Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar.

Groepsreis Georgië
 • Sluit je aan bij onze groepsreizen
 • Altijd incl. vervoer
 • 65% reist solo
CAL SGR ANVR

Groepsreis Georgië

Vanaf 1 581,50 €

Georgië is wellicht niet de meest voor de hand liggende keus voor een jongerenreis, maar iedereen die "wie is de mol" gekeken heeft, weet dat in Georgië het avontuur wacht! Tijdens deze 11-daagse groepsreis beleef je een jongerenreis om nooit te vergeten! Behalve indrukwekkende trektochten op avontuurlijke wijze en overnachtingen in lokale guesthouses, kun je in Georgië rekenen op ongereptheid en actief bezig zijn.

Behalve een bezoek aan veel van de hoogtepunten op cultureel gebied, boek je met deze reis ook echt een wandelvakantie. We maken tijdens de reis verschillende (pittige) trektochten door de bergen en hoewel er paarden meereizen om het eten en onze bagage mee te nemen is dit wel een vakantie voor wie echt actief wil zijn! 

Naast het avontuurlijke gedeelte in de bergen verblijven we ook enkele nachten in de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Zo kun je ook lekker bijkomen van de avontuurlijke dagen in de ruige natuur van het land. In Tbilisi is er ontzettend veel cultuur, geschiedenis en gastvrijheid te vinden. 

Georgie is een reisbestemming die nog niet is platgelopen door toeristen en daarom een lekker avontuurlijke en authentieke bestemming voor een Simi Reis. Het landschap bestaat voor 30% uit bos en er zijn nog vele stukken onaangetast.

Samen met andere 18 tot 32 jarigen ga je het avontuur aan. Deze groepsreis Georgië is een zo goed als complete rondreis. Reis mee met deze singlereis naar Georgië waarbij de vlucht, het programma en entrees zoals onderstaand beschreven, de accommodaties, Nederlandstalige reisbegeleider, Engelstalige gids en zelfs de maaltijden zijn vrijwel geheel inbegrepen!

Deze groepsreis Georgië vereist wel een enigszins goede conditie. Er zijn geen of weinig mogelijkheden om de trektocht in te korten en de faciliteiten in de bergen van Georgië zijn beperkt. Zorg dus voor een goede voorbereiding van deze unieke groepsvakantie naar Georgië.

Als je op zoek bent naar een avontuurlijke, actieve jongerenvakantie en op zoek bent naar een unieke reis, raden we je zeker aan deze reis te overwegen! 

LET OP: dit jaar wordt deze groepsreis helaas niet aangeboden. Bekijk het overige reisaanbod voor een andere geweldige groepsreis.

 • Excursies
 • 11 dagen
 • Uitdagend/Intensief
 • 18-25 jaar

Je ziet hierboven de gemiddelde leeftijden van al onze groepsreizen bij elkaar opgeteld in de afgelopen drie jaar.

Highlights

 • Hoofdstad Tbilisi verkennen
 • Slapen in hotels en guesthouses
 • Hikes door Tusheti regio met paarden
 • Kaukasus gebergte
 • Diverse UNESCO sites
 • Anuari Castle
 • Gergeti Trinity Church
 • Georgische militaire weg
 • Prachtige natuur
 • Waterreservoir van Zhinvali met legenden
 • Berglift naar Narikala Fortress
 • En meer!
Bekijk meer

Inclusief

Inbegrepen bij de reissom zijn:

 • Heen- en terugreis per vliegtuig inclusief handbagage
 • Alle transfers
 • Accommodaties in hotels en guesthouses
 • Ontbijt, lunch en diner in Georgie exclusief lunch op aankomstdag
 • Nederlandstalige reisleiding
 • Engelstalige gids 
 • Paarden tijdens de trektochten voor vervoeren eten
 • Alle activiteiten die in het programma zijn opgenomen
 • Verblijfskosten

Exclusief

Niet inbegrepen zijn de volgende kosten:

 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering
 • Ruimbagage
 • Kosten voor eventuele inentingen
 • Eigen uitgaven
 • Drankjes
 • Optionele activiteiten

Dag 1 - Amsterdam - Tbilisi

De rondreis kan beginnen! We vliegen naar Tbilisi Airport. Doordat het 3 uur later is in Georgië (vanwege het tijdsverschil) zullen we vroeg in de ochtend op dag 2 aankomen in deze hoofdstad van Georgie.

