Onze ervaringen in Tanzania en tips!

Onze ervaringen in Tanzania en tips!

Verre groepsreizen Tips en adviezen

Vanaf dit jaar kun je met Simi mee op groepsreis Tanzania en Zanzibar! Een echte bucket list bestemming in Oost-Afrika, waar wij uiteraard een bezoekje aan hebben gebracht. Niet alleen kunnen we zodoende de accommodaties bekijken en onze partners weer even ontmoeten, ook kunnen we jullie dan handige tips geven op basis van onze ervaringen. Dat is precies waar deze blog over gaat! In deze blog lees je hoe wij Tanzania hebben ervaren als groepsreis bestemming en krijg je veel praktische tips van ons op basis van verschillende onderwerpen.

Wat vonden wij van... een wildlife safari?

Natuurlijk slaan ook wij een wildlife safari niet over als we in Tanzania zijn. We moeten immers wel 100% zeker weten dat het zo leuk is als hoe iedereen het beschrijft toch? ;-) Alle verhalen kloppen helemaal. Een wildlife safari is geweldig en hoort absoluut op je bucket list thuis. Je weet natuurlijk nooit hoeveel geluk je hebt van tevoren, maar wij hebben gigantisch veel dieren mogen spotten in slechts 4 uur tijd. Wij hebben wrattenzwijnen gezien (je weet wel, Pumba), een leeuw die aan het slapen was in een boom, buffels, waterbokken, zebra's, giraffen, impala's, heel veel olifanten en ook vogels in te gekke kleuren. Ook wij hebben dus drie dieren mogen afstrepen van de big five!

Jullie gaan maar liefst drie wildlife safari's ondernemen. Jullie hebben dus nog meer kans om alle vijf de dieren te zien. Neushoorns komen alleen nog voor in Mkomazi National Park, waar je een van de drie game drives gaat doen. Ook zie je ze natuurlijk in het opvangcentrum, dus je kunt er in ieder geval één al heel snel afstrepen. In beide parken heb je de kans om de luipaard te spotten (het vijfde dier van the big five), hoewel zij zich heel goed kunnen verbergen. Goed blijven kijken dus! Tip: Net zoals de leeuw die wij hebben gezien, zitten luipaarden ook wel eens verstopt in de bomen.

Tanzania wildlife safari nationaal park

Onze drie tips m.b.t. een wildlife safari:

 • Heb je je camera mee? Neem een extra accu en een extra geheugenkaartje mee. En bereid je vast mentaal voor op het uitzoeken van minimaal 1000 beelden als je thuiskomt. ;-)
 • Draag de juiste kleding tijdens de safari's. Bekijk daarvoor de blog wat voor kleding meenemen naar Tanzania?
 • Neem een anti insect spray mee met 40-50% deet, maar ook een zonnebril en een pet of een hoed. Onmisbaar! 

Wat vonden wij van... de dieren?

Goed om te weten is dat de wilde dieren enkel in de nationale parken leven of net iets erbuiten. Waar je in Azië nog wel eens random een olifant kunt zien oversteken, is dat in Tanzania niet zo. Ook locals zullen dus een kaartje moeten kopen voor een nationaal park om te proberen the big five te spotten. Net buiten het nationale park hebben wij wel een heleboel zebra's mogen spotten en een overstekende giraffe. Heel bijzonder!

Ook bijzonder vonden we dat de dieren in de nationale parken echt heel dichtbij komen. De auto's stoppen op een afstandje van de dieren. Je wilt ze immers niet storen. Maar zeker de olifanten waren erg nieuwsgierig en kwamen een kijkje nemen op slechts een paar meter afstand. Het gevoel wanneer een olifant je recht in de ogen kijkt van zo dichtbij wil je echt een keer meemaken. Als je goed stil bent en niet veel beweegt, dan heb je de meeste kans dat de dieren even mensen komen kijken.

En dan nog even over de andere dieren in de vorm van spinnen, slangen en andere 'enge beestjes'. Daar kunnen we heel kort over zijn, we hebben ze namelijk niet gezien. Wel zagen we soms insecten lopen die we niet kennen in Nederland, maar ook die kunnen we op één hand tellen. Valt best mee dus.

