Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar. Boek je reis zodra je eruit bent - gemiddeld stijgen prijzen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. 

Lastminute singlereizen en jongerenreizen

Kosten ter plekke - Bulgarije

Als je van plan bent om een reis naar Bulgarije te boeken, dan is het handig om voor jezelf al een schatting te maken wat de kosten hiervan zijn. In de meeste gevallen stel je dan een soort budget op voor jezelf. Wij willen je daarbij graag een handje helpen, want wat kost een dagje Bulgarije nu echt? Tijdens het lezen van deze blog behandelen we per categorie wat je kwijt bent qua kosten. Uiteraard verschilt dit per persoon heel erg. Iedereen eet wel wat anders en heeft een andere smaak. Dit geld ook voor wat je allemaal gaat kopen. Neem je veel souvenirs mee? Of ga je shoppen? Deze pagina helpt je in ieder geval op weg en geeft je een goed beeld over wat je ongeveer gaat uitgeven tijdens de groepsreis Bulgarije!

Kosten en budget Bulgarije

Veel zit al inbegrepen bij je reis. Dit zijn de vliegtickets, de accomodaties, de excursies en 9 keer ontbijt/1 keer diner. Maar uiteraard moet je er ook vanuit gaan dat je zelf ook nog een aantal kosten gaat maken tijdens de groepsreis. Bulgarije is voor een Europees land relatief aan de goedkope kant. Het word dan ook een stuk makkelijker om je reis naar Bulgarije betaalbaar te houden. 

Munteenheid en betalen in Bulgarije

In Bulgarije maken ze gebruik van de Bulgaarse Lev (BGN). Je zult vooral met contant geld betalen aangezien pinnen niet overal mogelijk is. Contant geld kun je gemakkelijk pinnen (met je pinpas of creditcard) bij een betaalautomaat. Maar vaak is geld pinnen met je gewone pinpas de goedkoopste optie.

Let op: kies bij het opnemen van geld uit een geldautomaat, maar ook bij winkels (indien je kunt pinnen daar) altijd voor continue without conversion en betaal in de lokale valuta. Dit scheelt veel geld, aangezien je eigen bank altijd een gunstigere koers heeft. Dit scheelt op een opname zo 10 tot 20%!

Hoeveel is Bulgaarse lev waard en hoeveel moet ik opnemen?

1 euro is gelijk aan ongeveer 2 Bulgaarse lev. De wisselkoers is redelijk stabiel, maar soms zitten er pieken en dalen in. Handig is het om zo nu en dan even de koers te controleren op 1 van de vele websites. Misschien bespaart het je wel wat geld!

Als je pint raden we je het aan om een bedrag te pinnen waar je ongeveer 5 dagen mee vooruit kunt. Zo heb je genoeg om een paar dagen door te komen en hoef je niet elke keer weer opnieuw te pinnen. Probeer geen extreme bedragen te pinnen, als dit gestolen wordt of als je dit kwijt raakt, kan het je vakantie aardig belemmeren. Een bedrag pinnen elke keer van ongeveer 100-150 EUR per keer is praktisch.

Wat ben je kwijt aan voedsel in Bulgarije

Zoals we al zeiden zit 9x ontbijt en 1x diner al inbegrepen bij je reissom. Hier hoef je dus verder zelf geen kosten voor te maken. Maar wat gebeurd er met de andere maaltijden. Deze dien je zelf te regelen. Hierbij ben je grotendeels flexibel en kun je zelf bepalen wat en waar je eet. 

Uiteten op toeristische plekken en lokale restaurants

Onze grootste tip is altijd wel: eat local. Maar toch is dit altijd wat moeilijker te realiseren. Toeristische plekken zijn er niets voor niets en zijn daarom heel goed in het trekken van toeristen met aantrekkelijke afbeeldingen en grote drukke tenten. Maar probeer waar mogelijk zo lokaal mogelijk te eten, want niet alleen is dat veel leuker en steun je de lokale bevolking met jouw diner/lunch, maar ook is het een stuk goedkoper!