De transfer en de Nederlandstalige reisleider zullen jullie opwachten bij het vliegveld om vervolgens naar het hotel te gaan. We checken in en pakken nog even een paar uur slaap voordat we een citytour krijgen door de stad Tbilisi en daarna gaan dineren.

We raden je aan om vandaag een aantal lekkere snacks te kopen voor de komende trektocht-dagen. 

Vluchtinformatie:

Je vliegt met een groepsticket naar Georgië met 1 overstap. Alleen als je extreem last minute boekt bestaat de kans dat je op een andere vlucht terecht komt in verband met de deadline van de luchtvaartmaatschappij. Zoals bij elke vliegreis raden we je dan ook aan om tijdig te boeken, zodat we je plekje op de vlucht snel kunnen garanderen. 

Dag 2 - Tbilisi

Jullie krijgen een rondleiding door het oude stadsgedeelte van Tbilisi. Wandelend zul je diverse belangrijke plekken in de stad tegenkomen. Je zult zien dat de geschiedenis hier erg breed is en dat er verschillende bouwwerken uit diverse eeuwen te vinden zijn in de hoofdstad van Georgië. We zien onder andere de Metekhi Church, de Bridge of Peace, het district van Sulphur Baths, een waterval, het Meidan Bazaar met Georgische specialiteiten en reizen met een berglift omhoog naar Narikala Fortress.

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië. De rivier Mtkvari loopt dwars door de stad heen en op de top van de heuvel kun je een mooi fort zien staan. De stad heeft 1,4 miljoen inwoners en is in totaal maarliefst 726 m2 groot. Er leven mensen met diverse afkomsten in de stad en de stad kent door de geschiedenis veel verschillende bouwstijlen. De hoofdstad van Georgië heeft veel hoogteverschillen waardoor je van veel punten mooie foto's kunt maken van de stad. Tbilisi is erg veilig, ook in de avond. Je kunt er daarnaast genoeg terrasjes vinden om in de avond gezellig wat je groepsgenoten te gaan drinken. Wist je dat in Tbilisi ook het achtiende seizoen van het bekende programma Wie is de Mol is begonnen?

In de avond krijgen jullie vrije tijd zodat je uit kunt rusten van de reis of met groepsgenoten alvast een avondwandeling kunt maken door de stad. 

Dag 3 - Tbilisi - Omalo - Shenako

Na het ontbijt zullen we bij het hotel worden opgehaald en reizen we naar de plaats Omalo. Tussendoor maken we een koffiestop voordat we echt de bergen in rijden. De route die we zullen rijden staat bekend om de bijzonder mooie uitzichten en de gehele regio staat op de UNESCO lijst. We rijden dwars door mooie stukken natuur en zien diverse culturele monumenten en gebouwen. We lunchen bij een mooi beekje.

Ook zullen we een stuk rijden over de Abano Pass in het Kaukasus gebergte, een weg langs de bergen. Deze route ligt best hoog (2960 meter boven zeeniveau) en hierdoor staan ook nu weer mooie uitzichten op je te wachten. De rit duurt in totaal 6 tot 7 uur en is een echte sightseeing route. We reizen ook door het grootste nationale park van Europa in Tusheti en zien het Keselo Fort en het Ethnography Museum in Omalo. 

Na Omalo vertrekken we richting de plaats Shenako. Dit is een dorp dat vol staat met 'balkonhuisjes' en bekend staat om de 19e eeuwse kerk. Gezamenlijk zullen we dineren in een guesthouse in dit dorp, waarin we ook zullen overnachten.

