Split, Kroatië - activiteiten

Split, Kroatië - activiteiten

Al bijna 10 jaar komen we met onze groepsreizen in Split, Kroatië. Op deze pagina vind je een overzichtje van dingen die je kunt doen in Split, de beste plekken om uit te gaan en de leukste bezienswaardigheden die je op een vrije dag kunt bezoeken. 

Ben je van plan naar Kroatië op vakantie te gaan dit jaar? Check dan vooral ook onze groepsreizen Kroatië. Met keus uit twee heel verschillende maar gezellige groepsreizen is Kroatië met Simi altijd een goede keuze!

Over Split als reisbestemming

Toen onze eerste jongerenreizen vertrokken naar Kroatië, was Split nog een relatief onontdekte stad. Met de komst van rechtstreekse vluchten met transavia en easyjet en zelfs KLM is Split de laatste jaren steeds drukker en bekender geworden. 

Als een na grootste stad van Kroatië is het zuidelijk gelegen Split een toplocatie voor mensen die op zoek zijn naar een vakantiebestemming die zonnig is, maar waar ook meer dan genoeg te beleven valt. 

Voordelen van Split als reisbestemming:

  • Dichtbij genoeg, met een kleine 2,5 uur vliegen ben je er
  • Fantastisch weer in de zomer, op enkele zomerstormen na
  • Aan de Adriatische zee die helderblauw is 
  • Met veel uitgaansmogelijkheden
  • Veel geschiedenis en oude gebouwen
  • Goed uitgangspunt voor excursies 
  • Veel mogelijkheden tot outdoorsporten in de omgeving
  • De prijzen zijn redelijk, hoewel appartementen en hotels de laatste jaren fors duurder geworden zijn

Informatie Split

Split heeft ruim 220.000 inwoners en is na Zagreb de grootste stad van het land. Veel inwoners brengen de zomerperiode door in Split en de winterperiode in Zagreb. Het hart van de stad wordt gevormd door het paleis van Diocletianus, de Romeinse Keizer rond het jaar 300. Split heeft in het verleden toebehoord aan de Romeinen, Venetië, Oostenrijk-Hongarije, het koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen dat later Joegoslavië werd. Tussen 1941 en 1943 was het nog even Italiaans. 

Het vliegveld van Split ligt net buiten de stad in de richting van Trogir. Vanaf het vliegveld kun je met de bus of met een taxi naar je verblijfplaats. Boek je je reis met Simi? Dan verzorgen wij de transfer als je Kroatië Deluxe boekt. Bij ons Kroatië actief programma reis je met de bus vanuit Nederland naar Split. 

Split Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Split

Het centrum van de stad met de gezellige boulevard en vele cafeetjes is een goed startpunt voor je bezoek aan de stad. Drink een kop koffie op de terrasjes en geniet van de levendigheid, de zee en de palmbomen om je vakantie goed te beginnen. 

Vanuit het centrum loop je eenvoudig naar het paleis van Diocletianus. Dit paleis werd ook gebruikt voor opnames van Game of Thrones trouwens. Het paleis was 215 meter lang en 180 meter breed met dikke muren en torens. De Marina toren, het Milesi palis en de kathedraal van St. Domnius zijn hoogtepunten die je allemaal kunt vinden.

Dwaal ook zeker rond in de kleine straatjes achter het paleis waar je prachtige foto's kunt maken. Op verschillende plekken vind je bordjes met uitleg over gebouwen. Ook de oude stadspoort is de moeite van het bezichtigen waard. 

Bezoek je Split in de zomerperiode? Dan raden we je aan vroeg in de ochtend de stad te bezoeken in verband met de hitte. 

Promenade Split

Marjan Forest Park

Het park in de stad geeft je fantastische uitzichten. In het park kun je onder andere mountainbiken (in de ochtend of laat in de middag in verband met de warmte), maar ook rotsklimmen bijvoorbeeld. De Marjan Stairway is een trap die je naar het uitzichtspunt Telegrin brengt met uitzicht op zee, maar ook Trogir en Ciovo en de eilanden Brac en Hvar zijn op een zonnige dag goed zichtbaar vanuit hier. Vanuit het oude centrum van de stad is het park ongeveer een kwartiertje lopen. 

Archeologisch museum Split

Het museum is een van de oudsten in Kroatië en bestaat al sinds 1820. Door de afwisselende en levendige geschiedenis van Split en Dalmatië vind je hier meer dan 150.000 items uit verschillende periodes uit de oudheid. 

Aanrader - het fort van Klis

Klis fort

Een door onze reizigers veelbezochte plek, waar ook opnamen van Game of Thrones zijn geweest is het fort van Klis. Als je voor de eerste keer Split binnenkomt (als je voor Kroatië actief met de bus gaat) kun je het fort zien liggen zodra je over de bergpas de stad in komt aan de rechterkant.

De meeste reizigers kiezen ervoor om met vier personen een taxi te delen. Dit kost ongeveer 5 euro per persoon en is dus goed te doen. Je kunt ook met lijnbus 22 vanaf het centrum vertrekken. Een buskaartje kost ongeveer 2 euro. Het fort ligt op een 385 meter hoge klif. In Game of Thrones was het de stad Meereen. Er is een klein museum waar je meer leest over het bloederige verleden van dit fort. 

