Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar. Boek je reis zodra je eruit bent - gemiddeld stijgen prijzen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. 

Lastminute singlereizen en jongerenreizen

Kosten ter plekke - Griekenland reizen

Ga je dit jaar mee met onze singlereis Griekenland? Dan vraag je je vast af wat de kosten ter plekke zullen zijn. Op deze pagina kun je alles lezen over de kosten ter plekke in Griekenland. Zo krijg je antwoord op de vragen 'is Griekenland een duur land?', 'hoeveel kost een maaltijd in Griekenland?', 'wat is de munteenheid en hoe kan ik betalen in Griekenland?'.

Bij onze Griekenland groepsreis is al veel bij de reissom inbegrepen. De Griekenland single reis boek je altijd inclusief vlucht, accommodatie en activiteitenpakket. Onder het kopje inbegrepen op de reispagina kun je vinden wat inclusief en exclusief is bij de reissom van de Griekenland groepsreis.

Is Griekenland een duur land?

Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud liggen in Griekenland gemiddeld zo'n 1.30 keer lager dan in Amsterdam, Nederland (de Grieken verdienen dan ook minder dan Nederlanders). Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen. Als je uit eten gaat in een van de bekendste straten van een grote stad, dan zul je vaak meer kwijt zijn voor een maaltijd dan in een gezellig zijstraatje in een klein plaatsje. Lokale gerechten zijn vrijwel altijd goedkoper dan bijvoorbeeld pastagerechten of andere niet-lokale gerechten. Gelukkig heeft de Griekse keuken meer dan voldoende te bieden!

Super handige tip: Mezedes is een goede keuze als je van alles wilt uitproberen. Hierbij krijg je allemaal verschillende gerechtjes op tafel die je deelt met je reisgenoten. Je zou bijvoorbeeld bij de ober kunnen vragen of ze voor jullie mezedes willen bereiden voor ongeveer 150 euro in totaal als je met 10 personen bent. Maar je kunt natuurlijk ook van de kaart kiezen.

Munteenheid en betalen Griekenland groepsreis

In Griekenland betalen ze net zoals in Nederland met de euro. Hoewel het betalen in Nederland met een bankpas als betaalmiddel heel normaal is, betalen veel Grieken nog contant met bankbiljetten en muntgeld. In de grote steden zoals Thessaloniki zal het in veel winkels mogelijk zijn om met een pinpas te betalen. In de lokale kleinere winkels zal dit niet altijd mogelijk zijn. Het is dus handig om altijd wat contant geld op zak te hebben tijdens je single reis Griekenland. In de grote steden kun je hiervoor gemakkelijk een pinautomaat bezoeken. Ook kun je al voor de eerste dagen van de groepsreis Griekenland wat contant geld meenemen vanuit Nederland.

Geld opnemen Griekenland singlereis

Doordat veel Grieken nog met contant geld betalen in winkels zul je tijdens je reis overal veel geldautomaten zien staan. Houd er wel rekening mee dat bij een geldautomaat in Griekenland per transactie kosten in rekening worden gebracht. De transactiekosten lopen uiteen van €2,00 tot €4,00 euro per pinbeurt. Als er sprake is van transactiekosten bij het opnemen van geld dan wordt dit altijd weergegeven op het scherm. Voor geld opnemen tijdens je groepsreis Griekenland moet je bankpas ingesteld zijn voor betalingen binnen Europa. Vaak kun je dit gemakkelijk via de internetbankieren app regelen. Daarom is het handig om niet te kleine bedragen op te nemen tijdens je single reis Griekenland. 

Fooi tijdens Griekenland single reis

Fooi geven in Griekenland is natuurlijk niet verplicht maar is vaak wel gebruikelijk als je tevreden bent over bijvoorbeeld de service van restaurant of de taxichauffeur. Vaak is het normaal om een fooi van 10% te geven bij een restaurant of om het te betalen bedrag naar boven af te ronden. Reken op ongeveer €1,50 tot €3,00 fooi per keer voor gidsen, buschauffeur en hotelpersoneel per persoon. Bij sommige restaurants en bars wordt automatisch al fooi toegevoegd aan de rekening. Controleer dit dus even voordat je afrekent, voordat je heel gul bezig bent. 

Kosten eten en drinken Griekenland groepsreizen

Onder het kopje inbegrepen op de reispagina kun je vinden welke maaltijden al zijn inbegrepen bij je reissom. 

Ontbijten en lunchen in Griekenland

Hoeveel je kwijt bent aan ontbijt of lunch is afhankelijk van of je van tevoren ergens al lunch koopt voor tijdens het programma of onderweg een restaurantje opzoekt. De Simi host zal ter plekke aangeven wanneer het handig is om al wat mee te nemen, en wanneer er de mogelijkheid is om onderweg te lunchen tijdens de singlereizen Griekenland. Of het ontbijt en/of de lunch is inbegrepen kun je terugvinden op de reispagina. 

