Corona-info: je kunt je vakantie gerust boeken. Je reissom is altijd gegarandeerd door SGR. Lees voor vertrek de vereisten voor de bestemming op Nederland Wereldwijd. Indien Simi een reis annuleert ontvang je binnen 14 dagen je geld terug (als je niet wilt omboeken naar een andere reis). 

Rondreizen Cuba 18-39 jaar
 • Sluit je aan bij onze groepsreizen
 • Altijd incl. vervoer
 • 65% reist solo
CAL CAL CAL

Rondreizen Cuba 18-39 jaar

 • 18-39 jaar
 • 16 dagen
 • Normale Moeilijkheid

Op zoek naar een bijzondere rondreis in een schitterend land? Ga voor Cuba met Simi Reizen! Ontdek het land van de bijzondere auto's, Cubaanse sigaren, heerlijke cocktails en bruisende steden. Tijdens deze rondreis Cuba reis je met een Amerikaanse auto door Havana, maak je een jeep avontuur mee, leer je de basis van de salsa dans, bezoek je een tabaksfarm van Cubaanse sigaren, ga je kajakken en overnacht je een keer midden in de natuur van Topes de Collantes. En nog zo veel meer staat op het programma!

Je reist tijdens de rondreis Cuba samen met maximaal 24 leeftijdsgenoten tussen de 18 en 39 jaar. In je vrije tijd heb je de kans om helemaal mee te gaan in de Caribische sferen door locals te ontmoeten, de muziek op te zoeken of een cocktail te proeven. Wat dacht je bijvoorbeeld van Cuba Libre en Mojito? 

We nemen je mee de natuur in, maar ook naar de gezellige steden én je komt meer te weten over de bijzondere geschiedenis. Onderweg onderneem je diverse inbegrepen activiteiten waardoor je het land echt zult ervaren. Zo gaan we bijvoorbeeld zwemmen bij watervallen, staan er diverse city tours op het programma en maken we een hike naar de top van de El Taburente. Ook leuk om te weten is dat je zelf plaats mag nemen achter het stuur van een jeep tijdens ons meerdaagse off road avontuur. 

Overnachten doen we deels bij locals, maar ook in hotels, in cabins / tenten in de natuur en in casa's. We sluiten de groepsreis Cuba heerlijk af met een all inclusive verblijf bij de parelwitte stranden en azuurblauwe zee van Varadero. Wat wil je nog meer? Vamos a la playa! Een Nederlandstalige reisbegeleider is er in Cuba bij tot aan het all inclusive verblijf. Daarnaast werken we samen met lokale activiteitenaanbieders en gidsen.

Let op: Hoewel we de planning tot in de puntjes voorbereiden, vragen we je enkel deze rondreis Cuba te boeken als je een hele flexibele instelling kunt hebben. In Cuba gaat alles niet standaard zoals we gewend zijn in Nederland. Een echte mañana mañana instelling is het beste.

Je ziet hierboven de gemiddelde leeftijden van al onze groepsreizen bij elkaar opgeteld in de afgelopen drie jaar.

 • 98% van onze reizen gaat door

Vanaf 2 606,50 €, 16 dagen

BOEK DEZE REIS Neem een optie

Dag 1 - Op naar Cuba!

Vandaag vertrekken we naar Cuba! Het land van de Caribische sferen, bijzondere auto's, de salsa dans en mooie gekleurde huizen. We vliegen vanaf Schiphol Airport. Samen met je reisgenoten kun je afspraken maken in de Whatsappgroep om te verzamelen op de luchthaven, zodat jullie gezamenlijk kunnen inchecken. De reis naar Cuba zal even duren, dus mocht je dicht bij elkaar zitten in het vliegtuig kun je alvast een beetje kennis met elkaar maken. Inclusief de overstap(pen) zullen we gemiddeld zo'n 14,5 uur onderweg zijn.

Op Cuba is het 6 uur (soms 5 uur) vroeger dan in Nederland. Door dit tijdsverschil zullen we op dezelfde dag nog aankomen op de luchthaven van Havana, de hoofdstad van Cuba. Met een transfer reizen we naar het hotel waar we vanavond zullen verblijven. Afhankelijk van de aankomsttijden kun je alvast wat sfeer proeven of kies je ervoor na een maaltijd (niet inbegrepen) lekker je bed op te zoeken. Je maakt vandaag ook alvast kennis met je Nederlandstalige reisbegeleider.

Geplande accommodatie: Hotel Vedado 500 Plus, Havana (of gelijkwaardig)

 • Een Nederlandstalige reisbegeleider reist met jullie samen door Cuba tot aan het all-inclusive verblijf.
 • Lees ook de andere relevante tabjes voor meer informatie over de Cuba rondreis!

Dag 2 - Havana ontdekken

Met een ervaren Nederlandssprekende gids zullen we deze ochtend op pad gaan. Het eerste onderdeel van het programma is een tour per Amerikaanse auto van ongeveer 1 uur. Cuba staat bekend om de mooie auto's die er rondrijden, dus dit is absoluut een mooie activiteit om de rondreis Cuba mee te beginnen en een hoogtepunt van je reis. Je wordt rondgereden door een Cubaan.

We eindigen de tour bij een fietskantoor, waar we beginnen aan een fietstocht door de stad. We zien onderweg onder andere het Plein van de Revolutie (een van de grootste pleinen ter wereld), het Metropolitan Park, de universiteit, Vedado (het zakendistrict), Miramar (wijk met veel grote huizen en mansions) en het oude centrum van Havana (La Habana Vieja).

In de middag heb je vrije tijd. Na het avondeten worden we opgehaald en reizen we naar Fabrica del Arte. Dit is een kunstgalerie en uitgaansclub, ontstaan in een voormalige bakoliefabriek. Je dompelt jezelf direct onder in het culturele uitgaansleven van Cuba! Drankjes zijn voor eigen rekening. Mocht je liever eigen plannen trekken, mag dat uiteraard ook. Je reist op eigen gelegenheid samen met je reisgenoten terug naar de accommodatie. Zodoende kun je zelf bepalen hoe laat je het wilt maken vanavond.

Geplande accommodatie: Hotel Vedado 500 Plus, Havana (of gelijkwaardig)
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 3 - Met de jeeps richting Viñales

We beginnen vandaag aan een jeep avontuur! We halen de Russische 4x4 jeeps op waarmee we beginnen aan een offroad avontuur. We rijden in colonne richting Viñales, een stadje met veel mooie houten huisjes met veranda's en in de omgeving veel tabakshuisjes. Weet je wat het leukst is aan de jeeps? Je mag zelf plaatsnemen achter het stuur! Per jeep hebben we twee bestuurders nodig, zodat je elkaar kunt afwisselen. Hiervoor heb je wel een geldig internationaal rijbewijs nodig. Zie voor meer informatie het tabje belangrijk. We reizen met vier of vijf personen per jeep. Onderweg zullen we een stop maken waar je op eigen gelegenheid een hapje kunt eten.

Bij aankomst is het tijd voor actie. We ondernemen een canopy tour met 7 platformen. Je verkent hierbij direct de mooie bosachtige omgeving van Viñales. In Viñales zijn veel leuke restaurantjes te vinden voor het avondeten, in een van deze restaurantjes zullen we vanavond samen dineren. We overnachten vannacht in verschillende casa's in Viñales.

Geplande accommodatie: Diverse casa's in Viñales
Inbegrepen maaltijden: ontbijt en avondeten

Dag 4 - Viñales - strand Cayo Juntas - Viñales

Met de jeeps rijden we vandaag nog een stuk offroad. We vertrekken naar het idyllische Cayo Jutias. Cayo Jutias is een schiereiland in het westen van Cuba met een heerlijk wit zandstrand met helderblauw water. Zwemkleding mee dus! Door de weinig aanwezige golven op zomerse dagen en de gladde helling kun je hier heel relaxt zwemmen in een kalme zee. De watertemperatuur is vaak ook aangenaam, van november tot april meestal tussen de 25 en 28 graden. 