Dag 4 - Shenako - Chigho

Na het ontbijt maken we ons klaar voor de eerste trektocht! Een trektocht naar het dorpje Chigho. Dit dorpje ligt in de historische regio Tusheti. Tijdens de trektocht komen we langs verschillende kleine dorpjes en mooie uitzichten. We bezoeken Diklo en Old Diklo, de laatste dorpjes voor de regio overgang van Daghestani naar Tusheti. Vanaf de top bieden de twee dorpjes je supermooie uitzichten over het gebied. 

We vervolgen onze weg naar de Senare Pass, waarbij we weer verschillende mooie uitzichtmomenten hebben over bijvoorbeeld Sachaghmo, Gometsiri en andere Tusheti dorpjes. Tot slot dalen we af in een diepe kloof, waarbij de trail verborgen is tussen het groene beboste gebied vol met dennenbomen. 

We dineren en overnachten in een guesthouse in Chigho. 

 • De trektocht is ongeveer 13 kilometer lang. We zullen hier naar verwachting 5 tot 6 uur over doen. Vandaag gaan we direct een stukje klimmen (start op 2000 m - 2500 m - 1800 m - 2300 m)!
 • Tijdens de trektochten reizen paarden met ons mee om het eten te vervoeren.
 • Bij deze reis is het zeer van belang dat je goede wandelschoenen meebrengt, type B of C. Je voeten zijn je dankbaar!
 • Vandaag is een tip om vroeg op te staan en samen te genieten van de zonsopgang!

Dag 5 - Chigho - Chesho

Vandaag staat er weer een mooie wandeling door Tusheti op de planning. We wandelen door een kloof van Chigho naar Chesno. Onderweg komen we door de dorpen Dartlo, Kvavlo en Dano, waarvan Dartlo ook op de lijst van UNESCO staat. Het plaatsje is tussen 2011 en 2017 gerenoveerd en kent een unieke architectuur, mooie torens en bijzondere muurtekeningen. In de namiddag verwachten we aan te komen op bestemming.

We slapen in een simpele maar comfortabele guesthouse in Chesho.

 • De trektocht is ongeveer 18-20 kilometer lang. We zullen hier naar verwachting 5 tot 7 uur over doen. Het is vandaag vooral afdalen en vlakke stukken, waardoor het als minder kilometers aan zal voelen.

Dag 6 - Chesho - Alisgori

Na het ontbijt maken we ons klaar voor de derde trektocht. We reizen naar het dorpje Alisgori, gelegen in de Gometsari kloof. We komen door het plaatsje Pharsma, ook wel het meest romantische dorpje van Georgië genoemd. In dit dorpje kennen ze verschillende interessante legendes en een uitgebreide geschiedenis.

We bereiken tijdens het wandelen door Georgië de Nakhaicho Mountain, waar twee kloven te zien zijn. Dit zijn de Pariqita en de Gometsai kloven. Vanaf hier zul je verschillende gletsjers, open weides en massieve bossen tegenkomen. Als we geluk hebben, is de brug over het water nog steeds kapot en kunnen we te paard het water oversteken!

We overnachten in een guesthouse in Alisgori of Jvarboseli, 100 meter naast Alisgori.

 • De trektocht is ongeveer 16-18 kilometer lang. We zullen hier naar verwachting 5 tot 6 uur over doen. Vandaag maken we weer een klim, in 2019 vonden de deelnemers dit de pittigste dag, maar ook een hele mooie dag. We klimmen van 2000m naar 3100m hoogte.
 • Verbaas je er niet over als er opeens een hele kudde schapen over hetzelfde pad loopt.

Dag 7 - Alisgori - Mirgvela

Vandaag staat de laatste trektocht op het programma. We wandelen naar Mirgvela, een dorpje ver weg van de grote steden en letterlijk in de middle of nowhere. Zo genieten we nog echt een hele dag van de rust en stilte in deze mooie natuur, voordat we weer terugkeren naar Tbilisi. Om het dorp heen staan onzettend veel dennebomen, waardoor je ook vanuit hier weer hele mooie uitzichten hebt.