 • Lunch voor onderweg bij een Griekse bakker, plus een drankje: ongeveer 5 tot 8 euro.
 • Broodje gyros bij een afhaalzaak: ongeveer 5 tot 7 euro.
 • Lunch bij een restaurant, plus een drankje: ongeveer 10 tot 20 euro.

Uit eten gaan Griekenland 

Uit eten gaan in Griekenland is goedkoper dan in Nederland. Als je ervoor kiest om bij een taverna te gaan eten ben je goedkoper uit dan bij een restaurant. Een taverna is een traditioneel Grieks restaurant met gerechten zoals gyros, moussaka of souvlaki. Hieronder geven we de gemiddelde prijzen aan als je uit eten gaat in een grote stad in Griekenland tijdens de Griekenland single reizen.

 • Voor een eenvoudige maaltijd inclusief drankjes betaal je ongeveer 12 tot 20 euro.
 • Een driegangenmaaltijd inclusief drankje bij een taverne kost je ongeveer 20 tot 40 euro.
 • Een driegangenmaaltijd bij een restaurant inclusief drankjes kost je ongeveer 30 tot 55 euro.

Deze bedragen zijn puur een inschatting op basis van onze ervaringen. Per restaurant zullen de kosten uiteraard verschillen.

Drankjes in Griekenland

Om je een indicatie te geven van de kosten voor drankje in een tent of restaurant (let op: verschilt echt heel sterk per tent):

 • Ouzo: 3 tot 8 euro per glas (maar krijg je er soms standaard bij, ook afhankelijk van de grootte van het glas) 
 • Mythos biertje (Grieks bier): 2 tot 5 euro (in de supermarkt ongeveer 1-2 euro)
 • Colaatje: 2 tot 4 euro (in de supermarkt 0,50 - 1,50 euro)
 • Wijntje: 3 tot 7 euro 
 • Cocktail: 5 tot 15 euro
 • Zwarte koffie: 1 tot 3 euro
 • Cappuccino: 2 tot 5 euro

Optionele activiteiten groepsreizen Griekenland

Bij de groepsvakantie Griekenland is het mogelijk om naast het vaste programma optionele activiteiten bij te boeken ter plaatse. Indien je ervoor kiest om een optionele activiteit bij te boeken, komen hier natuurlijk ook nog kosten bij kijken. Het vaste programma is vol genoeg om niets meer bij te hoeven boeken en ook te genieten van vrije tijd, maar veel reizigers vinden het leuk om zelf nog iets extra's te ondernemen. Je kunt zelf ter plekke natuurlijk de aanbieders en prijzen een beetje met elkaar vergelijken.

De optionele activiteiten kun je zelf ter plekke bijboeken en rechtstreeks bij de aanbieder van de activiteiten betalen. Per aanbieder en activiteit kunnen de prijzen verschillen. Houd er rekening mee dat optionele activiteiten altijd op basis van eigen risico zijn. Dit komt omdat Simi Reizen bij lokale aanbieders van de optionele activiteiten namelijk geen controles uit met betrekking tot vergunningen en diploma's, in tegenstelling tot bij de aanbieders van inbrepen activiteiten. 

Heb je een studentenpas? Neem deze dan vooral mee, wie weet krijg je korting. In Griekenland geldt bij verschillende bezienswaardigheden dat je ze gratis mag bezoeken als je 24 jaar of jonger bent.

Totaal overzichtje kosten ter plekke Griekenland

De meeste reizigers geven tussen de 20 en 35 euro per dag uit aan maaltijden en de standaard drankjes. Sommige reizigers gaan nog een paar avonden wat drinken bij een tentje en geven hier gemiddeld nog 20 euro per avond uit. Qua fooi geven de meeste reizigers ongeveer 6 tot 8 euro per dag uit. Hier kunnen nog optionele activiteiten en souvenirs bijkomen.

We adviseren rekening te houden met de gemiddelde kosten van 30 tot 50 euro per dag die je ter plekke nog uitgeeft. Maar zoals we al aangaven, dit is sterk afhankelijk van je eigen uitgavenpatroon.

Let op: De informatie op de desbetreffende reispagina is het meest up to date en altijd leidend qua informatie over de groepsreizen van Simi Reizen. Deze pagina is puur bedoeld om je een beetje achtergrondinformatie te geven over de kosten ter plekke. Hoewel we ons best doen om alle informatie up to date te houden, kan het zijn dat en prijswijzigingen optreden op de bestemming. Hier kun je geen rechten aan ontlenen.