Hulp nodig bij het kiezen van de reis die het best bij jou past? Doe de test! Boek tot enkele dagen voor vertrek jouw zomervakantie. Voor de meeste vakantielanden is een vaccinatiebewijs, PCR-test of sneltest (antigeentest nodig). Houd daar rekening mee bij het boeken van lastminutes

Kortlopende reisverzekering

Kortlopende reisverzekering

Belangrijk:

  • De kortlopende reisverzekering kan uitsluitend afgesloten worden door inwoners van Nederland, België en Duitsland. 
  • Niet alle reisverzekeringen, met name doorlopende reisverzekeringen, dekken buitensporten.  
  • Het afsluiten van een reisverzekering als je met ons mee reist is verplicht. Uiteraard staat het je vrij om deze elders af te sluiten, maar controleer goed het dekkingsoverzicht om te ontdekken of alle outdooractiviteiten die je gaat doen hieronder vallen.

Simi Reizen biedt een aantal verzekeringen aan in samenwerking met Europeesche Verzekeringen (onderdeel van ASR). Bij veel van onze groepsreizen staan activiteiten op het programma die onder de categorie buitensporten vallen.

Het is dus van groot belang om bij je doorlopende reisverzekering na te gaan of de sporten die tijdens onze reizen worden beoefend wel gedekt worden.

Reisverzekering via Simi Reizen afsluiten

Bij je boeking is het mogelijk een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Deze wordt ondergebracht bij Europeesche Verzekeringen (onderdeel van ASR). Standaard sluit je via Simi Reizen de reisverzekering af met optimaal dekking. Dit is de meest uigebreide versie van de reisverzekering. Daarnaast verzeker je via Simi Reizen standaard ongevallendekking mee. Je sluit dus een zeer volledige verzekering af.

We hebben ervoor gekozen via onze website geen verschillende opties aan te bieden. De hoofdreden daarvoor is dat we als reisorganisatie weten wat de impact kan zijn als bepaalde onderdelen niet of niet goed verzekerd zijn. Het staat je uiteraard volledig vrij om zelf een eigen reisverzekering af te sluiten. 

Dekkingsoverzicht en voorwaarden 
(let op: je sluit bij Simi Reizen de dekking OPTIMAAL af, in combinatie met de dekking "ongevallen").
Schade melden  
Verzekeringskaart 

Veelgestelde vragen kortlopende reisverzekering

Zijn bijzondere sporten meeverzekerd?

Ja, zolang een sport niet in wedstrijdvorm, maar recreatief beoefend wordt. Uitzondering zijn gemotoriseerde sporten met een wedstrijdelement. Activiteiten als canyoning, raften etc. op het niveau dat je tijdens onze reizen kunt beoefenen geldt dat deze meeverzekerd zijn als je de verzekering bij ons afsluit. Lees wel altijd de polisvoorwaarden goed door voor je een verzekering afsluit!

Tot wanneer kan ik een reisverzekering afsluiten en hoe doe ik dat?

Je kunt een kortlopende reisverzekering afsluiten tot 1 dag voor vertrek, mits je deze ook direct betaalt. Zonder betaling is je reisverzekering niet geldig en is er geen dekking. Je reisverzekering sluit je eenvoudig af bij je boeking of via Mijn Simi nadat je je inloggegevens hebt ontvangen.

Kan ik zelf een verzekering ergens afsluiten? 

Uiteraard. 

Wat is de rol van Simi Reizen bij de verzekering?

Simi Reizen bemiddelt bij het afsluiten van de kortlopende verzekeringen. De premie betaal je aan Simi Reizen. Wij dragen zorg voor de betaling naar de verzekeringsmaatschappij. Voor de bemiddeling ontvangt Simi Reizen een vergoeding voor de administratieve afhandeling. 

Ik heb al een doorlopende reisverzekering. Is een kortlopende reisverzekering noodzakelijk?

Bij veel doorlopende reisverzekeringen zijn outdoorsporten niet standaard meeverzekerd. We raden je altijd aan om even bij je verzekeraar te controleren of de activiteiten die je tijdens je geboekte reis gaat doen meeverzekerd zijn. Met name bij sporten als canyoning, raften en klimmen is de dekking bij doorlopende verzekeraars vaak beperkt. 

Ben ik verplicht een reisverzekering af te sluiten?

Ja, als je mee reist met Simi Reizen is het verplicht om een reisverzekering af te sluiten die dekking biedt voor alle (outdoor)activiteiten die op het programma staan.