Leeuw safari Tanzania singlereis

Onze drie tips m.b.t. het spotten van dieren:

 • Bespreek even in de Whatsapp groep wie allemaal een verrekijker hebben en kunnen meenemen. Soms zitten de dieren wat verder weg verstopt, en dan kun je ze toch van dichtbij bekijken.
 • Neem zeker een reisgidsje mee waarin de verschillende dieren van Tanzania besproken worden. Dan kun je direct wat achtergrondinformatie lezen over het dier.
 • Luister goed naar de tips van de safari gids. Niet alleen is het belangrijk om deze op te volgen om de dieren niet te storen, ook komen er veel leuke fun facts voorbij.

Wat vonden wij van... het eten in Tanzania?

Hier konden wij heel goed aan wennen. Het eten in Tanzania is super smaakvol, maar we zullen eerlijk zijn, ook wel een beetje eentonig. In Tanzania werken ze in de keuken veel met lokale producten uit de regio. Hierdoor zal het van plek tot plek een beetje verschillen wat er wordt aangeboden. Het ontbijt bestaat vaak uit gebakken ei (vers voor je gebakken!), groenten, fruit en deegproducten. Op sommige plekken konden we ook kiezen uit cakejes, brood, vlees en bijvoorbeeld aardappelpuree. Daarnaast kun je qua drinken meestal kiezen uit koffie, thee en (hele lekkere) vruchtensapjes. 

De lunch en het avondeten bestaat vaak uit aardappels of rijst, groente in een kruidenpapje en stukjes vlees in een kruidenpapje (kip of rund). Maar ook dit kan weer variëren van plek tot plek, dus laat je vooral verrassen. Wat ons vooral opviel, was dat ze hier veel werken met verschillende kruiden. Dit maakt het eten erg smaakvol! 

Eten Tanzania groepsreis Zanzibar

Onze drie tips m.b.t. het eten in Tanzania:

 • Kijk niet raar op als je locals met hun handen of met satéprikkers ziet eten. Heel gebruikelijk in Tanzania! No worries, op de meeste toeristische plekken krijg je gewoon bestek. Maar onderweg zal je soms iets creatiever moeten zijn. Lijkt je dat wat minder? Neem dan wegwerkbestek of een spork mee.
 • Controleer altijd of het vlees of de vis goed is doorbakken. Je wilt voorkomen dat je last krijgt van je buik. Sowieso in verre landen kun je wat sneller last krijgen van je buik, dus wees gewoon een beetje voorzichtig en neem een thuisapotheekje mee voor de zekerheid.
 • Kraanwater kun je niet drinken in Tanzania. Ook je tanden poetsen kun je beter doen met flesjes water. Kun je overal wel kopen.

Wat vonden wij van... het verkeer?

In Dar es Salaam is het verkeer mega chaotisch. En met mega chaotisch bedoelen we ook echt mega chaotisch. Auto's, busjes, tuktuks, scooters en motors komen van alle kanten en iedereen probeert zich door het verkeer te wringen. Een prachtig tafereel. In het binnenland zijn er vooral veel wegen die je het meest kunt vergelijken met onze 80-wegen. Deze zijn gewoon geasfalteerd en ook een stuk rustiger. Hier zal je niet snel in een file terecht komen.

Wel zijn er natuurlijk wat dingetjes die iets anders gaan dan in Nederland. Zo wordt er strak ingehaald, wordt er getoeterd elke keer als er wordt ingehaald (of soms ook zonder dat we een echte reden konden bedenken) en zie je soms wagens waar mensen gewoon bovenop zitten of karren waar de ananassen nog net niet vanaf vallen.

Op sommige plekken, zoals het laatste stukje naar een accommodatie of bij het Usambaragebergte, geniet je van de Afrikaanse massage. Zo noemen ze de zandwegen met flinke hobbels. 

Verkeer Tanzania

Ook interessant om te weten is dat we op één dag na, alle dagen zijn aangehouden door de politie. Niets om je zorgen over te maken echter. Soms wil de politie gewoon even een praatje maken, soms vragen ze wat geld voor hun familie aan de chauffeur (het salaris schijnt erg laag te zijn) en soms is het een gewone controle. We hebben zelfs een keer een politie-agent verkleed als een Masaai in de bosjes zien staan met een lasergun. 

Onze twee tips m.b.t. het verkeer:

 • Bespreek met locals niet de manier van werken van de politie en maak ook zeker geen foto's bij een controle. Dat is niet toegestaan.
 • Neem airpods of een boekje mee. Soms zit je best wel eventjes in de bus. Als jullie even uitgekletst zijn, is het heerlijk om met een muziekje naar buiten te staren. Sightseeing kan overal!

