Wat kan ik verwachten van een wildlife safari in Tanzania?

Wat kan ik verwachten van een wildlife safari in Tanzania?

Verre groepsreizen Tips en adviezen

Als een wildlife safari hoog op je bucket list staat, dan heb je vast de groepsreis Tanzania al bekeken. Tanzania is absoluut the place to be om een fantastische wildlife safari te beleven. Leuk om te weten is dat er niet één, niet twee, maar drie game drives zijn inbegrepen als je kiest voor de single reis Tanzania met Simi. Zo heb je de meeste kans op het spotten van de big five en om optimaal te genieten van wat de natuur van Tanzania te bieden heeft! Nu vraag je je wellicht af wat je je kunt voorstellen bij zo'n safari. In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat je kunt verwachten van een wildlife safari in Tanzania. 

Een wildlife safari in Tanzania

Probeer oog in oog te staan met olifanten, giraffen en andere magische beesten! Tijdens een wildlife safari in Tanzania kun je de wilde dieren observeren in hun natuurlijke habitat. In Tanzania maak je drie inbegrepen wildlife safari's mee:

 • Eén game drive in Mkomazi National Park van enkele uren (met ook een bezoek aan de zwarte neushoorn opvang)
 • Eén korte wildlife safari in Serengeti National Park (3 tot 4 uur)
 • Eén lange wildlife safari in Serengeti National Park (6 tot 7 uur), met een lunch in het park

Giraffe Tanzania

Hoe ziet zo een game drive dag eruit?

Jullie maken kleine groepjes van jullie totale reisgroep en gaan vervolgens allemaal met een wagen op pad. De bestuurder is tevens de wildlife gids en weet ontzettend veel over het nationale park en de dieren die hier leven. Bij aankomst bij de ingang regelt de gids 'clearance' om het park te mogen betreden. Dit kan soms heel snel gaan, soms kan het iets langer duren. Daarna is het tijd het park te betreden en direct goed om je heen te kijken! 

Alvorens het inrijden van het nationale park zal de gids het dak van de wagen omhoog klappen. Hierdoor kun je als de wagen stil staat opstaan om zonder glas de dieren te bekijken en goede foto's te maken. Met uitzondering van de picknick plekken is het niet toegestaan om de wagen uit te gaan (voor je eigen veiligheid). Je maakt de hele safari dus mee in de wagen.

In de parken zijn verschillende route opties. Hoe weet de gids nou waar hij heen moet rijden? De gidsen communiceren onderling met elkaar via portofoons waar de dieren en kuddes zijn waargenomen. Handig! Op basis van deze informatie maak je een mooie route door het park mee en probeert de gids je zo veel mogelijk beestjes te laten spotten.

Spotten jullie of de gids een dier? Dan zal de gids de wagen stoppen en de motor uitzetten. Vervolgens krijg je de tijd om het dier en zijn gedragingen te bekijken en vast te leggen. Als je heel stil bent en niet al te veel beweegt, heb je de kans dat sommige dieren een kijkje dichterbij komen nemen. Zeker de olifanten willen nog wel eens heel nieuwsgierig zijn.

Bij de langere game drive in Serengeti National Park lunchen we in het natuurgebied. Hiervoor zijn speciale picknick plekken gemaakt, waar het toegestaan is om de wagen uit te stappen. 

Safari Tanzania groepsreis

Welke dieren horen nou precies bij the big five?

De volgende dieren horen bij the big five:

 • Olifant
 • Neushoorn
 • Buffel
 • Luipaard
 • Leeuw

Hoe the big five tot stand is gekomen? Dit komt door de vroegere jachtcultuur. Het verwijst naar de vijf grootste en meest uitdagende dieren om op te jagen. Hoewel dat (gelukkig) niet meer genormaliseerd is, wordt the big five nu gezien als een uitdaging om vijf grote wilde dieren te spotten in de natuur.

Mkomazi National Park - Tanzania groepsreis 

Mkomazi National Park is een natuurgebied dat bekend staat om de diversiteit aan landschappen. Je kunt hier zowel savannes vinden als open vlaktes en heuvels. Hierdoor kent het park een gigantisch eco-systeem. Het park speelt een cruciale rol in het behouden van bedreigde diersoorten, met als grootste voorbeeld de zwarte neushoorn. Zo heeft het park voor verschillende diersoorten fokprogramma's om de populaties in stand te houden. Ook bijzonder aan het park is de gigantische hoeveelheid bijzondere vogels die hier wonen. Vele vogelliefhebbers van over de hele wereld reizen alleen al om deze reden af naar dit mooie natuurpark.

