Reizen. Wat kan wel en wat kan niet?

Reizen. Wat kan wel en wat kan niet?

Laatste update 22 september: update Canada, update Oostenrijk

Update 9 september: update Griekenland, update Oostenrijk, update Jordanië, update Malediven

Belangrijke informatie

Op deze corona-pagina vind je de groepsreizen waarvan de kans het grootst is dat ze door kunnen gaan. 

De afgelopen maanden waren een echte achtbaan als het gaat om informatie met betrekking tot het corona-virus en alle regels in alle landen. Sinds 12 mei jongstleden is er een grote verandering gaande. Meerdere landen hebben actief aangegeven dat ze graag weer toeristen willen gaan ontvangen deze zomer en schalen hun maatregelen af. 

Inmiddels heeft Kroatië de grenzen opengesteld voor toeristen uit EU-landen! Ook Frankrijk, Spanje, Griekenland, Montenegro en Slovenië, het Verenigd Koninkrijk, de Malediven, Costa Rica, Ierland en Noorwegen hebben de grenzen opengesteld voor toeristen. Daarnaast hebben onder andere het Sri Lanka, Bali en Vietnam laten weten dat ze internationale toeristen zullen gaan ontvangen deze zomer. 

De verwachting is dat de komende weken vele andere landen zullen volgen, zodat ze toch een zomerseizoen mogelijk kunnen maken. 

Informatie verandert echter dagelijks. We zijn bij Simi Reizen volledig afhankelijk van externe factoren en partijen die de regels bepalen. Deze pagina wordt doordeweeks dagelijks bijgehouden om je op de hoogte te houden van aanpassingen en verduidelijkingen in de verschillende landen. 

Normaliter bepalen we vier weken voor vertrek definitief of een reis doorgang kan hebben. In deze bijzondere tijden kan het echter zijn dat we soms nog iets langer moeten wachten tot alles duidelijk is en we veilig en verantwoord kunnen gaan reizen. 

Status reizen naar het buitenland

Per 15 juni is het reisadvies voor enkele landen binnen de EU of de Schengenzone aangepast naar geel. Dit betekent dat het weer mogelijk is om op vakantie te gaan, maar dat je wel de voorzorgsmaatregelen in de verschillende landen moet opvolgen. Op dit moment hebben enkele landen in de wereld nog code oranje. Dit betekent dat alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. We hopen en verwachten dat binnen afzienbare tijd de reisadviezen naar verschillende landen worden aangepast naar geel

Pas op het moment dat de kleurcode aangepast wordt, kunnen we weer reizen uit gaan voeren. 

Update: Per 15 juni weer mogelijk is om op vakantie te gaan, het is mogelijk om op vakantie te gaan naar een aantal andere landen binnen de EU/Schengenzone en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Vanaf 15 juni is het reisadvies voor een aantal landen aangepast van oranje naar geel. Het reisadvies dat op naar geel is aangepast geldt voor de volgende landen waar we met Simi heen reizen: Frankrijk en Griekenland. Voor de volgende landen waar we met Simi heen reizen wordt het reisadvies aangepast zodra de grens van het land opengaat: Ierland, Slovenië, Schotland (Verenigd Koninkrijk), Noorwegen, Spanje en Kroatië. Voor een actueel overzicht van de reisadviezen kun je site van Nederland Wereldwijd raadplegen.

Informatie over verschillende bestemmingen:

Bali

Op dit moment is inreizen naar Bali niet mogelijk. Bali heeft bekend gemaakt dat het eiland de grenzen voor internationale toeristen voor de rest van het jaar gesloten houdt. De gouverneur van het eiland heeft dit besloten vanwege het aantal oplopende besmettingen op Bali. Bali zou eerst op 11 september heropenen voor internationale toeristen, dit plan gaat dus helaas niet door.

