Wandelen op vakantie. Help, welke bergschoenen moet ik hebben?

Wandelen is tijdens veel reizen van Simi Reizen een onderdeel in het programma. Tijdens de reizen kan het zijn dat je gaat berg wandelen, wandelen langs de kust of deels wandelend een nationaal park gaat verkennen. Hartstikke mooi en leuk natuurlijk. Hiervoor is het handig om van tevoren bergschoenen aan te schaffen en deze van tevoren goed in te lopen. Als je voor de eerste keer bergschoenen koopt kan het best zo zijn dat je niet goed weet welke je het beste kunt kopen. Logisch, wat er zijn allemaal verschillende soorten. Wij vertellen je in dit blog welke bergschoenen handig kunnen zijn voor het wandelen tijdens de groepsreizen van Simi Reizen. Daarna geven we je nog een aantal goede tips.


Wandelen met de goede type wandelschoenen

Er zijn 4 typen wandelschoenen, namelijk type A, B, C en D. Bij sommige winkels komen er ook gemixte types voor, bijvoorbeeld wandelschoen A/B. Elk type wandelschoen kan handig zijn voor een ander soort wandelen. Over het algemeen staat A voor de de minst zware wandelingen en D voor de zwaarste wandelingen.

Wandelen met wandelschoen type A

De eerste type wandelschoen is het beste voor eenvoudige wandelingen. Dus bijvoorbeeld voor een boswandeling in de Nederlandse bossen waarbij je weinig te maken hebt met stijgingen en dalingen. Deze schoenen zijn vaak lekker soepel, waardoor het lekker om je voeten zit. Ook als je op asfalt gaat lopen kunnen deze schoenen erg comfortabel zitten. 

Wandelen met wandelschoen type B

Dit type bergschoenen zul je het meest tegenkomen in een outdoorwinkel. Deze schoenen zijn het meest geschikt voor iets avontuurlijkere wandelingen dan de bergschoenen van type A. Je kunt hiermee over dezelfde paden lopen als de type A schoenen, maar ook over paden met kiezelstenen en je kunt ze dragen bij klimtochten en in de jungle. Je merkt minder van de ondergrond waar je op loopt, wel zo comfortabel. De schoen zit vaak hoger dan type A, waardoor je enkels goed beschermd zijn tegen schaafwonden van rotsen. Daarnaast zijn ze lekker stevig en heb je meer grip op de weg. De meeste type B schoenen zijn daarnaast ook waterdicht en laten alles goed doorluchten. 

Wandelen met wandelschoen type C

Type C bergschoenen zijn gemaakt voor serieuze trektochten in de bergen en voor ruige wegen. Als je een flinke bergwandeling gaat maken in de hoogte waarbij je veel moet klimmen, zijn deze schoenen erg handig. Je enkels en voeten krijgen meer steun tijdens het wandelen. Ook een groot voordeel is dat deze schoenen vaak ook waterdicht zijn. Je kunt type C wandelschoenen dus het beste dragen indien je vaak van de wandelpaden af gaat en ruig terrein wilt betreden. Ze zijn stugger dan type A en B schoenen. 

Wandelen met wandelschoen type D

Deze schoenen zijn meer geschikt voor kortere, heftige wandelingen en zijn vaak wat stugger, maar ook waterdicht. Dit type schoenen zul je niet snel nodig hebben tenzij je de echt flinke bergen gaat beklimmen. Ze zijn meer voor korte wandelingen bedoeld omdat ze niet comfortabel genoeg zijn om lang op te lopen en meer gemaakt zijn om stevigheid te bieden. Voor onze groepsreizen heb je dit type niet nodig.

Wandelschoenen aanschaffen: vraag en antwoord

Welke type wandelschoenen kan ik het beste aanschaffen voor het wandelen tijdens een van jullie groepsreizen? Type B zal voor alle reizen waarbij gewandeld wordt voldoende zijn. Het belangrijkste is dat ze goed zitten en ingelopen en waterdicht zijn.

Waar kan ik bergschoenen kopen? Je kunt bergschoenen kopen bij allerlei outdoorwinkels. De medewerker kan je helpen met het uitzoeken van de beste schoenen. Bergschoenen kunnen prijzig zijn, daarom is het handig om bij aanschaf te denken aan eventuele wandelplannen in de toekomst. Als je een beetje goede wandelschoenen hebt, kun je er vaak jaren mee doen.

Hoeveel kosten wandelschoenen? De prijzen zijn zeer divers en zijn ook sterk afhankelijk van de type en merk schoen die je van plan bent om te kopen. De meeste schoenen zijn tussen de 70 en 250 euro.

Heb ik echt wandelsokken nodig? Wandelsokken zijn vaak wel erg comfortabel. Door wandelsokken te dragen heb je vaak minder kans op blaren en zweetvoeten. Daarnaast zit er vaak een ligt verend kussentje in.

Moet ik bergschoenen echt inlopen? Ja, dit is een heel belangrijk punt. Je wilt immers geen blaren oplopen! Het belangrijkste is dat je de wandelingen goed opbouwt, aangezien de schoenen zich gaan vormen naar jouw voeten. Dit is ook de reden dat ze vaak met de dag comfortabeler gaan zitten. Ga dus niet gelijk een 20km lange wandeling maken met je nieuwe schoenen, maar begin met ze een keer binnenshuis dragen tijdens het stofzuigen en draag ze vervolgens met het uitlaten van de hond. Daarna kun je gaan voor steeds wat langere wandelingen. 

Zin gekregen om te gaan oriënteren op een reis waarbij je kunt wandelen? Bekijk dan het reisaanbod  van Simi reizen.