Wat voor kleding meenemen naar Tanzania?

Wat voor kleding meenemen naar Tanzania?

Tips en adviezen

Welke kleding dien ik mee te nemen naar Tanzania? In dit artikel geven we je kledingadvies voor een rondreis Tanzania met Simi Reizen. Omdat je bij een vakantie in Tanzania veel verschillende activiteiten gaat doen en in diverse gebieden komt, gelden er meerdere kledingadviezen voor Tanzania. Van de fantastische safari-tochten in het binnenland, tot je verblijf op een bananenplantage, je bezoek aan de Usambara Mountains en de stranddagen op Zanzibar. Voor de verschillende hoogtepunten van Tanzania hebben we daarom een specifiek kledingadvies voor je gemaakt, op basis van het klimaat, de religie en cultuur en praktische overwegingen.

Hieronder vind je alle kledingadviezen voor een groepsreis Tanzania op basis van onze ervaringen en tips van onze partner in Tanzania. 

Kledingadvies wildlife safari Tanzania natuurparken

Tijdens de single reis Tanzania staan er maar liefst drie wildlife safari's op de planning! Voor alle drie de game drives is het belangrijk dat je goede kleding meeneemt. Ons kledingadvies voor safari's in Tanzania:

 • Kleding in neutrale kleuren (aardetinten): Ga voor kleding in de kleuren kaki, beige, lichtbruin, groen (niet de felle variant) of grijs. Hierdoor blend je in in de natuur en val je minder op voor de dieren. Daarnaast kunnen de kleuren zwart en blauw tseetseevliegen aantrekken.
 • Lange broek: Draag een lange luchtige broek. Insecten vinden natuurparken helemaal the place to be en kunnen jou een lekker hapje vinden. Naast dat een lange broek je beschermt tegen de zon, biedt dit dus ook bescherming tegen insectenbeten. Door dunne broeken kunnen beestjes sneller heen prikken, maar dikke broeken zijn ook weer warmer om te dragen. Weeg dit dus een beetje tegen elkaar af, maar kies sowieso voor een ademend stofje.
 • Longsleeve en een t-shirt: Een longsleeve is een aanrader vanwege de bovenstaande redenen. Maar.... als het overdag 35 graden is in een natuurpark is dat ook wel erg warm. Wij hebben zelf gekozen voor een t-shirt in combinatie met het gebruiken van een anti-insecten spray met 40-50% deet. Aanvullend hebben we een longsleeve meegenomen in de rugzak. Dit zal je dus opnieuw zelf een beetje moeten afwegen, aangezien insectenbeten ook geen pretje zijn en in Tanzania ook risico's met zich mee kunnen brengen. Overleg dit eventueel even tijdens je afspraak bij de GGD of een vaccinatiebureau.
 • Comfortabele schoenen: Tijdens een safari ga je zitten, opstaan, zitten en weer opstaan. Ook ga je, afhankelijk van welke game drive het is en hoe lang de wildlife safari duurt, even eruit om te pauzeren. We raden comfortabele gesloten gympen aan. Ga niet op je slippers of sandaaltjes.
 • Hoed of pet en een zonnebril: Absoluut onmisbaar. Hoewel het dakje van de auto (die gaat omhoog zodat je foto's kunt maken en goed om je heen kunt kijken) wat bescherming biedt, dien je absoluut een zonnebril en iets om je hoofd te beschermen mee te nemen.

Wildlife safari Tanzania kledingadvies

Wat dragen en meenemen voor een overnachting in een natuurpark Tanzania?

Je weet nu wat allemaal praktisch is om aan te trekken tijdens de game drive in Tanzania. Tijdens de rondreis Tanzania voor jongvolwassenen ga je ook slapen in een nationaal park. Hiervoor raden we aanvullende artikelen aan in je rugzak:

 • Warme lange broek en een trui: In de avond kan het goed afkoelen en wil je je beschermen tegen muggenbeten en beten van andere insecten. Neem daarom aanvullend een lange broek mee (bijvoorbeeld een dikke cargobroek) en een warme (fleece)trui, aanvullend op de longsleeve. Bij voorkeur heeft deze kleding ook de eerder genoemde aardetinten. 
 • Een zaklamp en hoofdlampje: Wel zo praktisch als je 's nachts het toilet wilt vinden.
 • Een powerbank voor je apparatuur.
 • Insectenwerend middel met 40-50% deet. 

Kleding Tanzania wildlife safari

Kleding tijdens verblijf op Zanzibar

Na afloop van je bezoek aan het binnenland van Tanzania reis je af naar het schitterende Zanzibar. Hier is het nog warmer dan in het binnenland.