Ik heb een zorgverzekering in Nederland. Dat is toch voldoende? 

Een Nederlandse zorgverzekeraar vergoedt in de regel geneeskundige kosten over de hele wereld, maar hier zit wel een belangrijk addertje onder het gras. Deze kosten worden uitsluitend gedekt tot Nederlandse tarieven. In sommige landen zijn de kosten van bijvoorbeeld ambulance-vervoer, maar ook verblijf in een ziekenhuis dusdanig hoog dat je verzekering maar een gedeelte dekt. Een reisverzekering is hiervoor van belang. 

Ik heb schade of kosten gemaakt die onder de reisverzekering vallen. Wat moet ik doen? 

Indien je in het buitenland iets gebeurt, raden we je altijd aan melding te maken bij de verzekering. Daarnaast is een bezoek aan een huisarts of ziekenhuis in sommige gevallen noodzaak om je kosten vergoed te krijgen. Vraag dus altijd om een bewijsje van je bezoek. Indien spullen gestolen worden: doe altijd aangifte en bewaar het bewijs hiervan! Bij beschadigde spullen geldt dat je dit moet kunnen aantonen. Maak dus foto's en zorg dat je indien mogelijk een verklaring krijgt. Let er op dat beschadigingen aan bijvoorbeeld je koffer tijdens een vliegreis, door de luchtvaartmaatschappij vergoed dienen te worden, niet door je reisverzekering. 

Ik heb een klacht over de verzekering of afhandeling

Hiervoor vul je het klachtenformulier in op https://www.europeesche.nl/klachtenformulier of stuurt een brief naar:

Europeesche Verzekeringen
O.v.v Klacht
Postbus 2072
3500HB Utrecht 

Afwijkende voorwaarden vanuit België of Duitsland

In de voorwaarden van deze reisverzekering staat dat verzekerde een vaste woonplaats in Nederland moet hebben. U voldoet daar niet aan. Daarom gelden er voor u afwijkende voorwaarden.

Waar bent u verzekerd? (2.1.3)
Op het polisblad staat waar u verzekerd bent. Dat kan Europa zijn of de hele wereld. In Nederland en uw thuisland bent u alleen verzekerd:

  • terwijl u rechtstreeks op weg bent naar uw vakantiebestemming buiten Nederland of uw thuisland. Of vanuit

het buitenland rechtstreeks op weg bent naar huis;

  • tijdens een reis met minimaal één overnachting tegen betaling. U moet ons wel het originele boekings-,

reserverings- of betalingsbewijs van een reisorganisatie, camping, hotel, pension, recreatie- of bungalowpark kunnen laten zien.

Geneeskundige kosten (2.8)

De dekking geneeskundige kosten is een aanvullende dekking op de verplichte Nederlandse Basis Zorgverzekering. Heeft u die niet? Dan gelden de volgende regels:
Heef u een volledige ziektekostenverzekering in uw thuisland? En biedt deze ook dekking in het land en voor de medische dienst waar u kosten heeft moeten maken? Dan vergoeden wij de kosten die het verzekerde bedrag van uw ziektekostenverzekering overstijgen.
Heeft u geen ziektekostenverzekering in uw thuisland? Of biedt uw verzekering geen dekking in het land of op de plaats waar u medische kosten maakt? Dan heeft u geen recht op vergoeding op basis van deze rubriek.

Dien medische nota’s altijd eerst in bij u ziektekostenverzekeraar in uw thuisland. Wij nemen uw schade alleen in behandeling aan de hand van het uitkeringsoverzicht van uw ziektekostenverzekeraar.

Reis rechtsbijstand (2.9)
U kunt geen rechten ontlenen aan de dekking rechtsbijstand. Ook niet als deze is meeverzekerd.

Corona gerelateerde vragen

Hieronder kun je ook een aantal vragen vinden met betrekking tot corona. Niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan het uitgebreide dekkingsoverzicht en voorwaarden. Het gaat om de optimaal dekking, met daarbij ook de ongevallendekking. Indien je extra vragen hebt raden we je aan om rechtstreeks contact op te nemen met Europeesche Verzekeringen. Wij mogen namelijk enkel informeren en helaas niet adviseren.

Hoe zit dat precies met de dekking als het reisadvies tijdens de reis wordt aangepast?

