24 uur in San Francisco

24 uur in San Francisco

Verre groepsreizen

Veel reizigers die naar Californië gaan, maken een tussenstop in San Francisco. Het nabijgelegen Silicon Valley, waar 's werelds grootste IT-bedrijven zich bevinden, hebben ervoor gezorgd dat San Francisco in razend tempo is ontwikkeld. Nu de grote techbedrijven zich na covid deels hebben gestort op thuiswerken, is de stad wel veranderd. In dit artikel bespreken we welke plekken je moet bezoeken als je een volle dag in San Francisco hebt. 

Tijd is altijd een factor. Voor de meeste mensen is 1 volle dag San Francisco genoeg, tenzij je een enorme liefhebber van musea bent bijvoorbeeld, dan zul je langer uit moeten trekken voor een bezoek aan de stad. 

Simi organiseert verschillende groepsreizen in Amerika en Canada. Het overgrote deel van de reizigers boekt deze reizen solo. Via Simi krijg je inloggegevens, enkele weken voor vertrek, waarmee je kennis kunt maken met je reisgenoten. 

In de ochtend

Het moment om te gaan voor een heerlijk ontbijt. Ga richting Fisherman's Wharf waar je de meeste toeristische plekken kunt vinden. Ontbijt bijvoorbeeld bij Eight AM, het Eagle Cafe of Hollywood Cafe of Cafe de Casa. Houd er rekening mee dat je op een populaire plek eet, waardoor je altijd meer kwijt bent. Wil je snel en goedkoper ontbijten? Zeker doordeweeks kun je dan ook kiezen om naar de IHOP te gaan, het International House Of Pancakes. Prima ontbijt tegen scherpe prijzen. Houd er rekening mee dat je voor de meer populaire plekken het beste enkele dagen vooraf probeert te reserveren. Zo weet je zeker dat er plek is! 

San Francisco

Na je ontbijt meld je je bij de fietsverhuur. Je hebt de keus om een gegidste tour te fietsen of zelfstandig. Bij Simi hebben we ervoor gekozen een tour mét lokale gids te doen. Niet alleen hebben die mooie verhalen onderweg, ze geven ook achtergrond en informatie over wat je onderweg tegenkomt. Je fietst vervolgens langs de San Francisco bay naar het eerste hoogtepunt van je verblijf in San Francisco: de Golden Gate Bridge. Het gevoel van het fietsen over deze immens grote brug over de San Francisco Bay en het mooie uitzicht dat je hebt op de stad (als het niet mistig is) zijn onvergetelijk. 

Je fietstocht eindigt aan de overzijde van de brug in Sausolito. Je kunt ervoor kiezen terug te fietsen en je fiets weer in te leveren bij het startpunt. Een andere optie is om de veerboot te nemen. Wel zo leuk, want je eindigt op het levendige Fisherman's Wharf en komt langs het gevangeniseiland Alcatraz. 

San Francisco

Eind van de ochtend

Als je terug bent bij Fisherman's wharf raden we je aan om zeker een kijkje te nemen bij de vele zeeleeuwen die hier liggen te relaxen op de pier. Loop een rondje over de werf. Er zijn genoeg straatartiesten die het geheel een levendige sfeer geven. Het is het meest toeristische plekje van San Francisco, maar wel met reden. 

San Francisco fisherman's wharf

Lekker lunchen

Er zijn in San Francisco ontelbaar veel plekjes waar je terecht kunt voor een heerlijke lunch. Je budget bepaalt hoe gek je het maakt. De meeste plekken kunnen rekening houden met de meest uiteenlopende dieten en allergiëen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel iets lekkers kunt vinden. Houd er wel rekening mee dat San Francisco 1 van de duurste steden van Amerika is. Hier geldt hetzelfde als op elke toeristische plek: hoe meer je middenin de toeristische buurten blijft, hoe duurder je over het algemeen uit bent. 

Ons advies zou zijn om vanaf Fisherman's Wharf naar Chinatown te wandelen en daar heerlijk te lunchen. Er is veel keus, van eenvoudige maaltijden tot restaurants met Michelin-sterren. Je gaat hier dus zeker iets vinden en een bezoek aan Chinatown is sowieso de moeite waard!

Je kunt vervolgens vanaf Fisherman's wharf met de Cable car richting Union Square. Ooit zaten hier veel grote, luxe en dure merken. Op dit moment is het helaas een beetje vergane glorie, maar nog wel de moeite van een bezoekje waard. Je kunt onderweg uitstappen bij Lombard street. Dit enorm steile straatje staat bekend om de scherpe bochten. Het is leuk om even te kijken hoe de auto's hier voorzichtig omlaag komen via de haarspeldbochten. Natuurlijk kun je dit zelf ook doen als je een auto tot je beschikking hebt. De meeste Simi reizigers doen dit natuurlijk! 

Rondreis Californie

Late middag

Neem de bus naar Alamo Square. In ongeveer 45 minuten kom je in deze buurt waar je onder andere de beroemde Painted Ladies huizen kunt vinden. Je hebt vanaf hier ook een mooi uitzicht op de stad. Van hieruit kun je met een bus of uber terug naar je volgende bestemming. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan 1 van de musea in San Francisco, bezoek 1 van de vele parken en geniet. 

