Waarom flexibiliteit bij verre groepsreizen noodzaak is

Waarom flexibiliteit bij verre groepsreizen noodzaak is

Verre groepsreizen

Een reis naar een ver land, heerlijk! Een andere cultuur zien en meemaken, vaak met een heerlijke temperatuur in een hele andere wereld dan je kent. Verre groepsreizen zijn mateloos populair. Niet voor niets, want als je vakantie hebt is het des te leuker om je onder te dompelen in een andere cultuur. 

Toch moeten we je een beetje voorbereiden op wat je te wachten staat. Met Simi kun je naar uiteenlopende bestemmingen afreizen, waar het toverwoord "flexibiliteit" is. 

Wij plannen vooraf

Vooraf spreken we met onze lokale partner een planning af. We spreken door wat het handigste programma is, welke volgorde het meest logisch is en houden ons zo goed mogelijk aan de planning. Reken er echter op dat we, ondanks alle goede bedoelingen, het programma nooit exact uit kunnen voeren zoals op de website staat. Dit geven we ook aan bij het dag tot dag-programma. Dat heeft een groot aantal redenen, waaronder:

  • Het weer - soms zit het weer enorm mee, soms zit het weer tegen. Bij slecht weer zullen we altijd proberen om activiteiten te verschuiven als dat mogelijk is. Dat betekent dat een activiteit die op die dag zou gebeuren soms noodgedwongen niet door kan gaan en verplaatst moet worden. Heel soms komt het voor dat we een activiteit helemaal niet uit kunnen voeren. Dat gebeurt niet vaak, maar het kan wel. In dat geval zullen we jullie als groep een vervangende activiteit voorstellen. 
  • Logistiek - in een ander land kan het maar zo zijn dat je te maken krijgt met niet werkende motorvoertuigen. De boot kan stuk gaan, de auto kan pech krijgen of een chauffeur komt niet opdagen. Het is in die landen heel vaak zo dat ze niet direct met een oplossing kunnen komen voor je. In veel gevallen komen er andere personen bij om te helpen en wordt er van alles aan gedaan om het alsnog voor elkaar te krijgen. Dat is geen onwil, maar er is in Sri Lanka of op Bali niet zomaar een quickfit om de hoek met een hal vol reserve-onderdelen. 
  • Afspraken worden anders geïnterpreteerd - voor de gemiddelde Nederlander is afspraak afspraak. In veel andere landen geldt dat de lokale partij er alles aan zal doen om jou als reiziger te willen pleasen. Dat betekent dat ze soms onverwachte tussenstops maken om jou iets te laten zien dat zij super vinden. Gevolg kan dan zijn dat het allemaal weer een stuk later wordt dan bedacht.
  • Slechts infrastructuur - afstanden bij verre groepsreizen zijn vaak anders dan je vooraf denkt. Van A naar B te komen kan soms veel langer duren dan je zelf zou verwachten. Vraag je daarnaar? Dan zal de local al snel zeggen dat het niet zo lang meer duurt. Ga er vanuit dat het ook dan nog langer duurt dan wordt aangegeven, dat scheelt je een hoop stress!

Tanzania groepsreizen

Flexibel zijn

Ben je iemand die behoefte heeft aan heel veel duidelijkheid? Boek dan geen verre groepsreis. De enige garantie die wij kunnen geven bij het boeken van een verre groepsreis is dat je er rekening mee moet houden dat jij je flexibel moet opstellen om een leuke vakantie te hebben. Als je continu een exacte dagplanning nodig hebt: niet boeken. Als je het nodig hebt om exact precies te doen wat er in het programma staat: niet doen. Ben je een moeilijke eter of eet je graag om 17:30, dan opnieuw: niet doen. Sta je open voor een flexibele en unieke ervaring? Reis dan vooral gezellig met ons mee!

Waarom moet je flexibel zijn? Ik boek toch gewoon die groepsreis? 

