Wat te doen in Ubud op Bali?

Wat te doen in Ubud op Bali?

Ubud wordt wel beschouwd als het culturele centrum van Bali. Het is een hippe, levendige plek met restaurantjes, barretjes, prima hotels en een internationale sfeer. In Ubud vind je veel kunstwinkels, cafeetjes, restaurants en plekjes om te bezoeken. 

Tijdens je verblijf in Ubud

Als je met Simi reist, begint je rondreis over Bali in Ubud. We verblijven in een prettig hotel met zwembad, vanwaar we verschillende inbegrepen excursies ondernemen. Deze excursies kun je natuurlijk ook doen als je niet via Simi reist, dus lees gerust alle tips! 

Fietsen door de rijstvelden

De eerste inbegrepen excursie van je groepsreis begint hoog in de heuvels. We fietsen vervolgens heuvelafwaarts langs prachtige rijstvelden en komen door enkele dorpjes en langs enkele tempels. We stoppen met enige regelmaat om een foto te maken. Het leuke van deze excursie vlakbij Ubud is dat je de lokale inwoners bezig ziet met dagelijkse bezigheden. Zo kom je regelmatig offerplekjes tegen, zie je mensen werken in de rijstvelden en krijg je een inkijkje in het echte lokale leven van de Balinees. 

rijstvelden fietstocht bali

Tirta Empul 

Op slechts een half uurtje van Ubud vind je de Tirta Empul tempel. Deze tempel is voor locals een belangrijke plek om te bezoeken. De tempel bestaat uit drie delen: Jaba Pura (voortuin), Jaba Tengah (het central gedeelte) en Jeroan (de binnentuin). De tempel wordt actief gebruikt door de Balinezen vanwege de heilige waterbron die ook het begin vormt van de kleine rivier Pakerisan. 

Als toerist kun je de tempel bezoeken en is het zelfs toegestaan om te baden in het water. Natuurlijk wordt er wel van je verwacht dat je je aanpast. In tegenstelling tot veel toeristische plekken elders is deze tempel ook in gebruik door locals. Respect tonen en je netjes gedragen is dus van belang. Vanzelfsprekend draag je een sarong op deze plek. Don't worry, als je deze niet hebt kun je er een huren. Een sarong is echter ook een leuk souvenir, dus overweeg om er ter plekke eentje te kopen. Je zult hem tijdens je groepsreis Bali nog wel eens vaker nodig hebben. 

Tirta Empul watertempel bij Ubud

Raften op de Ayung rivier

Hoewel je niet moet rekenen op een specatulaire raft-tocht, is het raften door de jungle wel een hele relaxte, ontspannen en gezellige manier om met je groep op pad te zijn. Je vaart met je raft door de jungle, met aan beide zijden prachtige bomen, lianen en als je geluk hebt spot je onderweg nog aapjes in de bomen. Zelf vinden we deze excursie vooral leuk omdat hij redelijk aan het begin van je rondreis op Bali plaatsvindt. Raften is een hele goede manier om elkaar beter te leren kennen. Onderweg maken we nog een korte stop bij een waterval waar we langs komen tijdens het raften. 

Deze excursie is vanaf Ubud ook los te boeken. 

raften bali

ATV/Quad / scooter huren

Dit is een excursie die we vanuit Simi niet aanbieden en niet adviseren. Elk jaar vinden er heftige ongevallen plaats met quads, niet alleen op Bali maar op meer plekken. Een quad is een stevige machine waar je als onervaren toerist eigenlijk geen plek op hebt. We snappen de aantrekking, maar bieden het vanuit veiligheidsoogpunt dus niet aan.

Hetzelfde geldt voor het huren van een scooter ter plaatse. Ook hier snappen we de charme, maar als je in en rond Ubud reist zul je merken dat het verkeer chaotisch is en er allerlei ongeschreven regels en wetten zijn. Als je die niet kent is het risico op een ongeluk groot. Alleen op Bali komen jaarlijks meer dan 1000 mensen om door ongelukken met scooters, die in Nederlands classificeren als een lichte motor. 