Alcatraz by night

Je hoogtepunt van de dag gaat de tour naar Alcatraz zijn. Er is een speciale avondsessie waarvoor je de kaartjes al maanden vantevoren moet reserveren. Alcatraz deed dienst als gevangeniseiland. Vanwege de sterke stroming in de San Francisco Bay gold de gevangenis als onmogelijk om uit te ontsnappen. Je kunt een bezoek brengen aan Alcatraz gedurende de dag en verhalen van gevangenen horen. Ons advies zou zijn om te proberen de avondsessie te boeken. Dit geeft extra sfeer aan de verhalen en is voor veel toeristen een hoogtepunt van het bezoek aan San Francisco. 

De meeste tickets worden in de voorverkoop aangeboden en zijn snel uitverkocht. Een beperkt aantal tickets is op de dag zelf te koop op Fisherman's Wharf. Er zijn altijd annuleringen, dus het is zeker aan te raden een poging te doen als het niet gelukt is om voorafgaand aan je reis tickets vast te leggen. 

San Francisco reis

Nightlife

Als het om nachtleven gaat is San Francisco toonaangevend aan de westkust van de Verenigde Staten. Je kunt op veel plekken terecht. We moeten echter wel belangrijke informatie meegeven: neem altijd een uber naar de plek waar je naartoe wilt. Ga na zonsondergang niet uitgebreid door de stad wandelen. Niet omdat het per se onveilig is, maar er zijn in San Francisco veel daklozen. In de avonden zul je die nog meer tegenkomen dan overdag. Dat kan soms intimiderend over komen. Daarnaast heeft San Francisco te maken met veel verslavingsproblematiek. Dat maakt mensen onberekenbaar. Beperk je dus tot de toeristische gedeelten. Neem altijd een uber terug vanaf de plek waar je uit gaat. 

Een paar plekken die de moeite zijn:

Union Square - voor cocktail bars en restaurants kun je hier goed terecht. Echt nachtleven is beperkt! 

SoMa - de plek waar je terecht kunt bij verschillende nachtclubs. Denk aan de DNA Lounge, nachtclub Oasis en Audio. Let op: nachtclubs in de Verenigde Staten mag je niet bezoeken als je onder de 21 bent. Je hebt 100% kans op controle van je ID-kaart/paspoort. In de praktijk is je Nederlandse ID-kaart, ondanks dat het geen geldig identiteitsbewijs is in de VS, voldoende om ergens binnen te komen. Onder de 21 hoef je het niet eens te proberen. Houd er rekening mee dat nachtclubs altijd een dresscode hebben. Je komt niet binnen op eenvoudige sneakers. Maak dus een PLAN voordat je op pad gaat! 

Duboce triangle 

Waar de wijken Castro, Lower Haight en het Mission District samen komen. Live bands in Cafe du Nord, de Mint Karaoke Lounge zijn enkele van de plekken. 

De laatste jaren is San Francisco weer enorm aan het transformeren. Zorg dus dat je voorafgaand aan je eigen bezoek aan San Francisco goed uitzoekt waar je naartoe wilt en vooral ook of de plekken die je wilt bezoeken nog bestaan. In een snel veranderende stad kan dit nog wel eens wijzigen. 

Beste musea in San Francisco

Voor liefhebbers van musea heeft San Francisco ook enorm veel te bieden. Het SF Museum of Modern Art is het meestbezocht. Met ruim 33.000 kunstwerken kun je hier als liefhebber je hart ophalen. 

Het De Young Museum in het Golden Gate park is ook zeker de moeite waard. Je kunt er vooral kunst vinden vanuit Amerika tussen de 17e en 21e eeuw. Ook het uitzicht over downtown San Francisco is de moeite! 

Het Legion of Honor museum in Lincoln Park is de moeite waard. Met meer dan 4000 jaar aan geschiedenis, veel ook vanuit Europa is dit zeker een aanrader. 

De laatste die we willen benoemen is de California Academy of Sciences, met een planetarium, aquarium, regenwoud en museum allemaal bij elkaar. Dit museum is interactiever. Er zijn speciale avonden waar je het museum kan bezoeken en een DJ speelt en er cocktails te koop zijn. 

Handige tips voor je bezoek aan San Francisco

  • Laat geen spullen onbeheerd achter, ook niet in de auto. Parkeer altijd bij officiéle parkeerplaatsen. Let op dat je niet fout parkeert, de boetes zijn hoog en de kans op controle heel groot. 
  • Neem 's avonds als je nog op stap gaat altijd een uber terug. San Francisco heeft veel dakloze inwoners en hoewel je over het algemeen vrij ongestoord door de stad kunt lopen, voelt het vaak niet zo prettig als je het niet gewend bent. 
  • PLAN je bezoek. Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je precies wilt zien en wat je wilt meemaken. 
  • Behalve de door ons genoemde activiteiten kun je nog talloze andere activiteiten en excursies ondernemen in San Francisco. Doe dus je vooronderzoek, maar let erop dat je pas boekt als je reis bevestigd is én zorg dat je tot kort voor vertrek kunt annuleren. 
  • Zorg dat je je route ook vooraf plant. Houd er rekening mee dat er in San Francisco stevige heuvels zijn, dus houd daar rekening mee.

San Francisco

Meer weten over de groepsreizen naar Amerika met Simi? We vertrekken in de periode tussen mei en oktober naar de Verenigde Staten en Canada. Rond kerst hebben we een speciale kerstreis naar New York gepland staan.