Wat vonden wij van... de cultuur?

Tanzania heeft een geweldige cultuur. De chaos op de markt, de vriendelijkheid, de relaxte sfeer, het is allemaal een hele ervaring. Op veel plekken zul je ook zien hoe creatief de Tanzanianen zijn. Zo zie je kunstwerken, houtsnijwerken en mooie sieraden op verschillende plekken. Het leuke aan dat je veel verschillende plekken bezoekt is dat je ook de cultuurverschillen per regio gaat ervaren. Eigenlijk is dit punt best lastig om te beschrijven. Je zult het vooral zelf moeten ervaren.

Ontmoeting Maasai kinderen Tanzania

Vier leuke weetjes:

 • Tanzanianen zijn extreem vriendelijk en gastvrij. Ze helpen elkaar waar het kan, als reiziger hoor je vrijwel overal waar je binnenloopt 'Karibu' (welkom) en er wordt veel gelachen.
 • Kleine kindjes zul je misschien het woord 'mzungu' horen zeggen. Dat betekent 'wanderer' ofwel reiziger. Ze vinden het super leuk dat je op reis bent in Tanzania en zullen vaak naar je zwaaien. Zeker in het binnenland. Het kan leuk zijn om lokaal een zakje snoep te kopen om eventueel aan de kinderen uit te delen. Dan steun je een lokale ondernemer en de kinderen vinden dit heel leuk. Geef nooit geld aan de kinderen. Dit kan uitlokken dat ze stoppen met hun educatie en gaan bedelen. Wij hebben ook niet meegemaakt dat ze hierom vragen.
 • We hebben een bijzonder moment meegemaakt waarbij een local een van onze polsen beetpakte en ook niet meer wilde loslaten. Schrik hier niet van. Dit is een teken van 'ik mag jou'. Na een paar minuten ben je weer free to go ;-).
 • Wist je dat er meer dan 120 etnische groepen zijn in Tanzania?

Wat vonden wij van... de natuur in het algemeen?

Tanzania is zo ontzettend groen! Misschien denk je al snel aan zand als je denkt aan Afrika, maar het enige zand wat je gaat zien is het strand op Zanzibar. De natuur is fantastisch en ook onderweg bleven we onze ogen uitkijken. We hebben bananenplantages gezien, ananasplantages, hoge bergen, mooie palmbomen, fantastische uitzichten, witte stranden, safari-landschappen, planten in de meest bijzondere kleuren, etcetera etcetera. Tanzania is dus echt een natuurbestemming.

Chemka Hot Springs Tanzania groepsreis

Wat vonden wij van... de accommodaties?

De accommodaties zijn zeer gevarieerd. Tijdens ons bezoek aan Tanzania hebben wij alle accommodaties bekeken waarin jullie gaan overnachten. Sommige accommodaties zijn wat meer basic. Hierbij kun je rekenen op wel gewoon een comfortabel bed, maar ook een simpele badkamer waarbij je soms even moet stoeien met de douchekraan en bijvoorbeeld ook maar één stopcontact. Een missende tegel in de muur of een beetje schimmel in een hoekje hoort er soms ook gewoon bij in Tanzania. Wees dus flexibel.

Tanzania groepsreis voorbeeldaccommodatie

Op andere plekken hadden we weer een prachtig uitzicht bij het wakker worden (in de Usambara Mountains bijvoorbeeld) en bij de Banana Eco Farm lodge hing weer een hele relaxte vibe. Hier kwamen vooral backpackers samen, wordt in de avond een kampvuurtje aangemaakt en kun je in de tuin genieten van een lekker biertje. Op sommige avonden houden ze zelfs movie nights in het donker! De accommodaties die we hebben bekeken op Zanzibar vonden wij ook helemaal fantastisch! Je slaapt mega dichtbij de zee, kunt genieten van de zwembaden en je schuift zo aan bij een barretje van de accommodatie. Laat je dus vooral elke keer verrassen. De ene keer is het wat meer basic, de andere keer is het net weer wat luxer.

Het slapen in het nationale park hebben wij zelf niet gedaan, maar gaat vast een zeker een fantastische ervaring voor je worden.