Ook kun je hier vaak mooie krabben bekijken en als je wat meer naar het uiteinde van het strand doorloopt, kun je vaak ook zeesterren spotten! Achter ons zien we een mooi dennenbos. Een bijzondere combinatie. Je lunch op deze locatie is inbegrepen bij je reissom. Aan het einde van de dag keren we weer terug naar Viñales met de jeeps. We overnachten nog een keer op dezelfde plek als gisteren.

Geplande accommodatie: Diverse casa's in Viñales
Inbegrepen maaltijden: ontbijt en lunch

Dag 5 - Viñales - Les Terrazas met bezoek tabaksfarm

In de ochtend brengen we een bezoek aan een tabaksfarm, dit kun je niet overslaan als je in Cuba bent! Het gebied rond Viñales geldt als de bakermat van Cuba's trots: de sigaar. Je kunt in de omgeving dan ook veel tabaksplantages zien liggen. In huisjes van palmbladeren wordt de tabak gedroogd. Tijdens ons bezoek krijg je meer te weten over de groei en de behandeling van tabak en zodoende kom je te weten hoe de wereldberoemde Cubaanse sigaren tot stand komt. Met de jeeps reizen we vervolgens door naar Las Terrezas in het Sierra del Rosario gebergte. Dit gebied staat bekend vanwege aangelegde pijnboom-terrassen en oude koffieplantages. Las Terrezas is een dorp met ongeveer 900 inwoners en ligt in een beschermd natuurreservaat. In Las Terrezas geniet je van een pork roast diner (inbegrepen). We slapen vannacht in cabins midden in de natuur.

Geplande accommodatie: Cabins in de natuur bij Las Terrezas
Inbegrepen maaltijden: ontbijt en avondeten

 • Uiteraard mag je deze dagen ook meereizen met de jeeps als je geen rijbewijs hebt, wel valt of staat de reis met hoeveel mensen bereid zijn om te willen rijden. Mochten we meer aanmeldingen binnen krijgen dan nodig, dan zal helaas niet iedereen kunnen rijden. Je kunt bij je boeking aangeven of je wil rijden.

Dag 6 - Natuurdag: Uitzichten en het moeras

We beginnen de dag met een mooie hike van ongeveer 9 kilometer over het El Taburente wandelpad door het Las Terrezas Biosphere reserve, naar de top van de berg El Taburente (452 meter). Hier staat je een fantastisch uitzicht te wachten! Ook staat hier een monument gewijd aan Che Guevara, waar hij destijds een kamp had opgezet voor het guerrilla leger.

Vandaag is ook het moment dat we afscheid nemen van de jeeps. Met de tourbus reizen we naar Playa Larga, gelegen op het Zapata schiereiland. Dit is een stadje met zowel een strand als een moerasgebied met mangroves (boom- en struiksoort). Als we veel geluk hebben, zien we vandaag ook flamingo's, papegaaien en bij heel veel geluk ook een krokodil! Bij Playa Larga zullen we overnachten in casa's. De kajak gidsen zullen alvast langskomen voor de instructie voor morgen en om kennis te maken. Daarna heb je de mogelijkheid om avond te eten en vervolgens vrije tijd in de avond.

Geplande accommodatie: Casa's bij Playa Larga
Inbegrepen maaltijd
: ontbijt 

 • Interessant weetje: In 1961 vond er een mislukte invasie plaats door het Cubaanse leger (gesteund door de CIA)  bij de Varkensbaai. Hier zullen we vandaag ook langsreizen op weg naar Playa Larga. 

Dag 7 - Kajakken en Cienfuegos

Het werd bij dag 6 al een beetje verklapt, maar vandaag staat het kajakavontuur op de planning! Met de bus vertrekken we naar Las Salinas, vanuit waar we over de wateren van het Zapata schiereiland zullen gaan kajakken. Ons eindpunt van vandaag is Cueva de Los Peces of Punta Perdiz. Je hebt vandaag de kans om tijdens het kajakken krokodillen te zien, dit is namelijk het grootste moeras met krokodillen van Cuba. Hoe avontuurlijk wil je het hebben?!

Mocht ons eindpunt Cueva de los Peces zijn, dan kun je hier genieten van een natuurlijk zwemmeertje (geen zorgen, ditmaal zonder krokodillen). Na afloop stappen we weer in de bus en reizen we naar Cienfuegos, de 'Parel van het Zuiden'. Hier krijg je vrije tijd en overnachten we opnieuw in een casa.

Aanraders in Cienfuegos zijn een wandeling door de stad, een bezoek aan het indrukwekkende Palacio de Valle of het bestellen van een lekker verfrissende Mojito op een dakterras. Wist je dat Mojito's niet uit Spanje komen, maar uit Cuba? Hetzelfde geldt voor Cuba Libre, maar dat verklapt de naam natuurlijk al een beetje.

Geplande accommodatie: Casa's in Cienfuegos
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 8 - Hike en zwemmen bij watervallen

Opnieuw een lekker actieve dag op de planning! Met de bus reizen we naar El Nicho, waar we een hike maken van ongeveer 1,5 kilometer. Daarna is het tijd om te relaxen en de zwemkleding aan te trekken. We gaan namelijk zwemmen bij de watervallen! Dit water is kraakhelder en de omgeving is heerlijk groen. 

Topes de Collantes ligt ongeveer 800 meter boven de zeespiegel. Dit natuurgebied van ongeveer 200 vierkante meter groot staat bekend om de natuurlijke zwembaden met heerlijk helder water, bergen, watervallen en rivieren. Ook komen er grotten voor en groeien er pijnbomen en eucalyptus. Tezamen maakt dit het een heel bijzonder natuurgebied.

Vannacht zullen we overnachten midden in de natuur van Topes de Collantes. We slapen in tenten en/of cabins, afhankelijk van de groepsgrootte en beschikbaarheid. 

Geplande accommodatie: Cabins / tenten in de natuur van Topes de Collantes
Inbegrepen maaltijden: ontbijt en avondeten

Dag 9 - Trinidad en verblijf bij locals

Het is tijd om weer verder te trekken met onze kajak. We ontbijten eerst nog lekker in de natuur en daarna kajakken we naar de Los Helechos waterval. Opnieuw is het tijd om de zwemkleding aan te trekken, want we komen vandaag opnieuw langs een waterval waarbij we gaan zwemmen! Geniet van het verkoelende heldere water en de weelderige groenen omgeving. We zullen op dag 7 en 9 verspreid over de 2 dagen ongeveer 5/6 uur onderweg zijn met de kajaks.

We verruilen de kajaks voor de bus en reizen door naar de gezellige stad Trinidad. Hier zullen we drie nachten verblijven bij locals. Een unieke ervaring. Ook leuk om te weten is dat we dicht bij het centrum verblijven. Om de gezellige stad Trinidad te leren kennen staat er een city tour Trinidad op de planning. Onderweg zien we Casa de la Trova, een Cubaans huis wat je optioneel een bezoek kunt brengen. Hier kun je luisteren naar Cubaanse muziek onder het genot van een drankje. 

We eindigen de wandeling bij een lokale bar, genaamd Canchanchara. Op eigen gelegenheid kun je hier een lokaal drankje proberen van rum en honing. In de avond is het een aanrader een bezoek te brengen aan de mooie trappen van het centrum, waar locals altijd samenkomen voor drankjes en lokale muziek. Ervaar de gezelligheid van de typisch Cubaanse sfeer en waag een dansje! 