Canada

Op dit moment zijn de grenzen gesloten. Er is helaas nog geen realistisch te noemen datum waarop dit wordt versoepeld. De verwachting is dat in eerste instantie de grenzen met de Verenigde Staten zullen heropenen, de grenzen met de VS blijven sowieso nog tot en met 21 oktober gesloten. Er is een grote kans aanwezig dat deze grens langer gesloten blijft. Voor internationaal toerisme is nog geen tijdspad genoemd. Canada heeft wel bekend gemaakt dat de grenzen tot tenminste 30 september gesloten blijven voor toerisme. 

Costa Rica

Op dit moment is inreizen naar Costa Rica niet mogelijk. Costa Rica heeft de grenzen per 1 augustus heropend voor internationale toeristen. Vanaf dat moment worden er weer toeristen toegestaan uit Europa, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Ook inwoners uit het Schengengebied zijn welkom. Deze toeristen moeten uit een land komen waar de verspreiding van het coronavirus onder controle is, de exacte lijst van landen die tegen die tijd weer naar Costa Rica mogen afreizen is nog niet bekend. Verder is ook nog niet bekend welke maatregelen er dan van toepassing zullen zijn. Er zijn enkele maatregelen bekend gemaakt waaraan toeristen zich moeten houden bij het bezoeken van Costa Rica. Zo moeten toeristen een vragenlijst invullen, een reisverzekering afsluiten die medische zorg of een onverwacht verlengd hotelverblijf dekt en toeristen moeten alle luchthaven- en lokale gezondheidsprotocollen volgen. Toeristen moeten bij het betreden van Costa Rica ook het bewijs leveren van een negatieve coronatest, het resultaat van de coronatest moet binnen de 48 uur voor hun reis zijn ontvangen. 

Frankrijk

Frankrijk heeft per 15 juni de grenzen geopend voor inwoners van de EU en toeristische reizigers. Het reisadvies voor Frankrijk is per 15 juni aangepast naar geel, dit betekent dat je weer naar Frankrijk mag reizen en dat we onze reizen kunnen doorzetten. Voor enkele Franse gebieden is het reisadvies inmiddels weer aangepast naar oranje, raadpleeg voor de gebieden de website van Nederland Wereldwijd.

Griekenland 

Griekenland verwelkomd per 1 juli weer vakantiegangers. Het reisadvies voor Griekenland is op 1 juli aangepast naar geel. Op 8 september is het reisadvies voor de Griekse eilanden gewijzigd naar oranje. Voor het Griekse vastelanden en schiereiland Peloponnesos blijft een geel reisadvies gelden. De 3e fase van de versoepeling in Griekenland is begonnen vanaf 1 juli, in deze fase worden bezoekers ongeacht herkomst bij aankomst willekeurig getest. Vanaf 1 juli kunnen Nederlanders ook weer zonder restricties naar Griekenland reizen. Het is verplicht om een PLF-formulier in te vullen voor vertrek naar Griekenland. Vanaf 1 september zal je bij het inreizen van Griekenland niet meer negatieve coronatest hoeven aantonen wanneer je reist vanuit onder andere Nederland en België. 

Ierland

Ierland heeft op 17 september een update van de 'groene lijst' gepubliceerd. Op deze groene lijst staan landen waarvoor het niet meer verplicht is om 14 dagen in quaraintaine te gaan bij het inreizen van Ierland. Helaas staat Nederland niet op deze lijst. De groene lijst wordt elke twee weken herzien. Het reisadvies voor Ierland wordt aangepast naar geel zodra de grens van Ierland opengaat. 