Goed om te weten is dat Mkomazi National Park een van de minder druk bezochte natuurparken is van Tanzania. Wel kunnen de dieren zich hier beter verschuilen dan in Serengeti National Park. Dat geeft je bezoek wat uitdaging! Na je bezoek aan Mkomazi National Park breng je een bezoek aan een opvangcentrum voor neushoorns, waar je meer leert over deze diersoort en de inspanningen om de neushoornpopulatie in stand te houden. Door dit bezoek kun je in ieder geval al één van de dieren van the big five van je lijstje afstrepen!

Olifanten Tanzania

Mkomazi NP in het kort

 • Oppervlakte: 3.234 km2
 • Geografie: noordoosten van Tanzania, vlakbij de Kilimanjaro berg, het Usambara-gebergte en de grens met Kenia
 • Veelvoorkomende dieren: o.a. olifanten, spiesbokken, zebra's, giraffen, leeuwen, luipaarden, antilopen, koedoes, impala's, buffalo's en veel diverse vogels
 • Landschap: heuvels, bush-landshap, veel baobab-bomen

Serengeti National Park - Tanzania groepsreis 

Serengeti is het meest bekende nationale park van Tanzania en tevens een van de meest bezochte wildreservaten ter wereld. Het is gigantisch groot en strekt zich uit tot in Kenia. Het park staat erg bekend om de jaarlijkse migratie van wildebeesten, zebra's en gazellen. Miljoenen dieren trekken hierbij tegelijkertijd door de Serengeti op zoek naar verse graslanden. Hierbij worden ze gevolgd door leeuwen, luipaarden en hyena's die ze proberen te vangen. It's the circle of life. Het landschap is vrij divers, maar wordt vooral gekenmerkt door uitgestrekte savannes en graslanden. Dit maakt het makkelijker om dieren te spotten. Maar ook dit park kent bijvoorbeeld bosgebieden, waardoor er opnieuw sprake is van verschillende ecosystemen.

Als je Serengeti bezoekt, kun je absoluut zeggen dat je een van de meest bijzondere plekken op aarde bezocht hebt voor natuurliefhebbers. Leuk om te weten is dat er veel katachtigen in Serengeti wonen. Een andere leuke fun fact is dat het woord 'Serengeti' letterlijk 'eindeloze vlaktes' betekent in de taal van de Maasai-bevolking. Net als Mkomazi NP is Serengeti NP een echt vogelparadijs, met meer dan 500 verschillende vogelsoorten.

Leeuw Tanzania single reis

Serengeti NP in het kort

 • Oppervlakte: 14.763 km2
 • Geografie: noorden van Tanzania, tegen de grens met Kenia en richting Lake Victoria
 • Veelvoorkomende dieren: o.a. katachtigen (leeuwen, hyena's en luipaarden), olifanten, wildebeesten, giraffen, zebra's, buffels en nijlpaarden
 • Landschap: uitgestrekte savannes en graslanden

Waarom een game drive ondernemen in Tanzania?

In diverse landen in Afrika is het mogelijk om een wildlife safari mee te maken. Waarom je absoluut een wildlife safari mee wilt maken in Tanzania?

 • Serengeti National Park is het bekendste nationale park ter wereld als het gaat om het meemaken van een wildlife safari en om het spotten van the big five. Je kunt hier het typische safari landschap vinden en er komen hier ontzettend veel wilde dieren voor. Ook staat het park bekend om de jaarlijkse migratie van onder andere zebra's en wildebeesten. 
 • Je kiest voor authentieke natuurparken waarbij er geen hekken om de nationale parken gezet zijn (dat is in veel andere landen in Afrika wel zo). De dieren hebben er dus echt voor gekozen om hier te leven. De parken worden goed onderhouden en beschermd. Natuurbehoud is heel belangrijk in Tanzania. Je rijdt hier ook nog echt over de typische dirt-roads die niet geasfalteerd zijn.
 • Tanzania kent hele afwisselende landschappen en je kunt er veel variatie vinden voor een vakantie. Hierdoor kun je je wildlife safari's uitstekend combineren met het beklimmen van de Kilimanjaro, een bezoek aan Zanzibar en andere mooie plekken die de moeite waard zijn. In Tanzania kun je dus gaan voor heel veel variatie.
 • Door de vele dieren die voorkomen in Tanzania heb je hier een goede kans op het spotten van alle dieren van the big five (hoewel er natuurlijk nooit garanties kunnen worden gegeven, want wilde dieren). Sowieso heb je veel kans om echt oog in oog met dieren te staan! (wij hebben het meegemaakt)