Onderweg bezoeken we het dorpje Dochu. Dochu ligt is een rotsachtig gebied en staat op de lijst van UNESCO. Je kunt hier opnieuw weer balconied houses vinden, maar dan met drie verdiepingen. In de namiddag komen we aan in Mirgvela.

Je hebt vandaag de mogelijkheid om het dorpje Bochorna te bezoeken (optioneel). Dit dorp ligt op 2300 tot 2500 meter boven zeeniveau en is het hoogst gelegen dorpje in Europa. De 200 inwoners hebben hier een typisch Georgische levenswijze en wonen in schattige stenen huisjes. Het dorpje ligt tussen de groene bergen en soms wonen deze mensen letterlijk in de wolken. Je kunt je misschien al voorstellen wat een prachtig uitzicht je hier te wachten staat. 

 • De trektocht is ongeveer 13 kilometer lang. We zullen hier naar verwachting 5 tot 6 uur over doen. Het is een vrij gemakkelijke trektocht vandaag, redelijk weinig hoogteverschillen.

Dag 8 - Mirgvela - Tbilisi

De trektocht dagen zitten erop en vandaag reizen we terug naar Tbilisi, waarvanuit we nog verschillende mooie locaties gaan bekijken en leuke activiteiten op de planning hebben staan van de singlereis. Vandaag is een echte reisdag en we zullen in totaal naar verwachting 5 tot 6 uur in de bus zitten. Optioneel kunnen we vandaag een stop maken bij een zwavelbadje (op basis van minimum aantal deelnemers). 

Aangekomen in Tbilisi (eind van de middag) checken we in in het hotel en zullen we samen avondeten. Afhangend van hoe lang we onderweg zijn heb je vrije tijd in Tbilisi. Ga bijvoorbeeld met je reisgenoten van de groepsreis een leuke stadswandeling maken of een drankje doen op een terrasje of in een barretje. 

 • Koop aan het begin van de groepsreis in Tbilisi alvast wat snacks voor de komende dagen. Je gaat niet snel een supermarkt tegenkomen. Ook voor de busrit van vandaag kan het lekker zijn om wat snacks bij je te hebben.

Dag 9 - Tbilisi - Kazbegi - Tbilisi

We vertrekken richting Kazbegi en zullen onderweg het middeleeuwse Ananuri Castle zien. Het kasteel kent diverse legendes en de geschiedenis gaat terug naar de 13e eeuw. Door de rijke geschiedenis rondom dit kasteel hebben de Georgiers de weg naar dit kasteel de Georgische militaire weg genoemd. Ook zien we het waterreservoir van Zhinvali, wat Tbilisi voorziet van drinkwater. Ook dit waterreservoir kent verschillende legendes en mysterieuze verhalen. Zo geloven de Georgiers dat er onder water een kerk uit de 12e eeuw is verborgen en dat het geluk brengt als je de de klokken van deze kerk aanraakt, maar ook dat als het waterniveau daalt, dat deze kerk weer tevoorschijn zal komen. Bij beide bezoekpunten zul je een prachtig uitzicht hebben over de Aragvi rivier.

We rijden door en krijgen een mooie panorama view te zien over het Kaukasus gebergte vanaf 2.395 meter hoogte. Hierna zullen we met 4x4's omhoog klimmen naar de bekende Gergeti Trinity Church dat dateert uit de 14e eeuw. Je staat op een 2.170 meter hoge berg en hebt het meest fantastische uitzicht over de de bergen, dalen en soms zelfs besneeuwde toppen van Georgië. Komt deze locatie je bekend voor? Dat zou best kunnen! Het spel 'een kwestie van vertrouwen' heeft zich hier afgespeeld tijdens de derde aflevering van Wie is de Mol in 2018.

Na een intensieve maar indrukwekkende dag zullen we weer terugkeren naar Tbilisi, waar we zullen dineren en daarna overnachten in het hotel.

