Regenseizoen Thailand

Regenseizoen Thailand

Verre groepsreizen

Het regenseizoen in Thailand loopt van ongeveer juni tot en met oktober. Natuurlijk boek je geen rondreis Thailand met als doel dagenlang in de regen te zitten. Daar wordt niemand echt blij van. Aan de andere kant: een reis naar een tropisch land betekent vrijwel per definitie dat je met regen te maken gaat krijgen. Waar je vooral op moet letten is de combinatie tussen het aantal zonuren per dag en de neerslag. 

De zuidwest-moesson, met moessonwinden vanuit het zuiden en noorden van Thailand zorgt voor vaak korte, heftige buien met veel neerslag in korte tijd. 

Betekent dit dan dat je niet naar Thailand moet reizen tussen juni en oktober? Die afweging moet je zelf maken, maar laat je niet gek maken door alleen het woordje "regenseizoen". Waarom? Dat laten we je in dit artikel zien.

Regenseizoen Thailand - mensen en regen

Regenseizoen Thailand: ook letten op zonuren

De focus ligt bij veel mensen vaak op de hoeveelheid neerslag en niet zozeer op het aantal zonuren per dag. Dit geeft een betere indicatie van wat je kunt verwachten dan alleen de neerslag. Immers, als je nog heel veel zonuren over hebt is regen weer niet zo erg. Regen zorgt daarnaast voor leven, mooie groene kleuren en een gezonde natuur. 

Zonuren gemiddeld per dag in Thailand

Januari zonuren 9 uur
Februari zonuren 9 uur
Maart zonuren 10 uur
April zonuren 9 uur
Mei zonuren 8 uur
Juni zonuren 7 uur
Juli zonuren 7 uur
Augustus zonuren 7 uur
September zonuren 7 uur
Oktober zonuren 7 uur
November zonuren 8 uur
December zonuren 9 uur

Voor wat betreft regenval geldt dat vaak de ochtend nog zonnig en blauw is, waarbij in de namiddag regen ontstaat. Over het algemeen kun je rekenen op felle, korte buien met veel neerslag in korte tijd. Voor de temperatuur maakt dat verder niet uit, het blijft lekker warm het hele jaar door.

Maar: je bent nu ook ongetwijfeld nieuwsgierig naar de neerslag in Thailand per maand. Ter vergelijking: in Nederland valt jaarlijks tussen de 500 en 1100 mm per vierkante meter (dat is de manier waarop neerslag gemeten wordt). 

regen thailand

Gemiddelde neerslag Thailand per maand

Januari 10 milimeter
Februari  30 milimeter
Maart 20 milimeter
April  40 milimeter
Mei  120 milimeter
Juni  80 milimeter
Juli  100 milimeter
Augustus 90 milimeter
September 100 milimeter
Oktober 200 milimeter
November 140 milimeter
December 10 milimeter

Als je alles bij elkaar optelt regent het per jaar in Thailand dus gemiddeld evenveel als in Nederland. Er is echter wel een groot verschil. In Nederland kan het dagenlang druilerig weer zijn en kun je langere periodes hebben van slecht en grijs weer. In Thailand is dat uitzonderlijk. Vaak gaat het om korte zeer intensieve buien. 

Voordelen reizen Thailand in het regenseizoen

  • Voordeliger. Hotels zijn goedkoper dan in het hoogseizoen. Dit zul je ook terugzien in de reissom. 
  • Minder druk en daardoor authentieker
  • Groen! Alles is fantastisch groen, watervallen zijn prachtig na een regenbui, de rijstvelden bloeien, alles is groen en fris. 
  • Koeler! Meer schaduw en minder felle zon, gecombineerd met verfrissende regenbuien zorgen dat het over het algemeen aangenamer is. 

Nadelen zijn er natuurlijk ook

  • Meer stilstaand water, dus meer muggen. Goed insmeren is het advies. 
  • Meer regen, dus grotere kans op nat worden tijdens je vakantie!
  • Plaatselijke overstromingen. Hierdoor kan het soms noodzaak zijn een route om te buigen of aan te passen, dus je flexibiliteit is van belang. 

Overal in Thailand gelijk?

Als je in Nederland het weer bekijkt zul je zien dat het in Limburg lekker weer kan zijn, terwijl het in Friesland regent en guur is. Aan de kust is het dan altijd weer wat koeler, terwijl andere plekken juist weer relatief warm zijn. Thailand is 12 keer zo groot als Nederland en ook in Thailand zijn er dus grote onderlinge verschillen. Midden en Zuid Thailand bijvoorbeeld, zijn qua temperatuur het hele jaar door min of meer gelijk, terwijl het in het noorden waar ook meer bergen te vinden zijn soms koeler en soms warmer is. 

