Simi Reizen als Travelife Partner

Simi Reizen als Travelife Partner

Tips en adviezen

Simi Reizen is aangesloten bij de ANVR, lid van de SGR en lid van het Calamiteitenfonds. Daarnaast is Simi Reizen Travelife Partner. Travelife is een internationaal certificeringsprogramma dat Simi en vele andere reisorganisaties helpt bij het duurzaam ondernemen. Om Travelife Partner te worden als reisorganisatie dien je te voldoen aan verschillende criteria. We vinden het als reisorganisatie heel belangrijk om aan deze criteria te voldoen, te blijven voldoen én te blijven verbeteren. Zo dragen we eraan bij dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van mooie groepsreizen. Achter de schermen zijn wij altijd bezig met duurzaamheid. In deze blog vertellen we je meer over het duurzaamheidsbeleid van Simi Reizen en kom je meer te weten over dit onderwerp.

Duurzaam reizen?

Als je denkt aan duurzaamheid, denk je in eerste instantie misschien aan het scheiden van je afval, kort douchen, weinig plastic gebruiken en vaker de auto laten staan. Allemaal dingen die vallen onder de impact op het milieu. Maar wist je dat duurzaamheid nog veel breder is dan dat? Zo kun je bijvoorbeeld ook denken aan:

  • Animal welfare, ofwel het welzijn van de dieren. Dierenleed is niet duurzaam en echt niet oké. Bij Simi Reizen zal je absoluut geen activiteiten tegenkomen als olifantenritjes, het knuffelen van leeuwenwelpen of het zien van dierenshows. Hier zijn we fel op tegen en we verbieden dit soort activiteiten ook optioneel te ondernemen tijdens de reis. Er hoort geen direct contact te zijn tussen mensen en wilde dieren. Denk hierbij ook aan het niet kopen van souvenirs die van dieren zijn gemaakt.
  • Het kiezen van kleinschalige accommodaties die worden gerund door locals, het personeel eerlijk betalen, bijdragen aan de lokale natuur, geen kinderen in dienst hebben, lokale producten verkopen en ook netjes denken aan het afval. Daarnaast zijn tenten op campings en kleinschalige lokale accommodaties een stuk duurzamer dan grote resorts waar grote hoeveelheden voedsel de hele dag worden geserveerd en overblijven. Bij diverse verre bestemmingen kun je tijdens de groepsreizen deels slapen bij locals. Niet alleen leuk voor de local experience, maar ook nog eens duurzaam!
  • Seksuele uitbuiting van kinderen. Helaas moet dit nog steeds een onderwerp zijn dat bij duurzaamheid komt kijken. Seksuele uitbuiting van kinderen vindt nog steeds plaats, wereldwijd. Wij trainen onze Simi hosts op het herkennen hiervan en voorzien ze van informatie hoe en waar ze dit kunnen melden als ze dit ergens tegenkomen op een bestemming.
  • Maar bijvoorbeeld ook het behouden van de lokale cultuur en het steunen van de lokale bevolking door het geven van fooi en te eten bij lokale tentjes.

Lokaal eten Borneo

Er valt heel veel onder duurzaamheid. We begrijpen dat reizen per definitie niet een van de meest duurzame activiteiten is. Echter kunnen we dit wel zo duurzaam mogelijk inrichten. Want let's face it, op vakantie gaan hoort er toch wel echt bij sinds de afgelopen tientallen jaren. Ook al besluit je niet te boeken bij Simi, kijk altijd op de site of een reisorganisatie duurzaamheid een belangrijk item vindt en of ze bezig zijn met het programma van Travelife of een soortgelijke organisatie.

Wat doet Simi?

Zowel intern als extern houdt Simi Reizen zich bezig met duurzaamheid. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Het samenstellen van reisprogramma's op een duurzame wijze. Hierin worden veel afwegingen gemaakt en er wordt gekeken naar of er bijvoorbeeld schadelijke activiteiten in kunnen zitten voor dieren. Ook bij twijfel vervangen we een activiteit door iets anders.
  • Intern trainen we onze Simi hosts en kantoorpersoneel op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast gebruiken we op kantoor duurzame producten, energie besparende maatregelen en scheiden we netjes ons afval. Iedereen neemt een waterfles mee naar kantoor zodat er niet onnodig flesjes water hoeven worden aangeschaft.
  • Bij Simi Reizen gaat, incidentele uitzonderingen daargelaten, alles digitaal. Je gaat bijvoorbeeld geen offline brochures vinden van Simi Reizen en we focussen ons op het online informeren van onze (potentiële) klanten.
  • Ook ben jij wellicht al social media posts, blogs en artikelen tegen gekomen over duurzamer reizen. Zo informeren we ook jou als reiziger graag over welke kleine dingen je kunt doen voor samen een grote bijdrage en kun je in je vertrekinformatie bijvoorbeeld ook informatie vinden over bijvoorbeeld culturele verschileln.
  • Wij trainen onze lokale partners en voorzien ze van informatie over het duurzaamheidsbeleid. Zij dienen te voldoen aan verschillende duurzaamheid basiscriteria om met ons te kunnen samenwerken.

Hier komen natuurlijk veel kleine stapjes bij kijken, maar deze opsomming geeft je een beeld van onze bezigheden in grote lijnen.

Wensen voor de toekomst

Wij willen ons als reisorganisatie blijven bezighouden en verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Ondanks dat we hier al veel aandacht aan besteden, willen we uiteindelijk graag Travelife-gecertificeerd zijn. Dat is het hoogst haalbare in een Travelife samenwerking.

Hoe we dit willen bereiken? Door te blijven verbeteren en goed samen te werken. Simi Reizen kan heel veel zelf duurzaam inrichten, maar het is bijvoorbeeld super belangrijk om hier ook alle partners en andere betrokken partijen (denk ook aan accommodaties en activiteitenaanbieders) in mee te nemen. Wij zorgen ervoor dat onze partners over de juiste informatie beschikken en trainen ze ook hierin. We zijn trots dat we Simi Reizen Travelife Partner mogen noemen en we gaan door!

Groepsfoto Kroatie groepsreizen

Hoe kan ik bijdragen?

We hebben een handige blog geschreven over hoe je kunt bijdragen aan duurzamer reizen. In het artikel dat je zojuist hebt gelezen heb je kunnen vinden wat Travelife Partner zijn inhoudt, wat duurzaamheid inhoudt en wat Simi Reizen onder andere doet m.b.t. duurzaamheid. In het artikel 'hoe je kunt bijdragen aan duurzamer reizen' kun je handige tips vinden hoe je als reiziger je steentje bij kunt dragen.