Geplande accommodatie: Bij Cubanen thuis in een casa, Trinidad
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 10 - Salsa en dansjes!

Vandaag staat helemaal in het teken van dans en gezelligheid in de bruisende stad Trinidad! We gaan ontdekken wie van de reisgroep een beetje losse heupen hebben voor het zwoele dansritme! Dit doen we tijdens een salsa en percussie workshop! Percussie is een verzamelnaam voor instrumenten die bespeeld worden door erop te slaan en de salsa is een dansstijl met Cubaanse oorsprong. In de middag heb je de tijd om bij te komen. Je krijgt vrije tijd om Trinidad verder te ontdekken. Bij dag 11 staan een aantal suggesties beschreven. Ook zal jullie reisbegeleider ter plekke leuke tips kunnen geven voor je bezoek aan het gezellige Trinidad.

Na het avondeten (exclusief) is het tijd om de net geleerde dansmoves in de praktijk te brengen! We brengen namelijk een bezoek aan Disco Ayala. Dit is een grot, waardoor je kunt dansen tussen de stalagmieten en stalactieten! Een uniek bezoekje dus! Drankjes zijn op eigen gelegenheid, net als vervoer terug naar de accommodatie. Zodoende kun je net als op dag twee zelf bepalen hoe laat je het wilt maken. 

Geplande accommodatie: Bij Cubanen thuis in een casa, Trinidad
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 11 - Vrije dag in Trinidad

Na een dag met nieuw geleerde moves is het tijd om lekker uit te rusten. Je hebt tot nu toe een heerlijk intensief programma achter de rug, waardoor je zult merken dat een vrije dag in Trinidad erg prettig is.

Een aantal tips:

 • Bezoek het strand van Playa Ancon
 • Boek een excursie naar Valle de Los Ingenios (mooie vallei)
 • Onderneem een catamaran tour (een soort dubbelboot)
 • Onderneem een fietstour door de stad
 • Onderneem een extra canopy tocht

Geplande accommodatie: Bij Cubanen thuis in een casa, Trinidad
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 12 - Trinidad - Santa Clara

Na een dag lekker uitgerust te hebben checken we uit bij de casa's en reizen we per bus af naar Santa Clara. Op dag zes hebben we het monument van Che Guevara gezien, de Cubaanse guerrillaleider. We brengen een bezoek aan het mausoleum van Santa Clara. In dit mausoleum liggen de overblijfselen van hem en zes kameraden. Tevens brengen we een bezoek aan het Tren Blindado monument, een monument dat staat voor de Cubaanse revolutie. 

We checken in bij de accommodatie en daarna heb je vrije tijd in Santa Clara. Een absolute aanrader is om te lunchen (niet inclusief) bij Cafe Museum Revolucion, waar een eerbetoon wordt gebracht aan Santa Clara's en Cuba's revolutie geschiedenis aan de hand van foto's, oude uniforms en andere memorabilia. Indien je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Cuba, zeker doen! Ook een wandeling maken langs de mooie huizen is zeker een must do.

Geplande accommodatie: Casa particular in Santa Clara (of gelijkwaardig)
Inbegrepen maaltijd: ontbijt 

Dag 13 - All-inclusive aan het strand van Varadero

Na een heerlijk intensief programma is het tijd om lekker te relaxen, te relaxen en te relaxen. Hadden we al gezegd dat het tijd is om te relaxen? We vertrekken naar Varadero, een van de heerlijkste zonbestemmingen op Cuba. We sluiten de Cuba rondreis hier de laatste dagen af met een heerlijk all-inclusive verblijf

Wat je kunt verwachten van deze locatie? Denk aan zo'n 21 kilometer aan hagelwitte zandstranden en een azuurblauwe zee. Hello paradise! Neem zeker een duikbril mee, zodat je ook de prachtige onderwaterwereld kunt bekijken. Zin in actie na het relaxen? Dan zijn hier ook voldoende optionele watersportmogelijkheden. 

De aankomst bij het paradijs is ook direct het afscheid van onze Nederlandssprekende reisbegeleider. We overnachten in het all-inclusive Hotel Starfish Varadero.

Geplande accommodatie: Hotel Starfish Varadero (of gelijkwaardig)
Inbegrepen maaltijden: ontbijt en vanaf aankomst all-inclusive

Dag 14 - All-inclusive aan het strand van Varadero dag 2

Is één dag all-inclusive voldoende? We plakken er nog lekker een dag aan vast! Naast het strand dat je kunt bezoeken, heeft het all-inclusive hotel ook een buitenzwembad met ligbedden en parasols. Binnen kun je tevens biljart tafels vinden. Het hotel heeft vijf restaurants (waarvan twee à la carte) en meerdere barretjes. Drink een lekkere cocktail en geniet van de rust!

Het strand is slechts enkele minuten lopen, ideaal! We raden zeker aan om in de avond te proberen de zonsondergang mee te pakken! In de reviews zijn mensen ook heel erg te spreken over de cocktails die verkrijgbaar zijn bij het hotel. Zeker uitproberen! Morgen reizen we weer naar de luchthaven van Havana, dus neem het er nog even van. Vandaag hoef je nog even lekker helemaal niks!

Geplande accommodatie: Hotel Starfish Varadero (of gelijkwaardig)
Inbegrepen maaltijden: all-inclusive

Dag 15 - Richting de luchthaven van Havana en terugvlucht

Helaas komt er vandaag toch echt een einde aan de schitterende rondreis Cuba. We pakken onze spullen weer in, checken uit bij het hotel en vertrekken tijdig met een transfer naar de luchthaven. Zodoende zijn we mooi op tijd voor onze terugvlucht. We zitten nog helemaal in de relax-modus, dus haasten, daar hebben we natuurlijk geen zin in!

Afhankelijk van de vertrektijd heb je vandaag nog misschien de tijd om nog even naar het zwembad of naar het strand te gaan. Als het goed is ben je voldoende uitgerust de laatste twee dagen, maar je hebt straks weer voldoende tijd om lekker in te dutten en terug te denken aan de mooie belevenissen in Cuba.

We checken in op de luchthaven van Havana en reizen met één, maximaal twee overstappen, weer naar Amsterdam. Door het tijdsverschil komen we niet vandaag nog aan in Nederland, maar morgen. Je overnacht vanavond dus in het vliegtuig.

Inbegrepen maaltijden: all-inclusive tot aan vertrek naar luchthaven

Dag 16 - Aankomst in Nederland

Vandaag zullen we landen op Schiphol Airport. We nemen afscheid van elkaar en kunnen terugdenken aan een fantastische rondreis door het fascinerende land Cuba! Hasta la Vista (tot ziens)!

 • We proberen natuurlijk zoveel mogelijk het programma uit te voeren zoals het op de website is aangegeven. Afhankelijk van verschillende omstandigheden kan het voorkomen dat er ter plekke door de lokale gids of voorafgaand de reis aanpassingen worden gemaakt in het programma.
 • Mochten we vliegen met een groepsticket (vertrekdatum afhankelijk), dan kun je de geplande vluchttijden zodra bekend al terugvinden onder het tabje data/prijzen. Definitieve tijden verschijnen in Mijn Simi. Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen van de airline(s).

