Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar. 

Let op - er wordt volop geboekt. Stel je beslissing dus niet te lang uit. Elk jaar moeten we mensen teleurstellen die nét te lang hebben gewacht. 

Lastminute singlereizen en jongerenreizen

What to do in Kathmandu

Wat kun je allemaal beleven in Kathmandu? Tijdens de Simi Special groepsreis Nepal zul je naast de trekking naar Mount Everest base camp een aantal nachten verblijven in de hoofdstad Kathmandu. Afhankelijk van hoe laat jullie aankomen hebben jullie ongeveer anderhalve dag aan het begin van de groepsreis om de stad te verkennen, en nog eens anderhalve dag aan het einde van de groepsreis Nepal.

Wij helpen je graag een handje om ervoor te zorgen dat je in deze tijd de hoogtepunten van Kathmandu kunt ontdekken. Op deze pagina beschrijven we de leukste bezienswaardigheden Kathmandu, de beste souvenir- en winkellocaties, diverse leuke activiteiten en uiteraard waar je het lekkerste eten kunt scoren!

Algemene informatie Kathmandu

Kathmandu is de hoofdstad van Nepal en heeft bijna een miljoen inwoners. Het is dan ook niet gek dat dit tevens de grootste stad is van Nepal. Het ligt op een hoge plek, namelijk op 1.400 meter, en wordt dan ook nog eens omringd door vier grote heuvels. Natuurlijk is dit niets tegenover de hoogte die jullie later tijdens deze Nepal groepsreis zullen bereiken, als jullie de Mount Everest base camp zullen bereiken (5.364 meter hoogte). Je bezoek aan de stad biedt je natuurlijk wel de gelegenheid om alvast een beetje te wennen aan de Nepalese sfeer en de hoogte. 

Kathmandu

Naast de stad Kathmandu liggen nog twee andere (zuster)steden. Ten zuiden ligt Patan en in het oosten vind je Bhaktapur. Met een oppervlakte van 49,45 km2 is er genoeg te beleven in Kathmandu! Kathmandu zelf is chaotisch en loopt qua voorzieningen en welzijn nog een stukje achter in vergelijking met andere landen. Zo is het verkeer nogal... onrustig. Ook kun je kinderen op straat zien rondzwerven en kan er afval liggen op diverse plekken. Ook bijvoorbeeld stroomuitval komt hier voor. Niet allemaal wat je graag wilt horen, maar we geven dit graag wel even aan zodat je hier vanaf weet.

Als je rondloopt zul je al gauw merken dat je echt in een ontwikkelingsgebied rondloopt. Dat is wel iets dat je je moet beseffen voordat je naar Nepal afreist. Het is anderzijds ook heerlijk indrukwekkend om mee te maken hoe zo'n hectische stad in elkaar zit en hoe mensen leven met de simpele voorzieningen die zij hebben. Denk ter plekke vooral eens na over hoe het dagelijks leven er in Nepal uitziet. Een hele andere wereld!

Dankzij de vele paleizen en tempels krijg je veel mee van de eeuwenoude gebruiken en rituelen die de bevolking kent. Meer dan tachtig procent van de bevolking in Nepal is hindoeïstisch. Dit is echt aan alles te merken, niet alleen aan de vele religieuze bouwwerken, maar ook aan de sociale omgangsvormen en hoe mensen in het leven staan. Ook vele lokale tradities zijn afkomstig uit het hindoeïsme. Laat je meevoeren in de culturele ervaring en bekijk de prachtige bouwwerken. De bevolking is ontzettend gastvrij en ontvangt toeristen graag.

De backpackerswijk Thamel

Tijdens je verblijf in Kathmandu slaap je in de backpackerswijk Thamel. Deze wijk zit vol met hotels, restaurants en outdoor winkels. Zowel toeristen als locals komen hier graag. Lekker levendig dus! In deze wijk is meer dan genoeg te beleven tijdens je groepsreis Nepal. 

Ook als het gaat om restaurantjes en gezellige barretjes kun je hier van alles vinden. Een ideale plek dus om de groepsreis Nepal met je reisgenoten af te trappen of feestelijk af te sluiten. Plan samen een etentje en proost op een fantastisch reisavontuur! Deze wijk ligt ook nog eens midden in het centrum, waardoor een groot deel van de bezienswaardigheden in andere wijken ook makkelijk te bereiken zijn. Alleen maar voordelen!

