Wat kan ik verwachten van een safari in Zuid-Afrika?

Wat kan ik verwachten van een safari in Zuid-Afrika?

Tips en adviezen

De groepsreis Zuid-Afrika zit vol met avontuur en activiteiten speciaal voor jongeren. Naast pinguïns proberen te spotten, de Tafelberg beklimmen en een hike maken door Tsitsikamma NP ga je natuurlijk ook op wildlife safari. Iets wat er echt bij hoort als je een singlereis Zuid-Afrika doet! Ga mee op zoek naar de Big Five in het Krugerpark en bezoek het unieke Mlilwane Nationaal Park in eSwatini. We leggen je in deze blog precies uit wat je kunt verwachten van je safari ervaring in Zuid-Afrika.

Wat kun je verwachten?

 • Twee safari's: Jullie gaan op twee onvergetelijke safari's: één in het Krugerpark en één in het Mlilwane National Park. Zo ervaar je de diversiteit van de Zuid-Afrikaanse natuur en zie je een breed scala aan wilde dieren. De safari in het Krugerpark is een game drive, in Mlilwane National Park gaat het om een gegidste zebra hike. Leuk voor de variatie!
 • De Big Five proberen te spotten: In het Krugerpark ga je op zoek naar de beroemde Big Five: olifant, leeuw, neushoorn, buffel en luipaard. Deze dieren zijn de machtigste van het dierenrijk. Wij kunnen natuurlijk niet garanderen dat je ze allemaal spot, maar je gaat hoe dan ook bijzondere dieren zien.
 • Zebra hike in Mlilwane NP: In Mlilwane National Park maak je een unieke zebra hike. Je wandelt door de prachtige natuur en kunt de zebra's van dichtbij bekijken. Super avontuurlijk om dit te voet te doen!
 • Ervaren gidsen: De safari's worden begeleid door ervaren gidsen die je alles kunnen vertellen over de dieren die je tegenkomt en de natuur om je heen.
 • Comfortabele accommodatie*: Jullie verblijven met de groepsreis Zuid-Afrika nabij het Krugerpark in Gecko Lodge. Een mooie accommodatie met een zwembad en met tweepersoonskamers. In eSwatini slapen jullie wederom in een mooie unieke accommodatie. Dit is of Mlilwane Wildlife Sanctuary Rest Camp OF Hawane Resort, afhankelijk van de beschikbaarheid. 
 • Lekker eten*: Tijdens je verblijf in de parken zijn ontbijt en diner inbegrepen.

* Het kan voorkomen dat een accommodatie wordt gewijzigd en deze informatie verouderd is. Op de reispagina kun je altijd de up to date geplande accommodaties bekijken. Hetzelfde geldt voor welke maaltijden inbegrepen zijn, de informatie op de reispagina is actueel.

Kruger en Mlilwane National Park

Safari in het Krugerpark: op zoek naar de Big Five

Het Krugerpark is met een oppervlakte van bijna 20.000 vierkante kilometer het grootste wildreservaat van Zuid-Afrika. Hier vind je een ongekende diversiteit aan dieren, met meer dan 500 verschillende vogelsoorten en 134 verschillende zoogdieren. Naast de Big Five kun je hier ook giraffen, zebra's, gnoes, antilopen, nijlpaarden, krokodillen en nog veel meer dieren spotten. In het Krugerpark ervaar je echt de Afrikaanse natuur zoals je je die voorstelt.

Op dag 10 van de singlereis Zuid-Afrika is het dan eindelijk zover, je gaat op safari in het Kruger Nationaal Park. Je gaat 's ochtends vroeg al op pad, dan is het immers nog niet zo warm én op dat moment zijn de dieren het actiefst. Samen met de rangers gaan jullie het park in met verschillende safari auto’s. Onderling houden zij contact met elkaar wanneer er een dier gespot is. Het park is ontzettend groot en het gaat om wildlife, dus houd er rekening mee dat je waarschijnlijk niet alle dieren van de Big Five zult spotten. Maar de uitdaging alleen is al leuk!