Inclusief

 • Retourvlucht Amsterdam - Havana
 • Ruimbagage 23kg
 • Nederlandstalige reisbegeleiding ter plekke tot aan verblijf Varadero
 • Drie overnachtingen in een hotel (in Havana en Santa Clara)
 • Zeven overnachtingen in een casa (in Viñales, Playa Larga, Cienfuegos en Trinidad)
 • Eén overnachtingen in cabins en eenmaal in tenten of cabins (in Las terrezas en Topes de Collantes)
 • Twee overnachtingen all-inclusive hotel (in Varadero)
 • Transport per bus met airco met Spaanstalige chauffeur
 • Rit Amerikaanse auto van 1 uur in Havana
 • Fietstocht incl. fietshuur in Havana
 • Bezoek aan Fabrica del Arte excl. consumpties
 • Huur 4x4 jeeps + verzekeringen dag 3 t/m 6
 • Canopy tour bij Viñales
 • Bezoek aan Cayo Jutias 
 • Bezoek aan tabaksfarm
 • Bezoek aan Las Terrezas
 • Hike El Taburente 9 kilometer
 • Kajakken op dag 7 en 9
 • Hike El Nicho 1,5 kilometer
 • Zwemmen bij een waterval op dag 8 en 9
 • City tour Trinidad
 • Salsa en percussie workshop
 • Bezoek aan Disco Ayala excl. consumpties
 • Bezoek mausoleum Santa Clara
 • Bezoek Tren Blindado monument Santa Clara
 • 1x toeristenkaart (zie tabje belangrijk)

Exclusief

 • Evt. reisverzekering (verplicht!) en annuleringsverzekering
 • Fooien voor de gidsen, chauffeurs en het restaurantpersoneel
 • Evt. reisvaccinaties etc.
 • Niet genoemde maaltijden
 • Drankjes en eigen uitgaven
 • Optionele activiteiten
 • Evt. Corona PCR-test / sneltest indien deze benodigd is

Rondreis Cuba

In het onderstaande kaartje kun je bekijken waar we overnachten en welke plekken we bezoeken op Cuba. Je kunt door rechtsboven op het uitvergroot icoon te klikken de kaart in het groot zien. Hierbij zal een nieuw venster openen. Door vervolgens op een icoon te klikken kun je informatie vinden over de specifieke plek op Cuba. Vooral even doornemen voordat je mee gaat op reis, het is ontzettend leuk om van tevoren al een beetje in te lezen! De letters zijn de overnachtingslocaties en de lijnen ertussen laten de rondreisroute zijn, oranje sterretjes zijn bezienswaardigheden en de gele sterretjes zijn activiteiten, excursies en city tours.

Vluchttijden

Indien we reizen met een groepsticket, dan kun je de geplande vluchttijden vinden onder het tabje data/prijzen bij de desbetreffende vertrekdatum. Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen van de luchtvaartmaatschappij. Je kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. In de praktijk wijzigt het zelden of slechts zeer beperkt. De definitieve vluchttijden vind je enkele weken voor vertrek in je Simi account. Indien we vliegen met individuele vliegtickets, zul je de informatie enkele weken voor vertrek in Mijn Simi aantreffen.

Let op: Je naam dient exact overgenomen te worden zoals deze in je paspoort of op je ID-kaart staat. Het gaat hierbij om "Voornaam" en "Achternaam". Deze dienen exact overeen te komen. Zorg dus dat je deze juist doorgeeft aan Simi.

Je Nederlandstalige reisbegeleider al ter plaatse en vliegt dus niet met de groep mee. Boek een reis met Simi dus alleen als je het geen probleem vind om samen met je groep in te checken en te vliegen en zelfstandig (met je reisgenoten) kunt en durft te reizen.

Tijdig aanwezig zijn op de luchthaven

Je bent als reiziger zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanwezig zijn voor je vlucht. Vanuit Simi Reizen adviseren we je minimaal 3 uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn zodat je voldoende tijd hebt om alle formaliteiten te doorlopen. Je kunt samen met je reisgenoten via Mijn Simi een Whatsappgroep aanmaken en zodoende afspraken maken voor het samen inchecken.

Minimum- en maximum deelname Cuba

Het minimum aantal deelnemers dat nodig is om de groepsreis Cuba door te laten gaan is 16 personen. Maximaal kunnen er 25 deelnemers deelnemen per vertrekdatum. Indien de minimumdeelname nog niet is behaald zullen we altijd eerst proberen te kijken naar een andere oplossing om de reis alsnog doorgang te kunnen bieden.

De voordelen van het boeken van een pakketreis

Als je bij Simi Reizen een groepsreis boekt, gaat het altijd om een pakketreis. Hiervan is sprake wanneer je een reis boekt waarbij zowel het vervoer als de accommodatie inbegrepen zijn. Bij Simi Reizen is daarnaast ook altijd een activiteitenpakket inbegrepen. Een pakketreis boeken biedt zeker voordelen. Zo zijn wij als je een pakketreis boekt verplicht jullie hulp en bijstand te verlenen wanneer nodig. Indien je door omstandigheden op de geplande reisdatum niet naar huis kunt vergoeden we 3 hotelovernachtingen voor je.

Je reguliere zorgverzekering vergoedt normaliter ook zorg in het buitenland indien noodzakelijk. Indien noodzakelijk is de organisatie waarbij je een pakketreis boekt ook verantwoordelijk voor repatriëring. Op deze overeenkomst is de garantieregeling van SGR van toepassing. Je kunt de voorwaarden vinden op www.sgr.nl/garantieregeling.

Hoe werkt het boeken?

Via deze pagina kun je deze groepsreis boeken op de gewenste vertrekdatum. De aanbetaling bedraagt 25% van de reissom plus eventuele kosten voor verzekeringen. Het restant moet 42 dagen voor vertrek bijgeschreven zijn op onze bankrekening. Boek je minder dan 42 dagen voor vertrek? Dan betaal je direct de hele reissom. Betalen kan via iDeal of met een bankoverschrijving. Ook is het mogelijk een optie te plaatsen, mits we niet vlak voor vertrek zitten en de groepsreis nog niet bijna vol is.

Reisvaccinaties Cuba

Alle vanaf nu hier onderstaande informatie is aan verandering onderhevig en is puur bedoeld om je op weg te helpen. We kunnen nooit 100% garanderen dat er onvolkomenheden in de door ons zorgvuldig geselecteerde informatie staan. 

Tijdens deze jongerenvakantie kom je in aanraking met een andere cultuur, andere gewoonten en ander voedsel. Er gelden geen verplichte vaccinaties, maar er worden wel vaccinaties aanbevolen. Het gaat om de DTP en Hepatitis A vaccinaties. Daarnaast zijn er persoons- en reisgebonden adviezen. Wij raden je altijd aan het zekere voor het onzekere te nemen. Neem voor informatie contact op met de GGD of je huisarts om je voor te laten lichten. 

Flexibiliteit en Cuba

Voor Cuba is het erg noodzakelijk dat je een flexibele instelling hebt. Niet alles loopt er zoals wij gewend zijn. Zo kan het programma bijvoorbeeld meer uitlopen dan in Europa, kan er sprake zijn van een tijdelijke stroomstoring etc etc. Ook zijn sommige producten er lastig verkrijgbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paracetamol en pleisters, maar ook aan verzorgingsproducten, zonnebrandcrème en kleding. Wel handig: controleer vooraf welke producten je zonder problemen mee kunt nemen met het vliegtuig en Cuba in. Voor sommige producten gelden beperkingen, bijvoorbeeld voor alcohol en tabak.

Zie ook het stukje over flexibiliteit onder het tabje bestemming. Als je een flexibele instelling hebt staat je niks anders dan een heerlijk avontuurlijke rondreis te wachten! 

Reisapotheekje

Medicijnen zijn in Cuba slecht verkrijgbaar, dus het kan geen kwaad het e.e.a. mee te nemen. We raden je aan voor je Cuba rondreis de volgende dingen mee te nemen uit voorzorg:

 • Paracetamol
 • Huidcrème (desinfecterend, bv. Nestosyl of Cetaflex)
 • Iets tegen diarree, bv Imodiumcapsules
 • Pleisters
 • Middel tegen insectenbeten
 • Eventueel een reisklamboe
 • Insecten-afweer met DEET als bestanddeel
 • Zonnebrandcrème en evt. aftersun

 Gebruik je standaard medicijnen? Controleer dan via je huisarts of je een medisch paspoort nodig hebt.