De uitzichten op de omgeving zijn ook zeker de moeite waard!

Klis fort

Nog veel meer te zien

Er is nog veel meer te zien in het centrum van Split. Een beetje afhankelijk van hoeveel interesse je hebt in geschiedenis en oude gebouwen kun je je prima vermaken. Ben je niet iemand die alle oude gebouwen hoeft te zien? Dan raden we je alsnog aan om Split centrum te bezoeken en een lekkere kop koffie of een goede salade te eten op een terras. Split is een levendige plek met veel jonge mensen wat een bezoek aan de stad altijd leuk maakt. 

Mall of Split

Voor een verkoelend middagje shoppen kun je terecht in de Mall of Split. Hier kun je vanaf onze overnachtingslocaties met de bus of met een taxi naartoe. Je vind er veel bekende merken en winkels. De prijzen liggen vaak iets lager dan in Nederland. Let er wel op dat je bij het betalen altijd in kuna betaalt en niet in euro. Als je in kuna betaalt rekent jouw eigen bank de koers om. Betaal je in euro, dan doet de winkel dat. Vaak scheelt dit wel 10 tot 15%(!!). Hetzelfde geldt voor het opnemen van geld in een pinautomaat trouwens, kies altijd de optie "continue without conversion". Dit is een stuk goedkoper. 

Outdooractiviteiten Zuid Kroatië

Wat veel mensen niet weten als ze aan Kroatië denken is dat Dalmatië een perfecte bestemming is voor allerlei outdoor sporten. Zo wordt in de omgeving veel aan rotsklimmen gedaan. Tijdens onze groepsreizen zijn altijd verschillende activiteiten inbegrepen. Zo gaan we zeekajakken en snorkelen voor de kust, staat rivertubing, raften of canyoning op het programma en wordt er wekelijks fanatiek gepaintballed. 

Veel outdooractiviteiten voeren we uit buiten Split zelf, maar met drie kwartier rijden ben je in een compleet andere omgeving. Dit maakt onze reizen naar Kroatië zo populair: enerzijds heb je zon, zee, strand en alles wat een vakantie leuk maakt, anderzijds kunnen we echte topexcursies aanbieden omdat Split enorm veelzijdig is als reisbestemming. 

rivertuben kroatie

Dagexcursies vanaf Split

Vanuit Split is er een groot scala aan plekken die je eenvoudig kunt bezoeken en die zeer de moeite waard zijn. Natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor relaxen op het strand, vanuit het appartement waar we verblijven of vanaf de camping lig je in een paar stappen in zee. 

We benoemen een paar dagexcursies die de moeite waard zijn. 

Mostar

Inbegrepen bij onze groepsreizen is een excursie naar het plaatsje Mostar in Bosnië. Hier krijgen we een rondleiding door de stad en zien we onderweg wat meer van de binnenlanden van Kroatië. Ook steken we de grens over (ID-kaart is voldoende) tijdens deze dagexcursie. 

Hvar / Brac

Vanuit het centrum van Split vertrekken dagelijks veerboten naar verschillende eilanden. Je kunt er ook voor kiezen een meer georganiseerde excursie te doen, maar de goedkoopste manier is om zelf de bus naar Split te pakken en daar met de veerboot naar de eilanden te gaan voor een dagje. Hvar en Brac zijn de leukste eilanden om te bezoeken als toerist. 

Salona

Het oude stadje Salona was ooit een belangrijke plaats. Je kunt dit stadje bezoeken en veel oude bouwwerken bewonderen. Vooral leuk als je interesse hebt in geschiedenis. 

Plitvice meren

De Plitvice meren zijn met een dagexcursie te bezoeken vanuit Split, maar raden we niet per se aan vanwege de lange trip. Dichterbij vind je Krka National Park dat enigszins vergelijkbaar is. 

Trogir

Het oude Trogir ligt niet ver van Split af en is een mooie, compacte stad. Houd er rekening mee dat het vaak een drukte van belang is in de kleine straatjes. Je kunt met de stadsbus naar het centrum van Split en van daaruit met de bus naar Trogir. 

Dubrovnik

Dubrovnik is de laatste jaren (mede dankzij Game of Thrones en meer binnenkomende vluchten) een populaire bestemming geworden. Het is er vaak erg druk, maar een kajaktocht rond de stadsmuur van Dubrovnik is wel een aanrader. Ook hier geldt dat het een lange dagexcursie is vanwege de afstand. 

Veelzijdige vakantiebestemming

Split heeft behalve een aantrekkelijk klimaat en veel bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt ondernemen ook nog eens goede uitgaansmogelijkheden. Niet voor niets wordt jaarlijks het festival Ultra Europe in Split georganiseerd, waar tienduizenden jongeren op af komen. 

De meeste uitgaansgelegenheden vind je op Bacvice beach, waar na middernacht het nachtleven op gang komt. In het centrum van Split vind je verder veel terrasjes en barretjes waar je voor die tijd goed terecht kunt. Vlakbij onze appartementen en de camping is een levendige boulevard waar je 's avonds tussen de locals terecht kunt voor een hapje en een drankje. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.