Twee tips m.b.t. de accommodaties:

 • We gaven het al aan, op sommige plekken zul je creatief moeten zijn m.b.t. stroom. Bekijk daarom in de groep even wie er een stekkerblok kunnen meenemen. Zodoende kun je met meerdere mensen tegelijk apparatuur opladen. Een powerbank kan ook niet ontbreken in je koffer.
 • De wifi is van wisselende kwaliteit. Op sommige plekken was de wifi sneller dan snel, op andere plekken was de wifi erg traag of ook grotendeels de tijd afwezig. Je kunt eventueel overwegen een e-simkaartje te kopen voor vertrek of om een lokaal simkaartje te kopen.
 • Hoewel incidenteel, kan stroomuitval voorkomen. Wij hebben dit zelf meegemaakt op Zanzibar. Veel accommodaties werken met noodgeneratoren, maar die werken weer op benzine en in dit geval was er even niet voldoende benzine op het eiland vanuit het vaste land. Een beetje pech dus, maar bij de bar was wel stroom dus wij hebben gewoon gekozen voor dansjes en drankjes! Maak er in dat geval gewoon samen een gezellige verdere avond van.

Wat vonden wij van... het weer?

Wij hebben slechts 2 keer regen mee gemaakt. Eén keer tijdens de wildlife safari, waarbij het beperkt bleef tot circa 12 regendruppels. De andere keer toen wij lekker lagen te slapen bij de prachtige bananenplantage. Overdag hebben wij optimaal mogen genieten van zon en de blauwe lucht. Wij zeggen het wel vaker, laat je niet tegenhouden door het regenseizoen. Zeggen we niet voor niets! Je kunt pech hebben, maar alleen maar in druilerig weer lopen komt eigenlijk niet voor. Elke keer als wij de weersvoorspelling bekeken zagen we regen of zelfs regen en onweer, maar daar klopte geen hout van. Gelukkig maar! Staar je hier dus niet blind op.

Tanzania single reis Zanzibar weer

In Dar es Salaam en op Zanzibar is het erg warm, zeg maar gerust tropisch heet. In het binnenland is het een stuk aangenamer en staat er wat meer een windje. Juist deze afwisseling is echt heerlijk.

In de bergen liepen we in de avond in een longsleeve met een lange linnen broek. Reis je in het voorjaar of het najaar naar Tanzania? Dan kan het in de bergen een stuk meer afkoelen en raden we een warme broek en een warme trui of zelfs een dun jasje aan.

Wat vonden wij van... de muggen en malariapillen?

Toegegeven, je moet er even handigheid in vinden, maar vanaf dag twee waren we er wel aan gewend. Onze ochtendroutine was: douchen, zonnebrandcrème opsmeren, ontbijten en dan alle blote lichaamsdelen insprayen met deet (40 of 50%). Zonnebrandcrème moet minimaal 30 minuten intrekken namelijk voordat je deet kunt gebruiken. Elke keer als je hebt gedoucht, het spul is uitgewerkt (kijk even op het pakje, vaak pas na 10 uur) of als je het idee hebt dat je veel hebt gezweet zal je weer moeten 'deeten'. Geen fantastisch spul voor je huid, maar wel noodzakelijk als je niet lek gestoken wilt worden.

Malaria komt voor in Tanzania. Dit kan overgebracht worden door besmette muggen. Daarom zal je ruim voor vertrek een afspraak moeten inplannen bij de GGD of een vaccinatiebureau. Hier kan samen met jou worden gekeken of je reisvaccinaties in orde zijn en wordt gekeken of zij je aanraden malariapillen te slikken. Malariapillen kunnen bijwerken hebben, maar meestal zijn deze erg mild. En het is beter dan echt ziek worden. Wij moesten vanaf de avond voor vertrek tot een week na thuiskomst elke avond bij het avondeten een pilletje slikken, maar het ligt eraan welke je krijgt voorgeschreven hoe deze planning er precies uit ziet. Hier zal je dus goed aan moeten denken! Wij hebben zelf geen last gehad van bijwerkingen.

Olifanten Tanzania

Preventie het allerbelangrijkst, ook als je malariapillen krijgt aangeraden. Slaap daarom elke nacht onder een klamboe of onder de airconditioning. Met uitzondering van het kamperen is één van de twee altijd aanwezig in een accommodatie of slaap je op een hoogte dat er amper tot geen muggen voorkomen en het dus niet nodig is. Wij namen het zekere voor het onzekere en hebben ook deet gebruikt alvorens het slapen.

Wat vonden wij van... de de kosten ter plekke en het betalen?