Natuurlijk. En wij doen er aan onze zijde alles aan om het goed te laten verlopen. Het is niet in ons belang om het anders te doen. Ook voor ons is het van belang dat het programma zo gedaan wordt als afgesproken. De realiteit leert echter dat in een land als Sri Lanka of Thailand dingen nu eenmaal anders gaan dan bij ons. 

Wat bedoelen jullie precies met flexibel zijn?

Met flexibel zijn bedoelen we niet dat alles volledig anders gaat dan dat je denkt. Wel betekent flexibel zijn dat ook jij je goed voorbereid op het land waar je terecht komt. Lees je in, zorg dat je weet waar je naartoe gaat. In veel landen spelen culturele verschillen een grote rol en worden dingen anders geregeld dan bij ons in Nederland. Met flexibel zijn bedoelen we vooral dat je dingen los moet laten. Ga niet stressen als je later aankomt op een avond, maar zorg dat je in je tas een snack mee hebt. Vaak loopt het avondeten uit en waar wij als Nederlanders vroeg eten, zijn wij daarin de uitzondering. Laat alles dus vooral een beetje op je afkomen en geniet van deze unieke beleving. Meer informatie over eten tijdens je reis in Azië?

Jullie hebben het over het weer, hebben jullie hier meer informatie over?

Ja zeker. In sommige verre landen is er sprake van een regenseizoen. Dit betekent echter niet dat het de hele dag door alsmaar regent en druilerig is. Dit gaat meestal om korte harde buien, terwijl het wel gewoon lekker warm weer is. Kortom, schuilen en weer door. Soms dienen we hierdoor iets af te wijken van het programma, bijvoorbeeld door een activiteit op een ander dagdeel plaats te laten vinden. Kun je alleen reizen in een periode dat er sprake is van het regenseizoen? We willen je aanraden je daar vooral niet door te laten tegenhouden. Heb je de flexibiliteit om te kunnen kiezen uit meerdere reismaanden en ben je benieuwd naar de beste reisperiode? Bekijk dan onderstaande informatieve pagina's.

Ook wij moeten aanpassen

Ga je naar een land als Indonesië of Sri Lanka met je Nederlandse mindset, dan wordt het een ingewikkelde reis voor je. Je zult zien dat als je dingen gewoon over je heen laat komen, alles een stuk relaxter verloopt. Pas je dus aan aan de bestemming die je uitgekozen hebt. Houd ook rekening met lokale gebruiken en gewoontes. Wees vooral ook voorbereid. Dus zorg dat je een snack mee hebt als het eten later wordt, schiet niet gelijk in de stress als de bus er opeens mee ophoudt of als je middenin de woestijn pech krijgt met je jeep. Het zijn allemaal dingen die kunnen gebeuren en waar je in die landen niet even de wegenwacht voor kunt bellen. In veel gevallen zullen ze dan familie bellen die vervolgens komt helpen. Geniet van die kleine dingetjes en laat het je vakantie niet teveel beïnvloeden. 

Costa Rica groepsreizen

Culturele verschillen

Met Simi reis je onder andere naar Jordanië, Egypte, Marokko, Sri Lanka, Bali, Cuba, Costa Rica en Tanzania. Allemaal prachtige reisbestemmingen, maar wel met een gebruiksaanwijzing. Een aantal van de belangrijkste dingen die je zult ervaren:

Statusverschil

Wij huren een lokale gids in. Deze gids heeft jou als reiziger heel hoog zitten en zal er alles aan doen om het jou naar de zin te maken. Toch is gids zijn ook vaak een soort beschermde status waarmee de gids zich erg verantwoordelijk voelt. Spreek je je gids heel rechtstreeks aan of klaag je tegen de lokale gids, dan zul je vaak een bevredigend antwoord krijgen, om vervolgens te merken dat er niks verschilt. De wil om jou te pleasen als reiziger is enorm. Vaak roepen ze dan al snel ja, in de hoop dat je dan als reiziger tevreden bent. 

