Klimaat en beste reistijd Tanzania

Klimaat en beste reistijd Tanzania

Verre groepsreizen

Overweeg je de groepsreis Tanzania? Begrijpelijk, want dit is een echte bucket list groepsvakantie! Met de diverse spannende wildlife safari's die je mee gaat maken, de beklimming van de Mount Kilimanjaro berg en het relaxen op Zanzibar ga je voor een fantastische rondreis met leeftijdsgenoten. Deze groepsreis Tanzania maak je mee met leeftijdsgenoten tussen de 18 en 32 jaar en je gaat voor een mega gevarieerde rondreis met heel veel inbegrepen bij je reissom.

Bij het bekijken welke reisdatum je kiest vinden veel reizigers het fijn om het een en ander te lezen over het klimaat. Bij diverse verre single reis bestemmingen is er bijvoorbeeld sprake van een regenseizoen, maar ook van diverse temperaturen per seizoen. 

Waar het voor de ene reiziger niet warm genoeg kan, ziet een andere reiziger weer voordelen in het bereizen van een land op een koeler moment. In deze blog lees je alles over het klimaat van Tanzania, de beste reistijd van Tanzania en het regenseizoen van Tanzania. Dan kun jij voor jezelf het beste moment uitkiezen om naar het prachtige land Tanzania af te reizen!

Groepsreis Tanzania Zanzibar

Klimaat Tanzania per reisperiode

Goed om te weten is dat de seizoenen in Tanzania in andere maanden vallen. Hieronder kun je vinden wanneer welk seizoen valt in Tanzania en wat de grootste kenmerken zijn:

 • Zomer -  van midden december t/m midden maart - warm en droog, veel groen, veel geboortes bij de wilde dieren en goede kans op het zien van vogels die nestjes bouwen, meest geliefde reisperiode dus ook drukker
 • Herfst - van midden maart t/m midden juni - warm maar aangenaam, regenseizoen, veel groen, hoog gras maar ook meer dieren, rustiger seizoen dus optimaal genieten van het land en de cultuur
 • Winter - van midden juni t/m midden september - iets koeler maar nog steeds warm, droge natuur (maar daardoor is het wel weer makkelijker de dieren te spotten), grootste kans op zien grote migratie in Serengeti NP 
 • Lente - van midden september t/m midden december - warm maar koele avonden, nog steeds droge natuur (maar daardoor is het wel weer makkelijker de dieren te spotten), kans op zien terugkeer dieren in Serengeti NP

Eigenlijk is het qua seizoenen dus precies andersom! Als het in Nederland winter is, is het in Tanzania zomer.

Good to know: In alle seizoenen heb je de kans op prachtige dieren te spotten. Hier hoeft je keuze dus niet vanaf te hangen. In de Tanzaniaanse winter heb je de grootste kans op het zien van de grote migratie, maar wanneer dit precies is valt niet te voorspellen en dit lukt dus lang niet altijd. Het is afhankelijk van vele omstandigheden wanneer de dieren dit doen, waaronder de regen. Het is de natuur!

Groepsreizen Tanzania

Klimaatinformatie per reismaand Tanzania

Net zoals in Nederland de herfst de natste periode is, is dat in Tanzania ook het geval. Houd er rekening mee dat de onderstaande gegevens gemiddelden zijn op basis van de gegevens van afgelopen jaren.

Naar Tanzania in mei

In de maand mei variëren de gemiddelde temperaturen van plek tot plek. In Dar es Salaam en op Zanzibar is het overdag gemiddeld tussen de 26 en 30 graden. Hier kan het trouwens wel warmer aanvoelen dan het daadwerkelijk is door het tropische klimaat. In Moshi, Arusha en Serengeti National Park geniet je meestal van temperaturen tussen de 20 en 25 graden en in het Usambara gebergte geniet je van een koeler klimaat met temperaturen tussen de 15 en 18 graden. 

's Nachts koelt het in Dar es Salaam en op Zanzibar af naar 20-25 graden, in Moshi, Arusha en Serengeti National Park naar 15 tot 18 graden en in het Usambara gebergte naar 10 tot 12 graden. De maand mei officieel in het regenseizoen. Hierover lees je verderop meer.

Naar Tanzania in juli en augustus

In juli en augustus is het in tegenstelling tot in Europa niet op z'n warmst in Tanzania, het is hier namelijk winter in deze periode. In de Nederlandse zomervakantie geniet je van aangenamere temperaturen in Tanzania en is er weinig regenval. Dit maakt het dus een perfecte verre vakantiebestemming als je gebonden bent aan deze reismaanden. In Dar es Salaam en op Zanzibar geniet je van temperaturen tussen de 23 en 29 graden. Door het tropische klimaat kan het hier wel warmer aanvoelen. In Moshi, Arusha en in Serengeti National Park is het gemiddeld gezien tussen de 15 en 20 graden overdag en in het Usambara gebergte tussen de 10 en 15 graden. 

