Bergschoenen kopen. Welke bergschoenen heb je nodig?

Bergschoenen kopen. Welke bergschoenen heb je nodig?

Wandelen is tijdens veel reizen van Simi Reizen een onderdeel in het programma. Tijdens de reizen kan het zijn dat je gaat bergwandelen, wandelen langs de kust of deels wandelend een nationaal park gaat verkennen. Hartstikke mooi en leuk natuurlijk.

Hiervoor is het handig om van tevoren bergschoenen aan te schaffen en deze van tevoren goed in te lopen. Als je voor de eerste keer bergschoenen koopt kan het best zo zijn dat je niet goed weet welke je het beste kunt kopen. Logisch, wat er zijn allemaal verschillende soorten. Wij vertellen je in dit blog welke bergschoenen handig kunnen zijn voor het wandelen tijdens de groepsreizen van Simi Reizen. Daarna geven we je nog een aantal goede tips.

Moet ik echt bergschoenen aanschaffen?

Niks moet, maar het is voor veel reisbestemmingen wel de moeite waard. Bergschoenen gaan vaak wel tien jaar zonder veel problemen mee en komen altijd van pas tijdens wandelingen en tochten in de bergen. Een goede bergschoen biedt veel meer bescherming aan je voeten en enkels dan reguliere schoenen. 

Hoewel het een forse uitgave is (de meeste bergschoenen zijn niet super goedkoop), heb je er jaren profijt van. 

Bergschoenen of wandelschoenen:

 • Ondersteunen je enkel
 • Dempen afdalingen (minder snel last van knie-klachten etc)
 • Zorgen dat je bij lange tochten meer comfort ervaart
 • Zijn vaak waterdicht of waterafstotend
 • Gaan jaren en jaren mee

Elk jaar krijgen we de vraag wel gesteld of het wel echt nodig is om bergschoenen te hebben. Voor sommige van onze groepsreizen is dat niet noodzakelijk. Voor de meeste groepsreizen met natuur is het wel aan te raden. 


Wandelen met de goede type wandelschoenen

Er zijn 4 typen wandelschoenen, namelijk type A, B, C en D. Bij sommige winkels komen er ook gemixte types voor, bijvoorbeeld wandelschoen A/B. Elk type wandelschoen kan handig zijn voor een ander soort wandelen. Over het algemeen staat A voor de de minst zware wandelingen en D voor de zwaarste wandelingen.

Wandelen met wandelschoen type A

De eerste type wandelschoen is het beste voor eenvoudige wandelingen. Dus bijvoorbeeld voor een boswandeling in de Nederlandse bossen waarbij je weinig te maken hebt met stijgingen en dalingen. Deze schoenen zijn vaak lekker soepel, waardoor het lekker om je voeten zit. Ook als je op asfalt gaat lopen kunnen deze schoenen erg comfortabel zitten. 
Wandelschoenen van type A zijn over het algemeen niet geschikt voor echt bergachtig terrein. Het voordeel is wel dat je ze eenvoudig in kunt zetten voor een mooie boswandeling, iets dat je met zwaardere schoenen niet altijd zult doen. 

Wandelen met wandelschoen type B

Dit type bergschoenen zul je het meest tegenkomen in een outdoorwinkel. Deze schoenen zijn het meest geschikt voor iets avontuurlijkere wandelingen dan de bergschoenen van type A. Je kunt hiermee over dezelfde paden lopen als de type A schoenen, maar ook over paden met kiezelstenen en je kunt ze dragen bij klimtochten en in de jungle.
Je merkt minder van de ondergrond waar je op loopt, wel zo comfortabel. De schoen zit vaak hoger dan type A, waardoor je enkels goed beschermd zijn tegen schaafwonden van rotsen. Daarnaast zijn ze lekker stevig en heb je meer grip op de weg. De meeste type B schoenen zijn daarnaast ook waterdicht en laten alles goed doorluchten. 
Ook hier vind je weer een combinatie B/C schoen. Deze is handig in bijvoorbeeld Noorwegen of Ierland, maar voor de andere groepsvakanties vaak geen noodzaak. 
TIP: laat je goed voorlichten. Vertel de medewerker in de winkel wat je van plan bent tijdens je vakantie en daarna. Ze kunnen je dan prima adviseren. 

Wandelen met wandelschoen type C

Type C bergschoenen zijn gemaakt voor serieuze trektochten in de bergen en voor ruige wegen. Als je een flinke bergwandeling gaat maken in de hoogte waarbij je veel moet klimmen, zijn deze schoenen erg handig. Je enkels en voeten krijgen meer steun tijdens het wandelen. Ook een groot voordeel is dat deze schoenen vaak ook waterdicht zijn. Je kunt type C wandelschoenen dus het beste dragen indien je vaak van de wandelpaden af gaat en ruig terrein wilt betreden. Ze zijn stugger dan type A en B schoenen. 
Type C is prima geschikt voor echte bergtochten, waarbij je veel over afwisselend terrein komt met rotsblokken en gruis. 

Wandelen met wandelschoen type D

Deze schoenen zijn meer geschikt voor kortere, heftige wandelingen en zijn vaak wat stugger, maar ook waterdicht. Dit type schoenen zul je niet snel nodig hebben tenzij je echt flinke bergen gaat beklimmen. Ze zijn meer voor korte wandelingen bedoeld omdat ze niet comfortabel genoeg zijn om lang op te lopen en meer gemaakt zijn om stevigheid te bieden. Voor onze groepsreizen heb je dit type niet nodig.