Tips: 

 • Neem een vestje mee want 's ochtends kan het nog best koud zijn. Laagjes is het makkelijkst, dan weet je zeker dat je goed zit. Draag kleuren in aardetinten.
 • Neem wat snacks mee. Doordat je zo vroeg opstaat zul je misschien al wel eerder dan de lunchstop trek krijgen.

Mlilwane Nationaal Park: het park van de zebra’s

Het Mlilwane Nationaal Park in eSwatini (voormalig Swaziland) is een stuk kleiner dan het Krugerpark. Het heeft een breedte van 4 kilometer. Het park staat bekend om zijn prachtige landschappen, met heuvels, savannes en bossen. Hier vind je geen Big Five, maar wel vele andere dieren, zoals zebra's, nijlpaarden, krokodillen, giraffen, gnoes, kudu's en bavianen. Mlilwane is een fijn park om safari’s te voet te maken en een van de weinige parken die daar veilig genoeg voor is. 

In het park ga je een zebra hike doen. Je loopt dan met een gids door het park en gaat samen proberen zebra’s en andere dieren te spotten. Er zijn veel uitgestrekte velden met zebra’s en je kunt hier redelijk dichtbij ze komen, wat natuurlijk super avontuurlijk is.

Tijdens de groepsreis Zuid-Afrika slapen jullie in traditionele bee-hive hutten in het natuurreservaat of in chalets, afhankelijk van in welke van de twee accommodaties je verblijft. Bij de bee-hive hutten lopen antilopen en wrattenzwijnen gewoon vrij rond trouwens, heel bijzonder!

Let op: De reizen met vertrek in maart en mei 2025 verblijven in het Hawane Resort in plaats van het Mlilwane Wildlife Sanctuary waardoor het programma voor die dag iets wijzigt. Je gaat wel alles ondernemen wat op het programma staat, maar in andere volgorde. Op de reispagina leggen we dit verder uit.

Wat neem je mee op safari?

Voor je safari tijdens de groepsreis Zuid-Afrika is het belangrijk om de juiste kleding en spullen mee te nemen. Hier een lijstje met wat wij aanraden om in ieder geval mee te nemen:

 • Comfortabele kleding: Kaki of neutrale kleuren zijn ideaal. Kies voor een lange maar luchtige broek om muggenbeten te voorkomen. Neem ook een trui mee want 's ochtends kan het nog fris zijn. Idealiter draag je laagjes zodat je iets kan aan of uittrekken als je het warm of koud hebt.
 • Goede wandelschoenen: Je maakt tijdens de safari in het Mlilwane National Park ook een hike, dus goede schoenen die tevens goed zijn ingelopen zijn belangrijk.
 • Zonnebril, hoed/pet en zonnebrand: De Afrikaanse zon kan fel zijn dus deze drie zijn echt wel belangrijk.
 • Anti-insect spray: Voorkom muggenbeten en maak gebruik van een spray met een goed percentage deet. Dat voorkomt heel veel irritante jeuk ;-).
 • Powerbank: Het zou toch wat zijn als je telefoon uitvalt met al dat moois om foto’s van te maken. Vergeet dus absoluut niet je powerbank én een kabeltje.
 • Camera: Als je een camera hebt, raden we het zeker aan om deze mee te nemen. Je zult waarschijnlijk veel foto’s maken dus een extra geheugenkaartje kan ook wel van pas komen. Mogelijk ook een extra accu. Je bent gewaarschuwd ;-).
 • Verrekijker: Ontzettend leuk om de dieren nog beter te spotten. Ook leuk om te delen met de groep natuurlijk. 

Wat kun je verwachten van de gids?

De gidsen die meegaan op safari tijdens de groepsreis Zuid-Afrika, zijn ervaren professionals met een passie voor de natuur en dieren. Zij kennen de parken als hun broekzak en weten alles over de dieren die er leven. Die kennis delen ze dan ook graag met je. Ze weten ook alle veiligheidsvoorschriften en zijn verantwoordelijk tijdens de game drive. Luister dus ook ten allen tijde naar ze. Stel ze ook gerust vragen want die beantwoorden ze graag. 