Jordanië

Jordanië heeft de grenzen voor internationaal toerisme op 8 september heropend. Jordanië was eerst van plan om de grenzen op 6 augustus weer te heropenen voor internationaal toerisme, dit werd destijds uitgesteld door een toename in besmettingen. Jordanië heeft de grenzen heropend voor 43 landen in totaal. Deze landen worden ingedeeld in drie verschillende categorieën op basis van het aantal besmettingen binnen dat land, deze categorieën zijn rood, geel en groen. Op dit moment staat Nederland ingedeeld in de gele categorie. Alle toeristen uit landen in de gele categorie dienen een aantal protocollen te volgen om Jordanië binnen te mogen reizen. De eerste maatregel is het bewijs van een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek. De tweede maatregel is het ondergaan van nog een coronatest bij aankomst in Jordanië op eigen kosten (40 Jordaanse Dinar). De laatste maatregel is dat alle reizigers voor een periode van totaal veertien dagen in quarantaine worden geplaatst. Reizigers dienen van tevoren een online formulier in te vullen, de goedkeuring op dit formulier dien je te laten zien op de luchthaven van vertrek. Naast dit online formulier dienen reizigers de "Aman" app te downloaden, dit is een app van de Jordaanse regering voor het traceren van contacten. Deze app moet vanaf het vertrekpunt geactiviteerd worden en geactiveerd blijven tijdens het verblijf.

Kroatië

De grenzen van Kroatië zijn geopend voor inwoners van EU-landen. Het reisadvies van Kroatië is per 21 juli onverwacht weer aangepast naar oranje. We zullen weer afreizen naar Kroatië zodra het reisadvies naar geel wordt aangepast.

Toeristen die bij de grens aan kunnen tonen dat ze een accommodatie geboekt hebben, kunnen zonder problemen het land betreden. Er is ook geen sprake van zelfisolatie meer wanneer je Kroatië betreedt. Meer informatie hierover kun je lezen op https://ilcroatia.com/croatia-opened-its-borders/

Op https://mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212 lees je meer over de regels. De boekingsbevestiging voor de camping of het appartement (Actief of Deluxe) verzorgen wij natuurlijk.

Malediven

Vanaf 15 juli heeft de Malediven de grenzen heropend voor internationaal toerisme. De grenzen zijn weer open voor alle nationaliteiten. De Malediven hebben na een aantal corona-uitbraken in resorts de toelatingseisen weer aangescherpt. Vanaf 10 september zijn reizigers verplicht het resultaat van een negatieve coronatest te tonen, deze test mag niet meer dan 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Alle reizigers dienen ook 24 uur voor vertrek een Traveler Health Declaration in te vullen voor het reizen naar de Malediven. Resorts en hotel op onbewoonde eilanden zijn heropend op 15 juli. Guest houses en hotels op bewoonde lokale eilanden zijn heropend vanaf 1 augustus.

Montenegro

Montenegro heeft de grenzen vanaf 1 juni weer open gesteld voor inwoners uit ong. 131 landen, Nederland maakt ondertussen geen deel meer uit van deze lijst. Het reisadvies voor Montengro is op dit moment nog oranje.

Noorwegen

Noorwegen heeft 15 juli de grenzen heropend voor toeristen uit Europese en Schengen-landen. Het reisadvies voor Noorwegen is op 15 augustus weer aangepast naar oranje. Vanaf die datum zullen reizigers uit Nederland namelijk weer verplicht 10 dagen in quarantaine moeten bij het inreizen van Noorwegen.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft de grenzen weer heropend voor reizigers uit Nederland. Het reisadvies voor Oostenrijk is geel, voor de steden Innsbruck en Wenen geldt vanaf 22 september een oranje reisadvies. De bondskanselier in Oostenrijk heeft gezegd dat hij ondanks de huidige situatie de skigebieden de komende winter wil openhouden, dat betekent dat wintertoerisme en skiën aankomende winter mogelijk zal zijn. Momenteel wordt een concept uitgewerkt voor het wintertoerisme volgens de bondskanselier, meer details zijn hier nog niet over bekend.

Schotland - Verenigd Koninkrijk

Vanaf 15 augustus moeten inwoners uit Nederland opnieuw 14 dagen in verplichte quarantaine als ze het Verenigd Koninkrijk binnen reizen. Per 15 augustus is het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk dan ook weer gewijzigd naar oranje.

Servië

De grenzen van Servie zijn vanaf 22 mei geopend voor zowel Servische als buitenlandse burgers. Het is niet langer nodig om een negatieve test of een speciale vergunning te hebben om Servië in te reizen. Daarnaast hoef je niet meer in zelfisolatie als je het land binnen reist. Op dit moment heeft Servië nog een oranje reisadvies.  

