Reizen. Wat kan wel en wat kan niet?

Reizen. Wat kan wel en wat kan niet?

Laatste update 9 juli: update Ierland

Update 8 juli: update Verenigd Koninkrijk

Update 6 juli: update Bali

Belangrijke informatie

Op deze corona-pagina vind je de groepsreizen waarvan de kans het grootst is dat ze door kunnen gaan. 

De afgelopen maanden waren een echte achtbaan als het gaat om informatie met betrekking tot het corona-virus en alle regels in alle landen. Sinds 12 mei jongstleden is er een grote verandering gaande. Meerdere landen hebben actief aangegeven dat ze graag weer toeristen willen gaan ontvangen deze zomer en schalen hun maatregelen af. 

Inmiddels heeft Kroatië de grenzen opengesteld voor toeristen uit EU-landen! Ook Frankrijk, Spanje, Griekenland, Montenegro en Slovenië hebben de grenzen opengesteld voor toeristen. Daarnaast hebben onder andere het Verenigd Koninkrijk, Sri Lanka, Costa Rica, de Malediven, Ierland, Noorwegen en Bali laten weten dat ze internationale toeristen zullen gaan ontvangen deze zomer. 

De verwachting is dat de komende weken vele andere landen zullen volgen, zodat ze toch een zomerseizoen mogelijk kunnen maken. 

Informatie verandert echter dagelijks. We zijn bij Simi Reizen volledig afhankelijk van externe factoren en partijen die de regels bepalen. Deze pagina wordt doordeweeks dagelijks bijgehouden om je op de hoogte te houden van aanpassingen en verduidelijkingen in de verschillende landen. 

Normaliter bepalen we vier weken voor vertrek definitief of een reis doorgang kan hebben. In deze bijzondere tijden kan het echter zijn dat we soms nog iets langer moeten wachten tot alles duidelijk is en we veilig en verantwoord kunnen gaan reizen. 

Status reizen naar het buitenland

Per 15 juni is het reisadvies voor enkele landen binnen de EU of de Schengenzone aangepast naar geel. Dit betekent dat het weer mogelijk is om op vakantie te gaan, maar dat je wel de voorzorgsmaatregelen in de verschillende landen moet opvolgen. Op dit moment hebben enkele landen in de wereld nog code oranje. Dit betekent dat alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. We hopen en verwachten dat binnen afzienbare tijd de reisadviezen naar verschillende landen worden aangepast naar geel

Pas op het moment dat de kleurcode aangepast wordt, kunnen we weer reizen uit gaan voeren. 

Update: Per 15 juni weer mogelijk is om op vakantie te gaan, het is mogelijk om op vakantie te gaan naar een aantal andere landen binnen de EU/Schengenzone en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Vanaf 15 juni is het reisadvies voor een aantal landen aangepast van oranje naar geel. Het reisadvies dat op naar geel is aangepast geldt voor de volgende landen waar we met Simi heen reizen: Kroatië, Frankrijk, Spanje, Griekenland en Slovenië. Voor de volgende landen waar we met Simi heen reizen wordt het reisadvies aangepast zodra de grens van het land opengaat: Ierland en Noorwegen. Voor een actueel overzicht van de reisadviezen kun je site van Nederland Wereldwijd raadplegen.

Informatie over verschillende bestemmingen:

Bali

Op dit moment is inreizen naar Bali niet mogelijk. Bali heeft bekend gemaakt dat het eiland de grenzen voor internationale toeristen opent op 11 september. Het is nog even afwachten over hoe dat er precies uit gaat zien.

Canada

Op dit moment zijn de grenzen gesloten. Er is helaas nog geen realistisch te noemen datum waarop dit wordt versoepeld. De verwachting is dat in eerste instantie de grenzen met de Verenigde Staten zullen heropenen, de grenzen met de VS blijven nog tot en met 21 juli gesloten. Voor internationaal toerisme is nog geen tijdspad genoemd. 

Costa Rica

Op dit moment is inreizen naar Costa Rica niet mogelijk. Costa Rica gaat de grenzen per 1 augustus heropenen voor internationale toeristen. Vanaf dat moment worden er weer toeristen toegestaan uit Europa, het Vernenigd Koninkrijk en Canada. Deze toeristen moeten uit een land komen waar de verspreiding van het coronavirus onder controle is, de exacte lijst van landen die tegen die tijd weer naar Costa Rica mogen afreizen is nog niet bekend. Verder is ook nog niet bekend welke maatregelen er dan van toepassing zullen zijn.