Wijzigingen in de planning

Houd er rekening mee dat de planning van 5 minuten geleden alweer achterhaald kan zijn. Houd er ook rekening mee dat ze dat niet altijd netjes communiceren, zoals we dat in Nederland zouden doen. Niet uit onwil, maar waarschijnlijk belt er dan een neef van een broer van een vriend met iets en wordt het programma zonder nadenken direct gewijzigd. Informeren is iets dat niet in het systeem zit bij de meesten. 

Please-cultuur

Als reiziger sta je in hoog aanzien van de lokale partner, zeker in Azië. Zelfs op de meest onmogelijke vragen zul je al snel "yes, yes" horen. In de praktijk is dat natuurlijk vaak helemaal niet praktisch of mogelijk. Houd er dus rekening mee bij het stellen van vragen. Te rechtstreekse vragen worden als onbeschoft beschouwd. Je zult dus alles een beetje moeten inkleden en respectvol moeten vragen. Kom je er echt niet uit? Neem dan contact op met het kantoor van Simi.

Alles duurt langer

Waar wij vrijwel alles direct online kunnen regelen, moet iemand voor treinkaartjes in Sri Lanka met een beetje pech twee uur in een rij staan. Waar wij gewend zijn aan goede, betrouwbare wegen kan het prima zijn dat je opeens moet omrijden of dat er een wegblokkade is, een auto met pech staat die alles blokkeert enzovoorts. In steden kunnen lange files staan met toeterende voertuigen. In Tanzania rijdt je buiten de steden met name over 'dirt roads'. Je moet dus vooral niet teveel letten op de eindtijden, maar vooral genieten van alles wat je onderweg tegenkomt en zult zien. 

Groepsreizen Sri Lanka

Overmacht

Veel van de dingen die tijdens verre groepsreizen gebeuren zijn gewoon simpele overmacht. Situaties die niet te voorkomen zijn, waar op dat moment niet veel aan te doen is en waar je als reiziger ook niet direct een heel punt van moet maken. Het doel is je een onvergetelijke vakantie te bieden, maar in ontwikkelingslanden is het reizen echt anders dan in Europa.

Reizen naar ontwikkelingslanden

Je moet niet vergeten dat je afreist naar derdewereldlanden met een volledig andere politieke en culturele structuur. Zelfs een goed ontwikkeld land als Costa Rica is nog altijd een ontwikkelingsland. In Tanzania leeft een kwart van de bevolking nog onder de armoedegrens. Je moet je westerse blik dus achterlaten in Nederland. Voor jou als Nederlander is het allemaal niet zo erg als de brandstof iets duurder is of als je iets meer moet betalen voor een flesje water. Voor locals kan een kleine stijging het verschil betekenen tussen wel en geen eten die dag. Vergeet dus ook niet om samen een fooienpot aan te maken! Een klein bedrag kan voor de locals heel veel betekenen en is een blijk van waardering.

Als je afreist naar een ontwikkelingsland moet je rekening houden met:

  • Ander eten
  • Stroomuitval (zeker in Cuba, maar kan ook voorkomen op andere bestemmingen)
  • Slechte wifi
  • Slechte wegen
  • Accommodaties die netjes zijn, maar niet 100% perfect

Ben je hier niet flexibel in, dan raden we je absoluut af om een verre groepsreis te boeken naar een ontwikkelingsland. Van alle landen die we hier noemen geldt dat het allemaal derdewereldlanden zijn. Dat vergeet je als toerist nog wel eens omdat de accommodaties vaak mooi zijn, maar de kosten voor bijvoorbeeld airconditioning zijn voor veel hotels al een zware belasting. 

Ik wil graag mee op verre groepsreis!

Je hebt bij Simi Reizen de keuze uit diverse verre groepsreizen! Sta jij open voor een echt avontuur, je onderdompelen in een prachtig land én ben jij dus flexibel? Reis dan mee naar een van onze fantastische reisbestemmingen. Bij alle verre singlereizen reis je samen met 18-32 jarigen en geniet je van een reis inclusief vlucht, verblijf en activiteitenpakket. Meer dan de helft van de reizigers reist alleen.

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.