Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar.

Kosten ter plekke - Costa Rica

Kosten ter plekke - Costa Rica

Is Costa Rica een duur land? Wat ben je ter plaatse nog kwijt aan kosten? Hoeveel kost eten en drinken? Hoe betaal je en wat is praktisch om te doen? Deze vragen beantwoorden we voor je op deze pagina. 

Kosten en budget Costa Rica

Als je via Simi je rondreis Costa Rica boekt zul je zien dat vrij veel standaard inbegrepen is bij je reissom. Toch ontkom je er niet aan dat je tijdens een rondreis extra kosten maakt. Costa Rica is een relatief duur land vergeleken bij veel andere bestemmingen in Midden- en Zuid-Amerika. Laat je echter niet afschrikken, want je kunt ook Costa Rica prima betaalbaar houden. Daarnaast is het qua natuur en beleving 1 van de mooiste landen ter wereld. 

Wat al inclusief is bij de reissom van de Costa Rica groepsreis en wat exclusief is kun je vinden bij het kopje inbegrepen op de reispagina. 

Costa Rica budget en kosten Prijzen costa rica

Munteenheid en betalen in Costa Rica

Er wordt betaald met de Colones. Daarnaast kun je op veel plekken terecht met Amerikaanse dollars. We raden je aan om waar mogelijk gewoon in de lokale munteenheid te betalen. Dit is altijd goedkoper dan betalen met dollars. 

In geld-automaten kun je op de meeste plekken waar wij komen tijdens onze rondreizen gewoon pinnen. We raden aan dit met je gewone bankpas te doen. Let er wel op dat je deze geschikt maakt voor betalingen in Costa Rica. Dit kan meestal gewoon via je internetbankieren. Pinnen met je bankpas is goedkoper dan bijvoorbeeld geld opnemen met een creditcard. 

Let op: kies bij het opnemen van geld uit een geldautomaat, maar ook bij winkels (indien je kunt pinnen daar) altijd voor continue without conversion en betaal in de lokale valuta. Dit scheelt veel geld, aangezien je eigen bank altijd een gunstiger koers heeft. Dit scheelt op een opname zo 10 tot 20%!

Hoeveel is een colones waard en hoeveel moet ik opnemen?

1 euro is ongeveer 620 colones. Wisselkoersen verschillen van moment tot moment, dus controleer voor je vertrekt nog even wat de huidige koers is op 1 van de vele websites. Voor de Amerikaanse dollar wordt meestal een ongunstiger wisselkoers gehanteerd. 

Als je pint raden we je aan om te bedenken wat je ongeveer nodig hebt. Het is goedkoper om een relatief groot bedrag tegelijk op te nemen. Pin een bedrag dat groot genoeg is om een dag of 5 mee vooruit te kunnen. Zorg er daarnaast voor dat het weer niet zo'n groot bedrag is dat het buikpijn geeft als het gestolen zou worden. Een bedrag van rond de EUR 150 per keer is praktisch. 

Wat kost een maaltijd in Costa Rica gemiddeld?

Bij je reissom is ontbijt elke dag inbegrepen. Daarnaast zul je op enkele plekken lunch of diner krijgen. Op de Costa Rica reispagina vind je als je naar de leeftijdsgroep klikt onder het kopje "inbegrepen" precies wat wel en niet bij je reis is inbegrepen. 

Uit eten op populaire plekken in moderne restaurants:

Op toeristische plekken betaal je al snel tussen de 15 en 20 euro voor een volledige maaltijd en wat te drinken. Alcohol is qua prijs relatief duur. Voor een biertje betaal je al snel 3 tot 4 euro. Een kop koffie is echter goedkoper dan in Nederland. 

Onze tip: eat local. Bezoek een zogeheten "soda". Dit zijn een soort snackbarretjes waar je makkelijk en een stuk goedkoper eet. Daarnaast eet je tussen locals, wat je vakantie ook een andere dimensie geeft. Uit eten gaan bij een soda doe je voor tussen de 5 en 7 euro en is dus aanzienlijk goedkoper. 

Voor lunch raden we je aan om met de lokale Nederlandstalige gids te overleggen een stop te maken bij een kleine supermarkt of bakkerij. Zo druk je de kosten enorm. 

Lokale restaurants "soda"

Een stuk goedkoper dan eten in populaire restaurants is het eten in een lokaal restaurantje. Deze sodas vind je overal in Costa Rica en zijn een soort veredelde snackbars met vaak een prima assortiment aan smakelijk eten. Houd er rekening mee dat het vooral lokale gerechten zijn, maar als je een land echt wilt beleven is er eten absoluut de moeite. Costa Rica is relatief goed ontwikkeld. Je kunt gerust op dit soort plekken eten. 

Snacks en pizza

Je kunt op veel plekken ook snacks halen, zeker op plekken waar ook toeristen komen. Hier kun je voor zo'n 8 euro een pizza kopen (groot) of eenvoudiger snacks. 

Glutenvrij en veganistisch eten in Costa Rica

Als je glutenvrij of veganistisch eet heb je te maken met meer voorbereiding. Vegetarisch eten is in Costa Rica geen enkel probleem. Ben je veganistisch of eet je glutenvrij? Dan is het aan te raden om:

 • Een Spaanstalig kaartje mee te nemen met wat je kunt eten. Deze vind je bijvoorbeeld hier.
 • Zelf snacks mee te nemen. Je hebt dan altijd iets achter de hand. 
 • In hotels is het geen probleem, daar lukt het over het algemeen zonder problemen om aangepast te eten.
 • Bij veel verre bestemmingen kunnen wij als reisorganisatie geen 100% garanties geven, omdat we geen inzicht hebben in lokale restaurants etc. Het is belangrijk om dus zelf goed na te denken in hoeverre je kunt aanpassen. 