Tips:

 • Fooien worden door de safari gidsen enorm gewaardeerd en zijn ook erg gebruikelijk. Jullie gids int aan het begin van de reis een bedrag om uit te delen aan onder andere de safari gidsen. Uiteraard mag je ook meer geven als je erg blij was met de gids. 
 • Respecteer de natuur en de dieren tijdens de safari. Wees stil wanneer de gids dat zegt, blijf in de jeep en raak natuurlijk geen dieren aan. Het is wildlife, dus je dient altijd afstand te houden van de dieren en ze niet te voeren voor hun welzijn en voor jouw veiligheid. 
 • Geniet naast het zien van de dieren ook zeker van de prachtige omgeving en de unieke ervaring!

Leuke weetjes over safari tijdens de groepsreis Zuid-Afrika

 • Het Krugerpark is het grootste safaripark van Afrika. Het is bijna net zo groot als België.
 • De neushoorn is het meest bedreigde dier in het Krugerpark. Er worden daarom strenge maatregelen genomen tegen stroperij.
 • Er leven 147 zoogdiersoorten, 114 soorten reptielen en zo’n 500 vogelsoorten in het Krugerpark. En ook vind je er alle dieren van de Big Five. 
 • In tegenstelling tot het Krugerpark, is Mlilwane vrij van grote roofdieren. Dit maakt het uniek, want daardoor kun je hier veilig wandelen en fietsen tussen de zebra's en giraffen.
 • Mlilwane was het eerste wildreservaat van eSwatini en werd opgericht in 1964.

Wat maakt een safari zo bijzonder?

Een safari is een ervaring die je enorm dicht bij de natuur brengt. Het heeft ook echt iets magisch om wilde dieren vrij te zien rondlopen in hun natuurlijke habitat. Daarnaast komt er ook een soort adrenaline bij kijken wanneer je dan een dier spot na een tijdje rondrijden en zoeken. En als je eenmaal oog in oog staat met een olifant, leeuw, neushoorn of ander dier, dan is dat echt een bijzonder moment.

Naast de wilde dieren is ook de natuur in Zuid-Afrika adembenemend mooi. Je rijdt door mooie uitgestrekte savannes en de landschappen zijn enorm divers. Daarnaast is het ook heel leuk om te leren over de dieren, hun gedrag en de natuur. De gidsen kunnen je namelijk van alles vertellen.

Hier een aantal redenen waarom je mee wilt op safari met een singlereis Zuid-Afrika:

 • Alle game drives zijn uniek. Iedereen die het park betreedt zal ook weer met een andere ervaring het park uitrijden. Je kunt namelijk iets zien wat iemand iets verder weg niet zal meemaken. Er leven zoveel verschillende dieren in het park, er zijn verschillende landschappen en dus zal, afhankelijk van waar je het park binnengaat en welke dieren je spot, iedereen de safari weer anders zal beleven. 
 • Je kunt het park het hele jaar door goed bezoeken. Het gedeelte van Zuid-Afrika waar je op safari kunt, heeft het beste weer van het land. In sommige periodes is het misschien warmer of droger, maar dit maakt niet zoveel uit wat het een topbestemming maakt als je nog twijfelt over de datum. In de Zuid-Afrikaanse zomer is het gras hoger en kunnen de dieren zich dus beter verstoppen dan tijdens droge periodes, maar dit levert ook wel weer mooiere plaatjes op. 

Lijkt op safari gaan jou nu super gaaf? Overweeg dan zeker de Zuid-Afrika groepsreis! Naast de twee safari's die je gaat doen staan er natuurlijk nog veel meer toffe activiteiten op de planning. Je ontdekt de natuur en cultuur tijdens een gevarieerde rondreis waarbij je onder andere ook de Tafelberg gaat beklimmen, een township bezoekt en gaat voor sightseeing tijdens een prachtige panoramaroute. Ook tijdens de groepsreis Tanzania ga je wildlife safari's ondernemen, vooral even vergelijken dus deze twee bucketlist groepsreizen!