Fastfood

Het komt vaker voor dan dat je denkt, maar veel reizigers kiezen er zo nu en dan ook voor om fastfood te halen. Dit kan zijn het afhalen bij een grote fastfood keten of het bestellen van een paar pizza's. Want je hoeft niet elke dag uiteten toch, het is immers wel zo makkelijk te halen :-)

Voor Fastfood kun je rekenen dat je ongeveer 6 EUR per persoon kwijt bent. Als je er voor kiest om uiteten te gaan, kost een driegangen menu al iets meer dan 25 EUR. Wil je dus echt op budget gaan tijdens de rondreizen Bulgarije dan is dat uiteraard een optie. 

Uiteten Bulgarije

Overzicht kosten van drankjes

Bij enige regelmaat zul je waarschijnlijk ook ergens een drankje gaan doen. Voor goedkope drank zit je in Bulgarije op de goede plek. Zo kost een middenklasse fles wijn ongeveer 5 EUR. Voor een halve liter binnenlands bier ben je ongeveer 1,50 EUR kwijt. Geïmporteerd bier is dan uiteraard iets goedkoper. Cocktails kosten rond de 6 EUR, maar dan heb je ook nog eens happy hour en dan kun je ze al krijgen voor de helft van het geld.

Voor de non-alcoholdrinkers, een fles water kost 50 cent. Een frisje kost dan rond de 1,10 EUR. En voor de koffieliefhebbers: een cappuccino is ongeveer 1,50 EUR en een espresso/koffie rond de 1,10 EUR.

Speciale dieetwensen

Vaak gaan er ook reizigers mee met speciale dieetwensen, dat is geen enkel probleem alleen is het wel raadzaam om je een beetje in te lezen op de plekken die je bezoekt en of jouw dieetwens wel gerealiseerd kan worden. We behandelen hierin kort vegetarisch, veganistisch en glutenvrij eten in Bulgarije.

Vegetarisch

Vegetarisch eten in Bulgarije is vaak makkelijk te doen. Kom je er echt niet uit dan zijn er veel soepen die je als vegetariër prima kunt eten. Ook zijn er verschillende restaurants te vinden met een vegetarische menukaart.

Veganistisch

Vegan eten word in Bulgarije net zo populair als in Nederland. Zo is er nog veel in ontwikkeling, maar zijn er diverse opties die je in Bulgarije kunt eten waar geen dierlijke producten in verwerkt zitten. Ook zijn er restaurants volledig ingesteld op het veganisme.

Gluten- en lactosevrij

Gluten- en lactosevrij word iets lastiger. Vaak is dit lastiger te controleren en heb je niet heel veel opties. We raden het aan om je extra goed in te lezen over de plekken die je bezoekt en welke opties je hebt.

Voor alle dieetwensen en allergieën is het raadzaam om een kaartje te maken. Hierop staat met afbeeldingen, in het Engels en in het Bulgaars wat je niet mag/wil eten. Dit kun je zien aan de keuken of aan de gids.

Neem altijd snacks mee voordat je op reis gaat. Lukt het een avondje niet om te voldoen aan je dieetwensen dan heb je een extra buffer om op terug te vallen.

Kosten van vervoer en mogelijkheden

Tijdens de rondreis Bulgarije zit je vlucht en al het lokale vervoer naar accomodaties/activiteiten inbegrepen bij je reissom. Maar zo nu en dan heb je ook wat vrije tijd in de steden. Welk vervoer pak je dan? en hoeveel ben je kwijt? Over het algemeen zijn de (niet toeristische) bussen het goedkoopst. Hierbij moet je denken aan een enkele rit voor ongeveer 80 cent. Maar dan moet je wel kijken naar welke bus je moet hebben, eventuele overstappen, waar je tickets kunt halen, etc. Een taxirit start vaak met 1 EUR. Voor elke kilometer betaal je vervolgens ongeveer 50 cent. Maar ook dit kan per stad verschillen.