Backpackerswijk Thamel

Bezienswaardigheden tijdens een verblijf in Kathmandu

Tijdens de inbegrepen city tour doe je verschillende plekken aan in Kathmandu. Daarnaast heb je voldoende vrije tijd om nog meer leuke locaties te ontdekken. Hieronder vertellen we je meer over de grootste bezienswaardigheden van Kathmandu.

Durbar Square

De verschillende Durbar Squares zijn maar lastig over te slaan tijdens een bezoek in Nepal. De 3 steden (Kathmandu, Bhaktapur en Patan) kennen allemaal een koninklijk plein. In Nepal heb je drie hele belangrijke pleinen: Kathmandu Patan Durbar Square, Bhaktapur Durbar Square en de Patan Durbar Square. Durbar betekent in het Napalees 'paleis'. De hoofdstad Kathmandu heeft het grootste plein.

Dit koningsplein wordt gezien als het hart van Nepal. Vanaf dit plein bestuurde de vroegere koningen namelijk het land en nog steeds heeft het plein een grote betekenis voor de inwoners van Nepal. Tegenwoordig kun je er urenlang doorheen lopen. Het is de ideale locatie om kennis te maken met Nepal en om prachtige tempels te aanschouwen. Dit plein bevat zo'n 50 tempels en monumenten in verschillende maten en vormen, en zelfs in verschillende bouwstijlen.

Durbar Square

Boudhanath

Boudhanath is een wijk gelegen in het centrum van Nepal. Het staat bekend om het hebben van één van de grootste antieke stupa's van Zuid-Azië. Deze wijk wordt ook wel Little Tibet genoemd, door de vele Tibetanen die hier wonen. 

De witte stupa heeft twee ogen die over jou en de stad uitkijken, terwijl de talrijke gebedsvlaggetjes wapperen in de wind. Het is een belangrijk symbool van het boeddhisme en is tevens één van de belangrijkste bezienswaardigheden van heel Nepal. Naast het bezoek aan deze stupa, kun je door de stad heen dwalen en meer te weten komen over deze hechte samenleving.

Little Tibet - Stupa

Pashupatinath tempel

De beste locatie om meer kennis op te doen over de Nepalese gebruiken en de religie is de Pashupatinath tempel. Deze tempel is gelegen aan de Bagmati rivier, die samen met de tempel symbool staan voor het hindoeïsme. Het is de belangrijkste en heiligste hindoetempel, maar is voor niet Hindoes lastig niet te betreden. De heuvel er tegenover wordt dan ook gebruikt door toeristen om uit te kijken op de het gebouw, de gebruiken en de rituele bijeenkomsten rituelen bij deze tempel. Zo kun je zomaar een openlucht crematie meemaken op een traditionele manier en kun je gelovigen uit de Bagmati rivier zien drinken en zich erin zien wassen.

Bhaktapur

Bhaktapur wordt vaak beschouwd als een openlucht museum. Door de vele kunst, de traditionele gebruiken en de kleurrijke festivals trekt het al jarenlang redelijk wat toeristen. Het is een stad in de stad Kathmandu en het laat veel mensen geloven dat ze een stapje terug hebben gedaan naar de middeleeuwen. Je ziet hier het beste hoe de bevolking leeft in traditionele gebouwen en de omgeving hiervan. Ook hier kun je hier het koninklijke plein Bhaktapur Durber Square bezoeken, deze ligt namelijk in Bhaktapur.

Bhaktapur

Patan

Patan is de derde koningsstad en is volgroeid met de hoofdstad Kathmandu, de enige scheiding is een rivier. Waar andere steden een stuk hectischer zijn, kun je in Patan in alle rust tempels bezoeken en door de straten struinen. Het verkeer is dan ook een stuk rustiger en de stad ziet er een stuk schoner uit. Het is het centrum van de kloosters en tempels. Je kunt ervoor kiezen in je vrije tijd een bezoek te brengen aan Patan en Patan Durber Square. Houd er wel rekening mee dat dit een stukje verder reizen is.

Patan

Leukste activiteiten in Kathmandu

Monkey Temple

Bij de tempel Swayambhunath kun je naast het ontdekken van een bijzondere tempel ook genieten van een mooi uitzicht. Om de tempel te bereiken zul je namelijk 350 traptreden moeten beklimmen, terwijl overal om je heen brutale apen zijn. Een mooie oefening voor de klim naar Mount Everest base camp en een aardige uitdaging. Eenmaal boven kun je genieten van een prachtig uitzicht.