Sunrise of sunset Mount Batur

De vulkaan Batur ligt weliswaar op een ruim uur rijden vanaf Ubud, maar er zijn verschillende organisaties die tours vanuit Ubud aanbieden. Bij Simi zit deze excursie gewoon bij je reissom in. We vertrekken heel vroeg in de ochtend en worden naar een speciale plek gebracht vanwaar we de wandeling beginnen. Het is een steile tocht die je echt wel even zal laten zweten, maar de beloning is groot. De zonsopgang op de vulkaan is een fantastische ervaring. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn, want je bent niet de enige die dit wil doen. 

Batur vulkaan

één van onze groepen met een prachtige zonsopgang in de achtergrond.

Jungle swings

Ook dit is inbegrepen bij je reissom. Er zijn verschillende plekken waar grote schommels opgehangen zijn waarmee je over de rijstvelden zweeft. Een mooie ervaring! 

Monkey forest

1 van de plekken waar Ubud bekend om staat is het monkey forest. Een plek waar veel apen loslopen en waar je goed op je spullen moet passen. We weten niet goed of we echt fan zijn van deze plek, maar het is een niet te missen onderdeeltje van je bezoek aan Ubud. 

Hoe lang verblijven in Ubud?

De meeste mensen blijven minimaal drie nachten in Ubud. Het absolute minimum is 2 nachten, maar na een kleine week hebben de meeste mensen het ook wel weer gezien. Ubud is een goede startplek voor je rondreis. Ze zijn gewend aan toerisme en je kunt er heel veel verschillende restaurantjes en barretjes vinden. 

Advies: 3 of 4 nachten. 

Waar verblijf je in Ubud? 

Tijdens de groepsreizen Bali met Simi verblijf je altijd in een wat groter hotel met heerlijk zwembad. Als je zelf reist kun je ook kiezen uit heel veel andere opties. Veel heeft met je budget te maken. Je kunt het goedkoop houden, maar ook superdeluxe gaan. 

Waarom op groepsreis naar Bali? 

Hét enorme voordeel van een groepsreis is dat je op reis gaat met gelijkgestemden. Je hebt altijd aanspraak, hoeft niks zelf te regelen en leert nieuwe mensen kennen. Samen met een groep is er altijd wat te beleven en geniet je extra van alle inbegrepen excursies. Samen reizen is veilig, zorgt voor een stukje vertrouwdheid en zorgt voor aanspraak en gezelligheid.

Bij Simi reis je altijd met mensen tussen de 18 en 32. Voor Bali zien we dat de gemiddelde leeftijd vaak iets lager ligt, meestal tussen de 18 en 26 ongeveer. Twijfel je? Neem dan gerust even contact op om de samenstelling te controleren. 

Internationale sfeer

Als je in Ubud verblijft kom je mensen tegen van over de hele wereld. Onder Nederlanders is Ubud al jaren populair, maar ook Australiërs en mensen uit andere landen zul je regelmatig tegenkomen. Er is op meerdere plekken live muziek, je kunt altijd ergens terecht voor een lekkere maaltijd en je kunt kiezen uit verschillende hippe koffietentjes.

Zoals heel Bali heeft ook Ubud enorm te lijden gehad onder de gevolgen van Covid, waarbij toeristen meerdere jaren wegbleven. Inmiddels komt het leven in Ubud weer helemaal op gang en kun je probleemloos afreizen. Nog niet alles is helemaal zoals het was voor covid, maar je komst is een directe steun voor de mensen die er wonen. De gezelligheid en sfeer zijn weer helemaal terug, dus je zult zeker genieten van dit paradijsje op aarde! 

Ubud is voor de enigszins actieve reiziger een perfect startpunt van een rondreis over het eiland Bali ook. Het is een goede plek om je jetlag achter je te laten en te ontspannen, waarna je de rest van het eiland gaat ontdekken.