Frankrijk

Frankrijk heeft per 15 juni de grenzen geopend voor inwoners van de EU en toeristische reizigers. Het reisadvies voor Frankrijk is per 15 juni aangepast naar geel, dit betekent dat je weer naar Frankrijk mag reizen en dat we onze reizen kunnen doorzetten.

Griekenland / Macedonië

Griekenland verwelkomd per 1 juli weer vakantiegangers. Het reisadvies voor Griekenland is op 1 juli aangepast naar geel. De stranden, winkels, cafés, bars, restaurants en bezienswaardigheden zijn inmiddels onder voorwaarden weer open. Het vliegveld van Thessaloniki waar we op vliegen is ook weer geopend. De 3e fase van de versoepeling in Griekenland is begonnen vanaf 1 juli, in deze fase worden bezoekers ongeacht herkomst bij aankomst willekeurig getest. Vanaf 1 juli kunnen Nederlanders ook weer zonder restricties naar Griekenland reizen.

De grensovergangen van Noord-Macedonië zijn per 26 juni weer geopend, dus ook de grens met Griekenland. De grensovergangen zijn geopend voor passagiers en voertuigen zonder verplichting van een coronatest en zonder verplichte quarantaine. Ook in Noord-Macedonië worden de maatregelen weer stapgsgewijs versoepeld. Zo is de avondklok weer opgeheven, de winkels zijn open, toeristische accommodaties zijn open en terassen zijn ondertussen al weer toegestaan. Vanaf 26 juni mogen de bars en restaurants ook weer binnen gasten toestaan. De Europese Commisie wil een lijst opstellen voor enkele landen waar het inreisverbod voor kan worden opgeheven. Volgens de Europese Commissie betreft kan Noord-Macedonië daar per 1 juli gelijk opgezet worden. 

Ierland

Er is op dit moment nog geen helder beleid vanuit Ierland met betrekking tot het heropenen van de grenzen. We kregen bericht uit Ierland dat per 20 juli Nederland naar alle waarschijnlijkheid wordt toegeboed aan de lijst met "groene" landen. Het reisadvies voor Ierland wordt aangepast naar geel zodra de grens van Ierland opengaat. 

Jordanië 

Op dit moment is inreizen niet mogelijk. We houden de situatie in de gaten. In Jordanië zijn sinds 6 juni alle bestemmingen weer open voor binnenlands toerisme, dit geldt voor de lokale bevolking en voor expats die in Jordanië wonen. Ze hopen ook snel weer internationaal toerisme te kunnen ontvangen, hier is nog geen tijdspad voor genoemd.

Kroatië

De grenzen van Kroatië zijn geopend voor inwoners van EU-landen. Het reisadvies van Kroatië is per 15 juni aangepast naar geel. Goed nieuws, dit betekent dat we onze reizen naar Kroatië kunnen doorzetten! Toeristen die bij de grens aan kunnen tonen dat ze een accommodatie geboekt hebben, kunnen zonder problemen het land betreden. Er is ook geen sprake van zelfisolatie meer wanneer je Kroatië betreedt. Meer informatie hierover kun je lezen op https://ilcroatia.com/croatia-opened-its-borders/

Op https://mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212 lees je meer over de regels. De boekingsbevestiging voor de camping of het appartement (Actief of Deluxe) verzorgen wij natuurlijk.

Het is ook weer toegestaan om indoor-evenementen tot een aantal van 300 personen plaats te laten vinden, voor outdoor-evenementen geld een maximumaantal van 500 personen. Daarnaast is het weer toegestaan dat groepen naast elkaar in de bus mogen zitten.

Malediven

Vanaf 15 juli heropenen de Malediven de grenzen voor internationaal toerisme. De grenzen gaan volgende maand weer open voor alle nationaliteiten, zonder beperkingen. Toeristen kunnen de Malediven inreizen zonder voorafgaande corona-tests of een verplichte quarantaineperiode. Daarnaast zijn er ook geen nieuwe visumvereisten of extra kosten voor het binnentreden van de Malediven. Resorts en hotel op onbewoonde eilanden heropenen 15 juli. Guest houses en hotels op bewoonde lokale eiland heropenen vanaf 1 augustus.

Montenegro

Montengro heeft de grenzen vanaf 1 juni weer open gesteld voor inwoners uit ong. 131 landen, Nederland maakt ondertussen ook deel uit van deze lijst. Het gaat hierbij om landen met minder dan 250 actieve corona gevallen per 1 miljoen inwoners. Montenegro is door de regering 'coronavrij' verklaard. Montenegro wil dan ook graag weer de grenzen openen voor toeristen. 