Plovdiv, Bulgarije

Is Bulgarije dus goedkoop?

Bulgarije is, zeker als je het vergelijkt met andere Europese landen, heel goedkoop om in rond te reizen. De prijzen van producten liggen een stuk lager dan hier in Nederland. Dat maakt dat je lekker veel uiteten kunt en een heerlijke vakantie tegemoet gaat!

Overzicht kosten per product

Let op: We geven de prijs aan in euro's, in Bulgarije zullen de prijzen dubbel het bedrag aangegeven worden in Bulgaarse lev.

Eten:

 • Fastfood: 6 EUR
 • Simpel driegangen menu: 25 EUR

Drankjes

 • Koffie/espresso: 1,10 EUR
 • Cappuccino: 1,50 EUR
 • Fris: 1,10 EUR
 • 1,5 liter fles water (in supermarkt): 0,50 cent
 • 0,5 liter lokaal bier: 1,50
 • Geïmporteerd bier: 2 EUR
 • Fles wijn: 5 EUR
 • Cocktail: 6 EUR, 3 EUR tijdens happy hour

Fooi

 • 30 EUR voor de gehele reis.
 • Fooi voor jullie gids en chauffeur

Souvenirs

 • Bulgaars T-shirt: 20-30 EUR
 • Sleutelhanger of magneet: 3-6 EUR

Het opstellen van een budget

Veel mensen stellen helemaal een budget op, terwijl anderen 'go with the flow' gaan. Het is helemaal niet erg om een budget te volgen en vaak kun je dan ook een stuk goedkoper uit zijn dan mensen die geen budget aanhouden. In de groep kan het verschillen. Veel mensen kiezen ervoor om elke avond uit eten te gaan, terwijl een andere groep liever een keertje overslaat en voor de goedkopere optie kiest. Je zult al snel merken dat je niet de enige bent met een budget en er altijd wel iemand tussenzit met dezelfde wensen als jij.

Laat je vooral niet beïnvloeden door andere reizigers. Niet iedereen hoeft elke dag uiteten of veel optionele activiteiten doen. Maar vaak zitten er wel een paar reizigers tussen met deze behoefte. Laat je niet beïnvloeden en blijf staan bij wat jij zelf graag wilt, ook al betekend dat een keer een dineetje of activiteit overslaan.

Groepsreis Bulgarije

Het grote voordeel van een groepsreis is dat je vooraf ongeveer weet waar je aan toe bent. De reissom bevat immers al je retourvlucht, activiteiten, ontbijt, afscheidsdiner en lokaal vervoer. Boek je in het laagseizoen zelfstandig? Dan kun je ongetwijfeld goedkoper uit zijn, maar bedenk dat het boeken van een reis met een reisorganisatie enkele grote voordelen heeft:

 • De reisorganisatie is verzekerd tegen faillissement. Als lid van de SGR krijg je als consument altijd je betaalde geld terug. 
 • De aansluiting bij het calamiteitenfonds zorgt ervoor dat bij bijvoorbeeld een overstroming of vulkaanuitbarsting, kosten gedekt zijn. Dit is niet het geval als je een los ticket boekt. 
 • Je reisorganisatie heeft een zorgplicht en heeft verplichtingen naar jou toe. 
 • Bij groepsreizen ben je nooit alleen. Je hebt altijd gezelschap om je heen en de kans dat je iemand vindt waarmee het goed klikt is bijna 100%.
 • Je beleeft samen de vakantie. Je bouwt dus ook samen herinneringen op die je nog jaren zullen bijblijven. 
 • Het is een stuk veiliger om met meerdere reizigers op pad te gaan. Bulgarije is veilig, maar om een reis in je eentje te maken is toch een beslissing die niet veel mensen nemen. Als je meegaat met een van de groepsreizen ben je samen met andere reizigers en ga je samen vliegen, activiteiten doen, dineren en slapen.