Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar. Boek je reis zodra je eruit bent - gemiddeld stijgen prijzen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. 

Lastminute singlereizen en jongerenreizen

Kosten ter plekke Bali

Overweeg je om mee te gaan met de jongerenreis Bali? Wat leuk! Dan vraag je je wellicht wel de volgende dingen af: 'Wat zijn de kosten ter plekke van de Bali groepsreis?', 'Is Bali een duur eiland?', 'Wat ben ik kwijt tijdens een groepsreis Bali?', 'Hoeveel kosten maaltijden op Bali?' en 'Kan ik makkelijk pinnen op Bali?' Op deze pagina over de Bali groepsreis voor jongeren geven we je antwoord op je vragen!

Wat is de beste reistijd voor Bali? Dat lees je hier!

Bali is een Indonesisch eiland en enorm populair onder Nederlandse jongeren. Als backpack bestemming, maar ook al bestemming voor een gezellige groepsreis samen met leeftijdsgenoten. Het is een van de populairste Azië rondreizen, samen met Sri Lanka en Vietnam. Veel is al inbegrepen bij deze groepsreis Bali, maar ter plekke zijn er altijd nog een paar kosten. Bijvoorbeeld de maaltijden en drankjes (die niet staan aangegeven bij de inbegrepen lijst) of een optionele activiteit die je wellicht wilt ondernemen. Ook zijn fooien belangrijk als je een bezoek brengt aan Bali. Tijdens de 16-daagse Bali rondreis maak je verschillende al inbegrepen activiteiten mee. Zo maken we een fietstocht door de rijstvelden, bezoeken we een kruiden- en plantentuin, hebben we een sunrise beklimming van de Batur vulkaan, gaan we wild-waterraften in de jungle, maken we een dolfijnentocht en nog veel meer. 

In dit artikel over de Bali jongerenreis kun je het volgende vinden:

 • Is Bali een duur Indonesisch eiland?
 • Munteenheid en betalen op Bali
 • Wisselkoersen en geld opnemen
 • Kosten eten en drinken Bali
 • Hoe werkt het met fooi op Bali?
 • Optionele activiteiten op Bali

Is Bali een duur Indonesisch eiland?

Bali is niet per se een duur Indonesisch eiland. De kosten van levensonderhoud liggen in de grote steden ongeveer 1.75 keer lager dan in Amsterdam. Doordat het vrij toeristisch is, zijn de prijzen op toeristische plekken een stuk hoger dan op de rest van Bali. Desondanks zul je hier minder uitgeven aan maaltijden en dergelijke dan in Nederland als je een dag op stap bent, vooral als je lokaal voedsel eet. Over het algemeen is Bali, in de minder toeristische gebieden, een land met lage prijzen.

Munteenheid en betalen op Bali

Op Bali betalen ze met de Indonesische Roepia, met IDR als afkorting. Je zult zien dat het omrekenen tijdens de groepsreis Bali misschien even een dingetje gaat zijn, want de bedragen lijken totaal niet op elkaar.

1 euro is ongeveer 15.000 rupiah. Het makkelijkste omrekenen is dat je ongeveer 50.000 rupiah aanhoudt voor 3 euro. Controleer voor vertrek nog even de wisselkoersen, deze fluctureren. 

 • Bankbiljetten zijn er in de bedragen 100.000, 50.000, 20.000, 5000 en 1000.
 • Muntjes zijn er in de bedragen 1000, 500, 200, 100 en 50.

Wisselkoersen en geld opnemen

Geld opnemen kun je voorafgaand de groepsreis Bali eenvoudig doen bij aankomst op de luchthaven. In de bagagehal kun je pinautomaten vinden. We raden het aan om hier alvast een klein bedrag aan Rupiah te pinnen. Bij de grote plekken die we bezoeken tijdens de jongerenreis Bali kun je ook voldoende pinautomaten vinden. Een paar tips:

 • In de toeristische gebieden kun je tijdens de singlereis Bali gemakkelijk pinnen, voor daarbuiten is het handig om contant geld op zak te hebben. Je kunt aan de gids vragen wanneer het handig is om geld te pinnen. 
 • Let erop dat je je bankpas op wereldwijd hebt ingesteld. Vaak kun je dit via internetbankieren regelen.
 • Indien je een creditcard meeneemt, bewaar beide passen dan op andere plekken. Mocht je er een kwijt raken of de pech hebben om bestolen te worden, dan heb je altijd de andere nog bij je. Buiten de grote steden zijn creditcards niet gangbaar. Geld opnemen met een pinpas is over het algemeen goedkoper dan met een creditcard. 
 • Kies bij pinnen altijd voor "continue without conversion" en reken bedragen niet in EUR of dollars af maar altijd in de lokale valuta. Dat is namelijk goedkoper. Bij iedere plek worden verschillende transactiekosten berekend als je geld gaat pinnen.
 • Zorg ervoor dat je altijd wat klein geld op zak hebt voor het geven van fooi tijdens de Bali groepsreis.
 • Controleer de limiet van je bankpas of creditcard voor vertrek. 
 • Neem je normale voorzorgsmaatregelen als je pint. Houd waardevolle spullen uit zicht en scherm je pincode af. 
 • Houd er rekening mee dat je bij sommige pinautomaten op een knop moet drukken om de pas weer uit te nemen. Dus controleer voor het weglopen bij een automaat altijd even of je het hele bedrag hebt ontvangen en of je je pinpas weer hebt.
 • Bij de meeste restaurants komt er nog een tax bovenop de prijs, meestal is dit 21%. Dit is niet hetzelfde als fooi.