Noorwegen

Noorwegen gaat vanaf 15 juli de grenzen heropenen voor toeristen uit Europese en Schengen-landen. Noorwegen heropent per 15 juli de grenzen voor landen in Europa met acceptabele infectieniveaus. Op 10 juli wordt de lijst gepubliceerd met de landen die aan de criteria voldoen. Eerder kondigde Noorwegen aan tot 20 juli geen internationale toeristen te ontvangen. Daarom hebben we onze rondreizen Noorwegen/Zweden tot eind juli al geannuleerd. Het reisadvies voor Noorwegen wordt aangepast naar geel zodra de grens van Noorwegen opengaat.

Schotland - Verenigd Koninkrijk

Vanaf 10 juli hoeven inwoners uit verschillende landen, waaronder Nederlanders, niet meer 14 dagen in verplichte quarantaine als ze het Verenigd Koninkrijk binnen reizen. Per 10 juli wordt het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk ook gewijzigd naar geel. Onze eerste Schotland reis staat in september gepland.

Servië

De grenzen van Servie zijn vanaf 22 mei geopend voor zowel Servische als buitenlandse burgers. Het is niet langer nodig om een negatieve test of een speciale vergunning te hebben om Servië in te reizen. Daarnaast hoef je niet meer in zelfisolatie als je het land binnen reist. Op dit moment heeft Servië nog een oranje reisadvies.  

Slovenië

Vanaf 4 juli is Slovenië weer toegankelijk voor Nederlanders. Het reisadvies is aangepast naar geel. Vanaf 24 juli zullen we onze groepsreizen naar dit outdoorparadijs hervatten. 

Sri Lanka

Sri Lanka is van plan om 1 augustus weer open te gaan voor internationale toeristen. De grenzen gaan onder strikte richtlijnen weer open, waaronder meerdere coronatests tijdens het verblijf. Ook moeten toeristen een certificaat meenemen waarin staat de ze coronavrij zijn, dit certificaat mag niet eerder dan 72 uur voor het instappen van het vliegtuig zijn afgegeven. De eerste coronatest vindt al plaats bij aankomst op het vliegveld, de volgende test vier tot vijf dagen later en nog een test wanneer de toerist langer dan 10 dagen in Sri Lanka verblijft. De coronatesten in Sri Lanka worden gratis afgenomen. Daarnaast wordt de prijs van het visum van $40 naar $100 gewijzigd, mogen toeristen alleen verblijven in hotels die zijn toegewezen door het ministerie en mogen toeristen geen gebruik maken van het openbaar vervoer in Sri Lanka.

Tenerife

De grenzen van Spanje zijn vanaf 21 juni weer geopend voor inwoners uit EU-landen. Het reisadvies voor Spanje is per 21 juni dan ook naar geel aangepast. Bij aankomst in Spanje hoeft de toerist niet in quarantaine. 

Thailand

Thailand heeft de grenzen tot en met 30 juni gesloten voor buitenlands toerisme, er is een kans dat dit wordt verlengd. Er is nog geen datum voor heropening bekend. 

Verenigde Staten

Op dit moment is inreizen niet mogelijk. Er is nog geen datum bekend gemaakt voor versoepeling, maar ook hier geldt dat informatie van de ene op de andere dag kan veranderen. Houd deze pagina dus goed in de gaten, zodra er nieuws is plaatsen we dit door. 

Vietnam

Op dit moment is inreizen niet mogelijk. Binnenlands toerisme is wel weer op gang aan het komen en er gelden weinig beperkingen voor de inwoners. Vietnam zou eerst per 1 juli heropenen voor internationale toeristen, de grenzen blijven voorlopig toch nog gesloten om een tweede golf te voorkomen. Ondertussen zijn onder andere binnenlandse vluchten, openbaar vervoer, hotels, monumenten en toeristische attracties weer heropend met geldende veiligheidsmaatregelen.

Zweden

Vanaf 30 juni mogen inwoners uit 31 landen weer reizen naar Zweden, waaronder inwoners uit Nederland. Andersom heeft de Nederlandse regering aangegeven dat het reisadvies voor Zweden voorlopig op oranje blijft staan, dit betekent dat er alleen noodzakelijke reizen mogen worden uitgevoerd. Het is even afwachten of dit misschien nog gaat veranderen.

terug naar blogs

Meer lezen