In het regenseizoen is bijvoorbeeld het zuidoosten, waaronder Koh Tao en Koh Phanga vallen, minder gevoelig voor regen. Het Zuidwesten van Thailand is tijdens het regenseizoen tamelijk onstuimig. Maar ook hier geldt dat je niet moet rekenen op hele dagen nattigheid. 

Hoe zit het dan met de temperatuur in Thailand?

Het hele jaar door ligt de temperatuur in Thailand tussen de 22 en de 32 graden. In Chiang Mai, dat we tijdens onze rondreizen Thailand ook bezoeken, kan de temperatuur dalen tot zo'n 13 graden in de nacht. Neem dus wel een trui mee als je door Thailand gaat reizen, gewoon voor de zekerheid. 

April en mei zijn de heetste maanden in Thailand met temperaturen boven de 30 graden gemiddeld en een hoge luchtvochtigheid. 

Wel of niet naar Thailand in het regenseizoen? 

Die keuze moet je zelf maken. We hebben gemerkt dat het met name het woord "regenseizoen" is dat leidt tot heftige aannames over volledig verpeste vakanties en dagenlange regenbuien. De praktijk is gelukkig anders.

Als je in je achterhoofd houdt dat zelfs in het kleine Nederland het voorspellen van weer een kunst is, kun je nagaan dat dat in een land dat 12 keer zo groot is nog lastiger is. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog eens verschillende landschappen en twee kusten om rekening mee te houden. Het weer aan de Golf van Thailand is anders dan het weer aan de Andamanse zee. Het noorden, met onder andere Chiang Mai, kent weer een andere dynamiek. 

Beste reistijd voor Thailand

De meest droge periode ligt dus tussen december en april. Dit zijn echter ook gelijk de warmste maanden. Het is dus een beetje wat je zelf ook prettig vind. Veel jongeren zijn voor hun rondreizen Thailand toch gebonden aan een bepaalde vakantieperiode. Maakt de reisperiode voor jou niet uit? Dan kun je overwegen in de drogere maanden te gaan. Maakt de reisperiode wel uit, laat je dan vooral niet tegenhouden. 

Rondreizen met leeftijdsgenoten

Rondreizen in Thailand boek je bij Simi samen met anderen tussen de 18 en 35. Hoewel we prima snappen dat iemand van 18 weer een ander leven heeft dan iemand van 35, weet je wel zeker dat je op pad gaat met relatief jonge mensen. Dat zorgt er ook voor dat we de activiteiten aan kunnen passen aan actieve jongeren.

Zo hebben we ook bij onze rondreizen Thailand gekozen voor een combi van actieve activiteiten, aangevuld met sightseeing en cultuur. We slaan de tempels zeker niet over, maar maken het niet de kern van onze rondreis. Je zult bij het doorlezen van ons reisprogramma in Thailand zien dat je een beetje van alles doet. We bezeoeken Bangkok en doen een tuktuksafari door Bangkok by night, maar slapen ook in jungle-rafts in Kanchanaburi en bezoeken Chiang Mai. 

Het reizen met de slaaptrein zorgt voor een extra dimensie in je rondreis. Je reisbegeleider is Nederlandstalig en is weliswaar geen Thailand-expert, maar zorgt er vooral voor dat het in de groep lekker loopt én dat het programma uitgevoerd wordt zoals afgesproken. Je sluit je bij Simi aan bij een groep mensen tussen de 18 en 35. In 98% van de gevallen kan een rondreis gewoon doorgaan.

Reizen in het regenseizoen door Thailand

Als reisorganisatie organiseren we het hele jaar door avontuurlijke groepsreizen. Ook in de zomerperiode staat Thailand bij ons zeker op de planning. Niet iedereen is in de gelegenheid om buiten de zomerperiode op reis te gaan, maar in onze ervaring is het regenseizoen zeker geen belemmering voor een mooie rondreis door Thailand. De temperatuur blijft heerlijk, maar Thailand is ook gewoon een groot land met verschillende klimaten ook binnen het land zelf. Waar het in het zuiden nat kan zijn is het in het noorden vaak droog en andersom. 

Net als met het weer in Nederland is ook het regen seizoen in Thailand niet precies te voorspellen en geen jaar hetzelfde. Een jaar kan bovengemiddeld nat of droog zijn. Het kan ook zijn dat het een paar weken prachtig weer is, afgewisseld met een paar weken minder goed weer. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.