Onderhandelen is iets wat op Bali ook heel normaal is. Dit kan prima bij kraampjes en souvernir winkels tijdens de groepsreis Bali, maar is niet toegestaan in de supermarkt of bij een restaurant. Ons advies is om het altijd vriendelijk te houden en een goede middenweg te vinden. Handig om rekening mee te houden is dat zodra je de onderhandeling in gaat, het gebruikelijk is dat je het product ook aanschaft. Probeer het vooral uit want het is een leuke beleving, maar houd het netjes en ga niet te ver. Voor jou is het waarschijnlijk niet veel geld, voor hun is het een warme maaltijd voor het gezin die avond. Als je gaat shoppen tijdens de groepsvakantie Bali en er hangen prijskaartjes aan de kleding, dan gaat het om een vaste prijs. Indien er geen kaartjes aan hangen is dit ook op basis van onderhandeling.

Kosten eten en drinken Bali

Je kunt ongeveer rekenen op 10 tot 15 euro per dag wat je kwijt bent aan maaltijden en snacks tijdens de jongerenreis Bali met leeftijdsgenoten. Lokale restaurants zijn altijd goedkoper dan Westers georienteerde restaurants. Ongeveer prijzen tijdens de jongerenreis Bali:

 • Lokaal eten in een warung (restaurant): 45.000 tot 75.000 rupiah / 3 tot 5 euro
 • Westerse hap, bijvoorbeeld een pizza of hamburger: 75.000 - 150200 rupiah / 5 tot 10 euro
 • Chinese/Franse/Italiaanse maaltijd in een restaurant: 274.000 - 356000 rupiah / 18 tot 24 euro
 • Menu bij de McDonald's of soortgelijk fast food restaurant: 65.000 rupiah / 4 a 5 euro
 • Cappuccino: 28.000 rupiah / 1.50 - 2 euro 
 • Espresso: 19.000 rupiah / 1 - 1.50 euro
 • Een lokaal biertje: 30.000 rupiah / 2 euro
 • Een biertje van een bekend merk: 36.000 rupiah  / 2.50 euro
 • Frisdrank: 12.018 rupiah / 0.80 euro
 • Fles water: 6010 rupiah / 0.40 euro
 • Maaltijd op straat: paar euro

Je kunt overigens heerlijk eten in warungs gedurende de groepsreis Bali met leeftijdsgenoten. Dat zijn kleine lokale restuarantjes met lokaal eten. Over het algemeen geldt dat hoe groter het restaurant is, hoe duurder het eten is. Als je goed op zoek gaat naar waar de locals eten, betaal je vaak ook minder. Omdat er veel toerisme komen, worden er meer Westerse restaurants opgezet, maar daar zijn ook de prijzen naar zoals je hierboven kunt zien. Maar soms heb je waarschijnlijk zin om even een Westers georienteerde maaltijd te eten.

Hoe werkt het met fooi op Bali

De gids zal bij het welkomstdiner 120 euro per persoon innen om gedurende de hele groepsreis Bali doorlopend fooien te geven aan alle helpers, zoals gebruikelijk in Indonesie. Door dit van tevoren vast te stellen weet je al waar je aan toe bent en daarnaast weet de gids exact wat gebruikelijk is om te geven aan fooien, zodat je niet te veel of te weinig geeft. Indien je met een klein groepje op stap gaat ergens naartoe kan het handig zijn om wat kleingeld bij je te hebben voor eventuele fooien. 

Optionele activiteiten op Bali

Heel veel excursies zijn al inbegrepen bij de reissom tijdens de groepsreis Bali met leeftijdsgenoten en daardoor hoef je niet perse nog optionele activiteiten te doen om veel uit je reis te halen. Maar mocht je toch nog iets extra's willen doen, is dat zeker mogelijk. Optionele activiteiten zijn altijd op basis van eigen risico en op basis van beschikbaarheid. Voor een boottrip inclusief snorkelen en een maaltijd ben je ongeveer tussen de 100 en 120 euro kwijt. Je kunt ook aan boord van een submarine, dat kost tussen de 55 en 85 euro. Onder het kopje reisinformatie op de reispagina jongerenreis Bali kun je de up to date optionele activiteiten en bij ons bekende tarieven vinden.

Let op: De informatie op de besbetreffende reispagina is het meest up to date en altijd leidend qua informatie. Deze pagina is bedoeld om je een beetje achtergrondinformatie te geven dat nuttig kan zijn voor jouw groepsreis. Hoewel we ons best doen om alle informatie up to date te houden, kan het zijn dat en prijswijzigingen optreden op de bestemming.