Dag 10 - Tbilisi - Mtskheta - Tbilisi

De laatste echte rondreisdag is aangebroken en ook vandaag is er weer sprake van een mooi programma. We reizen eerst naar Mtskheta, waar we het Jvari klooster bekijken met uitzicht over een driesplitsing van rivieren tussen de bergen door. Dit betreffen de rivieren Aragvi en Mtkvari. Vervolgens bezoeken we de Svetitskhoveli Cathedral waar voor de Georgiers het heilige tuniek te vinden is van Jezus Christus. Fun fact: De meeste Georgiers (65%) zijn Christelijk Orthodox.

Vandaag kun je wat leuke souvenirs scoren onderweg! Hierna zullen we weer terugreizen naar Tbilisi en is het tijd en krijgen jullie nog even vrije tijd om deze hoofdstad van Georgië verder te ontdekken. De reisleider kan jullie van alles vertellen over de hotspots die jullie nog niet hebben bezocht met de gids tijdens de tour door Tbilisi.

Aan het begin van de avond zullen we dineren en breekt ons laatste avondje in Georgie aan van deze jongerenreis.

Dag 11 - Tbilisi - Amsterdam

In de vroege ochtend zullen we afscheid nemen van het mooie Georgië en Tbilisi en met een transfer naar het vliegveld gebracht worden. In 4,5 tot 5,5 uurtjes vliegen zullen we weer aankomen in Nederland. Als we in Nederland aankomen is het weer drie uur vroeger vanwege het tijdsverschil, waardoor we nog in de ochtend weer in Amsterdam zullen arriveren.

 • Er zijn weinig faciliteiten in de bergen van Georgie. Lekker avontuurlijk, maar dit houdt ook in dat je vantevoren goed moet afwegen of deze reis wat voor je is. Je kunt tussendoor de trektochten niet zomaar afhaken en zult echt door moeten hiken tot het eindpunt. 
 • We proberen natuurlijk zoveel mogelijk het programma uit te voeren zoals het op de website is aangegeven. Afhankelijk van verschillende omstandigheden zoals het weer kan het voorkomen dat er ter plekke door de lokale gids aanpassingen worden gemaakt in het programma van de singlereis. Bij een jongeren rondreis is zeker enige flexibiliteit noodzakelijk.
 • Vanwege de minder aanwezige hulp in dit gebied raden we het sterk af deze reis te boeken als je een ziekte of aandoening hebt waarbij de mogelijkheid bestaat dat je hiervoor medische hulp nodig gaat hebben, bijvoorbeeld in het geval van diabetes en epilepsie. Ondanks dat de zorg- of reisverzekering wellicht wat kosten zullen dekken, dien je ook bijna altijd eigen risico te betalen en kan het zijn dan je niet alles vergoed krijgt. Indien je twijfelt, kun je ons het beste even mailen of bellen alvorens je boekt.

Route rondreis

Belangrijke informatie / vertrekgarantie

De minimumdeelname voor onze groepsreis naar Georgië is 16 personen. Tijdens deze rondreis is er sprake van gecombineerde leeftijdsgroepen zodat we vrijwel zeker zijn van dat de groepsreis door kan gaan. 98% van onze groepsreizen gaat door. Je reist bij deze reis samen met met maximaal 23 andere 18 tot 35 jarigen. 

Vluchtinformatie

We reizen naar Georgië per vliegtuig. In totaal ben je ongeveer 4 tot 5 uur in de lucht. Afhankelijk van de vertrekdatum en de beschikbare tickets reizen we zonder of met 1 overstap, in de meeste gevallen is dit het geval. 

De geplande vluchttijden kun je vinden onder het tabje data/prijzen bij de desbetreffende vertrekdatum. Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen van de luchtvaartmaatschappij. Je kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. In de praktijk wijzigt het zelden of slechts zeer beperkt. De defintieve vluchttijden vind je enkele weken voor vertrek in je Simi account.

Let op: je naam dient exact overgenomen te worden zoals deze in je paspoort of op je ID-kaart staat. Het gaat hierbij om "Voornaam" en "Achternaam". Deze dienen exact overeen te komen. Zorg dus dat je deze juist doorgeeft aan Simi.

