Backpack of toch een koffer meenemen op groepsreis?

Backpack of toch een koffer meenemen op groepsreis?

Singlereizen Tips en adviezen

Wij bij Simi Reizen krijgen vaak de vraag: Backpack of koffer? Welke is handiger voor jullie groepsreizen en waarom? Nou, dit is per jongerenreis verschillend en het is natuurlijk ook wat je zelf fijn vindt. Bij sommige groepsreizen is het echter verplicht om juist een koffer of backpack mee te nemen. Om de keuze voor jou net iets gemakkelijker te maken zetten wij in dit blog de voor- en nadelen van de backback en koffer op een rij! Ook geven wij bruikbare tips over waar je het beste op dient te letten bij het kopen van een koffer of backpack. Uiteindelijk geven wij per bestemming aan welke middel wij zouden aanbevelen. Natuurlijk hoef je je hier niet aan te houden - indien er geen verplichting geldt - en moet altijd kiezen wat jezelf het fijnst vindt, maar uit onze eigen ervaring vinden reizigers het lastig kiezen tussen backpack of koffer voordat ze deelnemen aan onze groepsreizen. Wij hopen je daarbij te helpen!

Een koffer meenemen op groepsreis

Het voordeel van de koffer is dat deze op een georganiseerde manier ingepakt kan worden. Op deze manier kun je gemakkelijk je spullen terugvinden als je eenmaal bent aangekomen op de bestemming van je singlereis. De koffer biedt ook veel ruimte en is dus gemakkelijk in te pakken. Het is wel een nadeel dat je vaak veel te veel bagage meeneemt op vakantie, hierdoor kun je in moeilijke situaties terechtkomen als je jouw mege zware koffer een heuvel of trap op moet dragen. Een koffer is handig als je weinig meters maakt op onze groepsreis of veelal reist doormiddel van transfers die je dichtbij je verblijfsplaats komen ophalen. Als je binnen de gebaande paden blijft is een koffer zeer gemakkelijk. Doormiddel van de wieltjes kun je jezelf gemakkelijk voortbewegen. Mocht je voor de koffer kiezen, houd dan rekening met de toegestane afmetingen die de vliegtuigmaatschappijen hanteren.  

Voordelen koffer

 1. Praktisch in gebruik
 2. Je kunt veel bagage meenemen
 3. Gemakkelijk dicht te krijgen en georganiseerd op reis
 4. Waardevolle spullen zijn veiliger opgeborgen door het slot
 5. Een hardcase koffer beschermd je spullen goed (stootkracht, vocht, stof)
 6. Het wordt over het algemeen niet snel vies

Nadelen koffer

 1. Niet of minder praktisch bij obstakels, onverharde wegen, openbaar vervoer, trappen en heuvels
 2. Relatief zwaarder dan een backpack
 3. Nodigt uit om meer bagage mee te nemen dan dat je nodig hebt

Waar op letten bij het kopen van een koffer voor de singlereis?

Materiaal
Het te bepalen materiaal heeft vooral te maken met het budget wat je beschikbaar hebt gesteld voor een koffer. De prijs zit hem in het materiaal. Hieronder de gangbare materialen:

 1. Nylon - Licht en goedkoop in aanschaf
 2. Aluminium - Licht en duurzamer als nylon, middenprijs in aanschaf
 3. Polycarbonaat - Super licht van gewicht, duurzaam, schokbestendig milieuvriendelijk en hittebestendig, duurder in aanschaf

Wielen
We raden je altijd aan om te kiezen voor een koffer met wielen, zodat je je eigen bagage gemakkelijk kunt vervoeren. Of je nou mee gaat met ons op groepsreis of zelf op vakantie gaat, het is in beide gevallen zeer praktisch. Dit maakt de reis een stuk prettiger. Als je een koffer wilt aanschaffen kijk dan goed of er goede wieltjes onderzitten die gemakkelijk rollen.

Sloten en beveiliging
Als het om bagage gaat is veiligheid ook erg belangrijk. Er zijn tegenwoordig veel koffers met ingebouwde sloten. De meeste modellen zijn voorzien van een rits. Hier kun je een slotje tussen de twee ritslipjes doen. Het slotje zal je er meestal zelf bij moeten kopen. Tip: doe altijd je koffer op slot als je reist, zodat niemand er iets uit kan stelen als je even niet oplet.

