Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar. Boek je reis zodra je eruit bent - gemiddeld stijgen prijzen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. 

Lastminute singlereizen en jongerenreizen

Kosten ter plekke Tanzania

Tanzania is the place to be als je altijd al een keer op wildlife safari hebt willen gaan, helemaal in je element bent in de natuur en je graag het avontuur op zoekt. Heel veel is natuurlijk al inbegrepen bij de reissom als je je groepsreis Tanzania via Simi boekt, maar er zijn natuurlijk altijd kosten ter plekke. In dit artikel informeren we je over deze kosten ter plekke in Tanzania. Zo krijg je antwoord op bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Is Tanzania een duur vakantieland?
 • Hoe zit het met de munteenheid en en het betalen in Tanzania?
 • Hoe werkt het met wisselkoersen en geld opnemen?
 • Hoeveel kosten maaltijden en drankjes in Tanzania?
 • Hoeveel fooi ben ik kwijt in Tanzania?
 • Hoeveel kosten souvenirs in Tanzania?

Is Tanzania een dure groepsreis bestemming?

Hoewel Tanzania een ontwikkelingsland is, moet je er rekening mee houden dat Tanzania veel inkomsten haalt uit het toerisme. Hoewel het leven van een local niet duur hoeft te zijn, betaal je op de toeristische plekken absoluut meer. Het rekensommetje voor Tanzanianen is heel simpel: Europeanen hebben het geld om hiernaartoe te reizen en hier vakantie te vieren, dus kunnen meer spenderen. Ook bij een streetfood kraampje kunnen ze dus meer geld aan jou vragen dan aan een local voor exact dezelfde maaltijd. Je hebt in Tanzania geen supermarkten zoals wij ze kennen. Vrijwel alles wordt lokaal gekocht bij aanbieders op straat of in kleine zaakjes. Er is dus meestal ook geen sprake van vaste prijzen.

Op sommige plekken ben je echt niet veel kwijt, op andere plekken kun je rekenen op Nederlandse prijzen. Koop je iets bij een streetfood kraampje? Dan ben je slechts en schijntje kwijt in vergelijking met een maaltijd in een restaurant. Je gaat meer kwijt zijn tijdens een rondreis Tanzania dan tijdens bijvoorbeeld een Azië rondreis. Maar je krijgt er wel een fantastische ervaring voor terug! 

Munteenheid en betalen in Tanzania

In Tanzania betalen ze met de Tanzaniaanse shilling, met TZS als afkorting. 1 euro is ongeveer 2700 shilling (dit kan snel wijzigen). Niet heel gemakkelijk omrekenen, dus we raden aan een wisselkoers app te downloaden.

 • Bankbiljetten zijn er in de bedragen 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000.
 • Muntjes zijn er in de bedragen 500, 1000 en 5000

Om geld op te kunnen nemen in Tanzania dient je bankpas ingesteld te staan op wereldwijde betalingen. Regel dit van tevoren. Een creditcard kan handig zijn als back-up betaalmiddel, maar wordt niet overal geaccepteerd. Dit is ook met Maestro vaak het geval. In de grotere winkels worden dollars ook geaccepteerd. Daarom raden we aan wat back-up contant geld mee te nemen in de vorm van dollars. Mochten de pinautomaten niet helemaal meewerken, dan heb je wat op zak.

Geld opnemen in Tanzania

Er zijn niet veel pinautomaten aanwezig in Tanzania. Je kunt deze met name vinden in de grote steden en op de luchthaven. Vraag altijd aan de gids na waar het verstandig is om geld op te nemen. Kies bij pinnen altijd voor "continue without conversion", dat is de goedkoopste manier om te wisselen. Bij iedere plek worden verschillende transactiekosten berekend. Het verkrijgen van wisselgeld kan soms lastig zijn, waardoor het handig is altijd wat kleingeld op zak te hebben. 

Hoe werkt het met fooi geven in Tanzania?

Fooi geven is heel gebruikelijk in Tanzania. Geen fooi geven wordt gezien als onbeleefd, dus houd hier rekening mee als je een groepsreis Tanzania boekt. Je kunt eigenlijk niet naar Tanzania afreizen zonder fooi te geven. Je kunt uitgaan van de volgende gemiddelde fooien:

 • Gidsen en chauffeurs - circa 27500 shilling per dag per persoon (€10)
 • In restaurants is het gebruikelijk om 10% fooi te geven.
 • Indien je bagage wordt gedragen naar de kamer, dan is een briefje van 5000 shilling gebruikelijk per persoon (circa €1,80).
 • Voor het gebruikmaken van een toilet onderweg wordt 500 shilling gewaardeerd (€0,20-0,40)

Afdingen in Tanzania

Bij marktkraampjes is het mogelijk om af te dingen, maar dit is een beetje situatie afhankelijk. In sommige gevallen geeft de verkoper direct een eerlijke prijs aan, in andere gevallen proberen ze meer te rekenen. Je zult dus een beetje de situatie moeten inschatten. Op de markten is vrijwel alles qua kruiden en eten goedkoper dan in Nederland, dus als je twijfelt kun je beter gewoon afrekenen. Dan voorkom je een ongemakkelijke situatie. Voor jou is het misschien een euro extra, voor sommige Tanzanianen betekent het een warme maaltijd in de avond. Indien de gids vlakbij is, kun je natuurlijk ook altijd even navragen wat een gangbare prijs is.