In de nachten kun je in Dar es Salaam en op Zanzibar een temperatuur verwachten tussen de 18 en 22 graden. In Moshi, Arusha en Serengeti National Park gaat het om 10 tot 15 graden en in het Usambara gebergte koelt het in deze periode goed af naar 5 tot 10 graden.

Naar Tanzania in september en oktober

De laatste reisperiode dat je met Simi mee kunt op single reis Tanzania is in het najaar. Overdag is het in Dar es Salaam en op Zanzibar gemiddeld zo'n 25 tot 30 graden. In Moshi en Arusha zal dit meestal tussen de 20 en 25 graden zijn en in Serengeti National Park geniet je van warme temperaturen tussen de 25 en 30 graden. In het Usambara gebergte is het in deze periode wat warmer dan in de andere maanden, maar blijft het het 'koudste' gebied met gemiddelde temperaturen tussen de 15 en 20 graden.

Reken tijdens het slapen op de gemiddelde temperaturen van 18 tot 20 graden in Dar es Salaam en 22 tot 25 graden op Zanzibar, 15 tot 20 graden in de regio's van Moshi, Arusha en Serengeti National Park en 10 tot 12 graden in het Usambara gebergte. 

Handig overzichtje gemiddelde temperaturen per reisperiode

  Mei Juli en augustus September en oktober
Dar es Salaam Overdag: 26-28 graden
's nachts: 20-22 graden
Overdag: 23-29 graden
's nachts: 18-22 graden
Overdag: 25-27 graden
's nachts: 18-20 graden
Zanzibar Overdag: 28-30 graden
's nachts: 22-25 graden
Overdag: 25-28 graden
's nachts: 18-22 graden
Overdag: 28-30 graden
's nachts: 22-25 graden
Serengeti National Park Overdag: 22-25 graden
's nachts: 15-18 graden
Overdag: 15-20 graden
's nachts: 10-15 graden
Overdag: 25-30 graden
's nachts: 15-20 graden
Moshi en Arusha Overdag: 20-23 graden
's nachts: 15-18 graden
Overdag: 15-20 graden
's nachts: 10-15 graden
Overdag: 20-25 graden
's nachts: 15-18 graden
Usambara gebergte Overdag: 15-18 graden
's nachts: 10-12 graden
Overdag: 10-15 graden
's nachts: 5-10 graden
Overdag: 15-20 graden
's nachts: 10-12 graden

 

Chemka Hot Spring Tanzania singlereis

Regenseizoen Tanzania

In Tanzania is er sprake van twee regenseizoen:

 • Het korte regenseizoen in november en december
 • Het lange regenseizoen in (eind) maart, april en mei

Meestal gaat het om een korte maar harde bui in de ochtend of in de nacht, waarna het in de middag en avond weer opklaart en er geen tot weinig regenval is. In de meeste gevallen heb je dus niet te maken met de druilerige dagen zoals je dat in Nederland gewend bent tijdens een singlereis Tanzania, maar het kan wel een dagje minder zijn. Natuurlijk kunnen we nooit garanties geven hoe het weer in de praktijk uitvalt tijdens jouw vakantie. Deze informatie is puur bedoeld om je te informeren over de gemiddelde statistieken.

Regen in millimeters Tanzania

In de onderstaande tabel kun je de gemiddelde regenval bekijken per reisperiode per gebied.

  Mei Juli en augustus September en oktober
Dar es Salaam Regenbuien zijn mogelijk
Gemiddeld 160 mm regen
Meestal weinig regen
Gemiddeld 30 mm regen
Weinig tot geen regen
Gemiddeld 45 mm regen
Zanzibar Regenbuien zijn mogelijk
Gemiddeld 160 mm regen
Weinig tot geen regen
Gemiddeld 30 mm regen
Weinig tot geen regen
Gemiddeld 45 mm regen
Serengeti National Park Regenbuien zijn mogelijk
Gemiddeld 100 mm regen
Droge en koele periode
Gemiddeld 10 mm regen
Droge en warme periode
Gemiddeld 15 mm regen
Moshi en Arusha Regenbuien zijn mogelijk
Gemiddeld 130 mm regen
Meestal weinig regen
Gemiddeld 20 mm regen
Weinig tot geen regen
Gemiddeld 55 mm regen
Usambara gebergte Regenbuien zijn mogelijk
Gemiddeld 170 mm regen
Meestal weinig regen
Gemiddeld 40 mm regen
Weinig tot geen regen
Gemiddeld 55 mm regen

 

Ter vergelijking: de gemiddelde regenval in Nederland in de maand mei is 60 millimeter, in juli en augustus 95 millimeter en in september en oktober 50 millimeter regen. Echter gaat het in Nederland vaak om druilerige dagen en is er in Tanzania sneller sprake van een flinke maar korte regenbui, waarna het weer opklaart. 