Welke kleding dragen in Stone Town tijdens de groepsreis?

Op het vaste land van Tanzania is de bevolking met name Christelijk. Op Zanzibar Islamitisch. Hier komen dus andere adviezen bij kijken met betrekking tot je kleding. Als je in Stone Town bent, of überhaupt buiten de accommodatie, raden we de volgende kleding aan:

 • Kleding dat de schouders en knieën bedekt, of in ieder geval de knie raakt. Denk bijvoorbeeld aan een lange linnen broek in combinatie met een t-shirt, een maxi jurk of een wat langere korte broek in combinatie met een t-shirt. Ga voor luchtige kleding, want het is warm op Zanzibar.
 • Voor de vrouwen: De decolleté en de buik dienen niet zichtbaar te zijn. Draag dus geen crop top of laag uitgesneden t-shirt.
 • Voor de vrouwen: Neem een sjaal mee in je rugzak als je een religieuze plek wilt bezoeken.

Welke kleding dragen bij de accommodatie op Zanzibar?

Bij de accommodatie in Zanzibar komt het allemaal niet zo nauw. Je kunt gewoon lekker je strandkleding dragen, zomerjurkjes, korte broeken etcetera. Dat wordt hier gewoon geaccepteerd. Draag wel iets over je zwemkleding als je een hapje gaat eten.

Tanzania Zanzibar accommodatie kleding

Wat dragen in de bergen van Tanzania?

In de bergen raden we aanvullend op bovenstaande adviezen aan om warme kleding mee te nemen. In de bergen kan het, zeker in het voorjaar en najaar, best afkoelen in de avonden. Neem voor je bezoek aan bijvoorbeeld de Usambara Mountains dus een warmere lange broek mee en een warme (fleece)trui of een dunne jas. Door voor kleding te gaan dat je kunt dragen in laagjes, kunt je gemakkelijk iets uit- of aantrekken als je het warm of koud krijgt.

Kleding hikes Kilimanjaro en Irente View Point

Voor de dagtrekking bij de Kilimanjaro berg en voor de dagtocht naar het Irente View Point dien je opnieuw weer te kijken welke kleding praktisch is om mee te nemen. Onmisbaar zijn natuurlijk goede wandelschoenen, maar ook qua kleding hebben we weer een aantal handige adviezen voor je:

 • Goed ingelopen wandelschoenen, bij voorkeur type B (meer lezen over wandelschoenen kopen?)
 • Lekker zittende wandelsokken, eventueel ook naadloos te verkrijgen
 • Een lichtgewicht wandelbroek, vooral handig in de vorm van een afritsbroek (niet sexy, wel praktisch)
 • Goed ademend t-shirt + een longsleeve in de tas (en/of een trui of lichtgewicht jas indien een koudere/regenachtige weersvoorspelling)

Het is vooral handig om te gaan voor stofjes die goed ademen en sneldrogend zijn. Mocht je de pech hebben dat je een regenbuitje meepakt, dan kun je snel weer comfortabel lopen. Ook op warme dagen is een ademend stofje erg prettig in verband met het zweten.

Kleding overige gebieden Tanzania

In de rest van het land komen de kledingvoorschriften niet zo nauw. Je kunt dus gewoon leuke t-shirts, broeken en zomerjurkjes meenemen in je lievelingskleuren. Houd er wel rekening mee dat Tanzania vrij conservatief is en je dus niet te veel bloot moet laten zien. Laatste tips:

 • Vermijd t-shirts met teksten die discussies kunnen uitlokken
 • Ga vooral voor lekker praktisch en neem zowel lange als korte kleding mee
 • Vermijd korte broekjes waarbij meer wordt getoond dan nodig en loop niet met laag uitgesneden topjes rond als vrouw

Tanzania Zanzibar kledingadvies

Paklijst Tanzania - wat is verder handig om mee te nemen?

Op onze paklijst Tanzania kun je al deze suggesties vinden, plus wat we nog meer denken dat je nodig hebt. Deze blog heeft je hopelijk goed op weg geholpen met wat handig is om mee te nemen qua kleding en vooral ook waarom dit allemaal handig is. Paklijsten zijn natuurlijk erg persoonlijk, dus kijk tijdig zelf ook nog even wat je denkt dat handig is om allemaal mee te nemen naar Tanzania.

Bij een groepsreis Tanzania komt dus enige voorbereiding kijken op het gebied van welke kleding je meeneemt naar Tanzania. Met bovenstaande tips kun je goed voorbereid op pad!