Wandelschoenen aanschaffen: vraag en antwoord

Welke type wandelschoenen kan ik het beste aanschaffen voor het wandelen tijdens een van jullie groepsreizen?

Type B zal voor vrijwel alle reizen waarbij gewandeld wordt voldoende zijn. Het belangrijkste is dat ze goed zitten en ingelopen en waterdicht zijn. Bij sommige reizen kan een combinatieschoen tussen B/C (bij C heb je al echte bergschoenen vaak) praktisch zijn. Dit geldt met name in de gebieden waar we in bergachtige omgevingen stevige hikes maken. 

Moet ik wandelschoenen of bergschoenen kopen tijdens een actieve reis?

 We willen niemand op kosten jagen natuurlijk. Als je nooit meer van plan bent een actieve vakantie of wandelvakantie te doen zijn bergschoenen kostbaar. Bergwandelschoenen gaan overigens wel lang mee. Als je een goed merk (bv. Hanwag of Meindl) koopt, kun je er vanuit gaan dat als je voeten niet meer groeien, je jaren plezier gaat hebben van je schoenen. Bij sommige reizen zijn bergwandelschoenen echt noodzakelijk, zoals in Georgië of Oostenrijk. Bij andere reizen is het aan te raden, maar niet noodzakelijk. Je moet altijd je eigen afweging maken. Wellicht kun je wandelschoenen van iemand lenen of kun je schoenen huren. 

Waar kan ik bergschoenen kopen?

Je kunt bergschoenen kopen bij allerlei outdoorwinkels. De medewerker kan je helpen met het uitzoeken van de beste schoenen. Bergschoenen kunnen prijzig zijn, daarom is het handig om bij aanschaf te denken aan eventuele wandelplannen in de toekomst. Als je een beetje goede wandelschoenen hebt, kun je er vaak jaren mee doen.

Hoeveel kosten wandelschoenen?

 De prijzen zijn zeer divers en zijn ook sterk afhankelijk van de type en merk schoen die je van plan bent om te kopen. De meeste schoenen zijn tussen de 70 en 250 euro. Bij het kopen van wandelschoenen is het vooral van belang dat je er op let dat je comfortabel kunt lopen. Wandelschoenen voelen altijd wat logger aan dan reguliere schoenen, maar dat is vooral omdat wandelschoenen ontwikkeld zijn om je voeten beter te onderteunen. 

Heb ik echt wandelsokken nodig?

 Wandelsokken zijn vaak wel erg comfortabel. Door wandelsokken te dragen heb je vaak minder kans op blaren en zweetvoeten. Daarnaast zit er vaak een ligt verend kussentje in.

Moet ik bergschoenen echt inlopen?

Ja, dit is een heel belangrijk punt. Je wilt immers geen blaren oplopen! Het belangrijkste is dat je de wandelingen goed opbouwt, aangezien de schoenen zich gaan vormen naar jouw voeten. Dit is ook de reden dat ze vaak met de dag comfortabeler gaan zitten. Ga dus niet gelijk een 20km lange wandeling maken met je nieuwe schoenen, maar begin met ze een keer binnenshuis dragen tijdens het stofzuigen en draag ze vervolgens met het uitlaten van de hond. Daarna kun je gaan voor steeds wat langere wandelingen. 

Zin gekregen om te gaan oriënteren op een reis waarbij je kunt wandelen? Bekijk dan het reisaanbod  van Simi reizen.

Wandelen tijdens de groepsreizen van Simi

Bij veel van onze groepsreizen zul je zien dat er verschillende wandelingen of hikes in het programma zitten. Vaak zijn dit relatief eenvoudige hikes, zoals bijvoorbeeld in Ierland. We maken hier weliswaar meerdere wandeltochten, maar op de beklimming van de Croagh Patrick na is het allemaal relatief eenvoudig.

Ook tijdens de rondreizen in de USA worden vaak veel hikes gemaakt door reizigers. Dit gebeurt op eigen initiatief, waardoor het erg van jezelf afhangt wat je wilt doen. Tijdens de groepsvakanties in Slovenie en Frankrijk wordt eveneens gewandeld, maar dit zal over het algemeen wat minder intensief gedaan worden, zodat iedereen kan meekomen. Meer actief zijn de reizen naar Georgië, waarbij een goede conditie en ervaring met wandelen wel van belang zijn. 

Als je advies nodig hebt voor je reis, kun je natuurlijk altijd een vraag aan ons stellen. Hoewel we zeker niet tot in detail alles kunnen beantwoorden met betrekking tot schoenen (anders waren we schoenverkopers geweest), kunnen we op basis van onze ervaringen zeker op weg helpen bij het maken van de keus!

Tips voor aspirant-wandelaars

 • Haast je niet teveel. Zeker bij lange wandeltochten is het aan te raden je tempo te beheersen
 • Zorg dat je niet buiten adem raakt, met name bergop is het heel anders dan je gewend bent
 • Bij het afdalen kun je overwegen stokken te gebruiken om je gewrichten te ontlasten
 • Vergeet niet te genieten van de omgeving!
 • Neem niet teveel pauze. Hoewel het aanlokkelijk is, moet je elke keer opnieuw je spieren in actie brengen. Dat is vermoeiend
 • Zorg voor voldoende water, maar overdrijf het niet
 • Neem wat snacks mee voor onderweg. Mueslirepen etc. zijn prima voor een snelle hap en geven energie

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.