Slovenië

Vanaf 21 augustus gelden er weer reisbeperkingen voor Nederlanders die naar Slovenië reizen. Het reisadvies voor Slovenie is opnieuw aangepast naar oranje. Nederlanders dienen vanaf 21 augustus weer 14 dagen in thuisquarantaine te gaan bij aankomst in Slovenie.

Sri Lanka

Sri Lanka heeft de heropening van de grenzen uitgesteld naar een nog onbekende datum, eerder kondigde Sri Lanka officieel aan dat 1 augustus de grenzen weer zouden heropenen voor internationale toeristen. Vanaf de heropening augustus zullen toeristen uit alle landen welkom zijn in Sri Lanka. De grenzen gaan onder strikte richtlijnen weer open, waaronder meerdere coronatests tijdens het verblijf. Ook moeten toeristen een certificaat meenemen waarin staat de ze coronavrij zijn, dit certificaat mag niet eerder dan 72 uur voor het instappen van het vliegtuig zijn afgegeven. De eerste coronatest vindt al plaats bij aankomst op het vliegveld, de volgende test vier tot vijf dagen later en nog een test wanneer de toerist langer dan 10 dagen in Sri Lanka verblijft. De coronatesten in Sri Lanka worden gratis afgenomen door een mobiele eenheid. Daarnaast wordt de prijs van het visum van $40 naar $100 gewijzigd, mogen toeristen alleen verblijven in hotels die zijn geselecteerd door de overheid op basis van strikte hygiëne en mogen toeristen geen gebruik maken van het openbaar vervoer in Sri Lanka.

Tenerife / Spanje

De grenzen van Spanje zijn vanaf 21 juni weer geopend voor inwoners uit EU-landen. Het reisadvies voor Spanje is per 25 augustus weer aangepast naar oranje vanwege de toename van de besmettingsgraad in Spanje. 

Thailand

Thailand heeft de grenzen gesloten voor buitenlands toerisme. Er is nog geen datum voor heropening bekend. Thailand heeft wel bekend gemaakt dat ze van plan zijn om Phukt per 1 oktober te heropenen voor internationaal toerisme. Het heropenen van Phuket dient hierbij als test voordat Thailand in zijn geheel heropend voor internationaal toerisme. Enkele regels zijn dat internationale toeristen minimaal 30 dagen in Thailand moeten blijven, de eerste 14 dagen van die 30 dagen moeten toeristen in quarantaine gaan in een hotel. Tijdens die 14 dagen quarantaine worden er ook 2 PCR-testen afgenomen, na deze 2 testen en de quarantaine mogen de toeristen het hotel verlaten. Er is nog niet bekend vanuit welke landen de toeristen per 1 oktober weer welkom zijn.

Verenigde Staten

Op dit moment is inreizen niet mogelijk. Er is nog geen datum bekend gemaakt voor versoepeling, maar ook hier geldt dat informatie van de ene op de andere dag kan veranderen. Houd deze pagina dus goed in de gaten, zodra er nieuws is plaatsen we dit door. 

Vietnam

Op dit moment is inreizen niet mogelijk. Binnenlands toerisme is wel weer op gang aan het komen en er gelden weinig beperkingen voor de inwoners. Vietnam zou eerst per 1 juli heropenen voor internationale toeristen, de grenzen blijven voorlopig toch nog gesloten om een tweede golf te voorkomen. Ondertussen zijn onder andere binnenlandse vluchten, openbaar vervoer, hotels, monumenten en toeristische attracties weer heropend met geldende veiligheidsmaatregelen.

Zweden

Vanaf 30 juni mogen inwoners uit 31 landen weer reizen naar Zweden, waaronder inwoners uit Nederland. Het reisadvies voor Zweden is aangepast naar geel, de besmettingsgraad in Zweden is namelijk afgenomen. Onze eerste reizen naar Zweden staan aankomende winter gepland.

terug naar blogs

Meer lezen