Toeristenkaart en paspoort

Om Cuba in te mogen reizen dien je een ingevulde toeristenkaart mee te nemen. Deze ontvang je van ons per post op het adres dat je hebt ingevuld bij het maken van je boeking. Deze toeristenkaart, een soort van visum, dien je wel zelf nog in te vullen. Bij de toeristenkaart zit een instructie bijgevoegd hiervoor. Het invullen moet bijvoorbeeld met blokletters en je dient de gegevens correct over te nemen uit je paspoort. De toeristenkaart is 30 dagen geldig, deze geldigheid gaat pas in bij aankomst in Cuba. 

De toeristenkaart bestaat uit twee delen. Het eerste deel zal de douane in ontvangst nemen bij aankomst en het tweede deel zullen zij in ontvangst nemen bij vertrek uit Cuba. Het is dus van zeer groot belang dat je de toeristenkaart tijdens je reis dus ook goed bewaard. 

Om naar Cuba af te reizen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Cuba. Een ID-kaart is niet geldig. Je bent tevens zelf verantwoordelijk voor het in het bezit zijn van de juiste documenten om een land in te mogen. Zie het tabje veelgestelde vragen voor meer informatie over verzekeringseisen.

Tip: Neem een aantal kopieën mee van je paspoort, zodat je deze aan een accommodatie kunt geven in plaats van je originele paspoort.

Veiligheid en Cuba

Je kunt prima door Cuba reizen, maar we hebben wel een advies als het aankomt op veiligheid:

 • Zorg dat je een pinpas of creditcard gescheiden houd van je contant geld.
 • Loop niet opzichtig met sieraden, dure telefoons of fototoestellen.
 • Blijf een beetje bij elkaar in de buurt. Ga niet in je eentje 's avonds nog even een wandeling maken, je kunt ook overdrijven!
 • Laat spullen niet onbeheerd achter.
 • En het belangrijkste advies: neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee. 
 • Maak kopieën van belangrijke documenten.
 • Maak gebruik van je gezonde verstand.

Rijden, rijbewijs en Cuba

Om op Cuba te mogen rijden in de jeeps, dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs. De minimale leeftijd voor het besturen van de jeep is 21 jaar en je dient minimaal 2 jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is vertaald, zodat op Cuba makkelijk gecontroleerd kan worden dat je in het bezit bent van een rijbewijs. Let op: Je dient ook je originele Nederlandse rijbewijs mee te nemen naar Cuba. Bij het afhalen van de auto dien je tevens je paspoort te laten zien. De hoofdbestuurder zal de auto ophalen en inleveren. Daarnaast heeft iedere jeep een bijrijder.

Internationaal rijbewijs aanschaffen

Een internationaal rijbewijs kun je aanschaffen bij een ANWB winkel en kost 18,95 of 24,95 euro. Deze prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen van de ANWB. Je hebt hiervoor twee recente pasfoto's nodig en uiteraard je Nederlandse rijbewijs. Kom je uit België? Controleer dan zelf even waar je een internationaal rijbewijs aan kunt schaffen. 

Optionele activiteiten

Ter plaatse kun je verschillende activiteiten nog bijboeken. Onder andere:

 • Bezoek Casa de la Trova tijdens city tour Trinidad
 • Diverse watersportactiviteiten bij de stranden van Varadero

Let op: Bij eventuele programmawijzigingen of vertragingen in de planning zal het vaste programma altijd voorrang hebben en kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om aan een optionele activiteit deel te nemen. 

Bovenstaande activiteiten zijn op basis van beschikbaarheid en kunnen een minimumdeelname hebben. Optionele activiteiten boek je zelf ter plaatse bij. Simi Reizen is hierin geen partij en kan niet instaan voor de kwaliteit van de geleverde optionele activiteiten. Optionele activiteiten worden door lokale aanbieders uitgevoerd waarbij Simi Reizen geen controles doet met betrekking tot vergunningen en diploma's, in tegenstelling tot de activiteiten die inbegrepen zijn bij je reissom. We kunnen geen garanties geven met betrekking tot beschikbaarheid van de activiteit. Bovenstaande lijst is uitsluitend bedoeld om je een idee te geven van de mogelijkheden en kosten. 

Informatie rondom corona

Steeds meer landen leggen beperkingen op aan reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn. Reken erop dat je voor toekomstige reizen naar veel bestemmingen volledig gevaccineerd tegen COVID moet zijn. Hoewel veel bestemmingen ook een negatieve testuitslag accepteren om het land binnen te komen, kunnen er aanvullende beperkingen gelden ter plaatse voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om restaurantbezoek, bezoek aan musea en toeristische attracties. Zolang Simi Reizen het programma kan uitvoeren zoals gepland is het aan jezelf om te zorgen dat je ofwel gevaccineerd bent ofwel locaties zoekt waarbij je eventueel getest kunt worden zodat je geen programma-onderdelen hoeft te missen. 

Reisadviezen

Mits we welkom zijn in het land en er ter plaatse geen lockdown is zullen we de groepsreis ook uitvoeren bij een oranje reisadvies (als het oranje reisadvies gerelateerd is aan COVID). Houd hier rekening mee bij het plaatsen van een boeking. Een oranje reisadvies is geen geldige reden voor het zelf annuleren van je groepsreis. Hiermee worden dan wel de kansen vergroot dat je groepsreis gewoon door kan gaan.

De getoonde prijs is de prijs exclusief bijdrage calamiteitenfonds (EUR 2,50 €) en de consumentenbijdrage SGR (EUR 5,00 €).

 • Selecteer
  Begindatum
  Einddatum
  Vluchtschema

  Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen door de luchtvaartmaatschappij. Definitieve vluchttijden vind je enkele weken voor vertrek in je Simi account.

  Prijs

  geel = minder dan 10 plekken. oranje = laatste paar plekken

 • Do 28-04-2022
  Vr 13-05-2022
  2 599,00 €
 • Do 12-05-2022
  Vr 27-05-2022
  2 599,00 €
 • Je hoeft je e-mailadres slechts 1x achter te laten. Je ontvangt een algemene herinnering als je kunt boeken.

  Di 12-07-2022
  Wo 27-07-2022
  Boekbaar vanaf 2 jan. 10:00
  2 699,00 €
 • Je hoeft je e-mailadres slechts 1x achter te laten. Je ontvangt een algemene herinnering als je kunt boeken.

  Di 26-07-2022
  Wo 10-08-2022
  Boekbaar vanaf 2 jan. 10:00
  2 799,00 €
 • Je hoeft je e-mailadres slechts 1x achter te laten. Je ontvangt een algemene herinnering als je kunt boeken.

  Di 09-08-2022
  Wo 24-08-2022
  Boekbaar vanaf 2 jan. 10:00
  2 799,00 €
 • Je hoeft je e-mailadres slechts 1x achter te laten. Je ontvangt een algemene herinnering als je kunt boeken.

  Do 01-09-2022
  Vr 16-09-2022
  Boekbaar vanaf 2 jan. 10:00
  2 639,00 €
 • Je hoeft je e-mailadres slechts 1x achter te laten. Je ontvangt een algemene herinnering als je kunt boeken.