Je reisleider is over het algemeen al ter plaatse en vliegt dus niet met de groep mee. Boek een reis met Simi dus alleen als je het geen probleem vind om samen met je groep in te checken en te vliegen en zelfstandig (met je reisgenoten) kunt en durft te reizen.

Regelen voor vertrek

Voor Georgië hoef je geen visum aan te vragen. Ook zijn er geen vaccinaties verplicht, al worden DTP en hepatitus A vaccinaties wel aangeraden. Door de lange geldigheidsduur bij meerdere prikken van deze vaccinaties kan het zijn dat je hiervoor nog beschermd bent als je dit eerder hebt laten doen. Dit kun je checken in je vaccinatieboekje of bij je huisarts. Als je geen inentingen hebt gehad voor de mazelen wordt deze vaccinatie ook aangeraden.

Reis je samen?

Ongeveer 55% van onze reizigers boekt alleen. De overige 45% reist met twee of meer personen. Dit zorgt voor een goede mix tijdens onze reizen. Iedereen kiest natuurlijk bewust voor een groepsreis, dus je zult zeker nieuwe mensen leren kennen. 

Als je samen reist kun je dit eenvoudig opgeven op het boekingsformulier in het veld opmerkingen/bijzonderheden. Wij zorgen er uiteraard voor dat als je samen reist we jullie ook samen indelen bij alles. 

Bagage

Voor deze reis is het van groot belang dat je geen koffer meeneemt. Tijdens de trektochten zullen de paarden namelijk de bagage vervoeren. Het is van groot belang dat dit een weekendtas of backpack is, aangezien ze anders niet vastgemaakt kunnen worden aan de paarden. Probeer ook vooral niet te zwaar te pakken. Zie onderstaande foto voor een voorbeeld van hoe de bagage vervoerd zal worden en wat er ongeveer van je tas verwacht wordt. Vanwege (weers)omstandigheden kan het voorkomen dat de paarden niet mee kunnen lopen. In dat geval wordt de bagage vervoerd met een busje.

De getoonde prijs is de prijs exclusief bijdrage calamiteitenfonds (EUR 2,50 €) en de consumentenbijdrage SGR (EUR 5,00 €).

 • door Rondreis Georgie (Jongerenreizen 18-25) op 25-07-2019

  geen foto

  9

  REISLEIDING

  9

  PRIJS KWALITEIT

  9

  ACTIVITEITEN

  9

  De vakantie naar Georgie was ontzettend leuk! Veel gewandeld in prachtige natuur en mooie geschiedenis gezien. Alles was ontzettend goed geregeld door simi en onze reisleider, zowel de accommodaties als het vervoer en de gidsen. Helemaal top!

 • door Rondreis Georgie (Jongerenreizen 18-25) op 25-07-2019

  geen foto

  8.7

  REISLEIDING

  9

  PRIJS KWALITEIT

  8

  ACTIVITEITEN

  9

  Ik heb erg genoten van de reis en het was mijn geld zeker waard! De accomodaties waren beter dan verwacht en de reisleider was erg enthousiast en fijn mee in de omgang. Voor elke dag was de planning duidelijk en soms was er ook nog ruimte om zelf of gezamenlijk met de groep iets in te vullen. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar het prachtige land en de gastvrije mensen. Tevens was de dynamiek in de groep fijn, wat het reizen nog leuker maakte :). Voor de rest was het een (soms pittige) actieve vakantie. Je ziet de mooie omgeving in de bergen tijdens de (pittige) hikes, maar aan de andere kant leer je ook de mooie hoofdstad Tbilisi kennen tijdens een stadstour.

 • door Rondreis Georgie (Jongerenreizen 18-25) op 14-07-2019

  geen foto

  9

  REISLEIDING

  9

  PRIJS KWALITEIT

  9

  ACTIVITEITEN

  9

  Geweldige reis gehad naar Georgie! De tochten zijn af en toe wel zwaar, maar het uitzicht en de gastvrijheid in de guesthouses maakt alles goed. Verder ook leuke reisleiding en Georgische gids, waardoor de sfeer altijd goed was.