Vriendelijk zijn is extreem belangrijk in Tanzania. Je zult vaak de woorden 'karibu' (welkom), 'jambo' (formele begroeting) en 'mambo' (informele begroeting) horen als je ergens komt. Het is gebruikelijk dat als je een winkeltje binnenloopt of je een kraam bezoekt, je de verkoper ook begroet met 'jambo' of 'mambo'. Met een glimlach en een open houding kom je altijd heel ver. Tanzanianen zijn extreem gastvrij en respectvol naar elkaar en het is heel belangrijk hierin mee te gaan. 

Kosten eten en drinken in Tanzania

De kosten van eten en drinken variëren extreem van plek tot plek. Niet alleen verschillen de bedragen per regio, ook per restaurant kan dit enorm variëren. Bij een straattentje liggen de prijzen nog lager, maar daar raden we aan geen vlees- of vismaaltijden te scoren. Je weet immers niet of deze producten goed gekoeld zijn geweest. De informatie hieronder is dus puur om je een indicatie te geven. In onze ervaring hebben we vaak de volgende tarieven gezien:

 • Warme maaltijd rijst met curry en een drankje: 5 tot 10 euro
 • Warme maaltijd met vlees of vis en een drankje: 10 tot 15 euro
 • Blikje cola bij een tankstation: 1,50 euro
 • Fles water op straat: 0,50 euro
 • Lokaal biertje op straat (0,5 L): 1 tot 2 euro
 • Lokaal biertje bij accommodatie (0,5 L): 2 tot 3 euro
 • Kopje koffie: 1,50 euro
 • Mocktail bij accommodatie Zanzibar: 4 dollar
 • Cocktail bij accommodatie Zanzibar: 7 euro

Souvenirs kopen in Tanzania

Souvenirs hebben sterk wisselende prijzen. Je zult vooral veel winkels tegen gaan komen in Stone Town op Zanzibar. Wij hebben zelf de volgende tarieven gezien, maar per winkeltje kan dit natuurlijk verschillen:

 • Jurkje van lokale stof: 20-40 euro
 • T-shirt met opdruk: 25-35 euro
 • Van hout bewerkte bordjes: 15-25 euro
 • Van hout bewerkt kistje: 10-20 euro
 • Magneetje: 2 tot 5 euro
 • Simpel armbandje: 2 tot 4 euro
 • Patche Tanzania: 2-3 euro
 • Ringen: 3-12 euro
 • Een blikje Afrikaanse koffie: 6 euro

Optionele activiteiten Tanzania

Hoewel het absoluut niet noodzakelijk is om extra activiteiten bij te boeken om een mooie vakantie te beleven, zijn hier wel mogelijkheden voor. Ter plekke kun je de aanbieders en prijzen vergelijken. Het programma is vol genoeg met leuke activiteiten, maar ook vrije tijd. Houd er rekening mee dat optionele activiteiten altijd op basis van eigen risico zijn. Dit komt omdat Simi Reizen bij lokale aanbieders van de optionele activiteiten namelijk geen controles uit met betrekking tot vergunningen en diploma's, in tegenstelling tot bij de aanbieders van inbrepen activiteiten. 

Totaal overzichtje kosten ter plekke Tanzania

Bij deze groepsreis is het onmogelijk een gemiddeld rekenvoorbeeld te maken op basis van bovenstaande informatie. Per dag verschilt het welke maaltijden zijn inbegrepen en ook is het erf afhankelijk van hoeveel souvenirs je koopt en of je ter plekke nog optionele activiteiten wilt ondernemen. We raden aan op basis van bovenstaande informatie een eigen optelsommetje te maken van je verwachte kosten, op basis van je eigen uitgavenpatroon.

Let op: De informatie op de desbetreffende reispagina is het meest up to date en altijd leidend qua informatie. Deze pagina is bedoeld om je een beetje achtergrondinformatie te geven dat nuttig kan zijn voor jouw groepsreis. Hoewel we ons best doen om alle informatie up to date te houden, kan het zijn dat en prijswijzigingen optreden op de bestemming.