  Do 15-09-2022
  Vr 30-09-2022
  Boekbaar vanaf 2 jan. 10:00
  2 639,00 €

d

Op dit moment zijn er nog geen recensies voor deze reis. Dat kan zijn omdat de reis nieuw is of aangepast is ten opzichte van vorig jaar. Bekijk alle andere recensies
 • door Kroatie Deluxe (Jongerenreizen 18-25) op 18-08-2021

  8

  REISLEIDING

  8

  PRIJS KWALITEIT

  8

  ACTIVITEITEN

  8

  Het was hartstikke leuk georganiseerd

 • door Rondreis Canada / USA (Groepsreizen & singlereizen 24-39) op 31-07-2018

  8

  REISLEIDING

  8

  PRIJS KWALITEIT

  8

  ACTIVITEITEN

  8

  Afgelopen zomer heb ik Canada en de Verenigde Staten bezocht. Het was een ontzettend leuke reis! De groep was heel gezellig en de omgeving was prachtig.
  We hebben heel erg veel gezien; van bergen tot uitgestrekte vlaktes. Vooral de natuur van Canada maakte echt indruk. Doordat we elke dag een grote afstand aflegden konden we veel van beide landen zien. Het reizen zelf vond ik niet vervelend. In de auto was het gezellig en onderweg kijk je vaak je ogen uit. De accomodaties waren prima.
  Ik heb een hele leuke tijd gehad en kan iedereen deze reis aanraden!

 • door Groepsreis Griekenland (Groepsreizen & singlereizen 24-39) op 22-07-2021

  0

  REISLEIDING

  0

  PRIJS KWALITEIT

  0

  ACTIVITEITEN

  0

  Dit jaar voor het eerst met Simi op reis naar Noord-Griekenland. Vooraf vond ik de groepsgrootte (28 man) best fors, maar het bleek een ontzettend leuke groep met een super reisleidster (Iris) te zijn! Wegens corona moest er voor de heenreis e.e.a geregeld worden, maar Simi hield ons goed op de hoogte van de maatregelen.
  In Griekenland was het programma goed gevuld met o.a. kajakken, paardrijden, hiken en een boottocht (allemaal bij de prijs inbegrepen), maar er was ook genoeg vrije tijd. En mocht er iets niet doorgaan (bv. geen beloofd zwembad bij het hotel), dan werd er een passend alternatief verzorgd (een middag zwemmen bij een 5* hotel). Enige minpunt waren de lange busritten (en daarom het soms vroege opstaan), maar dat hoort er allemaal bij.

  Al met al raad ik Simi Reizen écht aan, ook voor de 30+'ers onder ons!

 • door Kroatie actief (Groepsreizen & singlereizen 24-39) op 28-08-2021

  10

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  10

  ACTIVITEITEN

  10

  Wat een topvakantie!

  Dit is de kans om alleen op vakantie te gaan maar je niet alleen te hoeven voelen, je leert heel gemakkelijk andere mensen kennen want zij zijn ook allemaal alleen. Houd je van een sportieve vakantie dan zit je helemaal goed bij kroatie actief. Er zal ook ruimte zijn om te ontspannen aan het strand of aan het zwembad.

  Als je twijfelt om te gaan, niet doen! gewoon boeken! je gaat er geen spijt van krijgen

 • door Slovenie (Jongerenreizen 18-25) op 29-06-2019

  10

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  10

  ACTIVITEITEN

  10

  Top reisleiders (Vera & Janneke), rechtvaardig en gezellig. Activiteiten waren leuk en nog nooit gedaan en de groep was de beste ooit. Beste vakantie die ik tot nu ooit heb gehad!

 • door Groepsreis Griekenland (Jongerenreizen 18-25) op 02-08-2021

  10

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  10

  ACTIVITEITEN

  10

  Ontzettend leuke reizen. Fijne begeleiders die zorgen voor gezelligheid. Er wordt flexibel omgegaan met alles en zodra iets niet lukt doen ze er alles aan om het aan te passen!

 • door Jongerenreizen Ierland (Groepsreizen & singlereizen 24-39) op 24-08-2018

  9

  REISLEIDING

  9

  PRIJS KWALITEIT

  9

  ACTIVITEITEN

  9

  Leuke en actieve reis, die samen is georganiseerd met Irish Expierence Tours, beide organisaties hadden twee goede reisleiders (Anthony en Vera) geleverd. Wij hadden erg geluk met het weer en konden zo optimaal van Ierlands schoonheid genieten. Zeker een aanrader voor natuur, cultuur-en geschiedenis liefhebbers.

 • door Frankrijk Actief () op 09-08-2019

  8.3

  REISLEIDING

  9

  PRIJS KWALITEIT

  8

  ACTIVITEITEN

  8

  Leuke week gehad ! Mooie omgeving, leuke activiteiten en gezellige reisleiding. Reisleidster Warda was betrokken en enthousiast. Ze gaf duidelijkheid waar nodig, maar deed ook vaak met de groep mee! Ook reisleider Robin was gezellig! De leeftijdsgroepen mengden leuk, wat extra gezellig was. Al met al erg genoten =)

 • door Rondreis Canada / USA (Groepsreizen & singlereizen 24-39) op 03-08-2016

  9.3

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  9

  ACTIVITEITEN

  9

  De reis zat heel goed in elkaar. We zijn met de auto door Utah, Montana, Idaho en Wyoming gereden en hebben veel mooie locaties gezien met als hoogtepunt Yellowstone National Park en Glacier National Park. De reisleider was heel flexibel en de groep mocht vaak meebeslissen over wat we gingen doen. Ik heb een supermooie tijd gehad!

  Dankjewel Bob!

 • door 12-daagse rondreis Jordanie (Groepsreizen & singlereizen 24-39) op 22-09-2019

  10

  REISLEIDING

  10

  PRIJS KWALITEIT

  10

  ACTIVITEITEN

  10

  Ik heb echt een super leuke reis gehad naar Jordanie. Op een korte tijd hebben we veel gezien en gedaan. Fijne reisleiding. De reisleiding uit Nederland kon ook Arabisch, dit zorgde ervoor dat we ook bij een lokaal restaurant konden eten en makkelijker contact konden leggen met de locals. De verblijven waren echt heel netjes, veel netter dan verwacht. Hotel in Petra, was vlakbij de ingang van Petra wat heel fijn was. De reis was voor een goede prijs, omdat er al veel in zit. Ik zou zeker nog eens met Simi reizen op groepsreis gaan

Cuba als rondreis bestemming

Cuba kun je vinden in het Caribisch gebied. Het is een eiland, grenzend aan de Caribische Zee, de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Het ligt zuidelijk van de staat Florida en oostelijk van Mexico. Echter ligt Florida nog ongeveer 180 kilometer verderop. Cuba is ongeveer 2,6 keer groter dan Nederland. Desondanks heeft het land 'maar' iets meer dan 11 miljoen inwoners. Het is een van de grootste eilanden van de Caraïben en heeft 16 provincies.

De officiële taal is Spaans, echter wijkt het wel iets af van het Spaans dat in Spanje wordt gesproken met betrekking tot de uitspraak en de woordenschat. Het Spaans dat wordt gesproken op Cuba valt onder het Caraïbisch-Spaans. Een voorbeeld van een verschil is dat de letter 'j' in het Spaans vaak wordt uitgesproken als 'g'. In het Caraïbisch-Spaans wordt dit uitgesproken als de 'h'. Bestel je dus een Mojito, dan spreek je dit dus eerder uit als Mohito dan Mogito ;-).

Ongeveer de helft van de bevolking is niet gelovig en daarna is het grootste gedeelte rooms-katholiek (ongeveer 38%). Cubanen worden gezien als behulpzaam en vriendelijk, maar ook zeker als niet haastig volkje. Interessant om te weten is dat ook de gelijkheid tussen man en vrouw erg goed geregeld is op Cuba. 