 • door Rondreis Georgie (Jongerenreizen 18-25) op 14-07-2019

  geen foto

  10

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  10

  ACTIVITEITEN

  10

  Ervaar, doe mee, geniet!
  Dat zijn de belangrijkste dingen die je niet mag ontwijken.
  In Tbilisi slaap je in een hotel waar je s ochtends en s avonds eet. De Georgische keuken is heel divers met veel gerechten die wij in het westen niet kennen. Alles is het proberen waard, ook de drank die ze zelf maken.
  Om in de bergen te komen rijd je een dag in een 4x4 busje. De weg wordt steeds hobbeliger, maar daar wen je snel aan. Elke ochtend krijg je een lunchpakket mee van het guest house, in de middag lunch je dan onder het oog van een prachtig uitzicht.
  Ons kent ons in het Tusheti gebergte, iedereen is vriendelijk. De guesthouses zijn netjes verzorgd met een bed, wc en douche, diner, ontbijt en een lunchpakket voor onderweg. WiFi en stroom is beperkt aanwezig, dus je komt geheel zen terug van vakantie.
  Water om te drinken komt rechtstreeks uit de bergen, onderweg vang je het op uit een stroompje of een kleine waterval.
  Het zijn stevige hikes met veel hoogte verschil, zorg dus dat je voorbereid op pad gaat. Een paar extra trappen lopen zou al helpen.
  Onze reisleider was een topper! Hij deed met alles mee, zocht naar oplossingen en hield de sfeer positief en gezellig.
  Ik persoonlijk zou deze reis zo opnieuw doen. Door de mensen, de groep, de reisgids en reisleider en niet te vergeten voor het land!

De hotels en guesthouses

We verblijven tijdens deze groepsreis in de zomervakantie 4 nachten in een hotel in Tbilisi en 5 nachten in verschillende guesthouses in kleinere dorpjes. De meeste guesthouses zijn recent open en zijn eenvoudig, maar comfortabel en net. Ze passen perfect bij de trektochten door typisch Georgië. Je slaapt, verschillend per guesthouse, meestal samen met 1 tot 3 andere medereizigers op een kamer. Ondanks dat we in de bergen verblijven kun je een douche verwachten met warm water (tenzij de zon heel lang niet heeft geschenen. Ze werken hier namelijk met zonneboilers) en is er op de meeste plekken internet (verwacht hier door de bergen niet het beste internet). Bij de meeste guesthouses zijn er ongeveer 3 of 4 badkamers. De guesthouses zijn meestal gemaakt van hout en kennen een simpele maar leuke Georgische inrichting. Omdat je vaak slaapt in een guesthouse van een familie bedrijf zijn de mensen enorm gastvrij. Het is fijn om je in te stellen op deze cultuur en niet te veeleisend bent, gezien de cultuurverschillen. Daarnaast is het natuurlijk een echt avontuur! De hotels in Tblisi betreffen nette 3 sterren hotels.

Vaak kom je na de trektochten aan het einde van de middag aan in een guesthouse. Het kan zeker leuk zijn om een leuk spelletje mee te nemen voor in de avonden! Indien je in de Whatsappgroep zit met je reisgenoten kunnen jullie samen even overleggen, zodat jullie geen dubbele spelletjes meenemen. Daarnaast is het op sommige plekken mogelijk om een gezellig kampvuur te maken.

Voorbereiden voor de trektochten

Tijdens de rondreis door Georgië maken we verschillende trektochten. Bereid je hier goed op voor door bergschoenen (B/C) mee te nemen en daarnaast ook kleding en een rugzak die lekker zitten. Houd er rekening mee dat het in de bergen wat koeler kan zijn dan in Tbilisi, zeker aangezien op hoogtes lopen van 1800 tot 3000 meter hoogte in de bergen. We hopen natuurlijk van niet maar het kan ook voorkomen dat het regent, waardoor (lichtgewicht) regenkleding ook handig kan zijn. Neem altijd voldoende water mee. Wat snacks kunnen natuurlijk ook nooit kwaad!