Opvallend is dat het voorspelde weer op de korte termijn nog best kan afwijken met hoe het in de praktijk is. Zelf hebben we dit ervaren op de positieve manier. Toen wij Tanzania bezochten, werd er veel regen voorspelt in de weerapps. Echter hebben wij slechts één zeer mild en kort buitje meegemaakt. Staar je hier dus niet blind op. 

Voordelen en nadelen regenseizoen

Nadelen reizen in het regenseizoen:

 • Mocht een weg of een activiteit minder veilig lijken door tegenvallende regenval (niet geasfalteerde wegen kunnen bij veel regenval onbegaanbaar worden), dan kunnen er door ons of door de lokale gids wijzigingen worden aangebracht in het programma van de Tanzania rondreis. Het kan zijn dat we een activiteit op een andere dag of een ander dagdeel laten plaatsvinden, maar het kan ook voorkomen dat we dienen uit te wijken naar een ander maar passend alternatief. Je zult je in deze periode dus nog wat flexibeler moeten opstellen.
 • Regen is natuurlijk niet mega fijn tijdens een groepsreis Tanzania, maar het gaat gelukkig dus meestal om korte en harde buien in de nacht of in de ochtend. Het is dus uitzonderlijk als je de hele dag te maken hebt met druilerig weer. Wel is het meer bewolkt dan in de andere maanden, maar nog steeds kent bijvoorbeeld de maand mei gemiddeld 7 zonuren per dag. Het aantal zonuren is ook in de andere maanden niet meer dan 8/9. Goed teken dus!

Maar er zijn ook voordelen aan het meegaan op groepsreis Tanzania in het regenseizoen:

 • In het korte regenseizoen (november en december) heb je kans de dieren te zien terugkeren naar Serengeti National Park. Er kan in die periode dus veel beweging zijn in de parken en hierdoor kun je mogelijk nog meer dieren spotten.
 • Door de regenval is de natuur extreem groen en lekker weelderig. Dit is prachtig om te zien tijdens je single reis. Door het hogere gras kunnen de dieren zich beter verstoppen, maar het compenseert weer dat er in deze periode ook meer dieren in het park zijn. 
 • In de meeste gevallen profiteer je in deze reisperiode van een lagere reissom dan in het hoogseizoen. Dit heeft ermee te maken dat de vliegticketprijzen en de prijzen voor accommodaties in deze periode vaak gunstiger uitvallen. Ook is het een stuk rustiger op de toeristische plekken qua toeristen.
 • In deze periode heb je vaak prachtig licht voor foto's en video's in de wildparken.
 • Het is over het algemeen wat minder warm in Tanzania in de regenseizoenen. Maar het hele jaar door zijn de temperaturen heerlijk. Je pakt over het algemeen daarom een betere nachtrust en zal op deels de plekken de airconditioning waarschijnlijk niet nodig zult hebben. Wel zul je wat meer warme kleding mee moeten nemen voor in de ochtenden en avonden. Benieuwd welke kleding je het beste mee kunt nemen naar Tanzania?

Groepsreizen Tanzania

Wat is dan de beste reistijd voor Tanzania?

Wat de beste reisperiode is voor de single reizen Tanzania is dus heel erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en wat voor jou het meeste meetelt. Wil je liever een groene natuur, graag een kans hebben op het zien van de migratie, juist baby olifantjes proberen te spotten of ben jij een grote vogelfan? Kan het voor jou niet warm genoeg of kies je liever voor een iets koeler klimaat? Zet vooral alle bovenstaande informatie voor jezelf even op een rijtje en kijk dan goed wat voor jou het allerbelangrijkst is. Je weet zelf het beste welke factoren het zwaarst voor je meetellen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je gebonden bent aan een bepaalde reisperiode voor een groepsreis Tanzania. Valt deze periode in het regenseizoen? Dan kun je hierboven opgesomd alle voordelen en nadelen vinden. We raden je aan je vooral niet door het regenseizoen te laten tegenhouden!

Meer relevante artikelen over groepsreizen Tanzania

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.