Monkey Temple

Fietstour Kathmandu

In Kathmandu kun je verschillende fietstours optioneel ondernemen. Zowel door de stad heen, langs alle tempels en bezienswaardigheden, als in het buitengebied. Een handige manier om kennis te maken met de indrukwekkende omgeving. Houd er wel rekening mee dat het verkeer hier dus flink chaotisch is. Hier moet je je dus wel prettig bij voelen en je zult 100x beter moeten opletten dan in Nederland.

Garden of Dreams

Een locatie van rust en kalmte opzoeken is in een stad als Kathmandu lastig te realiseren, toch is het mogelijk in de Garden of Dreams. Hier kun je een wandeling maken en genieten van een klassieke tuin midden in het hart van Kathmandu. In de garden kun je wandelen over groene velden en kleurrijke bloemen spotten. Zo zijn er ook fonteinen en genoeg zitbankjes om even de stadse drukte in te ruilen voor een moment van rust. Verder zijn hier ook een aantal vogels en andere dieren te spotten!

Ontspan in de spa of boek een pedicure/manicure

Vooral omdat je deze groepsreis veel gaat wandelen, kan het wellicht even lekker zijn om bij te komen in een van de spa's van Kathmandu. Laat jezelf even lekker verwennen en ga fris en fruitig verder op reis. voor weinig geld kun je al een pedicure/manicure aanvragen.

Leukste winkellocaties in Kathmandu

Thamel 

Thamel is zonder twijfel één van de grootste shopping districts van Kathmandu. Hier vind je naast souvenirs handgemaakte sieraden, schilderijen en zelfs kleden. Je hoeft dus niet ver te reizen vanaf de accommodatie om wat leuks te scoren!

Kathmandu Durbar Square

Naast de vele tempels en bezienswaardigheden die dit plein biedt, kun je hier ook nog eens goed shoppen. Ook hier kun je de mooiste souvenirs scoren, maar ook handtassen en kledingstukken. 

Asan Bazaar

De Asan Bazaar is de oudste markt van Kathmandu. In de smalle straten staan een hoop openlucht winkeltjes en straten en zul je je ogen uitkijken wat hier te halen valt. Zo kun je er traditionele beelden veelden, maar ook een hoop specerijen. Deze markt is zeker een bezoekje waard. 

Asan Bazaar

Heerlijke eettentjes en barretjes Kathmandu

Or2K

Voor de vegetariërs is dit de redding. Dit restaurant heeft een volledig vegetarische menukaart, met ook enkele veganistische opties. Het restaurant kent een goede sfeer en staat bekend om de vele hippies die hier binnen komen wandelen voor een vegetarische hap. We raden sowieso aan in Nepal te kiezen voor vegetarische maaltijden. Zo verklein je de kans op een voedselvergiftiging.

Himalaya Java

De koffieshop van Kathmandu. Hier haal je niet alleen de lekkerste koffie, maar hier kun je ook nog genieten van verse smoothies en een ruime keuze uit lekkere gebakjes. Dit is een populair restaurant onder toeristen en het is tevens een heerlijk plek voor een snelle hap en een heerlijk drankje. 

Yala Café en Coffee shop

In dit gezellige café kun je heerlijk even de rust opzoeken in de binnentuin. Met de gastvrije sfeer en het heerlijke eten is dit de ideale plek om te gaan dineren. Je kunt kiezen uit verschillende opties, maar het gerecht dat hier veel toeristen trekt is de Dal Bhat. Een kruidige linzencurry afkomstig uit India.

Een paar dagen genieten in Kathmandu

Ongetwijfeld dat deze lijst je een handje op weg helpt bij het plannen van je bezoek aan Kathmandu. Uiteindelijk zul je zelf ook snel merken dat je je eigen weg gaat en niet snel zult eten in de voorgestelde restaurants, maar gewoon in de backpackerswijk Thamel. Je hebt immers zoveel opties, dat je zeker even voor jezelf moet bedenken wat je het leukst lijkt om te doen. Deze blog heeft je vast op weg geholpen met wat leuke suggesties. 

Het is ook leuk om zelf alvast een beetje te verdiepen in de gebieden die je bezoekt. Overleg samen ook even in de appgroep! Dan kun je in Kathmandu alle tijd besteden aan leuke dingen bezoeken, en hoef je niet eerst ter plekke te kijken wat überhaupt de mogelijkheden zijn. We wensen je alvast een onvergetelijke vakantie ;-).