Kosten activiteiten Costa Rica

Dit is een relatief grote kostenpost, maar als je je rondreis Costa Rica bij Simi boekt zijn al aardig wat activiteiten standaard inbegrepen bij je reissom. Zo gaan we raften op de Pacuare Rivier, zit een boottocht inbegrepen, een canopy tour in de boomtoppen en toegang tot de hotsprings. Al met al boek je dus een aardig complete reis, maar we merken dat mensen het toch leuk vinden om nog extra dingen te ondernemen. Als je er eenmaal bent wil je er natuurlijk ook alles uithalen!

Een paar voorbeelden van activiteiten en bijbehorende kosten:

 • Raften - 60 tot 70 euro
 • Dolfijnen spotten - 60 euro
 • Monteverde toegang - 19 euro
 • Ziplinen - 50 - 60 euro

Vliegen en vervoer Costa Rica

Als je je rondreis via Simi boekt zit je retourvlucht, ruimbagage en alle lokale vervoer bij je reissom in. Een vlucht naar Costa Rica boek je in het laagseizoen voor ongeveer 500 euro retour, in het hoogseizoen (juli/augustus/september) betaal je al snel 1000 tot 1100 euro. Lokaal vervoer is goedkoop als je uitsluitend met bussen reist. Huur je een auto of georganiseerd vervoer, dan lopen de kosten snel op. 

Costa Rica kosten prijzen costarica

Costa Rica goedkoop?

Helaas is het reizen door Costa Rica niet supergoedkoop. Er zijn voldoende landen, met name in Azië, waar je goedkoper kunt rondreizen. Costa Rica heeft echter wel heel veel andere voordelen. Om te beginnen is er de adembenemende natuur. De biodiversiteit in Costa Rica is enorm. Het is het hele jaar lekker warm en je hebt twee verschillende kusten. Je combineert dus eenvoudig strand en bergen, vulkanen en tropische regenwouden. Het is een relatief compact land met een vrij goede infrastructuur op de meeste plekken. 

Oh! Regenseizoen? 

Veel mensen maken zich (onnodig) druk om het regenseizoen in Costa Rica. Ook hier hebben we wat achtergrondinformatie voor je verzameld om mee te nemen in je afweging bij het kiezen van jouw ideale vakantie!

Tips voor je budget

Iedereen heeft een ander budget. Heb je iets minder te besteden? Maak je dan vooral niet druk en sla het dure restaurant gewoon over als dat kan. Je vindt in een groep altijd wel mensen die het prima vinden om wat goedkoper te eten en drinken. Laat je dus niet teveel beinvloeden door anderen. 

Met name de lunch kun je eenvoudig goedkoop houden. Een bezoek aan een supermarkt of bakker is altijd voordeliger dan uit eten gaan. 

Wees daarnaast kritisch op welke extra activiteiten je wilt doen. Ook hier geldt: laat je niet beinvloeden door anderen. Je hoeft echt niet allerlei dure activiteiten bij te boeken, het programma zoals je dat boekt met Simi is al best heel volledig en een middagje bij het zwembad is ook lekker!

Groepsreizen Costa Rica

Het grote voordeel van een groepsreis is dat je vooraf ongeveer weet waar je aan toe bent. De reissom bevat immers al je retourvlucht, activiteiten, ontbijt en lokaal vervoer. Hierdoor wordt het erg overzichtelijk. Boek je in het laagseizoen zelfstandig? Dan kun je ongetwijfeld goedkoper uit zijn, maar bedenk dat het boeken van een reis met een reisorganisatie enkele grote voordelen heeft:

 • De reisorganisatie is verzekerd tegen faillisement. Als lid van de SGR krijg je als consument altijd je betaalde geld terug. 
 • De aansluiting bij het calamiteitenfonds zorgt ervoor dat bij bijvoorbeeld een overstroming of vulkaanuitbarsting, kosten gedekt zijn. Dit is niet het geval als je een los ticket boekt. 
 • Je reisorganisatie heeft een zorgplicht en heeft verplichtingen naar jou toe. 
 • Bij groepsreizen ben je nooit alleen. Je hebt altijd gezelschap om je heen en de kans dat je iemand vindt waarmee het goed klikt is bijna 100%.
 • Je beleeft samen de vakantie. Je bouwt dus ook samen herinneringen op die je nog jaren zullen bijblijven. 
 • Hoewel het een veilig land is in grote lijnen, is Costa Rica gewoon een ontwikkelingsland. Dat betekent dat er altijd het risico op overvallen, demonstraties en plotselinge protesten is. Een reisorganisatie werkt met lokale partijen en past het reisschema aan indien nodig, zonder extra kosten voor jou als reiziger.

En: twijfel je nog over je rondreis Costa Rica? Check dan onderstaand filmpje! 

Let op: De informatie op de besbetreffende reispagina is het meest up to date en altijd leidend qua informatie. Deze pagina is bedoeld om je een beetje achtergrondinformatie te geven dat nuttig kan zijn voor jouw groepsreis. Hoewel we ons best doen om alle informatie up to date te houden, kan het zijn dat en prijswijzigingen optreden op de bestemming.