Verblijf tijdens de rondreis Cuba

We overnachten in wisselende accommodaties tijdens de rondreis Cuba. Dit maakt de rondreis Cuba tezamen met het programma heerlijk gevarieerd. De accommodaties waarin we overnachten zijn eenvoudig maar net. Zodoende blijft de rondreis Cuba betaalbaar. We overnachten zowel in de steden als in de natuur. Overnachten doe je samen met enkele reisgenoten op een kamer. In de meeste gevallen zal dit een tweepersoonskamer zijn, maar het kan ook voorkomen dat je met meer reisgenoten in een kamer overnacht. Een overzichtje van de overnachtingen kun je hieronder vinden. 

 • Nacht 1 en 2 - Hotel Vedado 500 Plus of gelijkwaardig, Havana
 • Nacht 3 en 4 - Diverse casa's in Viñales
 • Nacht 5 - Cabins in de natuur bij Las Terrezas
 • Nacht 6 - Casa's bij Playa Larga
 • Nacht 7- Casa's in Cienfuegos
 • Nacht 8 - Cabins of tenten in de natuur van Topes de Collantes
 • Nacht 9, 10 en 11 - Bij Cubanen thuis in Casa's in Trinidad
 • Nacht 12 - Casa's of gelijkwaardig, Santa Clara
 • Nacht 13 en 14 - Hotel Starfish of gelijkwaardig, Varadero

Let op: door omstandigheden kan het voorkomen dat we in andere, vergelijkbare, accommodaties overnachten. 

Bij de casa's hebben alle kamers standaard een eigen badkamer. Leuk aan overnachten in de casa's is dat je een directe kennismaking hebt met de bevolking. Vaak overnacht je bij mensen thuis of gaat het om een oud koloniaal huis. Neem vooral een klein woordenboekje mee, zodat je ook kunt communiceren met de eigenaren die misschien iets minder sterk zijn in de Engelse taal!

Flexibiliteit en Rondreizen Cuba

Cuba is een schitterend land met een mega vriendelijke bevolking en absoluut de moeite waard om een keer naar af te reizen. Wel is flexibiliteit absoluut noodzakelijk voor deze rondreis Cuba. Hoewel we de rondreis Cuba tot in de puntjes voorbereiden, kunnen er door de Cubaanse mentaliteit wel eens programma-wijzigingen voorkomen. Ook loopt Cuba wat meer achter in de tijd dan Europese landen en is het een communistisch land. Dit brengt natuurlijk ook de nodige charme met zich mee, maar dit betekent ook dat het voor kan komen dat er bijvoorbeeld een elektriciteitsuitval is (een zaklamp meenemen is dus niet overbodig), er wel een zwembad aanwezig is maar er geen water in zit of dat er even geen warm water is. Desondanks zullen we je zeker aanraden om Cuba te bezoeken. Met de nodige flexibiliteit staat je een hele mooie groepsreis te wachten! Hotels worden gerund door de staat, casa's door de lokale bevolking.

Het weer op Cuba

Cuba kent een tropisch savanneklimaat. Het gehele jaar door kun je spreken van lekker warme temperaturen. Cuba kent enkel de winter en de zomer als seizoen. Van november tot en met april kan het wat meer afkoelen in de avonden omdat het dan officieël winter is, overdag is het echter rond de 25 graden. Op Cuba staat er altijd wel een windje, waardoor het iets frisser aan kan voelen dan de temperatuur. 

In de zomer, van mei t/m oktober, komt de minimum temperatuur niet onder de 18 graden (18-23 graden gemiddeld) en de maximumtemperatuur niet boven de 33 graden (27-33 graden gemiddeld). Dit kan uiteraard verschillen per gebied. De zon is erg krachtig op Cuba, zelfs met bewolking, dus insmeren op alle dagen is absoluut aan te raden. Gemiddeld schijnt de zon het gehele jaar door 7 tot 8 uur per dag. 

Cuba heeft een regenseizoen, dit loopt van juni tot oktober. Het gaat vaak om harde maar korte buien, waarbij de temperatuur even stijgt naar 30 graden. Laat je daar vooral niet door tegenhouden! De Cubanen zijn vaak maar al te blij met een regenbui vanwege de warmte. De watertemperatuur ligt op de meeste plekken standaard rond de 25 graden. Op Cuba wordt het bijna het gehele jaar door rond 18.00 uur donker.

Fooi geven op Cuba

Het is heel gebruikelijk dat je een fooi aanbiedt op Cuba, houd hier dus rekening mee. Zowel in een restaurant als aan een gids, maar ook als je op straat de weg vraagt of aan een kamermeisje die je kamer schoonmaakt. Het gemiddelde inkomen in Cuba is ongeveer 25-28 euro per maand. Veel Cubanen hebben een tweede of zelfs derde baan om voldoende te verdienen. Op basis hiervan en bv. een totaalbedrag van de restaurantrekening kun je afwegen hoeveel fooi je wil geven. Denk aan 10% van een restaurantrekening en 24 tot 35 CUP per dag per persoon (omgerekend 85 cent - 1.30 euro) aan een gids of 12 CUP per persoon (omgerekend 40-45 cent) per dag aan een chauffeur. Je kunt ook de reisbegeleider om advies vragen. Een suggestie is om samen een fooienpot aan te maken. 

Eten en drinken op Cuba

Het eten op Cuba is redelijk gevarieerd en gebaseerd op de Latijns-Amerikaanse en Creoolse keuken. Je zult veel gerechten tegenkomen met kippenvlees en varkensvlees. ook wordt er veel gewerkt met rijst, zwarte bonen, bakbananen, zoete aardappel, cassave en pompoen. Of je vis kunt vinden is afhankelijk van de regio.

In de avonden is het, als je met een kleiner groepje gaat eten, aan te raden om een paladar op te zoeken, dat is een restaurant dat door zelfstandige ondernemers wordt gerund. 

Het kraanwater op Cuba kun je niet drinken. Je kunt flessen water kopen en raden ook aan dit te gebruiken voor het tandenpoetsen. Het is ook beter om te vragen of ze geen ijsklontjes toevoegen aan je drankjes. Eet enkel fruit dat je zelf nog moet schillen. 

Geld, betalen en kosten ter plekke

Op Cuba wordt betaald met de Cubaanse peso (CUP). 1 euro is ongeveer 27-30 CUP, afhankelijk van de huidige wisselkoers. We adviseren euro's mee te nemen en deze ter plaatse te wisselen. 

 • Briefgeld: Bestaan van één, drie, vijf, tien, twintig en vijftig peso's.
 • Muntjes: Bestaan van één, twee, vijf, twintig en veertig centavos (cent) en één en drie peso's. 

Belangrijk om te weten is dat je reguliere bankpas niet zal werken op Cuba. Om te pinnen heb je een creditcard nodig. Enkel met de kaarten Visa en Mastercard kun je geld opnemen, Amerikaanse creditcards werken niet (zoals de AmericanExpress). Vraag deze dus tijdig aan indien je deze niet hebt en zorg ervoor dat je wereldwijd geld op kunt nemen. Neem ook voldoende contant geld mee om te wisselen, niet alle ATM's zullen altijd beschikbaar zijn.

Banken en wisselkantoren zijn open van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 15.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur. Wissel geen geld op de markt. De meeste gewone winkels zijn open van maandag tot vrijdag van 09.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

De prijzen van producten verschillen enorm per gebied en stad. Per dag red je het qua maaltijden en drankjes vaak wel met gemiddeld 15 tot 20 euro (excl. ontbijt want dat is al inbegrepen). Echter is dit natuurlijk afhankelijk van je keuzes. Het ontbijt ter plekke is al inbegrepen bij je reissom, net als sommige andere maaltijden. Indien je gaat lunchen in een restaurantje kost dit omgerekend ongeveer 5 euro, maar ga je voor pizza en een cola bij een klein tentje dan kun je voor minder dan 2 euro al klaar zijn. Voor het avondeten kun je denken aan ongeveer 5 tot 9 euro voor een maaltijd bij een kleinschalig restaurantje, bij een luxer restaurant betaal je ongeveer 13 tot 17 euro. 

