De kunststad Florence: Florence bezienswaardigheden

De kunststad Florence: Florence bezienswaardigheden

Groepsreizen Europa Singlereizen Tips en adviezen

In deze blog nemen we je mee naar Florence, de stad van de Renaissance, onderdeel van de groepreis Italië Toscane. Florence, in het Italiaans Firenze genoemd, is de hoofdstad van de Italiaanse regio Toscane. Na Rome is Florence de meest bezochte stad in Italië. Florence is een stad met veel kunstschatten, historische gebouwen en bezienswaardigheden uit de Renaissance. Door je te verdiepen in de geschiedenis van Florence en bezienswaardigheden kun je goed voorbereid een dagje cultuur gaan snuiven. 

Tijdens de Italië Toscane groepsreis bezoek je Florence op de tweede reisdag. In Florence volg je een gegidste stadstour. Je gids neemt je mee naar onder andere de Duomo, de Battistero, Piazza della Signoria en Ponte Vecchio. Florence staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en biedt genoeg moois om te bekijken. 

In deze blog vertellen we je meer over de geschiedenis van Florence, de bezienswaardigheden tijdens de stadstour en andere Florence bezienswaardigheden en een aantal leuke weetjes.

De geschiedenis van Florence

De stad Florence werd in 59 voor Christus gesticht door Julias Caesar als kolonie voor soldaten. Deze kolonie bleef groeien en Florence werd in de jaren 200 na Christus een bloeiend handelscentrum. Tijdens de middeleeuwen was Florence een belangrijke stad voor handelaren, bankiers en geschoolde arbeiders.

In 1348 overleed de helft van de bevolking aan de pest. Hongersnood en nieuwe aanvallen van de pest hielden aan tijdens de jaren 1300 en de stad kwam hierdoor in verval. De rijke bankiersfamilie Medici kreeg de controle over Florence van 1434 tot 1737. Aan het eind van de 14e eeuw bereikte Florence het hoogtepunt als cultureel centrum van de Renaissance, met grote artiesten als Michelangelo, Leonardo da Vinci en Botticelli. 

Florence werd in 1537 een deel van het Groothertogdom Toscane. Na de dood van de laatste Medici in 1737, kwamen de regio Toscane en de stad Florence in bezit van de Oostenrijkse Habsburgers, met korte heerschappij door de Fransen aan het begin van de 19e eeuw. In 1860 trad Florence toe tot het nieuw gevormde koninkrijk Italië, Florence was van 1865 tot 1870 kort de hoofdstad hiervan. 

De Duitse troepen bezetten Florence tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers trokken zich in 1944 terug, toen de geallieerden oprukten, en vernietigden alle bruggen behalve de Ponte Vecchio en ook veel oude gebouwen. Florence ligt aan de Arno rivier, deze overstroomde in 1966 op sommige plaatsen tot wel 6 meter hoog. Veel kunstwerken en gebouwen zijn door de overstromingen beschadigd of vernield. Veel van deze kunstwerken en gebouwen zijn later hersteld.

De mooiste Florence bezienswaardigheden

Florence heeft als geboortestad van de Renaissance veel bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. In het historische centrum kom je overal bezienswaardigheden en musea tegen, veel hiervan staan in het teken van kunstenaars en schilders zoals Michelangelo en Botticelli. We geven je hier tips voor Florence bezienswaardigheden, enkele hiervan bezoek je als tijdens de gegidste stadstour. 

Duomo

We beginnen met de bekendste bezienswaardigheid, de roodbruine koepel van de Duomo, officieel genaamd Santa Maria del Fiore. Dit is het symbool van Florence en zie je vaak terug op foto’s van de stad. De bouw van de kerk begon in de middeleeuwen aan het einde van de 13e eeuw, de koepel werd in de 15e eeuw pas op de domkerk geplaatst. Destijds was de koepel een architectonisch meesterwerk. De voorgevel van de domkerk heeft een voorgevel met kleurrijke patronen van marmer. De binnenkant van de kerk zelf is kaler, veel kunststukken zijn verwoest of naar musea verplaatst. Een aanrader is om de toren naast de Duomo (Campanile van Giotto) of koepel van de kerk te beklimmen voor een prachtig uitzicht over Florence. 

 • Adres: Piazza del Duomo, 50122 Florence

Battistero di San Giovanni

De Battistero di San Giovanni, ook wel Baptistery of St. John genoemd, ligt tegenover de Duomo. Deze doopkapel stamt uit de 11e eeuw en is daarmee het oudste gebouw van Florence. De buitenkant van de Battistero is vergelijkbaar met zowel de Duomo als de Campanile van Giotto. Bekijk zeker de drie bronzen deuren, zij tonen verschillende religieuze gebeurtenissen. Aan de binnenkant van de Battistero zijn prachtige mozaïeken te bewonderen. 