Als je vaker wandelingen maakt, zijn deze hikes prima te doen. Ze zijn avontuurlijk, met hoogteverschillen en vooral ontzettend mooi. Het is de beste manier om de Tusheti regio te ontdekken. Als je al even niet hebt gewandeld hebt kan het handig zijn een paar flinke oefenwandelingen te maken alvorens je vertrekt naar Georgië. Doordat er weinig faciliteiten zijn in de bergen kun je simpelweg tussendoor niet afhaken. We zullen vier dagen achter elkaar wandelen. De wandelingen varieren tussend de 13 tot 15 kilometer en bij alle wandelingen zijn we ongeveer 5 tot 6 uur onderweg (vanwege hoogteverschillen), inclusief pauzes. Bedenk dus goed van tevoren of deze reis bij je past en of je de hikes aankunt.

Medische hulp en reizen met een ziekte

In dit gebied komen minder ziekenhuizen en huisartsen voor dan we in Nederland gewend zijn. Natuurlijk hopen we dat het niet nodig is dat we medische hulp moeten inschakelen, maar het is altijd handig er van tevoren over na te denken. Mocht er iets gebeuren in de lager gelegen gebieden, dan word je opgehaald met een ambulance en in de hoge berggebieden met een helikopter. Ook hier geldt hetzelfde alarmnummer; 112.

Vanwege de minder aanwezige hulp in dit gebied raden we het sterk af deze reis te boeken als je een ziekte of aandoening hebt waarbij de mogelijkheid bestaat dat je hiervoor medische hulp nodig gaat hebben, bijvoorbeeld in het geval van diabetes en epilepsie. Ondanks dat de zorg- of reisverzekering wellicht wat kosten zullen dekken, dien je ook bijna altijd eigen risico te betalen en kan het zijn dan je niet alles vergoed krijgt. Indien je twijfelt, kun je ons het beste even mailen of bellen alvorens je boekt.

Weetjes

 • Tbilisi - Tbilisi is de hoofdstad van Georgie en hier zal de groepsreis beginnen en eindigen. Het is een stad vol gastvrije mensen, kleurrijke gebouwen, interessante oude kerkjes en diverse bouwstijlen. Ook kun je hier een mooi fort vinden op de heuvel. De stad is vrij West-Europees en er leven mensen van diverse afkomsten samen. 
 • Georgie - Georgie bestaat voor 30% uit bossen en is hiermee een groen land. De bevolking staat bekend als levensgenieters en zijn over het algemeen altijd in voor een goed feest. Iedere gast die het land bezoekt is voor Georgiers een geschenk van God, waardoor ze erg gastvrij zijn. 
 • Kleding - Qua kleding hoef je op cultureel gebied niet met veel rekening te houden. Enkel als je een kerk binnengaat dien je netjes gekleed te zijn. Georgische vrouwen dragen in de kerk vaak een hoefddoekje. Goede wandelschoenen zijn wel een echte must (type B/C). Neem voornamelijk kleding mee dat je in laagjes kunt dragen. In de bergen en in de avonden kan het namelijk best afkoelen.
 • Eten en drinken - Mensen in Georgie houden van eten. Ze eten vaak kleine koude en warme hapjes als voorgerechten en houden veel van vlees, kruiden, peper, plat brood, walnoten, bonen, kaas en paprika. Deze producten zul je dan ook veel in de gerechten tegenkomen. Georgie staat bekend om wijn, maar ze houden hier ook van (rijst)bier. Water kun je het beste niet uit de kraan drinken maar kopen. gue
 • Taal - In Georgie hebben de mensen hun eigen taal, Georgisch. Ze hebben een eigen alfabet en de taal lijkt dan ook niet op andere Europese talen. De jongere bevolking kan goed Engels. 
 • Elektriciteit - Je hoeft geen wereldstekker aan te schaffen, de stopcontacten zijn in Georgie hetzelfde.