Een fles drinken van 1,5 liter kost je ongeveer 50 cent tot een euro (water uit de kraan is niet drinkbaar). Voor een biertje of verse smoothie kun je ongeveer denken aan 1,70 euro en voor een cocktail betaal je vaak 2 tot 4 euro. Lokale drankjes zijn goedkoper dan geïmporteerde drankjes, zoals bijvoorbeeld de lokale cola in plaats van Coca Cola.

Maar nogmaals; dit is ter indicatie, prijzen kunnen sterk wisselen per locatie en zaakje en daarnaast is het afhankelijk van je keuzes.

Feestdagen Cuba

Cuba heeft de volgende grote feestdagen:

 • 1 januari: bevrijdingsdag en nieuwjaarsdag
 • 26 juli: herdenking aanval op de Moncada kazerne en dag van de revolutie
 • 8 oktober: sterfdag van Ché Guevara
 • 10 oktober: verjaardag van de onafhankelijkheidsoorlog (1868)
 • 25 december: kerstmis (slechts 1 dag)

Wat is praktisch om mee te nemen?

Van ons ontvang je een handige paklijst via je vertrekinformatie, maar denk bijvoorbeeld aan een powerbank, een zaklamp en een reisstekker. Neem ook vooral kleding mee dat je in laagjes kunt dragen, zodoende kun je je aan het weer aanpassen. Andere voorbeelden van handige spullen zijn een warme trui, een paraplu en regenjas, een dunne coltrui voor bescherming tegen de muggen, wandelschoenen voor de wandelingen in de natuur, een zonnebril, een pet en een zaklantaarn. Voor deze groepsreis Cuba is het handiger om een rugzak of reistas mee te nemen in plaats van een harde koffer, i.v.m. het reizen met de jeeps en de bus.

Hoeveel bedraagt het tijdsverschil?

Bijna het gehele jaar door is het tijdsverschil zeven uur. Het is dan zeven uur vroeger in Cuba. Onze zomer- en wintertijden lopen niet gelijk, waardoor het slechts op enkele dagen in het jaar vijf uur vroeger is in Cuba. Dit is tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november.

Hoe intensief is deze rondreis?

Rondreizen zijn per definitie intensief. Je reist meer dan als je op een vaste locatie verblijft en je krijgt veel nieuwe indrukken mee. Maar dit maakt het natuurlijk ook hartstikke leuk en avontuurlijk! We verblijven soms meerdere nachten op dezelfde locatie en soms reizen we na een enkele nacht weer door. Om rust in te bouwen in het programma heb je een vrije dag en heb je aan het einde van de reis het all-inclusive verblijf. Daarnaast bepaal je zelf hoe druk je de avonden maakt, of dat je dat moment ook pakt voor wat rust. 

Hoeveel mensen reizen alleen?

Altijd reist meer dan de helft van de reizigers alleen. Bij de verre rondreizen ligt dit percentage vaak nog hoger. Uiteraard mag je je ook opgeven voor deze rondreis Cuba met een vriend, een vriendin of een groepje. In dat geval vul je allemaal een eigen boekingsformulier in en geef je bij het veldje bijzonderheden aan samen te reizen. Maar ook als je alleen reist, ben je dus absoluut niet de enige! In een groep reizigers zitten altijd wel mensen met dezelfde interesses, sowieso heb je de bestemming al als gemeenschappelijke interesse. En ja, iedereen heeft wat gezonde spanning van te voren. Door het van te voren online kennismaken via Whatsapp leer je elkaar al een beetje kennen.

Ik heb een allergie of dieet, kan ik mee met deze groepsreis?

Cuba en allergieën en diëten gaan helaas niet fantastisch samen. Als je bij je boeking je allergieën en diëten doorgeeft, kunnen we dit doorgeven aan onze lokale contactpersonen. Helaas is het niet altijd mogelijk om hier rekening mee te houden op Cuba en zal je je echt moeten aanpassen aan de maaltijden. Speciale producten zijn er lastig verkrijgbaar. We raden je aan om het e.e.a. vanuit Nederland mee te nemen. 

Welke groepsreizen zijn eventueel vergelijkbaar met deze groepsreis?

Als je nog volledig in het oriëntatieproces zit wil je misschien weten welke groepsreizen een beetje in elkaars straatje vallen. De groepsreis Cuba is een van onze verre groepsreizen. Groepsreizen die mogelijk ook bij jouw interesses passen zijn de rondreis Bali, de groepsreis Jordanië, de rondreizen Marokko, de rondreis Colombia en de groepsreis Costa Rica. Maar we hebben nog veel meer mogelijkheden voor je. Spreekt het rijden in de jeep je ook heel erg aan? Bekijk dan ook de rondreizen Verenigde Staten! Bij al deze rondreizen heb je de mogelijkheid om achter het stuur te zitten tijdens de roadtrip.

Wat betekenen de gekleurde bolletjes bij de vertrekdata?

Bij de vertrekdata onder het tabje data/prijzen kunnen gekleurde bolletjes verschijnen. Bij een geel bolletje gaat het om de tien laatste plekken. Bij een oranje bolletje gaat het om de één tot drie laatste plekken en moet je er snel bij zijn als je nog mee wilt. Je kunt nog boeken totdat er 'VOL' bij een reisdatum staat.

Kan ik mijn reis eventueel verlengen? 

We bieden de reis uitsluitend aan zoals deze op de website staat, dus inclusief de retourvlucht. Indien je langer wilt blijven zul je dus zelf een extra vlucht moeten boeken en dit even bij ons aan moeten geven. Je boekt dus echt een pakketreis inclusief vluchten, overnachtingen en programma. De reden hiervoor is dat we onze vliegtickets al ver voor vertrek vastleggen.

Hoe zit dat met verzekeringen?

Lees meer over onze reisverzekering en annuleringsverzekering. We bieden de mogelijkheid een kortlopende reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. De kosten vind je bij het boeken van je reis in de berekening. Het afsluiten van een reisverzekering als je met ons mee reist is verplicht. Uiteraard staat het je vrij om deze elders af te sluiten, maar controleer goed het dekkingsoverzicht om te ontdekken of alle outdooractiviteiten die je gaat doen hieronder vallen. Een annuleringsverzekering afsluiten is op basis van je eigen afweging.

Let op: Voor Cuba is het verplicht een reisverzekering te hebben met werelddekking die medische kosten dekt. De Nederlandse zorgverzekering dekt medische kosten in het buitenland tot Nederlands tarief, een goede reisverzekering vult dit aan. Bij aankomst in Cuba moet je je geldige zorgpas en een Engelstalige kopie van je polis met daarop de medische dekking kunnen laten zien, net als een buitenland verklaring van je zorgverzekering. Vraag dit tijdig aan bij de verzekeringsmaatschappijen.

Waar moet ik rekening mee houden m.b.t. corona?

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de toegangseisen om het vakantieland en Nederland binnen te mogen reizen. Via de website van Nederland Wereldwijd kun je het reisadvies, de regels m.b.t. de toegangseisen van Cuba en regels m.b.t. de terugreis naar Nederland controleren. Controleer zelf goed of je aan alles voldoet en of je nog eventuele acties moet ondernemen. Indien je niet gevaccineerd bent: Voor de terugreis naar Nederland stelt de Nederlandse overheid het verplicht dat je een negatieve testuitslag kunt overhandigen voor de terugreis indien er geen sprake is van een groen reisadvies. Simi Reizen faciliteert het evt. testen voor de terugreis en het vervoer naar de testlocatie niet. Controleer zelf of dit op bestemming mogelijk is. Zie ook het kopje 'informatie rondom corona' onder het tabje belangrijk voor meer informatie m.b.t. corona.