Het is helaas niet altijd even makkelijk om concrete afspraken te maken. Je dient dus echt een flexibele opstelling te hebben met het voornemen te gaan genieten van alles wat je meemaakt tijdens je reis. Deze rondreis is absoluut niet geschikt voor je als je veel behoefte hebt aan vastigheid en een strakke planning. Als je echt een land wilt beleven en wilt genieten van een andere cultuur is Sri Lanka echt een topbestemming voor je! 

Let op: De informatie op de desbetreffende reispagina is het meest up to date en altijd leidend qua informatie. Deze pagina is bedoeld om je een beetje achtergrondinformatie te geven dat nuttig kan zijn voor jouw groepsreis. Hoewel we ons best doen om alle informatie up to date te houden, kan het zijn dat en prijswijzigingen optreden op de bestemming. Laatste update: maart 2023.