Indien het positieve reisadvies voor vertrek wordt aangepast naar een negatief reisadvies, zal Simi Reizen je groepsreis annuleren. We willen je immers een zorgeloze vakantie aan kunnen bieden. Indien het reisadvies wordt aangepast tijdens je groepsreis, dan wordt corona gerelateerde schade niet meer gedekt door de reisverzekering. Wel wordt alle andere schade die vallen onder verzekerde gebeurtenissen gewoon nog gedekt. De dekking van de verzekering loopt af op de einddatum van de groepsreis of, indien een eerdere terugkeer, tot de dag van terugkomst. Simi Reizen heeft goed contact met lokale partners gedurende je reis, waardoor we de ontwikkelingen goed volgen.

Wat als ik ziek wordt tijdens de reis?

Het is tijdens de corona pandemie extra belangrijk dat je voor vertrek controleert of je zorgverzekering in orde is. Je zorgverzekering dekt namelijk medische kosten in het buitenland tot Nederlands tarief. Deze situatie is dus vergelijkbaar met als je de pech hebt bijvoorbeeld je been te breken tijdens je reis. Bewaar altijd bonnetjes en dergelijke als je een arts bezoekt in het buitenland, voor het geval je dit pas achteraf terug kunt claimen (en als bewijs).

Indien je ook de kortlopende reisverzekering via Simi Reizen afsluit, dan zijn medische kosten en een ziekenhuisopname verzekerd, mits de reisbestemming een positief reisadvies heeft. Bij de optimaal dekking zijn namelijk standaard geneeskundige kosten meeverzekerd. Dit geldt als aanvulling op de zorgverzekering als deze niet alles of volledig vergoedt. 

En wat als ik ziek wordt voorafgaand de groepsreis?

De kortlopende reisverzekering biedt geen dekking voor besmettingen van corona voorafgaand de groepsreis. Dit verloopt via de kortlopende annuleringsverzekering. Zie het linkje onderaan deze pagina. 

En wat als ik door het coronavirus langer in het buitenland moet verblijven?

Indien je in quarantaine moet, is er geen sprake van een vergoeding. Simi Reizen zal maximaal 3 hotelovernachtingen vergoeden indien door bijzondere omstandigheden een terugreis onmogelijk is als gevolg van onvermijdbare omstandigheden. Andere hotelovernachtingen zijn voor eigen rekening. Overleg altijd even met je verzekeringsmaatschappij.

Indien je ernstig ziek wordt tijdens de reis of wanneer je akkoord hebt van de alarmcentrale van Europeesche Verzekeringen, dan worden extra reis- en verblijfskosten gedekt. Neem als je ziek wordt tijdens de reis altijd contact op met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij. Dan kunnen zij je informeren over in hoeverre je gedekt wordt. Vooraf contact leggen voor vragen hierover kan via het reguliere telefoonnummer.

Kan ik een beroep doen op de reisverzekering als ik eerder naar huis moet?

Nee, ook dit verloopt, net als besmetting voorafgaand de groepsreis, via de annuleringsverzekering. Zie het linkje onderaan deze pagina. 

Wanneer gaat een groepsreis eigenlijk niet door vanwege corona? 

Simi Reizen zal je groepsreis annuleren indien er sprake is van een oranje of rood reisadvies, wanneer alles dicht is ter plekke of wanneer we het programma niet kunnen uitvoeren. In 2020 was alles gewoon mogelijk op de bestemmingen waarvoor een geel reisadvies werd uitgegeven.

Indien je groepsreis door ons wordt geannuleerd, dan krijg je altijd de mogelijkheid om om te boeken. Indien je liever niet wilt omboeken, dan kan je aangeven dat je een terugstorting wilt ontvangen. In 2021 gaat dit om een rechtstreekse terugstorting en niet meer om een corona-voucher, zoals in 2020.

Waar moet ik extra op letten?

Verzekeringsmaatschappijen willen altijd dat gebeurtenissen aantoonbaar zijn. Meld het daarom altijd aan de verzekeringsmaatschappij als je schade of iets dergelijks hebt en bezoek een arts indien je ziek wordt. De reisbegeleider kan je ter plekke helpen met het vinden van een arts. Daarnaast is het belangrijk om van alles de bonnetjes en dergelijke te bewaren en niet te vergeten om je Europese zorgpas mee te nemen.

Meer informatie

Bekijk ook de corona gerelateerde vragen van de kortlopende annuleringsverzekering