In Tanzania betaal je met de Tanzaniaanse shilling. Briefjes heb je van 500, 1000, 5000 en 10.000 shilling en muntjes heb je van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 shilling. 1 euro staat gelijk aan ongeveer 2750 shilling. Niet heel gemakkelijk omrekenen, maar een offline omrekentooltje biedt de uitkomst! 

Tanzaniaanse shillings

Onze drie tips m.b.t. kosten ter plekke en betalen:

 • Zorg ervoor dat je altijd kleingeld op zak hebt. Niet overal hebben ze wisselgeld voor handen en ook voor het geven van fooi of het kopen van een flesje water is wat kleingeld handig.
 • Download een offline wisselkoers app. Dan kun je gemakkelijk en snel uitrekenen wat dat ene souvenirtje kost. 
 • Op basis van onze ervaringen met de kosten ter plekke hebben we een handige kosten ter plekke Tanzania pagina geschreven.

Wat vonden wij van... de toiletten?

Dit onderwerp moeten we gewoon even bespreken. Want, bereid je voor.. onderweg kun je alleen 'toiletten' vinden in de vorm van een gat in de grond. Bij de accommodaties heb je gewoon een normaal toilet, maar onderweg moet je dus niet heel veel luxe verwachten. Dan weet je dat maar vast! Voor de beeldvorming een heel klein plaatje:

Toiletten onderweg Tanzania groepsreis

Wat vonden wij van... Zanzibar?

Zodra je eenmaal de chaos bij de ferry uit bent (daarover later meer), kun je direct bij het binnenlopen van Stone Town helemaal genieten. Wat is Zanzibar een prachtig eiland! Het kent een hele andere setting dan het binnenland en er valt zo veel te zien en te  ontdekken. De city tour in Stone Town hebben wij ook gedaan en was het dubbel en dwars waard. Je ziet de leuke winkeltjes, de marktkraampjes, locals bezig met hun dagelijkse bezigheden, prachtige uit hout gesneden deuren en ook de heerlijke geuren komen van overal en nergens. Ook kun je op allerlei plekken leuke souvenirs scoren voor thuis.

De ferry overtocht is zeer chaotisch. Overal is het druk, je dient als toerist je paspoort te laten zien (je krijgt wel weer een mooie stempel ;-)) en opnieuw een formuliertje in te vullen, alles loop inefficiënt en veel mensen proberen voor te dringen. Ook staan er veel locals die spullen willen verkopen of je bagage willen tillen. Hier zal je dus even doorheen moeten. Gewoon je hoofd koel houden en denken aan de prachtige plek die je straks gaat zien. Op de ferry zelf kun je boven op het dek zitten en lekker genieten van het brisje, of beneden. Heb je snel last van reisziekte? Neem dan even pilletjes hiervoor mee. 

Zanzibar groepsreis

Stone Town ligt links op Zanzibar en de accommodatie kun je vinden aan de oostzijde van het eiland. Hier kom je met nog geen uur rijden. Bij de accommodatie is het een en al genieten geblazen. Je slaapt in een van de twee door ons geselecteerde accommodaties en allebei hebben ze een leuk barretje (met heerlijke cocktails en mocktails!), meerdere zwembaden en liggen ze aan de zee. We vonden het maar moeilijk afscheid nemen... Van heel Tanzania eigenlijk.

Wat vonden wij van... Tanzania en het programma in het algemeen?

Onze conclusies:

 • Tanzania is echt een verrassende groepsreis bestemming, elke dag opnieuw keken we onze ogen uit.
 • De natuur is mega divers, van de bergen, tot aan de stranden en het safari-landschap. Het gaat je absoluut niet vervelen.
 • Het programma en de activiteiten zijn echt ontzettend gevarieerd. Je gaat absoluut voor een hele complete vakantie en voor een reis met het wauw-effect.
 • Tanzania is nog niet platgelopen door toeristen. Dit maakt het een hele andere ervaring dan in sommige andere landen.
 • De cultuur is prachtig. We voelden ons enorm welkom en we hebben heel veel aardige mensen leren kennen.
 • Een wildlife safari hoort 100% op je bucket list plaats. Tanzania is daarvoor wel echt the place to be!

Wil je meer praktische informatie lezen over Tanzania? Bekijk dan de pagina praktische informatie Tanzania. Benieuwd naar het programma dat je met Simi kunt beleven? Bekijk dan de groepsreis Tanzania!