Een backpack meenemen op singlereis

Een backpack heeft als voordeel dat je het overal gemakkelijk mee naartoe kan nemen. Het strand, bushaltes, treinstations en natuurgebieden vormen geen enkel probleem. Ga je op een groepsreis waar nauwelijk roltrappen of liften aanwezig zijn? Dan is de backpack een goed alternatief voor de koffer. De wegen zijn vaak minder goed dan in Nederland waardoor de wielen van de koffer niet goed kunnen rollen, in dit geval iis een backpack aan te raden. Een backpack zit altijd op je rug, wat ervoor zorgt dat je altijd je handen vrij hebt om bijvoorbeeld een kaart te lezen of op je telefoon te kijken om je hotel of een restaurantje te zoeken. Het is ook een voordeel dat je medemens niet kan struikelen over een koffer die achter je aansleept. Het is ook gemakkelijk dat je spullen kunt ophangen aan je backpack, vooral bij eventueel natte schoenen of kleding. In een backpack kunnen niet al teveel spullen worden ingepakt. Dit betekend dat je nooit teveel spullen meeneemt, wat zorgt voor een lichtere reis. Een groot nadeel is dat je een backpack altijd op je rug draagt. Hierdoor kun je last krijgen van je rug als je het niet goed draagt of gevoelig bent voor rugpijn. In warme landen kun je het ook al snel (extra) warm krijgen van een backpack op je rug. Hiervoor zijn er ook weer diverse soorten backpacks gemaakt waarbij er door een plastic beugel met gaas ruimte zit tussen jou en de backpack.

Door dit ventilerend rugpand van gespannen gaas heb je minder snel last van zweet. Een aanrader!

Voordelen backpack

 1. Flexibeler reizen
 2. Eerder op de bagageband
 3. Ideaal voor reizen waarbij je veel reist ter voet
 4. Gemakkelijker in het ov
 5. Je hebt altijd 2 handen vrij
 6. Je kan natte/vieze spullen ophangen aan de buitenkant 

Nadelen backpack

 1. Minder bagage inhoud
 2. Bescherming tegen vocht, stof en stootkracht
 3. Afsluiting met een slot
 4. Ongeorganiseerde inrichting
 5. Mogelijke kans op rugklachten
 6. Last van de warmte indien goedkope backpack

Waar op letten bij het kopen van een backpack voor de groepsreis?

Kwaliteit
Zie een backpack als een lange termijn investering. Uit ervaring blijkt dat reizigers nooit een backpack kopen voor 1 reis, maar voor meerdere reizen. Koop daarom een backpack van goede kwaliteit. De kans dat een backpack scheurt of dat de ritsen kapot gaat is dan een stuk kleiner en ze gaan gewoon langer mee. Als je een beetje een goede backpack hebt, heb je er jaren plezier van.

Pasvorm en draaggemak
Als je van plan bent een backpack aan te schaffen raden wij je aan om de tas in de winkel en thuis uitgebreid te testen. Zo kun je proberen of de backpack daadwerkelijk de goede pasvorm heeft voor jouw rug. Een optimaal draagcomfort is zeer belangrijk omdat je anders veel last kunt krijgen van je rug. Zorg ervoor dat de backpack goede steun vind op je heupen. Test hiervoor ook even de heup en schouderbanden. Een backpack moet tenslotte lekker zitten! Mocht dit niet het geval zijn kun je altijd nog terug naar de winkel gaan om een backpack te kiezen die wel bij jou past. Wees vooral niet bang om hulp te vragen bij een medewerker van de winkel.

Gewicht 
Een goede vuistregel is dat het gewicht niet meer dan 25% mag zijn van je eigen lichaamsgewicht. Koop nooit een te zware backpack omdat je echt spijt gaat krijgen als deze te zwaar is. De tas zal tijdens onze groepsreizen aardig wat tijd op je rug doorbrengen. 

Prijs
Houd altijd de aanbiedingen in de gaten, dat kan je zo een paar tientjes schelen! Backpacks zijn vaker in de aanbieding buiten het hoogseizoen. Een echt goede backpack heb je al tussen de €100 en €250 euro. 

Inhoud

Kleine backpack (40 tot 60 liter)
Voor reizigers die weinig spullen meenemen of niet bijster lang op reis gaan. Ook geschikt voor warme locaties omdat je dan geen warme kleding hoeft mee te nemen en een zware backpack simpelweg te warm is.

Normale backpack (60 tot 80 liter)
Voor reizigers die voor een langere tijd op vakantie gaan. Dit is een prim backpack voor als je voor meerdere weken op groepsvakantie gaat, of een primitieve reis maakt waarbij je een week in de in de middle of nowhere in de natuur verblijft. Hier passen als je spullen gewoon in, maar is zeker niet zo groot, dat je teveel spullen meeneemt.

Grote backpack (80 tot 100 liter)
Voor meerdaagse kampeertochten, koude gebieden of lange expedities waarbij je gewoon veel equipement mee moet nemen. Hier passen al je kampeerspullen en dikke kleren in. Voor al onze groepsreizen heb je deze tas niet nodig. Een kleiner exemplaar volstaat.

We raden je aan om een backpack aan te schaffen van 60 tot 80 liter, simpelweg omdat die het geschiktst is voor de meeste reizen!

Meenemen per reis

Op de paklijsten pagina kun je de suggestie paklijst vinden van jouw geboekte groepsreis. Voor iedere jongerenreis is er een paklijst beschikbaar. Op deze pagina geven we aan of het aan te raden is een koffer of backpack mee te nemen, of dit een verplichting is, of dat je zelf kunt kiezen. Ook als we het aanraden mag je natuurlijk zelf kiezen (bij een verplichting niet i.v.m. het programma van de reis), maar geven we puur ons advies op basis van onze ervaringen. 

Check alle groepsreizen

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.