Single reis Tanzania safari

Fun facts wildlife safari in Tanzania

 • Tijdens de wildlife safari's verzorgen wij drinken aan boord. Je kunt flesjes water vinden bij de stoelen en tijdens de langere game drive in Serengeti National Park verzorgen we een warme lunch en voor iedereen een flesje frisdrank. Hoef je daar zelf niet meer aan te denken!
 • We gaven het al aan, in de nationale parken komen naast de bekende dieren ook heel veel vogels voor! Deze kun je tegenkomen in de meest prachtige kleuren. Probeer dus vooral ook mooie vogels te spotten tijdens de wildlife safari in Afrika.
 • Als je heel stil bent en weinig beweegt, heb je kans dat de dieren nieuwsgierig een kijkje komen nemen op slechts een paar meter afstand van de auto. Zeker olifanten komen nog wel eens mensen kijken.
 • Naast dat de hele big five in Tanzania voorkomt, kent Tanzania ongeveer 430 verschillende soorten zoogdieren. Qua vogelsoorten gaat het om een stuk of 1100. 

Cheetah Tanzania

Wat moet je meenemen als je op safari gaat?

Voor een dagsafari raden we de volgende spullen aan. Kijk vooral nog even verder wat je nog meer denkt dat handig is om mee te nemen. Lees ook de handig blog wat voor kleding meenemen naar Tanzania?

Trek het volgende aan:

 • Kleding in natuurlijke kleuren (en ga voor een lange broek!)
 • Comfortabele gympen
 • Hoed of pet op je hoofd

Neem het volgende mee in je rugzak:

 • Een longsleeve of een trui, op basis van de weervoorspelling 
 • Een goede zonnebril
 • Anti-insect spray (40 of 50% deet)
 • Zonnebrandcrème
 • Heuptas met je belangrijkste spullen
 • Een powerbank

Ook leuk om mee te nemen:

 • Een aantal verrekijkers per groep
 • Een goede camera (plus een extra accu en geheugenkaartje, je gaat het nodig hebben!)
 • Een boekje met achtergrondinformatie over de verschillende diersoorten die je kunt spotten

Slapen in een nationaal park?

Je maakt de ervaring van een wildlife safari helemaal compleet door een nachtje te overnachten in een nationaal park. Tijdens de single reis Tanzania en Zanzibar slaap je maar liefst twee nachten in Serengeti National Park! Je slaapt midden in de natuur (en ja, er zijn gewoon toiletten aanwezig). Dit wordt een hele bijzondere ervaring!

Serengeti National Park komt 's nachts tot leven met het geluid van wilde dieren. Houd dus zeker de oren goed open om te kijken of je leeuwen kunt horen brullen, of je hyena's kunt horen 'lachen' en of je 's ochtends wakker wordt gemaakt door het gezang van de vogels. En vergeet ook zeker niet om naar boven te kijken als het donker is. Doordat hier maar weinig lichtvervuiling is, kun je bij een heldere nacht een prachtige sterrenhemel bekijken. Met heel veel geluk is het mensen hier zelfs gelukt om de melkweg te spotten! 

Houd er wel rekening mee dat het qua faciliteiten erg basic is. Er zijn gewoon toiletten aanwezig en meestal ook koudwater douches en een eetgedeelte. Mogelijkheden om je apparatuur op te laden zijn beperkt. Neem dus zeker een aantal stekkerblokken mee per groep en één of meerdere goede powerbanks. Heb je een camera mee? Overweeg dan het aanschaffen van een reserve accu.

Mount Kilimanjaro Tanzania

Handig om aanvullend mee te nemen voor een overnachting in een nationaal park:

 • Een warme lange broek en een warme trui, eventueel een dun jasje ('s nachts kan het goed afkoelen)
 • Een fijne pyjama
 • Een zaklamp, of nog beter; een hoofdzaklampje 

Kosten wildlife safari en fooi voor de gids

Alleen al de entreeprijs voor een nationaal park in Tanzania is 80 euro per persoon. Tel daar de kosten voor de gids, de autohuur en de benzine bij op en je zit op een best bedrag. Wildlife safari's zijn absoluut niet goedkoop, maar wel iets wat je mee wilt maken als je naar Tanzania afreist. Om je niet voor dure verrassingen te laten staan, zijn drie wildlife safari's inbegrepen bij je reissom van de single reis Tanzania. Dan weet je goed waar je aan toe bent! Geniet dus optimaal van deze fantastische belevenis. Het geven van fooi is in Tanzania heel gebruikelijk (en wordt ook wel verwacht). Waar de gebruikelijke fooi op andere plekken in Tanzania een stuk lager is, is de gebruikelijke fooi voor een wildlife gids circa 10 tot 15 dollar per persoon per safari. 

Nog meer handige artikelen over Tanzania