 • Adres: Piazza San Giovanni, 50122 Florence

Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio brug is een van de bekendste bezienswaardigheden in Florence. De Ponte Vecchio brug ligt over de de Arno rivier en is een kleurrijke brug met verschillende winkels, je vindt hier vooral juweliers. Vroeger waren dit de winkels van smeden, slagers en leerlooiers. De Medici familie heeft een doorgang laten aanleggen boven de brug. De Medici familie kon zo de Arno rivier oversteken zonder dat ze zich onder het gewone volk moesten begeven. 

 • Adres: Ponte Vecchio, 50125 Florence

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria is misschien wel het mooiste plein van Florence en ligt midden in Florence. Bij Piazza della Signoria vindt je een aantal bezienswaardigheden, waaronder het Palazzo Vecchio, de Loggia dei Lanzi met enkele renaissance beelden, de Neptunus Fontein en een groot standbeeld van Cosimo de Medici. 

 • Adres: Piazza della Signoria, 50122 Florence

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio bevindt zich op het plein Piazza della Signoria. Palazzo Vecchio is een museum dat werken tentoonstelt van verschillende beroemde kunstenaars, onder andere Donatello, Michelangelo en Dante. Het paleis stamt uit de 14e eeuw en diende jarenlang als stadhuis van Florence. Kenmerkend is de 94 meter hoge klokkentoren die ver boven Florence uitreikt. Bekijk zeker het beeld van David gemaakt door Michelangelo dat voor Palazzo Vecchio staat, dit is een kopie van het origineel.

 • Adres: Piazza della Signoria, 50122 Florence

Basilica di Santa Croce

De Basilica Santa Croce ligt aan Piazza di Santa Croce en werd gebouwd in dezelfde tijd als de Duomo. De voorgevel van deze gotische basiliek bevat ook roze, groen en rood marmer. In de basiliek zijn verschillende bekende Florentijnen begraven in indrukwekkende graftombes, waaronder Michelangelo, Machiavelli, Galileo Galilei en Vasari. Daarnaast is er een grafmonument van Dante te vinden. 

 • Adres: Piazza di Santa Croce 16, 50122 Florence

Piazzale Michelangelo

Ga naar het plein Piazzale Michelangelo voor een prachtig uitzicht van 360 graden over Florence. Velen zeggen dat je vanaf dit plein het mooiste uitzicht over de stad hebt. Vanaf dit plein zie je onder andere Palazzo Vecchio, de Duomo, Ponte Vecchio en het Uffizi museum. Op het midden van het plein vind je een gedenkteken aan Michelangelo, in de vorm van een bronzen beeld. Het is een klim over een lange trap naar de top van een heuvel, maar het uitzicht over Florence is het zeer zeker waard.

 • Adres: Piazzale Michelangelo, 50125 Florence

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti is een paleis uit de 15e eeuw. Oorspronkelijk was dit paleis van de familie Pitti, de familie Medici heeft het paleis overgenomen toen de Pitti’s het niet meer konden veroorloven. Tegenwoordig is Palazzo Pitti een museum met kunst, variërend van schilderijen tot kledingstukken. Palazzo Pitti is verbonden met het Palazzo Vecchio via de doorgang boven de Ponte Vecchio. Achter Palazzo Pitti liggen de Boboli tuinen, met veel prachtige fonteinen en beelden. Ook vanuit de Boboli tuinen heb je een mooi uitzicht over Florence.

 • Adres: Piazza de' Pitti 1, 50125 Florence

Leuke weetjes over Florence

Tijd voor een aantal leuke weetjes over de stad Florence:     

 • Florence was de eerste stad in Europa met geplaveide straten in 1339.     
 • Florence is de geboorteplaats van Leonardo da Vinci.     
 • De Duomo in Florence is de op twee na grootste ter wereld, groter zijn de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St Paul’s Cathedral in London.     
 • Volgens UNESCO bevindt bijna een derde van ‘s werelds kunstschatten zich in Florence.     
 • Florence is de geboorteplaats van de beroemde gelato, de piano, de opera en van het modemerk Gucci.     
 • Het kinderverhaal Pinocchio speelt zich af in Florence.

Over de groepsreis Italië Toscane

Naast Florence ga je tijdens de groepsreis Italië Toscane nog veel middeleeuwse en schilderachtige dorpen en steden bezoeken, waaronder Pisa, Pistoia, Volterra en Montecatini Alto. Daarnaast leer je typisch Toscaanse gerechten maken tijdens een kookcursus en proef je tijdens een bierproeverij het lokaal gebrouwen bier met typisch Toscaanse vleeswaren. Het programma biedt ook wat actievers, je gaat namelijk fietsen in het natuurreservaat Padule di Fucecchio. Na alle nieuwe indrukken sluit je de groepsreis Italië relaxt af met een stranddag in Viarregio.   

Tijdens de groepsreis Italië overnacht je in een hotel in de gezellige stad Montecatini Terme, een locatie die centraal ligt ten opzichte van de andere steden en dorpen die je bezoekt tijdens je reis. Montecatini Terme is een thermaalbadplaats, tijdens je verblijf hier kan een bezoek aan de Tettuccio Spa natuurlijk niet ontbreken. 

Neem ook eens een kijkje bij onze andere Europese rondreizen!

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.